Mivel magánban sok ideutazó idegeskedik: a zavargásoknak a tetőpontja volt a tegnapi, mert tegnap írta alá a Parlament a 2. Memorandumot, egy nagyon kemény megszorító csomagot. Mostmár bizonyos, hogy Görögország megkapja a következő kölcsönrészletét és így biztos, hogy az államcsőd nem fog ezen a nyáron bekövetkezni. A sztrájkok kimenetele valóban beláthatatlan, de nem hiszem, hogy a benzin körül problémák lennének, nem volt szó erről és ugye mindig előre tudjuk, kik fognak sztrájkolni. A kompok nálunk soha nem sztrájkoltak, a tavalyi kompsztrájk alatt sem. Különben is ott a híd, ha esetleg ez lenne, de biztosan nem lesz. A szigeten pedig mindig nyugalom és békesség honol, ha nem néznék TV-t nem is tudnám mi van, mert az általános sztrájknapokon sem áll le nálunk semmi. Egy szóval: csak egy esetleges benzin körüli dolog érinthetné az ideutazókat, erről pedig én időben szólnék ha lenne!! Azért is kérem az itt is elérhető telefonszámot minden vendégemtől, hogy bármi van, rögtön szólhassak! Szóval ne izgassa magát senki, itt vagyok én, bármi baj van, megoldjuk!
Mivel Evia romantikusoknak és természetszeretőknek való hely, ma kedves vendégeimtől érdeklődtem, mégis mit hiányolnak más helyekhez képest (sajnos legtöbben soha nem mondják meg őszintén mi hiányzik, nem akarnak megbántani, pedig én valóban kíváncsi vagyok). A család fiatal lányainak kicsit hiányzott az, hogy itt nincs olyan település ahol egyik üzletből ki, a másikba be. Egyetlen több- jellegzetes turistás cuccos-bolttal rendelkező település van észak Évián, és ez Loutra Aidipso (egyszerűen Edipszó). A többi hely csendes, mondhatni "álmos" nyugalommal adja meg magát a nyár melegének..
Ágni
Nekünk az az igazi Görög-filing hiányzik a szigetről.Agia Annán voltunk és környékén,de nagyon a magyar tengeren éreztem magam,hogy csak a pénzre hajtottak és nem a vendégek fogadására.Sok kellemetlen élmény ért már a szálláson is."Vagio"de főleg a parti éttermekben.Amúgy a hegyi kis falvak,bájosak és vendég szeretőek az emberek.Nagyon nagyok a távolságok a szerpentines hegyi utak miatt a partokhoz.Sok volt a medúza mindenfele és rájákkal is találkoztunk.Na és nem készültünk méhek ellen se.A teraszon képtelenség volt enni,mert megrohamoztak bennünket.Még Thasszoszon se volt ennyi.
Limni fantasztikus kis hely,nagyon tetszett.Szép a rengeteg erdős hegyi út.
de valahogy még is hiányzott valami, ahol máshol mindig megvan.Pedig Achillió is csak kicsi halász falu,de még is Görögösebb.
Szép tájak és partok is vannak és tényleg egy jó kis romantikus elbújós hely,ott is találtunk házakat és szép kis öblöt,ahol már a madár se járt,de a medúzák miatt a lányommal nem mertünk csak Agián fürdeni.
Egyébként köszi a friss képeket,jó volt látni a Kria Vrisi hegyét ahol csámpáztunk egy fél napot és gyönyörködtünk a tájban.De valahogy még se vágyok mégegyszer vissza.
Nem tudom kinek mit jelent a "görög-feeling" -valószínű mindenkinek mást.
Aki tiniként, fiatalon látja meg a tengert itt először annak bizonyára Laganas jön be Zakynthoson ahol reggel 5 kor is még nyomják a DJ-t a bárok. A fiatalok meg ittas mámorban "fetrengenek" az utcákon, tengerparton.
Aki felnőtt szülőként jut el a gyerekeivel a partokhoz az azt az élményt raktározza el örökre amikor 4-6 éves gyermekeivel kézen fogva "rohantak" a tenger hűsében, a végtelen homokos parton...
Akik "szerelmes párként" kettesben vannak kint bizonyára az esti parti sétány hangulatos tavernái, egy halvacsora, egy üveg finom görög bor mellett....
S ezek mellé bárhova oda sorolom a gyros, a szigetekre való kompozás élménye, a mythos sör, a hegyi szerpentinek, a jellegzetes görög építmények , s nevezetességeket akkor azt mondhatom: MEGÉRKEZTÜNK és itt érzem jól magam
Persze természetesen nem lehet minden hely egyforma mindenkinek, hiszen pont a fent felsoroltak miatt mindenki másképp éli meg ugyanazt.
Ma keresed a Disco-t de nincs...Tehát leírod nem tetszik.
Holnap a gyerekeiddel érkezel és örülsz, hogy csendben nyugalomban nem zavarja meg semmi az álmukat.
Ma nyomorogsz Sarti főutcáján egy esti bevásárlásnál és élvezed hogy hány helyen is shoppingolhatsz
Holnap meg felkeresed Eviat ahol örülsz hogy nem lépnek a lábadra 2 percenként
És akkor egy nagyon fontos dolgot ne feledjünk: Akik itt-ott elégedetlenkednek vajon bele gondoltak abba, hogy hány millió ember társunk van aki nincs is itt ezen a fórumon mert nem tudja a fizetéséből összerakni azt a vágyálmát, hogy egyszer kiutazzon "paraliára" a "legkoszosabb "studióba- "tucat"utazás keretében busszal?
Összeteszem a két kezem s örülök neki, hogy én már nyolcadjára utazhatom e csodás országba
S hogy milyen lesz Evia?
Szerdán indulunk...meglátom
Mint ahogy tavaly írtam Kefalóniáról is egy beszámolót- ami az én stílusom szerint íródott azaz a "kritikus szemével"- így ígérem hasonlóan ahhoz Eviáról is írok jót- rosszat ahogy én láttam ahogy én éreztem!
Ágni
Nekünk az az igazi Görög-filing hiányzik a szigetről.Agia Annán voltunk és környékén,de nagyon a magyar tengeren éreztem magam,hogy csak a pénzre hajtottak és nem a vendégek fogadására.Sok kellemetlen élmény ért már a szálláson is."Vagio"de főleg a parti éttermekben.Amúgy a hegyi kis falvak,bájosak és vendég szeretőek az emberek.Nagyon nagyok a távolságok a szerpentines hegyi utak miatt a partokhoz.Sok volt a medúza mindenfele és rájákkal is találkoztunk.Na és nem készültünk méhek ellen se.A teraszon képtelenség volt enni,mert megrohamoztak bennünket.Még Thasszoszon se volt ennyi.
Limni fantasztikus kis hely,nagyon tetszett.Szép a rengeteg erdős hegyi út.
de valahogy még is hiányzott valami, ahol máshol mindig megvan.Pedig Achillió is csak kicsi halász falu,de még is Görögösebb.
Szép tájak és partok is vannak és tényleg egy jó kis romantikus elbújós hely,ott is találtunk házakat és szép kis öblöt,ahol már a madár se járt,de a medúzák miatt a lányommal nem mertünk csak Agián fürdeni.
Egyébként köszi a friss képeket,jó volt látni a Kria Vrisi hegyét ahol csámpáztunk egy fél napot és gyönyörködtünk a tájban.De valahogy még se vágyok mégegyszer vissza.
Szia Ildi40, köszi a benyomásaidat! Érdekesnek tartom, és én azt tudom ebből leszűrni, hogy a görög feeling teljesen kereskedelem, vagyis egy bizonyos "csomag"-ot jelent, amit általában a turisták az első útjaikon megkapnak, főleg a buszos turisták. Eviánál görögösebb helyet nehezen találni, hisz itt gyakorlatilag nincsen idegenforgalom, emiatt nincsenek "görögös" turistaboltok. Nagyon sajnálom, hogy rossz élményeitek voltak szálláson, tavernán, de ez megeshet bárhol. Én itt nem nagyon tapasztaltam ilyen "lehúzós" politikát, illetve a nekem nem tetsző arcokkal világos, hogy nem foglalkozom, nem dolgozom. Medúza is bárhol lehet, én az idén még nem láttam sehol. Gyakoribb a nyugati part oldalán és általában augusztusban, úgy látszik, nektek kimondottan peches élményeitek voltak. Ami az építkezési stílust illeti: az a "görögös" amire a magyar turista vágyik (nekem is pont úgy tetszik) az a Küklád stílus, amivel a Küklád szigeteken lehet találkozni, meg úgy általában az Égei tenger szigetein. Limni kicsit hasonlít ezekhez, a többi település kimondottan szárazföldi építkezési stílussal rendelkezik. A helyi lakosság többnyire parasztemberből lett szállásadó, ezért legtöbbjük nem konyít a turizmushoz. A szerpentines utak a keleti, Égei partra jellemzőek, a nyugati parton az út a part mentén halad. Rengeteg videóm van (összesen 82) a videoblogomban, pdf könyvem, eszméletlen kiterjedésű anyagom az interneten Eviáról éppen azért, az emberek előre tudják hova jönnek, ne csalódjanak, illetve ha lehet, csak pozitívan. Én azért remélem mégegyszer visszajösztök, főszezonban, amikor meleg van és ezzel együtt kellemesebb élményekben lehet részetek. A "vagio"-t nem tudom mire értetted. Kíváncsi lennék melyik szálláson voltatok, ha nem titok írd le, köszi.
Mi idén ötödször megyünk Eviára, de valahogy még soha nem sikerült, lehúzós helyre beülnünk, igaz én tartom magam a régi szabályhoz és csak olyan helyre ülök be ahol több a helyi , mint a túrista és az sem zavar ha csak mi vagyunk túristák. Kék fehér kockás abrosz, semmi csicsa. Próbáld ki ezeket a helyeket és sokkal kevesebb csalódás fog érni, ráadásul jobbat ehetsz kevesebbért.
Jaja, így ettem életem első tintahalát, hogy ráböktem a görög étlapra
Mondjuk azóta tudom, hogy a tengeri süllőt -szálka nélküli- jobban kedvelem
Remélem találok csütörtökön valami hasonlót...
Írtam egy bejegyzést a konyhás blogomban a vendéglő árakról, aki Eviára utazik ott arról is olvashat, milyen választék van úgy általában nálunk. Ide is beírok pár árlistát, hátha hasznára lesz olyannak is, aki se a blogomat nem olvassa de Eviára sem utazik, össze lehet hasonlítani más vidékekkel (engem különösen érdekelne máshol mi ezeknek az ára...)