"Nemzetközi jogsi csak az uniós országokba nem kell. "
Ez nem igaz! Nagyon sok nem EU-s országba sem kell, ilyen Macedonia is.
Ez bizony így van. Ne vezessük félre egymást, bizonytalan, téves infókkal.
A sok korábban leírt rossz szájízt hagyó sztori mellett, valami jót is mondjak, mi hétfõn jöttünk haza, sem oda, sem visszafelé semmi gondunk sem volt. Nem kértek nemzetközi jogosítványt, nem büntettek meg a rendõrõk (nem is láttunk egyet se), nem raboltak ki. Kéregetni, kéregettek, de ..... majdnem elütötték szerencsétleneket.
Augusztus 10-én jöttünk haza görögországból. A Macedón "autópályán" a második kapunál 60 dénárt kellett fizetni. Nálam csak 500-as volt azt adtam oda. A kapus fickó megyarázott, mutogatott valamit, melyet csak nehezen értettünk meg és kivettük belõle, hogy adjak aprót mert nem tud visszaadni. Ekkor mutattam neki, hogy a mögöttem lévõ ismerõsünk autójának a díját is számolja hozzá, mert tudtam, hogy neki is 500-a van. Azt meg is tette és visszaadott egy kisebb köteg papírpénzt, valamint a bizonylatot és az ismerõsünknek is odaadta a bizonylatot. Mivel nem akartam a hosszú sort feltartani lassan elindultam és vesztemre csak menet közben számoltattam meg a visszaadott pénzt a felesegemmel, aki megkérdezte, hogy mennyit kellett volna, hogy visszakapjunk. Mondom neki a két autó az 120 dénár és akkor 380-at. Akárhogy is számolta csak 300-at kaptunk vissza. 80-an lehúzott a kapus fickó, remélem, hogy magának vagy a gyerekeinek gyógyszert vesz rajt.
Jó tanács az utazóknak, inkább tartsuk fel a sort és számoljuk meg a visszakapott pénzt. Jó utat mindenkinek!
Szeptember 2-án este értünk haza.
A határokon simán átmentünk, kivéve a Macedónokat visszafelé. (oda nem volt semmi)
Behajtásnál kell venni "specialt" ami egy utasbiztosítás, 3.5€ /fõ 4-en voltunk, így 14€. link: http://www.insig.com.mk Ismerõsök busszal jöttek, ott is kérték, de másfél óra értetlenkedés után elengedték õket. Macedónok kilépõ oldalán a határõr kérte tõlünk a magyar nemzetközi jogosítványt, ami persze nem kell már, de "nagy problem" ha nincsen, fizetni kell 200€ bírságot, persze olcsóbban is megoldható,egyik útlevelet visszaadta, 20€-t kért bele és elengedett.
szóval senki ne számolja ki a hazafelé elegendõ eurót, hátha kell bármire.
Sziasztok.
Mi is szeptember 2-án jöttünk haza Görögországból. A macedón határon behajtásnál mutatott nekünk a határõr egy magyar fénymásolt kártyát és kérdezte van e olyanunk. Európai egészségbiztosítási kártya volt. Mondtuk neki, hogy nekünk olyanunk nincs. Elvette a zöldkártyánkat, félreállított és egy bódéba küldött minket. Azt hittem, hogy minket is csak le akarnak nyúlni, nagyon mérges lettem. Én a bódéba nem mehettem be, csak a párom, rázárták az ajtót. Amikor kijött volt nála egy papír, mondta hogy 14 eurót kértek tõle. (Mi is 4-en voltunk.) Amikor megláttam a papírt beugrott, hogy ez egy utasbiztosítás lehet, amit persze mi itthon kötöttünk. Így már kíváncsi voltam, hogy ha azt visszük a vámosnak elenged-e minket. Megmutattuk neki az itthon kötött biztosításunkat, és rögtön visszadta a zöldkártyát. Ezek után a párom visszament a bódéba ahol a biztosítást csinálták, és próbálta elmagyarázni, hogy nekünk van olyan. A macedónok veszekedtek vele de visszaadták a 14 eurónkat. Nem bíztam benne hogy visszaadják. Lényeg hogy nem maradt náluk pénzünk. De akkor most le akartak nyúlni minket, vagy ezt hivatalból meg kell csinálniuk? Rendes bizonylatot adtak a biztosításról.
Kérdés, hogy mi az a rendes bizonylat? Ott is, (mint nálunk) gondolom léteznek rendes bizonylatnak látszó tárgyak. Szerintem ez is próbálkozás volt a lenyúlásra, de nem jött be nekik. Ügyesek voltatok!
Most hívtak az irodából,hogy a Macedón határon sza..ás van a biztosítások miatt,ezért vigyük fel a buszra magunkkal a biztosítási papírt.(nem az eu-s kártyát hanem az utasbiztosításról a papírt)
Mondom a csajnak és aki nem köt (bár ez felelõtlenség de mindenki saját dolga)vagy pl a bankkártyájához jár biztosítást az mit csináljon??Nekem a kártyához jár és semmi papírom nincs róla.....
Ilyenkor mi van
Macedoniában nem történt semmi, azaz mégis... A határon köszönés, mosoly, zöldkártya, stb., én az EU-s sávban, az összes többi magyar össze-vissza a többiben, de nem szóltak érte , aztán rendõr egy szál sem. Az autópályán, úgy döntöttem, nem fogok vitatakozni, a középsõ kapunál kapásból odaadtam két Eurót... Egy öregúr ült a kalitkában... Köszönés, mosoly... A két Euróból visszaadott egyet Euróban! Részemrõl teljes döbbenet; köszönés, mosoly, stb... Hát ez történt Macedoniában...
Mi is hazaertunk! Osszinten megmondom ezek mindent kitalatak szeptember elejen hogy fizessen az ember. Elkerte a zoldkartyam es azon kezdett el problemazni hogy nincs alairva. Persze ala volt... Minden autotol elvette elottem nemzetisegtol fuggetlenul es kuldte egy ablakhoz a soforoket... Mikor sorra kerultem kerdeztem a fiatal sracot aki az ablak mogott vart rank hogy mi ez. Eleg oszinte volt es csak annyit mondott hogy O sem tudja... Szal semmi masra nem volt jo csak lehuzasra... fejenkent 2 euroba kerult igy hat nem raztam a labam. Oda fele minden fizetokapnal egy eurost adtam es nem volt semmi gond. Visszafele a kozepso kapunal rutinosan csak egy egyest kapott a foszer erre meg kerni akart ketto... nah azt mar nem addig addig kerdeztgettem hogy mire fel mig kettovel csak beerte...