Mi tegnap értünk haza, de szerencsére semmit nem tapasztaltunk az itt leírt 10 eurós határátlépésbõl és a rendõrök sem állítottak meg. (A leghúzósabb átlépés Röszke magyar oldal 2 óra.) Igaz, rendõrt sokat láttunk, és azt is, hogy a mellettünk elszáguldó autókból sokat lekapcsoltak, de mi betartottuk a sebességhatárokat, így nem volt gond. (Vagy csak szerencsénk volt?!) Én indulás elõtt már rendesen megrémültem az itt olvasottak után. Aki most indul csak annyit tudok javasolni, hogy amennyire lehet, tartsa be a sebességet stb. és ne parázzon!
Köszi stibcsi, hogy írtál. Én már nagyon megijedtem a hazatérõk rossz tapasztalataitól, bár csak szept. 1-én indulunk, de már folyton azon agyalok, hogy mi lesz velünk?
Remélem mi is olyan szerencsések leszünk, mint Ti?!
Tegnapelõtt beszélgettem egy Röszkén dolgozó határõrrel és megkérdeztem, hogy az EU-s sávot miért nem tudják tényleg az EU-s állampolgároknak fenntartani. Azt mondta-ami hihetõ is-, hogy a német rendszámos autóban ülõ török és szerb stb. emberkék fittyet hánynak minden szabályra és beállnak az EU-s sávba és onnan már nem tudják visszaküldeni, mert mögötte ott áll a többi száz autó és egész nap velük kellene cirkuszolni, erre pedig nincs kapacitás. Így mi is állhatunk be ezek mögé, pedig pont ez lenne ennek a sávnak lényege, hogy nekünk ne kelljen várni. A hosszadalmas átvizsgálás pedig nem véletlen, mivel pont ezek a népek fuvarozzák a kábítószert Nyugat-Európába és ez az utolsó határ, ahol még el lehet csípni õket. Mellékesen az egyik ismerõsöm lopott Toyota buszát is itt kapták el kifelé a határõrök, ami pont a pozitív oldala a dolognak.
Ratio | #74410 | 2008-08-01 12:48:54 | Válasz a #74403. hsz-ra
Akkor, ha tudsz jelezd neki, hogy hogyan csinálják ezt a görögök:
Van a nagy sor (sorok), megy a sor mellett egy görög határõr/rendör és kiválogatja az EU-sokat (rá is kérdez a nemzetiségre) és azokat egy külön átjáróhoz küldi. Oda magától nem is állhat az ember, csak utasításra. Ha mégis akad közte német-török, azt kipenderítik (nem is tudom miért).
Az átjutás pedig igazi EU-s volt ezután, mint akik csak hazamennnek
Igen, velünk is így volt a görög határnál. Álltunk a sorban, és odajött hozzánk egy ember, megnézte az útleveleket, és elõremehettünk! Pedig még csak nem is volt hosszú sor, csak pár autó volt...
Ki lehetne tenni egy táblát az EU-s sáv mellé, ami szerb és német nyelven is jelzi, hogy ezt a sávot csak EU-s állampolgárok vehetik igénybe, ha valaki jogusulatlanul próbálja használni 50€ büntést kell fizetni. Egyébként pl. a macedón-görög határon is vegyesen álltunk, de egy határõr elõre ment, és kiintette az EU-s népet egy külön kapuhoz amikor összegyûltünk. A harmadik: nem csak a törököket nézik a magyar belépéskor, amikor jöttünk minden magyar autót körbe néztek, 3-4 percet vizsgálódtak autónként.
Még új vagyok itt, de a hozzászólásokat szorgalmasan olvasgatom. mi jövõ hét hétfõn utazunk Paraliára és megrökönyödve olvasom a macedon határon történt incidenseket.
Kérdésem lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata Bulgária felé történõ átutazással kapcsolatban? A Budapest-Belgrád-Nis-Szófia-Thessaloniki útvonal kb. 70 km-el hosszabb, viszont gondolom az EU csatlakozás óta nincsenek olyan elvadult állapotok mint a 2000-es évek elején!
Tudom, hogy nincs benne annyi autópálya, de ez a macedon helyzet csak rosszabb lesz ennél, hiszen a magyar diplomácia ez ellen semmit nem tesz.
Ha lehet ki kéne kerülni õket és rohadjanak meg a hegyeikkel meg a kecskéikkel!
Ennyire gáz?
Komolyan kérdem! Én utoljára 1990-benjártam Bulgáriában szintén Görögországba menet. Macedonia felé voltam 2000-ben meg 2001-ben, de az buszos út volt!
Én tavaly elõtt bulgárián keresztül mentem görögországba, tényleg hosszabb az út idõben és km-ben is, de azért nem volt olyan vészes mint mondták. Mi nappal mentünk odafele és semmi probléma nem volt. Szerintem ha csak a 20euro miatt mennétek bulgáriába inkább menjetek a macedonok felé, mi is arra mentünk volna csak a bnõmnek kellett volna vízum mert nem magyar állampolgár. Hazafelé megakartuk mi is kisérelni a kb. 20euro-s spórolást, hogy bulgáriából romániába megyünk és onnan magyarországra de ez 26 ÓRA utazásunkba került. Mondjuk ebbe volt balf...kodás is.
Ha esetleg bulgária felé mentek inkább nappal menjetek.
Szerintem óvatosan az ilyen spórolásokkal ha nem jártatok még arra!