Szia Ágni!
Érdekel Evia szigete tudod, már a történelme miatt itt is. Azonkivül sokmindenben hasonlit Thassosra, és ahogyan atosz fogalmazott, nem egy ugri-bugri hely. Ezidáig nem találtam utazási irodát amelyik oda inditana utat. Légszives segits nekem.
Köszönöm. vikso
Szia Vikso,
örülök, hogy érdekel Évia. De ki kell ábrándítsalak, ez az a sziget, ahová nem indítanak buszos utakat. Csak magánszervezett csoportok jönnek vagy egyéni utasok. A Magyarországról érkezők között az utóbbi 5 évben alig 10% az egyénileg szervezett buszos csoportok, 20% az egyéni családos utasok és 70% a baráti vagy rokoni csoportok 4-6 szoba/apt. között. Ez itt a felállás. Sztem nem is lesz soha ide buszos út, kivéve egyetlen helységet, ahová néha szerveznek és ez Pefki. A többi helyre nem tudnak szervezni, mert minden látnivaló nagyon szét van szórva, nincs elég szórakozási lehetőség és látnivaló azoknak, akik egy helyre beszorulnak. Ezért soha nem javaslom senkinek a repülős utat sem, mert nem tud a szigeten mozogni. Ide kimondottan saját szervezésben, személygépkocsikkal érdemes jönni. A mindennemű infrastruktúra is nagyon el van maradva a többi szigethez képest, fontos ide egy kis romantikára való hajlam, kalandvágy, természet és hagyományszeretet. Úgyhogy esetleg ha találsz útitársat személygépkocsival, akkor segítek majd a szálláskeresésben. Addig is nézz szét esetleg az irodáknál nincs-e Pefkire út, a márciusi utazás kiállításon minden egy helyen lesz, könnyen át lehet majd böngészni az idei felhozatalt.
Köszönöm, hogy utánna néztél. Nagyon sajnálnám, ha nem sikerül ott nyaralnom, mert mind az amit leirtál, meg ami még Evia, az érdekel engem. Úgy tervezem a pesti kirándulásomat, hogy az utazási kiállitás idején ott legyek.
Köszönöm a felkinált segitségedet. /A tervezett időpont, szeptember/
vikso
Vikso, valóban ne tegyél le Eviáról! Mi jópár évvel ezelőtt még irodával tudtunk elbuszozni, és Agios Georgiosban eltölteni egy hetet. Jogosítvány híján valóban korlátozottak voltak a messzebbi kirándulási lehetőségek, de borzasztó sokat kirándultunk, fürödtünk, volt kompozási lehetőség is, nekem nagyon klassz emlékeim maradtak. Pont az említett természetközeliség és viszonylagos turizmus-mentesség miatt.
Valóban Agios Georgios vagy Pefki, erre a két helyre lehet, hogy találsz buszos utat. Van egy iroda, akinek az egyik tulajdonosa Éviai görög, de most hirtelen nem ugrik be melyik, ha eszembe jut megírom, nekik voltak buszos útjaik Pefkire anno. Mindenképpen azért ha valaha teheted, személygépkocsival gyere le idáig, gyönyörű helyek vannak amiket csak így lehet felfedezni. Bármi van, nyugodtan szólj rám, ha valami érdekel.
Szerintem a Minos Travelre gondolsz, ennek az irodának eviai görögök a tulajdonosai és Pefkibe utaztattak. Azt sajnos nem tudom, hogy most is szerveznek-e utat, mert az interneten nem találtam a honlapjukat, de elérhetőséget igen.
Két görög tulajdonosa Kapodisztriász Jannis és Valasakis Jannis, aki egyben idegenvezető is.
PEFKI KFT. MINOS TRAVEL GÖRÖG UTAZÁSI IRODA
FRANKEL LEÓ ÚT 68.
1023. BUDAPEST
Szia Valcsi,
igen valóban rájuk gondoltam. Fogalmam sincs mi van velük, de azt tudom, hogy a Pefki-i és Agios Georgios-i idegenforgalom nagyon visszaesett az utóbbi években. Ez főleg pénzhiány miatt van, tavalyelőtt pl. egyszerűen azon akart az állam spórolni, hogy az A. Georgios-i kompjáratot kiiktatta majdnem teljesen tönkrevágva a vidéket. El lehet képzelni miért ilyen amilyen Évia, miközben Kréta alig egy picivel nagyobb, összesen 5 Önkormányzata van, 5 büdzsé a szigetnek, míg az óriási Éviának egyetlen! Minden érdekviszony Évia középső részére koncentrálódik, a szélek vergődnek és főleg észak, mert délnek ott van Athén közelsége, az segít. Na de ez már más téma.
Én sem tudom, hogy mi van Velük! Én még 2000-ben jártam Evián (Pefki) a Neptun travellel ami azóta megszünt. Akkor még nem létezett a Minos travel, mert az egyik Jannis volt az idegenvezetőjük. Mi is vele mentünk Athénba és egy szigetkörútra fakultatív kiránduláson. Megjegyzem nagyon jó idegenvezető volt, alaposan felkészült és nagy tudással rendelkezett az általa ismertetett látnivalókról. Miután megszünt a Neptun Tours akkor alapította meg a Minos travelt a két görög srác.
Mi annak idején Glifából kompoztunk át Eviára. Ezek szerint ez a járat megszünt és csak Halkidánál lehet átmenni a szigetre a hídon?
Ugyan új vagyok a fórumon, de Eviából van néhány év rutinom. Működik a Glifai komp, sőt ha tovább mész egy kicsit az autópályán , akkor Arkitsánál át lehet kompozni Edipsouba , ez az esti órákban lehet érdekes , mert ha jól emlékszen még 23 óra körül is megy egy.
Üdv: Rajmund
Szia Valcsi, bocs, de nem tudom, hogyan működik a hozzászólás értesítő.. Néha kapok emailt, hogy van új hozzászólás az engem érdeklő témákban, néha meg nem.. Most éppen nem, így nem láttam a kérdésed. Közben Rajmund nagyon helyesen válaszolt, van Glifából komp, ez a legészakibb átkelőhely és a Magyarországról érkezők mind ezt használják. Az Arkitsa annak jó, aki esetleg lekési a Glifa-it, de nem ajánlatos, mert elég sok km pluszban. Aztán meg van Agios Georgiosba is komp, de ez csak annak jó, aki az A. Georgios-i vidékre igyekszik, a többieknek kerülő. Tehát az optimális átkelőhely az északról jövőknek a Glifa-i, óránkénti komppal reggel 6 és este 8 között nyáron.
Semmi gond, csak érdekelt, hogy milyen lehetőség van mostanában átjutni Eviára a szárazföldről. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül, hiszen szép sziget és még aránylag túristamentes.