Általános tapasztalatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 15 16 17 ... 38 39 40   >
Üzenet
  Josza2 | #79288 Üzenet | 2008-08-30 13:12:25 | Válasz a #79232. hsz-ra
Sziasztok!
'97-óta, mióta Görögországba járok, bizony sokat változott a helyzet. Náluk óriásiak a változások, mióta beléptek az Unió elõdjébe az Európai Gazdasági Közösségbe. Elõtte elsõsorban állattenyésztéssel és halászattal, kisebb mértékben mezõgazdasággal/ gyümölcs és oliva/foglalkoztak. A halászok kivételével a tengerparton nem igen laktak. Igen sokan éltek a hegyekben és nomád állattartással foglalkoztak. Az idegenforgalom szerepe a mostanihoz képest elenyészõ volt. A csatlakozást követõen alakult ki az az óriási idegenforgalmi struktúra, amit ma tapasztalhatunk. Új települések sokasága alakult ki a tengerpartokon (Nei Pori-Paralia-Olimpic Beach-stb.)A hegyekben élõ, fõleg álattenyésztésssel foglalkozó lakosságot rendkívül kedvezõ ingatlanvásárlási és építés-finanszírozási feltételekkel csábították le a hegyekbõl és ennek segítségével gombamódra szaporodtak a szállodák, apartman és stúdioházak, melyek sokkal kedvezõbb életfeltételeket teremtettek a lakosságnak. Nei Poriban még mindig él az az önkormányzati gyakorlat, hogy ha egy falu béli lány házasodik ingyen kap építési telket a településen nászajándékba az önkormányzattól. Ennek is az a célja, hogy újabb és újabb idegenforgalmi célú építmények szülessenek. Láthatjuk, hogy szinte mindenhol óriási ütemben építkeznek.
Lassan eltünnek az igazi hagyományos görög falvak, települések, ezzel együtt az igazi hamisítatlan görög mentalitás is elüzletesedik, és sajnos elõbb, vagy utóbb eltûnik minden, amiért szeretjük ezt az országot. A kiemeltebb turisztikai célpontoknál ( Mykonos, Santorini, Athen) egyre ritkábban tapasztalható az igazi önzetlen kedvesség, becsületesség, és vendégszeretet. Sajnos már a legendásan jó közbiztonság sem a régi és várhatóan egyre rosszabb lesz, mely az egyre növekvõ albán és román bevándorlásnak köszönhetõ.
Üdv: Josza
  Macsosz | #79298 Üzenet | 2008-08-30 16:25:00 | Válasz a #79288. hsz-ra Előzmény #79288
huh kedves Josza icon_exclaim.gif
Ez nagyon sötét jövõkép icon_cry.gif
Azért remélem,a görögök idõben jönnek rá,h.a
turista a "régiért" jár oda icon_exclaim.gif
Én szeretném,ha még az unokám is tapasztalhatna vmit
abból a "régibõl" icon_exclaim.gif
  Kakadu | #79299 Üzenet | 2008-08-30 17:04:50 | Válasz a #79288. hsz-ra Előzmény #79288
Minden soroddal maximálisan egyet értek azzal a kiegészítéssel, hogy a jelenlegi helyzet továbi romlása várható, mivel ócsó túrusztikai célpontnak számít. Egy-egy valóban régi ismerõstõl maximálisan megkapod a régi jó vendégszeretetet, de általánosságban egyre kevésbé jellemzõ, nagyon észnél kell lenni.
  Josza2 | #79304 Üzenet | 2008-08-30 18:31:54 | Válasz a #79298. hsz-ra Előzmény #79298
Kedves Macsosz!
Nem tudom, hogy Te mennyi idõs vagy? Én sajnos már az idõsebb korosztályba tartozom. Én emlékszem arra, hogy nálunk az emberek mentalitása milyen volt régen. Csak egy példa:
Pesten egy hétemeletes házban laktunk. Egy házban, de külön emeleten a nagyszüleimmel.
Nekik volt elõször a házban televízió, ami akkoriban hatalmas technikai szenzációnak számított. Nem volt minden nap adás, csak egy héten kétszer.
Teljesen természetesnek számított, hogy a ház lakói minden adás elõtt megjelentek náluk egy kis székkel megnézni az adást. Õk mindenkit beengedtek. úgy nézett ki a lakásuk ilyenkor, mint egy tábori mozi. Ez Pesten mindenütt így volt. Senkinek eszébe sem jutott nem beengedni a lakótársakat. Ha éppen nem voltak otthon odaadták a kulcsot nekünk, hogy engedjük be a lakótársakat.
Hol vagyunk mi már ettõl? Mi is óriásit változunk. Már igen ritka az önzetlenség, a közösségi gondolkodás, a hagyományos magyar vendégszeretet (Erdélyben még megvan). Minálunk is elüzletesedett a világ. Az emberi kapcsolatok, beleértve a családi kapcsolatokat alapjaiban változtak meg, sajnos úgy néz ki visszavonhatatlanul.
Görögországban mindaz a változás, ami nálunk 40 év alatt zajlott le ott az egészre mindösze alig több, mint másfél évtized jutott.
Sajnos az egész világ globalizálódik, miért pont a görögök maradnának ki belõle?
  Josza2 | #79305 Üzenet | 2008-08-30 18:45:44 | Re:
Kakadu írta:
.... a jelenlegi helyzet továbi romlása várható, mivel ócsó túrusztikai célpontnak számít. Egy-egy valóban régi ismerõstõl maximálisan megkapod a régi jó vendégszeretetet, de általánosságban egyre kevésbé jellemzõ, nagyon észnél kell lenni.

Kedves Kakadu!
Sajnálatos, de így van. A görög egy nagyon szegény, de boldog, vendégszeretõ és joggal büszke nép volt, de hozzájuk is betette mocskos lábát a globalizáció, vagy nevezzük , ahogy akarjuk. Amit évezredeken át rengeteg véráldozattal sikerült megõrizniük, azt történelmileg seperc alatt sikerül elveszteniük.
  Vojandi | #79306 Üzenet | 2008-08-30 18:52:29 |
Egyetértek Jozsa mindkét utóbbi hozzászólásával. Ez már itt nagyon Off, de muszáj leírnom, hogy itt Németországban is, sok német, akik a 80-as években jártak Magyarországon és azóta nem, halálra dícsérik a magyar vendégszeretet. Ilyenkor, csak legyintek, és nem gyõzöm magyarázni nekik, hogy ilyen már nem létezik.

És a 2. hozzászóláshoz csak ennyit:
Csak a szegény Parthenon vív keserves haláltusát a szmoggal. Nem is gondolnánk, hogy amit a idõjárás elemeinek, földrengésnek, törököknek, világháborúnak több száz év alatt sem sikerült tönkretenniük, azt az athéni levegõ ez idõ töredéke alatt elintézi: szétmarja az amúgy is inogó márványt. De kit izgat a híres athéni szmog, rajtunk turistákon és a restaurátorokon kívül? Az athéniakat biztosan nem. Kellemes nemtörõdömséggel legyintenek rá.
  Kakadu | #79310 Üzenet | 2008-08-30 19:14:33 | Re:
josza2 írta:

Hol vagyunk mi már ettõl? Mi is óriásit változunk. Már igen ritka az önzetlenség, a közösségi gondolkodás, a hagyományos magyar vendégszeretet (Erdélyben még megvan). Minálunk is elüzletesedett a világ.

Ott is. icon_cry.gif
Ha nem ismerõs helyre mész keményen levesznek, bepróbálkoznak, ha szóvá teszed a decemberi népszavazásra és más, oda nem illõ dolgokra hivatkoznak. Korában elképzelhetetlen volt az, ami ma ott is mindennapos.
  Verka | #79315 Üzenet | 2008-08-30 20:14:33 |
vojandi írta:
Haspók, most igencsak a lelkembõl szóltál, megfogalmaztad helyettem jobban, amit énnem írtam le. Köszi icon_smile.gif

Örülök, hogy nem vagyok egyedül az ilyen gondolataimmal. icon_wink.gif
  Ratio | #79317 Üzenet | 2008-08-30 20:43:23 |
Azért azt is meg kell említeni, hogy jobban összetartanak és bár nem tudom, hogy õk mennyire hivatkoznak az EU-ra, mégis nagy ívben ... rá és erõsebb a hagyomány. Minket meg ezzel vezetnek az orrunknál fogva itthon.

Azt tapasztaltam idén, hogy a nem turizmussak foglakozó idõsebb generáció nagyon kedves és a nyelvi nehézségek ellenére kézzel lábbal mindennel kommunikáló.

Idén több ilyen kedves emberekkel hozott össze a sors.
Persze futólag is kérdeztek minket boltosok, más belföldi turisták, akik kérdezték: polska? srpski? roman? italiano? Csak magyart nem fedezték fel bennünk. Aztán Ungaria és már jött is a legnagyobb magyar, Puskás icon_smile.gif

A legkirívóbb eset az a 78 éves bácsi, akivel egy órán át beszélgettünk és nagyrészt meg is értettük egymást. Õ görögül, kicsit németül, mi is kicsit görögül, kicsit németül és természetesen magyarul egymásközt. Nagyon kíváncsi volt a lakosság létszámától a napi munkáig. Majd elmondta, hogy azért van ilyen meleg (40°C), mert az amerikaiak sok atombombát robbantottak és kilyukadt az ózon. icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
  Triznyak | #79318 Üzenet | 2008-08-30 20:48:51 | Válasz a #79288. hsz-ra Előzmény #79288
"'97-óta, mióta Görögországba járok, bizony sokat változott a helyzet."

97-ben a 86-os Görögországot "sirattam". icon_sad.gif(
  Macsosz | #79324 Üzenet | 2008-08-30 21:12:44 |
Sziasztok icon_cry.gif
Sírásra hangol,amiket fentebb olvasok icon_exclaim.gif
Én azért továbbra is megpróbálom keresni azokat kedves,vendégszeretõ,hagyományörzõ embereket göröghonban,
akik miatt eddig is érdemes volt odamenni(hisz szép tengerpart máshol is van).
Ha visszajöttem Krétáról,remélem arról számolhatok be,h.sokakat találtam még icon_smile.gif
Üdv mindenkinek,Macsosz
  Josza2 | #79327 Üzenet | 2008-08-30 21:25:34 |
macsosz írta:
Sziasztok icon_cry.gif
Sírásra hangol,amiket fentebb olvasok icon_exclaim.gif
Én azért továbbra is megpróbálom keresni azokat kedves,vendégszeretõ,hagyományörzõ embereket göröghonban,
akik miatt eddig is érdemes volt odamenni(hisz szép tengerpart máshol is van).
Ha visszajöttem Krétáról,remélem arról számolhatok be,h.sokakat találtam még icon_smile.gif

Bizony addig kell odamenni, míg ilyeneket találsz.
  Angica | #81466 Üzenet | 2008-09-21 12:18:45 | Válasz a #79304. hsz-ra Előzmény #79304
Sziasztok!
Hozzászólnék az elhangzottakhoz. Korábban ugyan némileg támadó jelleggel nyilatkoztam a görögökrõl, de ahogy telnek a köztük eltöltött évek, úgy egyre inkább másként látok dolgokat. Egy görögországi kis (üdülõ)faluban élek, ami azt jelenti, hogy május beálltával elözönlenek minket a turisták, és a békés kis faluba beköltözik az aggodalom, a kétely. A turisták nem csupán pénzt hagynak itt, de visznek is eleget, és itt a lopásra gondolok. Ha mást nem, hát a hamutálat a hotelbõl, vagy a poharat az étterembõl, esetleg menjen már be abba a nyitva felejtett ajtójú butika kirámolás céljából. A hoteleket, ap.-okat majdnem minden évben fel kell újítani olyan kultúráltak a vendégek. Oly annyira kultúráltak, hogy letolt nadrággal, a hátsó felébe virágot helyezve, üvöltve kell közlekedni az utcán, mindenkinek be kell szólni, és meg kell kérdezni minden szembe jövõt (kortól függetlenül, a legkisebb gyerektõl is, mert az olyan "jópofa"), idézem: "kitegyem"?! Az én véleményem, hogy az irányunkban kialakult változások, az õszintétlen mosolyok nem a nyugati civilizáció kezdeményezésére történõ világszintû egységesedési folyamatoknak köszönhetõek, hanem leegyszerûsítve: az emberi viselkedéseknek. Ha nem járatnának le minket egyesek, talán joggal várhatnánk el azt az igazi vendégszeretetet is.
  Zsebkuty | #81467 Üzenet | 2008-09-21 12:24:59 | Válasz a #81466. hsz-ra Előzmény #81466
ANGICA!!!Tökéletesen egyetértek veled.Mindent leirtál,amire én csak gondoltam.
  Athénicsillag | #81795 Üzenet | 2008-09-24 17:00:32 |
Sziasztok!

1992 és 2002 közt sok alkalommal voltam Görögországban, sokfelé.
Tapasztalatom szerint megvan még az a bizonyos vendégszeretet, de nekünk is úgy kell hozzáállni a dolgokhoz. Vagyis ha te kedves vagy, netalán megpróbálsz két szót görögül, tényleg kiteszik szívüket-lelküket neked.Mint a néni Krétán, akinél a háza elõtti papagájvirággal szerettem volna fényképezkedni. Megengedte, sõt, míg a kép készült, isteni nagyszemû, papírhéjú dióval tömte meg a szatyrunkat.
Vagy a lefkadai apartmantulajdonos özvegyasszony, aki a telkérõl hozta a gránátalmát nekem, és miután mûszaki hiba miatt nem jött értünk a busz, csak 24 óra késéssel, ingyen és bérmentve adott egy éjszakát még az egész csoportnak.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 15 16 17 ... 38 39 40   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu