Nekünk belefért. Elsétálsz a másik öböl mellett, ami már eleve látnivaló, a maga módján. Hogy mennyi idő volt, arra nem emlékszem...
Aztán volt, hogy a parti sétányon járkáltunk, épp a másik irányban. Az mára már nyilván sokkal kiépültebb, mint akkor volt.
Ha máskor nem terveztek Isztambulba menni, és felkészültök erővel az útra, akkor én biztos nem hagynám ki. De ezt mindenki maga tudja, és persze ha fakultatív progi, akkor az sem mindegy, hogy a nyaralás hanyadik napjára esik. Talán középtájon lenne a legalkalmasabb....
Köszi mindenkinek, ebben reménykedtem, hogy esti sétaként belefér.
Én ezt kb annyi útnak néztem, mint Vrasna-Asprovalta, Vagy O. Beach-Paralia..
Isztambulnak fakultatívot indit 135 leváért, és hajnali fél 2 kor indul a busz...
Érdekes, hogy megoszlanak a vélemények, ami persze érthető, úgyhogy fogalmam sincs menjek, v ne
Az ingyenes buszjárat, amit igérnek , 30 percenként, a tengerparthoz , az valóban létezik? Nem mintha nem tudnánk sétálni, de ilyet nem hallottam még...
Sőt, azt is írták, hogy szobánként egy ernyő és 2 ágy ingyenes a parton...
Gondolom, ebből nem lesz semmi... de ha mégis, akkor mit mond az ember, bocsi, ez volt megírva, itt én ülök??? Mindezt milyen nyelven is?? Vagy, hogy van ez??
Én is ráakadtam a térképre, mi az Odessza utcában laktunk, kb, ott, ahol kezdődik a zöld rész, közvetlen az öböl mellett.
Innen sétálgattunk esténként, ahogy mondod, egy finom vacsi után, az óvárosba, meg vissza.
Nem tudok buszról (saját kocsival voltam), de metróról sem; esetleg taxi, de gyalog a félsziget csúcsáig csak 2 km, s vissza sem több, bár annak látszik egy jó vacsora után...
Isztambulba szeretnék átmenni, régi vágyam. Voltál? Megéri átmenni?
Gondolom hasonló maratoni túra, mint Athén Nei Poriból
Ágica!
Mi átmentünk - ez egy mókás szó - Isztambulba, vonattal. Egy teljes napig utaztunk, csak oda. Na, ezért mókás.
Elmentünk busszal Burgasba, onnan vonattal Plovdivba, majd oda érkezett az Isztambul Express.
Ma már persze, nyilván lehet sokkal egyszerűbben is.
Autót akartunk bérelni, de nem sikerült, így megoldottuk máshogy.
Ehh, nem volt semmi, az biztos. A nagy kalandok között elég elől szerepelnek nálam az akkor megéltek.
A mai helyzetről mit sem tudok, csak azt, hogy a határon tudtok venni vízumot. Ahogy nézem, 350km, ha hajnalban indultok, még jó is lehet.
Én biztos mennék...megint.
Nagyon profi vagy, köszi
Megszoktuk a sok sétát, valahogy mindig a távoli szállásokat foglaltuk... egyedül Sartin volt közeli, már szokatlan is volt...
A félsziget az Óváros, gondolom... hogyan jutunk oda? van busz?
Nem éri meg átmenni szerintem. Megszűnt a korábbi hajóutas lehetőség (kérdeztem egyszer), de lehet, hogy van ismét. Olvastam leírást, hogy valaki saját kocsival átment, de Isztambul elég nagy falat, nem néhány órás; elég messze is van és kell vízum.
A szállás jól néz ki, de kiesik még az új részből is; jókat fogtok sétálni...
Persze, persze, én kérdeztem, csak ha megírod a saját tapasztalatod, hogy miért, akkor úgy teljes a kép
Oké, a Párom eldöntötte, mindkettőt viszünk.
Isztambulba szeretnék átmenni, régi vágyam. Voltál? Megéri átmenni?
Gondolom hasonló maratoni túra, mint Athén Nei Poriból
Te kérdezted, hogy Levát vigyél, vagy Eurót. Erre írtam, hogy rögzített árfolyam van ezért akkor jársz valamivel jobban, ha az Eurót kint váltod át Levára, de ez elhanyagolható különbség. A legjobb, ha valamelyik fővárosi pénzváltónál Ft-ért tudsz venni a hivatalos fix árnál olcsóbban Levát, de ez ritkaság. Gondolom, nem komoly összegről van szó, így mindegy, ha itthon kapsz (vidéken problémás lehet). A másik szempont, hogy kevés helyen fogadják el az Eurót, ezért már érkezéskor jó, ha van Levád. Remélem, sikerült összezavarjalak...
Mindenkinek köszönök mindent, sokat segítettetek
Természetesen 2 hét Göröghon után megyek, nemsokára utazom
Miért mondtad, hogy ne vigyek levát?
Szállás: Villa magnolia Szozopol
Érdemleges segítséget én sem tudok nyújtani, mert jó régen jártunk arra.
Talán csak annyi, hogy akárhány évvel ezelőtt is, meg tudtuk oldani a kajánkat önállóan. Pedig akkoriban előfordult az is, hogy csak opálos borsó volt a boltok polcain.
Mára nyilván sokkal jobb a helyzet, szerintem nem lesz ezzel gondotok.
A mi szállásunk közvetlenül az öböl szélénél volt, csak átsétáltunk az úton, le a lépcsőn... és máris a strandon voltunk. Egy aranyos bábuska volt a házinénink, amiben tudott segített. A tengerparton finom pizzát árultak, frissen sütve, alagút kemencéből. Apróhalat, sütve, papírzacsiban, grillcsirkét is, ami viszont ízetlen volt.
Az óvárosi rész tényleg nagyon hangulatos.
Szívesen visszamennék megnézni, ha tehetném. De nem egy görög nyaralás helyett, hanem mellett.
Jó nyaralást kívánok Neked, és mit tagadjam, szívesen megnézném majd a képeket!
Tudom, tudom, ez itt a Hellasz.hu, de már ha van ilyen lehetőség, megkérdezném. Senkim sincs, aki tudna segíteni ebben...
Augusztus végén bevállaltam a párommal egy Apollonia nevű félszigetet, ami ma Szozopol névre hallgat busszal...
Kérdéseim a következők:
1. Mennyiben más az út időben mint Görögország? 13 éve oda járok...
2. Csak szobát foglaltunk, nem fogunk éhen halni konyha nélkül?
3. Meleg lesz ott Augusztus végén?
4. Milyen a tenger partja?
5. Eurot vigyek, vagy levát?
6. Robinson Toursos buszút tapasztalat esetleg... valaki??
1. Én busszal nem voltam csak kocsival; a távolság kb. annyi, mint Sarti, s az út nem jobb, nem rosszabb, talán kicsit kevesebb az autópálya.
2. Nem mindegy, hol foglaltad, s hogy mik az igényeid reggelire, na meg lesz-e hűtőd? Az étkezés általában nem drágább, mint itthon, sőt, de más az óváros, a régi rész, s más a modernebb új negyedek; rosszul is elsülhet.
3. Augusztus végén általában kánikula van, eső nem valószínű.
4. A tengerpart lassan mélyülő homokos, emiatt nem kristálytiszta a víz, de kellemes. Előfordul nyár végén "tengervirágzás", amikor sok hínárt vet partra a hullámzás. Szozopolban viszonylag kevés szállás van közvetlen strand-közelben.
5. Levát csak akkor vigyél, ha jutányosan hozzájutsz. Rögzített árfolyam van, a nagybankok ezen váltanak kint, s néha a pénzváltók is, de ezeknél oda kell figyelni, vannak simlisek!
6. Személyes tapasztalatom nincs, de jól ismerik Bulgáriát, nagy balhéjukról nem tudok.
Sokszor jártam arra; az egész nyaralás hangulatát meg fogja határozni a szállás helye, környezete. Ha esetleg messze is lesztek tőle, az óvárost járjátok be alaposan, sajátos hangulata van. Sajnos a környéken nincs komoly látnivaló, hacsak valahogy el nem tudtok jutni a Ropotamo folyóhoz egy kis hajókirándulásra. Elérhető Burgasz; átlagos nagyváros szokásos látnivalókkal.
Tudom, tudom, ez itt a Hellasz.hu, de már ha van ilyen lehetőség, megkérdezném. Senkim sincs, aki tudna segíteni ebben...
Augusztus végén bevállaltam a párommal egy Apollonia nevű félszigetet, ami ma Szozopol névre hallgat busszal...
Kérdéseim a következők:
1. Mennyiben más az út időben mint Görögország? 13 éve oda járok...
2. Csak szobát foglaltunk, nem fogunk éhen halni konyha nélkül?
3. Meleg lesz ott Augusztus végén?
4. Milyen a tenger partja?
5. Eurot vigyek, vagy levát?
6. Robinson Toursos buszút tapasztalat esetleg... valaki??
Szia babar!
...Nem hanyagolom el azért a Balkánt sem, lesz még egy körutam a jövő hét végétől Bulgáriában (talán az utolsó, mert sikerül végre mindenhova eljutni, ahová korábban nem). Nem azért mondom, de itt is megcsíptem még tavaly késő ősszel, vagy inkább a tél elején egy (pár napig elérhető promóciós) ajánlatot, a Napos Parton a Primasol Strandja Hotelben; all inclusive 2 főre 35 €/nap/szoba áron. Vegyes a vélemény a szállodáról, de elvileg 4 csillagos, nagy hotel, saját medencés, s jó helyen van; ad grátisz parkolót is. Olyan rossz nem lehet, hogy ennyiért ne érje meg, pláne, hogy csak 4 éjszakát töltünk ott. Ha csak a sört számolom, amit naponta megiszom így is úgy is...
Na, igen; az ember tervez...
Ennek is be kellett egyszer következnie a nagy számok törvénye alapján, de talán egyébként is...
Körutazásról lévén szó szándékosan augusztus végére, szeptember elejére terveztük az utat, mert már nehezen viseljük a kánikulát. (A kocsiban van klíma, de ez nem old meg mindent). Ehhez képest már az indulás napján 40 fok volt! A szállodai szobánkban volt klíma, ment is egész éjjel, be sem takaróztam, hát - bár akkor nagyon kellemesnek tűnt - lett is baj belőle. Megfáztam, sőt... Nem részletezem; a lényeg az, hogy - miután teljesen kiment belőlem az erő, s a lábamon is alig tudtam megállni - az interneten le kellett mondjam az összes hátralévő szállásunkat, s hazajöttünk (még jó, hogy az utat hazafelé bírtam, miután a nejemnek nincs jogsija). Azóta már jól vagyok, mondhatnám "ma már csak emlék".
Nem számoltam ki (nem is merem), de biztos, hogy ilyen drágán még nem nyaraltam. Legyetek óvatosabbak, s soha ne kerüljetek hasonló helyzetbe!