Az Andromeda buszával megy minden más utazási irodával utazó. Ha sokan mentek, akkor az emeletes busszal mentek, ami tö tuti, de mi fõként azért élveztük, mert az emeleten legelõre ültettek így panoráma kilátást kaptunk. Visszafelé nem emeletes busszal jöttünk, ott nem tudtam hova pakolni a lábam. Gikszer az út során csak annyi volt, hogy odafelé vagy 3 órát álltunk a határokon. 1,5 órát a magyar-szerb határon, aztán a többit a szerb-macedón és a macedón-görög határon. Visszafelé csak a görög-macedón határon szívtuk meg. A sofõr totál körültekintõen vezetett, néha már túlságosan is.)
Thesszaloniki? hát térkép nélkül kicsit gáz volt. Szóval buszok nem sûrûn mennek oda Makiról, ha jól emlékszem a következõ idõpontokban mennek: reggel 6:45, 12:45 és 18 óra. a lényeg, hogy visszafelé közvetlen járat már csak 14 órakor jön, szóval ha késõbb jöttök vissza, akkor elõször el kell menni Katerinibe és onnan vissza Makrira. Kicsit macerás. mi taxiztunk egy picit Szalonikiben, mert a buszpályaudvar valami gyártelepszerûn van.) 8 euróért vitt be 4ünket a városba. Mivel onnan gõzünk nem volt merre kell menni, megkérdeztük merre van a part, akkor legalább tudták mit keresünk, mert amikor a bazárt említettük nézett ránk a taxis nagy szemekkel. A fehér tornyot néztük me ga tengerparton, nagyon szép, állítólag utána pár száz méterre még van egy csomó látnivaló, sõt a bazár is ott van, csak nekünk már nem volt idõnk megnézni, ha nem akartunk elkésni az utsó buszt katerinibõl, ami hazavisz. Szóval szerintem kerítsetek netrõl egy térképet, ha egyedül akarjátok felfedezni. Kocsival macerás, vezetési moráljuk a görögöknek nem sok van, hihetetlen hogy vezetnek! Különben Szaloniki önmagában nem fogott meg, zsúfolt, szmogos, olyan Pest jellegû. Ja a 8as busszal juttok vissza a buszpályaudvarra, illetve minden olyan busszal, amire ki van írva KTEL (ez náluk olyan, mint nálunk a Volán). Jegyet viszont a sarki trafikokban érdemes venni, olcsóbb mint a buszon. (és fura, de a görögök nem bliccelnek.) Ja igen, azt még nem írtam, hogy a 12:45-sel mentünk (ami mellesleg 45 percet késett) és a 18:15 körüli Katerinibe menõ járattal jöttünk el, hogy elérjük az utsó 20 órás Makri járatot Katerinibõl. (mellesleg azt a várost ne hagyjátok ki, aranyos, és van egy menõnek látszó cukrászda, ahol iszonyú nagy adag fagyit adnak és még csokit is kaptunk ingyen. Ez is valahol a buszpályaudvar vonzáskörzetében van. De Katerinibe hétfõn és szerdán nem érdemes menni, semmi nincs nyitva. VAn 2 nap, amikor Szalonikiben is minden zárva, de ezt nem tudom melyik nap.
Remélem minden kérdésedre megfeleltem.))
Jó utat!
Remélem nekünk is legalább ennyire "sima" utunk lesz, mint nektek volt.
Akor ennyiben hinni lehet a KTEL internetes menetrendjének.
Csináltam térképet a belvárosról, és itt a fórumon nekem is a 8-ast ajánlották. A regeli busz indulás nagyon megnyugtató.
Valójában én egyedül megyek, úgyhogy nem lesz probléma idõben felkelni és gyorsan mozogni. Mindenképp szeretném a várost valamelyest bejárni, mert a fakultatív programok egyre inkább a hátsó helyekre kerülnek nálam a rangsorban. Egy bõröndöt és egy hátizsákot viszek magammal, a bõrönd fele a fotós felszerelésem, ezt kihasználni kevés a fakultatívon igénybevett 1 óra.
De ez a buszos dolog bíztató.
Mégegyszer köszi az információt.
Már alig várom a holnapot, hogy útra kelhessek.
Már csak 1-et kell aludni!
Mondd, nincs még egy bõröndöd, amibe beleférnék? Úgy visszamennék....)
A fakultatív programhelyekre egyedül is nyugodtan elmehetsz, de azért a Meteórákat nem hagyd ki! Hihetetlenül gyönyörû. És ott még elég idõt is lehet tölteni fényképezni.
Lehetek pofátlan? Ha már van fotós felszerelésed, akkor nem csinálnál egy képet az esti tengerrõl? Makriról tiszta idõben éjszaka lehetett látni Szaloniki fényeit (vagy legalábbis a túlpartét), de nekünk nem sikerült egy türhetõ képet se csinálni, pedig vagy 3 éjszaka lementünk...
Ma meg menj korán aludni, hogy mielõbb eljöjjön a holnap.
Igyekszem majd minél több fényképet készíteni.
Tervben van napfelkelte is, panoráma képek, éjszakai fotók. életképek stb.
Tehát nem csak tájkép és túristafotó.
Majd igyekszem. Remélem Edessa is megoldható busszal...
Amúgy a buszon volt valaki, idegenvezetõ ilyesmi? Vagy fogadott ott titeket valaki az utazási irodától, vagy hogyan mûkszik ez? Igazából busszal elõször utazom. Mert nekem ez amolyan "repi" út és én ott fogom megtudni a szobabeosztásom, nagy valószínûséggel pedig társítva leszek. Igaz ez engem nem zavar, mert a 6 óra alvásom meg az 5 perc zuhanyzásaim nem mérvadóak.
A napfelkeltét mi sajna nem láttuk... A vége felé a 3.-4. naptól napi kb. 3-4 órát aludtunk, ami a végére már kicsit kevésnek bizonyult... De hát amikor elkezdõdött az élet, ki se lehetett robbantani a tengerparti bárból)
Edesszába sajna nem tudom hogy lehet busszal eljutni. Az Olümposzra viszont Lithoroig kell menni, elõször Katerinibe és onnan van közvetlen járat. (de gondolom ezt már tudod... Állítólag egyénileg nagyon megéri.
Amikor mentek, akkor nincs idegenvezetõ. Leérve ha jól tudom Jannis és a felesége Évi felel a szobabeosztásért. Ez kb. úgy fog történni, hogy elõször megálltok a Dias hotelnél, felolvassák a neveket, hogy ki lesz oda elszállásolva, majd a busz továbbmegy az Elektrához, ahol szintén kiteszik az ott elszállásolt utasokat. (majd a busz megy tovább Paráliara) A ciki csupán az, hogy ha simán leértek ottvagytok már helyi idõ szerint 9 óra felé. Na ez csak azért ciki, mert a szállást 1-2 körül lehet átvenni. Addig takarítják. Ilyenkor irány a part. Az a tuti ezen a helyen, hogy nem kell félni, hogy eltûnik a cuccod.)
Az elsõ nap este van egy összeröffenés az újonnan érkezetteknek (nálunk a Diasosoknak és az Elektrásoknak együtt volt, de állítólag külön szokott lenni), ahol valszeg Erika (egy szlovák magyar lány, aki olyan idegenvezetõ-féle, nála kell befizetni (már elsõ este) a progikra a pénzt, meg mehetsz hozzá bármi bánatod van) elmond majd minden fontos tudnivalót. Kb. ennyit a buszozásról...nekem nem volt bajom az betársulással, ketten mentünk egy barátnõmmel. Nem vagy semmi, hogy egyedül belevágsz, én valahogy nem tudnék... De így legalább nem kell senkihez sem alkalmazkodnod és kedvedre fényképezhetsz.
A zuhanyzásról csak annyit, hogy 2 napig én max 3 percre redukáltam a zuhanyzásaim, mert nem volt melegvíz...(vagy legalábbis csak 15perces folyatás után akkor is csak jóindulattal lehetett langyosnak nevezni). utána viszont nagyon forró volt már...
Végülis más nem jut eszembe, meg a többit majd úgyis meglátom magam is.
Nagyon szépen köszönöm az infókat.
Hogy egyedül?
Sajnos ha társaságban megyünk mindig olyan vagyok mint egy katonatiszt. No nem rugalmatlan, csak szeretem hasznosan beosztani az idõmet. Nálam a "pihenés" aktív, tevékeny kikapcsolódást jelent. Amikor szó szerint pihenek, akkor alszom. Ha lenne rá anyagi lehetõségem szívem szerint Indiának vágnék neki a Himalája lábánál, természetesen egyedül.
De most adódott ez a lehetõség, remélem tetszik majd és akkor lehetõség szerint többször megcélzom ezt az irányt.
Érdekes megközeliítése ez a nyaralásnak. Természetesen én sem szeretek üldögélni egész nap a parton, de azért most kifejezetten jólesett 2 nap totál semmittevés...jó volt, hogy nem volt semmi szervezett, amihez tartanom kellett volna magam. Talán azért, mert itthon viszont tele vagyok határidõkkel. A kikapcsolódás meg nekem épp azt jelenti, hogy barátokkal vagyok és jókat beszélgetünk.
India engem is vonz, de inkább a kultúra és a vallás miatt...na jó azért a táj és a Himalája se elhanyagolható...de én inkább az emberek életmódját ismerném meg.
Most a görög életmód, viselkedés egyrész pozitív másrészt negatív benyomást tett rám. Az bizti, hogy az õ életmódjuk nem áll közel hozzám.
Persze én sem kizárólag a természeti adottságokat akarom megismerni. Hanem mindent, hiszen mindegy együtt a teljes. Pl. kíváncsi leszek jártamban keltemben mit fogok tapasztalni, fõleg ennek a vidéknek a miutlikulturalitásából (milyen szép szó is ez). Mert azért ebben a tartományban tudomásom szerint sokféle náció lakik (megalorománok, egyfajta szlávok, törökök, bolgárok, és sokan mások).
Sajnos ez néhány nap kevés lesz arra, hogy bõvebb ízelítõt kapjak a szokásokból, lássam az épített emlékeiket, a szellemi örökségeiket, mindezeken a történelmi korok hatását. Engem leginkább ezek a dolgok érdekelnek. És minden ami ezzel kapcsolatos. Ez van amikora kíváncsiság párosul a maximalizmussal.
Persze én is fogok idõt szakítani, egy napot legalább, a tétlenségnek (bár ezt nem szeretem).
De kicsit sajnálom, hogy a világnak ezt a részét nem fogom megismerni annyira, mint szeretném, ezalatt az idõ alatt.
Végtére is ez Nagy Sándor földje.
Ha mondjuk 14 napot tanyáznék ott, mindjárt jobban érezném magam. Mert szerintem Makrigialos elég jó helyen van ahhoz, hogy Makedónia tartományt elkezdje az ember megismerni, bejárni.
Miért gondolom azt, hogy már jó pár országban megfordultál? Különben honnan tudsz ennyit Makedónia tartományról és e vidéken élõkrõl?
Engem nem nagyon kötnek le a tárgyi emlékei a régi koroknak. (persze gyönyörûek és ha ott vagyok megnézem), inkább a táj hangulatát szeretem valamint megismerni az ott élõ embereket, szokásaikat, habitusukat, apróbb furcsaságaikat. Én sajna eddig nem sokat jártam külföldön - pont pénzhiány miatt- de most tartok ott, hogy szeretném bepótolni. Majd meglátjuk hogy sikerül.
Kellemes utat Neked holnapra (mindenképpen nézelõdj kifelé az ablakon Macedóniában, a határhoz közeli terület valami csodaszép, érintetlen vadregényes táj...) és kívánok Neked fényképekben gazdag igazi görög élményeket!)
Jox!
Köszi a jókívánságokat, igyekszünk jól érezni magunkat.
Ezennel bõ két hétre el is búcsuzom tõletek. Remélem azért teebyvel is sikerül összefutnunk.
Smilegirl! Sajnálom, hogy nem Te vagy az, akivel sokat beszélgettem akkor a kagyló partin. Az a baj, hogy semmi pontosat nem beszéltünk meg, csak hogy itt találkozunk és hogy felteszem a fotókat, ami közösen készült. Ha ráérsz nézd meg légy szives, egy szõke lány, ott lakott Õ is az Elektrában a bátyjáékkal és egy barátnõjével volt. Ha Te is zsüritag voltál köszi, mert nyertem egy pólót. Jólesett, bár nagyon elfáradtam érte.
REbeka kár, hogy már este nem beszéltünk. Remélem jó utatok lesz, és szerencsésen odaértek. Puszilom Krisztát is és sok-sok élménnyel telve térjetek vissza, ide hozzánk!
Kicsit bánt, hogy ezt a benzinkút ügyet felvetettem, mert úgy érzem most, hogy nem hiszik el páran, hogy tényleg nem mindegyik kút párosan van. Az a baj, hogy nem néztük ez melyik kút volt, mert a benzintankunk pirosba ért, és az idegességtõl nem is láttunk szinte, hogy mi lesz, ha érjük el a legközelebbi kutat. Ugyanis nekünk semjutott eszünkbe, hogy ott nem lesz párja a kútnak. De még csak egy lejárat sem, hogy átmenjünk a másik oldalra.
Az biztos, hogy ez is Belgrád-Nis között volt hazafelé. Remélem valaki majd tud pontosabbat is róla. Viszont a következõ MOL kutat ajánlom mindenkinek, az még az OMV elõtt van, és nagyon tiszta, kellemes, és barátságos fiatalokkal van tele.
Nem tudom miért gondolod, hogy sok helyen jártam.
Igazából olyan sok helyen nem jártam, Európán kívül pedig sehol.
Magyarországon viszont nem nagyon van tájegység, amire ne tettem volna a lábam.
Nem szeretném a bölcs világutazó látszatát adni, vagy fenntartani.
Az ismereteim lexikális eredetûek. Én most vagyok ott, hogy szeretnék valóságos tapasztalatokat is gyûjteni.
Egy kis érdekesség.
Két hete volt a Discovery-n Dareiosz és Sándor csatájáról. Negyedmillió perzsa a negyvenezer makedón ellen.
Nagyon tanulságos volt.
Persze itt fontos megemlítenünk, hogy nem egyszerûen a harcászat maga döntötte el a csatát, hiszen a harcászatot is sokminden befolyásolta. Értsd ezalatt a szociális, gazdasági és kulturális környezetét a harcoló népeknek.
De ahhoz, hogy zeken keresztül valójában feloghasd az okokat és megértsd a történést, látnod kell, tapasztalnod.
Ehhez pedig el kell menned és ott kell lenned.
Fel kell kutatnod esetleg a szükséges információt vagy azok forrását (múzeumok, épített emlékek, helyszínek stb.)
Nem vagyok Makedónia vagy Bizánc szakértõ ismétlem.
És nem is akarok ezzel a kérdéssel ebben a topicban foglalkozni. Hiszen talán nem teljesen idevágó a téma.
Köszönöm a jókívánságaid!
Hazatértem után pedig minden bizonnyal felkerülnek ide a megfelelõ szekcióba a képek is.
Addig is köszönök minden segítséget!
Nektek pedig türelmet az itthoni hõséghez és a munkához, ha dolgoztok!
Akkor már tudom ki vagy:) Megnéztem a képeid, és a szõke lány melletted Leti. Sajnos az elérhetõségeit én sem tudom, csak azt hogy ügyvédjelöltként dolgozik. Relatíve sokat beszélgettünk velük (Leti, a barátnõjével Majával, a bátyjával Sebivel és a menyasszonyával Timivel) de elérhetõségeket nem cseréltünk. Gratula a pólóhoz, nagyon ügyin táncoltatok. Bár ha jól rémlik a végén párt cseréltetek és a görög pincér sráccal együtt nyertétek meg, igaz?
Rebeka, az a baj azt sem tudom még melyikben leszek elszállásolva.
De ha kedden délelõtt egy Narancssárga pólóban bóklászó elõl feltúrt és szõke melírozott közepes növésû srácot láttok valahol, az lehet, hogy én leszek.
Piros övtáskával, és hátizsákkal fogok majd szaladgálni. Valószínûleg egy fotóállvány is kiáll majd néha a hátamból.
Ha láttok esetleg, vágjatok nyakon, vagy dobjatok meg egy kaviccsal, arra biztos felfigyelek. Mert egyébként iszonyú bambula tudok lenni.