Spanyolország
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
<   1 2 3 ... 16 17 18 ... 43 44 45   >
Üzenet
  Vojandi | #126295 Üzenet | 2010-02-18 17:13:11 |
Szia ElChe!
Lenne egy kérdésem hozzád, mert jól ismered a Kanári-szigeteket...remélem nézegetsz még errefelé...

Az idén októberben készülünk Lanzarotére, és ami a leginkább érdekelne, voltál-e véletlenül odaát a szomszédos Isla la Graciosa szigeten?? Azt már tudom, hogyan jutok oda, csak azt nem, hogy az ottani földutak járhatóak-e valami járművel, ha igen, lehet-e ott bármit is bérelni? Elég-e egy napos átruccanás bejárni a csodás strandokat és vulkánokat?? Gyalog lehetetlen időben, de valami quad-dal vagy dzsippel? Láttam a neten, sok szálláshely is van a szigeten. Esetleg átmennénk úgy is, hogy egy ájszakát ott töltünk. Gyönyörűek a strandokés a vulkánokat is szeretném megmászni. Ha jártál odaát, várom a tapasztalataidat.
Köszi, üdv:
Andi
  ElChe | #126394 Üzenet | 2010-02-20 23:23:49 |
Szia,

Akkor lássuk. Pont a legutóbbi, decemberi utunkon jártunk La Graciosán, persze szokás szerint a búvárkodás volt a fő cél. De mi is úgy alakítottuk, hogy ott tölthessünk egy éjszakát.
Amit jó tudni, a kompok amik átvisznek a szigetre elég sűrűn járnak, de két cég van, szóval ha az ember az árnyalattal olcsóbb retúrjegyet veszi, akkor nem mindegy melyikre száll fel vissza. Az egyetlen nagyobbacska település Graciosán a valóságban nagyon pici, a komp kikötési helyétől 50 méterre van egy nagyobb épület, ahol az egyik kompos cég irodái vannak többségében, akik túrákat szerveznek, a búvárbázis is hozzájuk tartozik, van éttermük, stb. Kiindulásként érdemes megnézi, ők mit ajánlanak:
Lineas Romero

Őszintén megmondom, hogy autóbérlésről nem érdeklődtem, akár azt is el tudom képzelni, hogy erre nincs is lehetőség- eddig egyedül ezen a helyen láttam olyat, hogy a lakosoknak kizárólag terepjáróik vannak, méghozzá igazi terepjárók, tehát többnyire Land Roverek és pár hasonló kaliberű. Ráadásul abból sem sok. Ebből arra következtetek, a kikötő közelében levő biciklikölcsönzőkben érdemes inkább szétnézni, mert az autóforgalom igencsak korlátozott lehet. Nagy távolságok nincsenek, de nyilván azért mindenkinek nem ajánlható a kerekezés. Mivel nincs nagy pörgés, helyben nyilván fel tudnak világosítani arról, merre érdemes menni, mit jó megnézni, sajnos saját tapasztalataim nincsenek.

Amit biztosan kipróbáltunk viszont: a búvárbázis nagyon színvonalas, maximálisan meg voltunk elégedve velük. Rajtuk keresztül béreltünk apartmant egy éjszakára, nagyon kulturált és jól felszerelt volt, a szokványos apartmanáron (45 euro/éj, noha 4 személyes). Távolságok a kis településen nincsenek, és az egész nagyon csendes, nagyon visszafogott. Van egy kicsit talán elegánsabb étterem, a Marinero, ami jó volt, de jó volt a kikötőben levő kis zug is, ahol nagyon korrekt volt a napi menü. De még vegyesboltból is több van a faluban, szóval önellátni is lehet. A hely nyugalmassága miatt mi gondoltunk is rá, hogy egyszer egy egész nyaralást töltünk ott, mert nagyon pihentető volt az ott töltött két nap.

vojandi írta:

Az idén októberben készülünk Lanzarotére, és ami a leginkább érdekelne, voltál-e véletlenül odaát a szomszédos Isla la Graciosa szigeten?? Azt már tudom, hogyan jutok oda, csak azt nem, hogy az ottani földutak járhatóak-e valami járművel, ha igen, lehet-e ott bármit is bérelni? Elég-e egy napos átruccanás bejárni a csodás strandokat és vulkánokat?? Gyalog lehetetlen időben, de valami quad-dal vagy dzsippel? Láttam a neten, sok szálláshely is van a szigeten. Esetleg átmennénk úgy is, hogy egy ájszakát ott töltünk. Gyönyörűek a strandokés a vulkánokat is szeretném megmászni.
  Vojandi | #126427 Üzenet | 2010-02-21 11:58:34 |
Szia Elche!

Köszi a válaszod. Sajnos ebben nekem nem sok segítség van. Elvileg csak földutak vannak a szigeten, amik csak terepjáróval, quaddal és biciklivel járhatók. Tudom, hogy az egész sziget nagyon pici, de ha reggeli komppal megyek át és estivel jövök vissza, akkor már túl nagy ahhoz, hogy x km-et gyalogoljunk a tűző napon és még felmásszunk 1-2-3 vulkán tetejére is, plusz még megkeressük a legszebb strandokat is. Ehhez a bicikli is kevés. Quad lenne a legjobb.
Ezen az oldalon találtam eddig a legjobb infókat: http://www.graciosa-canarias.com/

Szóval az dönti el, hogy ott éjszakázunk-e vagysem, hogy ha megtudom, mennyi időre van ott szükségem mindezek megnézéséhez (búvárkodni nem akarunk). Viszont ezt előre el kell döntenem, mert ennek függvénye, hogy 10 vagy 12 napra utazunk-e Lanzarotera, illetve, hogy a kompjegyet hogy veszem és hogy szállást foglalok-e előre la Graciosan.
Eddig még nem találtam fórumot, ahol erről írnának. Az indexen még Lanzarote fórum sincs jóformán, azaz csak egy oldal.

Üdv, Andi
  ElChe | #126452 Üzenet | 2010-02-21 15:06:33 | Válasz a #126427. hsz-ra Előzmény #126427
Azt mondom, egy nap az nem lesz elég. Nem az igazi végigrohanni a kis szigeten, ha szorít az idő. Quadbérlésről nem hallottam arra, szerintem nincs is, mert ahogy olvastam azóta pár másik oldalt, gyakorlatilag autóbérlés sem létezik. Biciklikölcsönzőn kívül másik lehetőség még az lehet, ha valamelyik helyi ember egyfajta taxiként körbevisz a terepjáróján, szerintem ha felveszed a kapcsolatot az apartmanosokkal, találsz olyat aki ebben is tud segíteni. (Ez egy olyan kicsi hely, hogy mindenki mindent csinál, a búvárbázisos fickó a szomszéd irodában beszélt az egyik jegyárussal, az ő apartmanjában szálltunk meg, stb.) Viszont csendben megjegyzem, 10 napba is belefér Lanzarote és Graciosa, mert maga Lanzarote is apró. Szóval ha az ember egyik napba beleteszi Jameos del Agua-t, a Cueva de Los Verdest és a Mirador del Riót, másik napra belefér Famara és a Timanfaya park, aztán ott van még a Manrique alapítvány... Nem igazán egyéni túrák szigete Lanzarote, ott van ez a pár kellemesen kiépített pont, a strandok többsége (a Papayagót kivéve) fekete homokos, és nem annyira látványos. Bár persze mivel most divatos, azt állítják hogy sok fantasztikus gyalogút van a szigeten, de szerintem egy Madeira vagy La Palma lehetőségeivel összevetve ezek kicsit mások- ám sajnos nem vagyok a téma szakértője. A leglátványosabb helynek számító Timanfaya nemzeti parkban például kísérő nélkül nem is lehet mozogni érzésem szerint. Úgy tippelem, titeket nem az motivál, hogy a tevekaravánhoz csatlakozzatok a sok turista társaságában.
  ZA07 | #126517 Üzenet | 2010-02-22 13:47:55 |
Szia Szilvi!

Sajnálattal láttam, hogy sajnos eltűntek a belépőjegy árak, amiket írtál nekem. Szerettem volna a későbbiekben kiírni őket.
Írtad, hogy indokolatlanul magasnak éreztél egy-két belépőárat, melyek voltak ezek?

Üdv: Anita
  Vojandi | #126519 Üzenet | 2010-02-22 13:52:16 |
Szia Elche!
Ennek majd utána nézek, hogy abban a nemzeti parkban lehet-e egyedül kullogni. icon_smile.gif Tenerifén is lehet a Teide kalderában, csak néha találkozol ilyen "ranger"-rel, aki odaszól, ha letérsz az ösvényről.
Mi azért nem csak mászkálni, hanem pihenni, lustálkodni is szeretnénk. Természetesen csoport nélkül, magunk feje után mennénk nézelődni. Azért köszi, amiket írtál. Még nem méályültem bele teljesen Lanzarotéba, jobban mndva, nem volt még időm elolvasni az útikönyvet (amúgy sem szeretek útikönyvet olvasni, mert unalmas mind, a fórumok többet adnak).
Az elmúlt években minden nap volt több repülő is Németországból szinte az összes Kanári-szigetre, de az idén csak heti kettő van. icon_sad.gif Ez nagyon megnehezíti a szervezkedést (mármint direkt charter, mert Madridban átszállni nem akrunk és az Iberiával sem szívesen repülnénk).
Egyelőre még nem foglaltunk, de minden nap keresgélek.
Üdv
  ElChe | #126576 Üzenet | 2010-02-22 21:01:02 | Válasz a #126519. hsz-ra Előzmény #126519
A Timanfaya park azért kicsit más, a Teidénél sokkal szabadabb a mozgás. Sőt, gyakorlatilag minden más nemzeti parkban szabadabb volt, ahol jártam a szigeteken, sok helyen észre sem veszed, hogy nemzeti parkban vagy. A Timanfayához autóval bejutni egy sorompós úton át lehet, egyszerre korlátozott számú látogató lehet csak benn. A látogatói központig lehet csak elmenni egyénileg, onnan tovább se gyalog, se autóval: kizárólag a nemzeti park buszai vihetnek körbe, azokról a megállóknál sincs leszállás. A nemzeti park veszélyes is lehet, mert azért itt tényleg érezhető a vulkán aktivitása, forró a talaj, az sem lepne meg, ha bizonyos helyeken gázok szabadulnának fel, stb. Egyébként a szigeteken összefüggő hálózata van a védett övezeteknek, különféle védettségi szinteken, szárazföldön és tengeren. A Timanfaya ezek között is különleges.

Repülésben nem tudok tippet adni, Bécsből bejött az Air Berlin, de volt átszállásos út is az Iberiával, semmi gond nem volt utóbbival. Egyébként 12 napnál azt is megfontolhatjátok, hogy 7 nap Lanzarote után 5 nap Fuerteventurát szerveztek le. A két sziget között 30 percig tart csak a komputazás, és Fuertén szebbek a strandok, így a sziget is elsősorban lazázásra, pihenésre, strandolásra jó.
  Vojandi | #126587 Üzenet | 2010-02-22 21:51:23 |
Köszi. Pont a vulkáni aktivitás érdekel nagyon. Amennyire csaklehet, megnézzük ezt a nemzeti parkot.
Köszi a tippet Fuertével, de oda majd egy külön nyaralást tervezünk. Jó lesz majd valemelyik télre, kicsit felmelegedni.
Lanzarote és Fuerte már közel fekszenek Afrikához, is eléggé laposak ahhoz, hogy ott mindig kellemes meleg legyen, míg Teneriffén nem lehet kiszámítania téli időjárást. Ezért Fuerteventura (jajj, annyira gyönörű csengésű a neve, nem tudod mit jelent?) szerintem ideális sziget egy kis téli lazításhoz.
  ElChe | #126588 Üzenet | 2010-02-22 23:46:06 | Válasz a #126587. hsz-ra Előzmény #126587
Fuerteventura neve? Hát, van ahol azt állítják, erős szelet jelent, de láttam másféle jelentést is. Az erős szél azért erősen helytálló abból a szempontból, hogy amikor ott voltam, délutánra mindig megerősödött a szél. (Ezt könnyen megfigyelhettem, mert ha az ember búvárkodik és ezért minden nap hajózik, gyorsan megtanulja, melyik a jobb napszakok. Délután arra nem erőltetik a kihajózást.) Egyébként tény, hogy minél inkább közel van Afrikához a sziget, annál kevésbé csapadékos. Ehhez képest decemberben belefutottunk erős, de rövid ideig tartó esőkbe is (szerencsére volt, amikor búvárruhában ültünk a csónakban, így kicsit sem zavart...) Nagyon érdekes, és Lanzarotéra is jellemző, ha egyik ponton esik az eső, egyáltalán nem biztos, hogy 10 kilométerre oda is vacak az idő. Szóval ilyenkor rugalmasnak kell lenni. A vulkános kaland nagyon egyedi, szerintem nem nagyon van hely ennyire közel a számunkra, ami ebből a szempontból többet tudna nyújtani. Durva a sok lávakő által borított rész, ebből gyakorlatilag mindenhol van a szigeten, csak a nemzeti parkban még egy kavicsot sem lehet elvileg zsebre tenni. Bármennyire korlátozott is a mozgás, nagy élmény a hely, mindig sokan is vannak. Viszont van egy kellemes kis étterme is, a vulkánhőn sütött húsokkal. Na ezt senki nem fogja utánuk csinálni otthon.icon_smile.gif
  Vojandi | #126618 Üzenet | 2010-02-23 12:56:34 |
Szia ElChe,
én is nézegetettem a szavakat: fuerte: erős, ventura nem volt benne a pici szótárban...
Santorini vulkán szigetén, a Nea Kamenin sem szabad eltenni kavicsot. Mi a Teidéről egy maroknyi apró lávakövet hoztunk, mindig más színben, van vöröses, lilás, fekete, barna, sárga...
Köszi a tippeket, lassan elkezdek majd olvasgatni komolyabban a szigetről.
  ElChe | #126637 Üzenet | 2010-02-23 16:36:14 | Válasz a #126618. hsz-ra Előzmény #126618
Olvastam olyat, hogy a fuerte aventura szavak összevonása, máshol meg hogy a szelet jelentő viento átalakulása, szóval bármi lehet.icon_smile.gif
Rutinos utazók vagytok, a Kanári-szigeteken meg könnyű is elboldogulni, szóval nagy tanácsokat nem tudok adni. Ami tény, Puerto Del Carmen a legzsúfoltabb nyaralótelep, tele angol turistákkal, Playa Blanca és Costa Teguise kicsivel nyugisabb. De szerintem legközelebb mi már vagy Graciosára mennénk egy hétre, vagy az északi kis faluk valamelyikébe.
  Vojandi | #126673 Üzenet | 2010-02-23 20:11:19 |
Szia ElChe!
Én pedig ragaszkodom Puerto del Carmenhez, mert legyen hol bevásárolni, legyen sok autókölcsönző, legyen sok kis utca, ahol este sétálni lehet. A többi hely mind nagyon kicsinerk tűnik és kiesik mindentől. Még, ami fontos, hogy apartman legyen, sütő is legyen benne, mert Teneriffán minden nap friss halat szoktunk venni (minden tengeri kütyüt imádunk és leélnénk az életünket is halon), meg kilószámra a nagy és olcsó garnélákat és életünklegjobb vacsorái születnek ezekből. Biztos van, aki kibukna ezen, amit írok, de részben ezért is megyünk vissza újból és újból a Kanári-szigeteken, mert ezt nem lehet semmivel sem helyettesíteni. Ma is dorada-t csináltam és semmilyen sem volt. A mélyfagyasztottból nem nagy kaja ez a hal, de frissen, isteni a húsa...Carmenben úgyis csak esténként leszünk, nappal barangolunk.
  ElChe | #126682 Üzenet | 2010-02-23 21:48:20 | Válasz a #126673. hsz-ra Előzmény #126673
Természetesen elfogadom az érveidet, nem kerül semmibe.icon_smile.gif Amit viszont én tapasztaltam, Teguise-ében van nagyobb szupermarketből kettő vagy három, illetve a város szélén még egy igazán nagy is. Az autókölcsönzővel inkább csak a reptéren szoktam találkozni. Ami nagyon bevált a legutóbb az az AutoReisen volt: https://autoreisen.es/
(A beváltat úgy értem, hogy nem lehajtott autót adnak, és a már nem mini-kategóriás Citroen C3 volt 104 euro egy hétre.)
Puerto Del Carmenben nem szerettem, hogy nincs békés tengerparti sétányos része, hanem csak hangos pubok, sok részeg angollal. De én már Playa de las Americast sem kedveltem, tehát lehet, bennem van a hiba.icon_smile.gif
  ElChe | #126683 Üzenet | 2010-02-23 21:52:23 | Válasz a #126682. hsz-ra Előzmény #126682
Ja és még egy saját spanyol-recept. Jellemzően ötliteres vizesballonokat szoktunk vásárolni, amiből 2-3 nap után elfogy a víz, akkor 2-3 liternyi sangria kerül bele (Don Simon például bevált), veszünk hozzá friss déligyümölcsöt, belekeverjük, másnapra kiváló szokott lenni. Egyszer nyolcan voltunk együtt Gran Canarián, két ilyen adag is gyorsan elfogyott. A friss halas recept is jól hangzik, egyébként.
  Vojandi | #126742 Üzenet | 2010-02-24 13:13:13 |
Szia ElChe!
Mi inkább sörözünk, mint borozunk.
Costa Teguise-ben és Playa Blancan is filózok egy-egy szálláson, amik nagyon tetszenek. Mármint a szállás tetszik, ed a helyben bizonytalan vagyok.
Autóbérlés Tenerifén minden utcában szokott lenni egymás hegyén hátán Puerto de la Cruzban. Mi eddig többnyire az Orcar-nál béreltünk. Nem volt vele semmi baj. Úgy tudom, ez láncolat és akkor Lanzarotén is van.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
<   1 2 3 ... 16 17 18 ... 43 44 45   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu