Ezt így igen nehéz megválaszolni, mert ahány bank annyi féle kártya. Van amelyik alapból kér pin kódot, van amelyik csak bizonyos összegtől. Ugyan így van az elfogadó helyeknél is a szabályozás. Van ahol a pin kód mellé összegtől függően még fényképes igazolványt is kérnek, bár ez nem előírás, csak a saját védelmükben kérik. Vannak olyan kártyák amelyet ki sem kell adni a kezünkből és kisösszeg elektronikus fizetésére alkalmas. Alap helyzetben mind a betéti, mind a hitelkártyához kérnek pinkódot. A rendszertől függ, hogy a vásárlás után mennyi idővel kapunk a telefonunkra sms üzenetet. Tehát nem kell megijedni ha az autópálya kapu elhagyása után azonnal nincs visszajelzés, bár eddigi tapasztalatok szerint hamar megkapjuk az sms-t, már persze akinek van ez a szolgáltatás. Szerbiában és Macedóniában széleskörűen elfogadják a kártyákat az autópályák mentén, de azért legyen nállunk annyi kp. mint amennyit fizetni kellene, mert ritkán előfordulhat rendszer hiba, és akkor kellemetlen lehet esetleg órákig várakozni annak helyreáltáig. A macedonoknál főleg a kissebb kutaknál néha előfordulez az eset "szándékosan" is. A tankolás megkezdésekor közlik hogy fizethetünk kártyával, majd sajnálkozva széttárják a kezüket, és közlik fizessunk kp-ban. Természetesen ilyenkor rosszul fogják váltani az Euro-t.
Tehát kis odafigyeléssel nyugodtan fizethetünk a teljes úton kártyával. Ez már sok éves tapasztalat. Furcsa az, hogy talán a görögöknél kevésbé fogadják el a kártyákat. Ennek vélhetően a kimagasló fekete gazdaság az oka!
Én , ha lehetséges akkor mindig kártyával fizetek külföldön . Otp-s mastercard kártyám van . A bank saját deviza eladási árfolyamán vonja le a megfelelő összeget . Van ahol kérik a PIN kódot. Használtam már Görögországban , Romániában , Horvátországban , Boszniában , Szerbeknél , Macedonában , Montenegróban , Bulgároknál . Sehol nem volt gond , természetesen használat előtt mindig rákérdeztem , hogy elfogadják-e , ha nem akkor tovább mentem . Szóval , nem kell félni a kártyás vásárlástól , de mindig körültekintően kell használni !
Azért valljuk be, hogy a bankkártyának még elég sok hátulütője van, főleg tőlünk délre és keletre. Én is használok itthon bankkártyát, nincs is vele probléma, de mindig ott van a DE!!! Éjszaka a Balkánon átutazni úgy, hogy mindent arra bízzunk, hááát??? Elég egy áramszünet az üzletben vagy egy k.csög benzinkutas, akár egy korrupt (olyan nincs) rendőr, akit megpuhíthatsz egy kis kemény valutával vagy egy gumis, szerelő aki egy világvégi faluban hajnali kettőkor hajlandó megjavítani a gumidat, feldrótozni a leszakadt lökhárítódat, kipufogódat és még lehetne sorolni. Eurót úgyis viszek, nem kell dinárt meg dénárt váltogatni. Amikor olyan autóval mentünk, ami nem bírta ki Szerbiát tankolás nélkül, akkor vettem kb. szűk két tanknyi dinárt, így oda vissza az is nullára el lett használva. Ez csak az én véleményem, nem kell nekem esni, én így csináltam eddig is, ezután is így fogom még egy darabig.
Több sebből vérzik amit mondasz:
Az OTP-nek nincs deviza ráfolyama a macedón dénárra, így azt először euróra váltják, majd onnan forintra.
Aztán nem deviza árfolyamon váltanak, hanem valuta árfolyamon...
Igaz ,hogy a Mac denárra nincs , de a többire általában van . Különben meg nagyon egyszerű a képlet : Otp honlap klikk , vagy személyesen bemenni és megkérdezni . Természetesen , mindenkinek a szive joga ,hogy mit és hogyan választ.
Írtam az OTP - nek és ezt irta vissza:
Köszönettel vettük bankunkhoz küldött levelét.
Nyilvántartásunk szerint Ön jelenleg egy Cirrus Maestro bankkártyával rendelkezik bankunknál, mely világszerte használható a Maestro logóval jelzett elfogadóhelyeken: ATM, bankfiók,
beváltóhely, kereskedői POS, internetes kereskedő.
A külföldön (illetve a belföldön nem forintban) végzett tranzakciók
eredeti pénznemét a nemzetközi Kártyaszervezetek átszámítják
az általuk alkalmazott árfolyamon VISA és VISA Electron kártyák esetén amerikai dollárra,
MasterCard és Maestro kártyák esetén euróra.
A bank a nemzetközi Kártyaszervezet által elszámolt összeget, a bank nemzetközi bankkártyás elszámolási számláján történő
terhelésének napján, a banknál érvényben lévő
aznapi első deviza eladási árfolyamon számítja át forintra.
Az OTP Bank által üzemeltett EUR töltésű ATM-ekben végzett tranzakciók
árfolyama, a tranzakció terhelésének napján a Banknál érvényes
aznapi első deviza eladási árfolyam.
Ha már az OTP-nél járunk : Múlt héten a következő kérdést tettem fel az ügyintézőnek . Kp-t szeretnék kivenni külföldön , az OTP csoporthoz tartozó ATM-ből , sima folyószámlához tartozó kártyáról ( NEM HITELKÁRTYA !!! ). Milyen összeget von le tőlem a bank ? Válasz : 1,8 eurót . Függetlenül a kivett pénzösszeg nagyságától .
Csak Macedóniában találkoztam ilyen esettel egyszer egy benzinkúton, hogy nemjó a terminal. "terminal defekt"-et hajtogatta a csávókám,én meg mondtam neki hogy "nyista euro", érdekes rögtön meggyógyult a terminál
Más országokban nem volt sose gond a bankkártyás fizetéssel.
Nem vagyok bankkártya ellenes, de szerintem a pályadíjakat jobb euro-val rendezni, szntem gyorsabb. Álltam már nemegyszer kapuknál amiatt mert előttem szerencsétlenkedtek a bankkártyával.
A kinti készpénzfelvétellel csak óvatosan, mert nagyon sokba fog kerülni. Tavaly nyáron egy 350 euros kivét 11 forint Unicredites folyószámláról. Van Euro számlánk és kártyánk, erről a számláról kivett 940 euro közel 20 euro költséggel járt a múlt héten (Görögország). A tranzakciós díjat itt ezekben az esetekben is fizetni kell, az 1,8 euro szerintem félre tájékoztatás. Mindenkinek azt javaslom, hogy a kártyát csak vásárlásra használja, kp felvételre csak a legvégső esetben.
dobaki2! Nagyon is igazad van abban, hogy nem lehet egyszerűen megválaszolni a kártyás használatra feltett kérdést, alapvetően elmondható, hogy mindenhol használhatjuk a kártyánkat. Nekem sosem volt gond sem Szerbiában, sem Macedóniában, sem Görögországban. Ami Görögországot és a fekete gazdaságot illeti, nem az általad leírt okok miatt van kevés elfogadóhely. Kateriniben ahol mi lakunk, szinte minden üzletben, minden árus - a piacon is - adnak blokkot. Ez nem éppen a fekete gazdaságra utal. Sokkal inkább az az oka, hogy az emberek nem használják a kártyákat és ugye nem is olcsó egy terminál fenntartása egy vállalkozásnak. Az emberek mikor megkapják a fizetésüket azonnal mennek a bankokhoz és kiveszik. Természetesen a blokk és számlaadási hajlandóság területenként más és más. A szigeteken pl jóval gyengébb a morál.
Az én javaslatom azoknak akik kártyával rendelkeznek, hogy ahol lehet nyugodtan használják vásárlásra, fizetésre. Én a szerb benzinkutakon és autópályadíj fizető kapuknál csak azt használom, mert az éri meg a legjobban. Soha semmilyen fennakadás nem volt. Velem is előfordult, hogy nem működött egy terminál, viszont kértem a kutast, indítsa újra a rendszert, és egy perc múlva már tudtam is fizetni. A Macedónoknál a pályadíjat euroban fizetjük, ott a tankolást szoktuk kártyával fizetni. Az elmúlt egy évben 2 havonta megtettük a Bp-Katerini utat, oda-vissza, és meinden út alkalmával többször is használjuk a kártyákat. Görögországban, ahogy már említettük aránylag kevés az elfogadóhely, de pl Paralia-n sok kis üzletben is lehet kártyával fizetni. Fontos lehet, hogy a Lidl-ben csak PIN kódot kérő kártyával lehet fizetni, én a görög Alpha Bankos AMEX kártyámmal sem tudok. Ebből is látszik, nem az a lényeg, hogy magyar, görög vagy angol, esetleg más bank által kibocsájtott kártyával fizetünk, hanem a tipusa, Mastercard, Maestro, Visa, AMEX.
Maradjunk annyiban, hogy eltérő, hogy megéri-e vagy nem a kártyahasználat. Van ahol a kp felvét is drága és a fizetés is. Ha valamit kétszer váltanak, akkor kizárt, hogy jobban járjon vele az illető.
Van olyan bank ami nem jegyzi a szerb dínárt, így annál, ott is euro-ra váltanak először.
Konkrétan:
Szerb autópályadíj 6,50 euroban (Belgrád-Nis), a bankszámlakivonaton 6,33 euroban. Persze nem nagy különbség, de az elmúlt egy év során rendszeresen figyeltem és még ha csak kicsivel is, de mindig ez volt a legelőnyösebb fizetni. Én nem költöm a kp-t olyan helyeken, ahol tudok kártyával fizetni és még csak nem is drágább. Persze ez csak az én meglátásom, mindenki a saját szokása/kedve szerint használja/nem használja a kp-t, bankkártyát.
Csak azt felejted el, hogy a bank árfolymán számolt 6.3 EUR lehet többe kerül forintba mintha forintot váltottál volna dínárra.
Van olyan bank, ahol a spread (vételi-elaádsi árfolyam különbözetet) 20forint.
Nem felejtettem el, ezért írtam, hogy mindig kiszámoltam mi a kedvezőbb. És a kp-t még nagyon jó áron váltott euroval is számoltam. De ahogy írtam, ez az én tapasztalatom (8 út oda-vissza), nem okoskodás.
ui: Szerintem a vételi és eladási árfolyam közti különbség ebben az esetekben nem lényeges, sokkal inkább a deviza-valuta közti különbség.
Maradjunk annyiban, hogy eltérő, hogy megéri-e vagy nem a kártyahasználat. Van ahol a kp felvét is drága és a fizetés is. Ha valamit kétszer váltanak, akkor kizárt, hogy jobban járjon vele az illető.
Van olyan bank ami nem jegyzi a szerb dínárt, így annál, ott is euro-ra váltanak először.
Mindenkinek van véleménye, mindenki hallott valamit, mindenkinek vannak szokásai, félelmei, s mindenkinek van ilyen meg olyan bankja, számlája, stb., de alig van valaki, aki teljes körűen tájékozott; így nehéz beszélni a témáról. Nem kell senkire rábeszélni a bankkártyát! Én ki merem jelenteni, hogy egy komoly bank komoly bankkártyájával történő fizetés mindig olcsóbb, vagy max. azonos árú, mint a hivatalosan szerzett készpénz, s roppant kényelmes, de azt én sem szeretem, ha pl. egy étteremben el akarják vinni a kártyát, azt nem engedem. Hozza oda a ketyerét, vagy elkísérem. Bárki megtehetné, hogy a saját bankjánál konkrétan informálódik, de nem az ügyintézőtől, hanem a szabályzatból, csakhogy ez embert próbáló feladat, így marad a pletykaszintű ismeretszerzés. További kellemes csevegést a témáról!