Nem agyon hajszolt sofőrök???? Ez jó vicc... Nézzük csak, hogy is van egy ilyen görög járat? Péntek reggel a 2 sofőr elindul Győrből. Tételezzük fel, hogy az előző éjszaka aludtak normál körülmények között.
Szóval reggel 9-kor elindul Győrből az 1-es sorőr, megáll még itt ott... Aztán Budapest Hősök tere, itt ugye minden sofőr pakol. Közben sofőrök váltanak,2-es sofőr következik aki addig vezetett a pihenő idejét töltené, de nem tudja, mert még Szegedig itt ott meg kell állni az új felszállok miatt. Mondjuk du. 4 kor jó esetben át tudnak lépni a határon, ismét csere, 1-es sofőr vezet, aki pihenni nem tudott, 2. sofőr pihenhet. Ha szerencséje van el tud aludni du. 4-kor, bár nincs sok esélye, mert ugye az alvás parancsszóra nem megy. Szóval 1-es sofőr lemegy kb. Belgrádig, ekkor már van kb. este 8 óra. Neki, ha szerencséje lesz, talán álomba szenderül. Vajon 2. sofőr tudott aludni, míg 1.-es vezetett? Vagy igen,. vagy nem. 2-es vezet a Macedón határig. Mondjuk éjfélre a határon vannak, újra 1-es következik. 1-es lemegy a Görög határig, jó esetben reggel 5-6 körül át is lépik a határt. A pihenő után 2-es elvezet a célállomásra, mondjuk Sartira. Odaérnek 10 körül, kipakolnak, bepakolnak, takarítanak, fürdenek, esznek és... indulnak vissza Magyarországra mert szombat du. 3 óra van. Szóval reggel 10 és 15 óra között esélyük nincs az alvásra. Elindulnak következik 1-es sorőr, 2-es talán alszik 2-3 órát, míg átérnek a határon. Ismét jön 2-es, 1-es aludhat a következő pihenőig van 3,5 órája. Aztán éjfél körül ismét váltanak, 2-es sofőr következik.... Jön Szegedig... Ekkor már vasárnap reggel van, mostanában ugye a határon átjutni nem könnyű... Határ átlépése után jön 1-es sofőr jó esetben 10-11 körül Pesten vannak, innen még el kell jutni Győrbe, ismét vezethet a 2-es sofőr. Mondjuk délre oda is érnek. Ezt követően jön a nagytakarítás lemosni a buszt, kitakarítani a wc-t, ablakokat megpucolni, kiporszívózni az üléseket, felmosni stb... Mondjuk ez igénybe vesz vagy 3-4 órát. Ha minden rendben mondjuk du. 4-től a sofőrök pihenhetnek egész hétfő reggelig, amikor minden kezdődik előröl...
Szerintetek hány órát aludt egy sofőr péntek reggeltől vasárnap du. 4-ig????
És hétfő reggeltől minden kezdődik előröl, egészen szerda délutánig….
Ez azért nem teljesen így van!
Tavaly Szegeden váltottak,aztán Nis környékén, ezután a görög határon. A célállomásra leérve kiürítik a szemetest, zuhany, kaja, pihi és este 6 után indulás. Én tavaly ezt tapasztaltam.
A végtakarítás szerintem nem lehet a sofőrök dolga. Tudomásom szerint, két út között, minimum 48 órának el kell telni. És ezt törvény szabályozza.
A Campusról írtam ebben a topikban + Rodosznál is.
Javaslom, írd be a lap alján a keresőbe az iroda nevét, így könnyen megtalálhatsz minden korábbi bejegyzést.
Mi elégedettek voltunk velük.
Én is sokszor utaztam már busszal Görögországba. Szerencsére szélsőségesen negatív tapasztalatom nem volt.
A buszos utak esetén érdemes felkészülni az esetleges kellemetlenségekre, úgy könnyebb elviselni. Gondolok itt pl. az alábbiakra:
- 20 vagy több órát egy helyben ülni nem kellemes, nem kényelmes, még fotelban sem lenne az.
- A buszon kicsi, szűk a hely és ezen még ronthat az is, ha az előttünk lévő hátradönti az ülését. Persze kultúráltan megbeszééhetjük ezt vele.
- Sok különböző hozzáállású, felfogású embert kell elviselni, sokféle elvárásokkal kell szembesülni, ez viszont alkalmazkodást, kultúrált viselkedést igényel.
- Sok esetben nem elég a működő klímaberendezés, vagy nem is működik.
- Célszerű kényelmes öltözékben utazni, papucsot felvenni. Sajnos a láb bedagadása gyakran előfordul. Ezen azzal tudunk egy kicsit javítani, ha minden pihenőnél sokat sétálunk, átmozgatjuk a fáradt végtagjainkat.
- A pihenőhelyeken általában sorba kell állni (főleg női mosdók), nagy valószínűséggel nem makulátlanul tiszták (sokan használják), sőt pottyantós változatú illemhellyel is találkozhatunk + sokszor pénzt is kérnek mindezért.
- A szemetest mi is üríthetjük, úgy kevesebb szagot kell elviselnünk. Mi is "elviselhetőbbé" tehetjük az utazást ezzel.
- A határokon előfordulhat várakozás, torlódás + várhatunk azokra is, akik ott vásárolnak, de ugyanígy ránk is várnak mások.
Összegezve szerintem a felkészülés, az alkalmazkodás és a kultúrált viselkedés a legfontosabb.
Mindenkinek jó utat kívánok!
Boldog szülinapot!
Ne félj az utazástól.Én kifejezetten élvezem.Egy kaland az is és van időd ráhangolódni a nyaralásra. Nem úgy mint repűlő esetén h délbe felszálsz
3 kor már a tengerbe fürödhetsz. Szóval van időd felkészűlni nem beszélve róla, hogy sokkal nagyobb élmény mikor hosszú út után megérkezel.
Az igaz, hogy ha felkészülsz rá lélekben, akkor sokkal könnyebb. Bunkó utasok mindenhol vannak, de azokon jókat szoktunk nevetni.
Én több sofőrtől hallottam, hogy gyakorlatilag májustól szeptemberig alig látja a családja, mert a heti két ingázás megy valamelyik nyaralóhelyre.
Csutek!
A végtakarítás is a sofőrök dolga, legalábbis akikkel én beszéltem, azt mondták. Nálunk volt olyan, hogy a Felvonulási téren letették az utasokat és indultak lemosatni a buszt vasárnap délelőtt, hogy hétfőn tiszta legyen az indulásra.
Engem a buszok állapota szokott aggasztani, hogy egyáltalán valaki hozzáértő ránéz-e néha vagy csak ha valami gond van.
Ennek ellenére csak Görögországba ötször mentem már busszal (máshova is többször). Kétségtelenül van előnye és hátránya, mint mindennek.
Kedves CsillagTM!
Boldog születésnapot és jó utat, ne aggódj, csak pozitívan!
D.
Ez bizony így igaz.
Mi tavaly Tolóba menet jól összehaverkodtunk az Apollonos sofőrőkkel akik elmondták , hogy májustól szeptember végéig megy a hajtás.
Pénteken mennek Tólóba leérnek szombaton majd szombaton indulnak vissza és megérkeznek vasárnap. aztán jön a hétfő és indulnak Thasszoszra
leérnek kedden és indulnak vissza és megérkeznek szerdára. csütörtök a busz átnézése illetve a pihenésé ha nincs egyéb intézni való.
És még a sok utas nyűgjét baját rigolyáját is el kell viselniük.
De kedvesek udvariasak ápoltak segítőkészek voltak oda is és visszafele is ugyan azzal a sofőrökkel jöttünk.
Úgy látom az általam vázolt forgatókönyv ismerős azért itt a fórumon.
Nagyon veszélyes üzem ez a buszozás.
Szerintetek a vezetési idejük, hogy jön ki a sofőröknek?
Az UNIÓS VEZETÉSI- ÉS PIHENŐIDŐ SZABÁLYOZÁS KIVONAT (561/2006 EU rendelet kivonata) szerint:
"A 2007. április 11-én hatályba lépett 561/2006/EK rendelet alapján a legjelentősebb vezetési- és pihenőidő-előírások az alábbiak:
Napi vezetési idő: 9 óra, amely hetente két alkalommal 10 órára növelhető
Átlagos heti vezetési idő: Hetente: max. 56 óra, 6 alkalom során
Két egymást követő hét során: 90 óra
Megszakítás nélküli vezetési idő: 4 óra 30 percMegszakítások Min. 45 perc, amely kettő vagy három, legalább 15 perces szakaszokra osztható fel.
A várakozási idő, a haladó járművön, nem vezetéssel eltöltött idő, valamint (kombinált szállítás esetén) kompon, vagy vonaton töltött szállítás ideje megszakításnak minősül
Napi pihenőidő (két gépkocsivezető esetén) 8 óra megszakítás nélkül, 30 órás időszakonként"
Nem hiszem, hogy a rendelet szerint be tudják tartani a pihenő időket....
Ja és a szervizelésben is aktívan részt kell venniük, nem csak a takarításban és az utasokkal való teendők ellátásában....
Szerintem csak a szerencsének köszönhetik, köszönhetjük, hogy eddig nagyobb baj nélkül sikerült megúsznunk....
Még ha valahol ezt ellenőrzik is, valószínűnek tartom, hogy egy esetleges büntetés kifizetése mellett is nyereséges lehet a buszoztatás ezen formája az irodáknak. De szerintem Szerbia és Macedónia nem az a hely Európában, ahol az uniós jogszabályokkal sokat törődnének. A görögöknek pedig ugyebár nem érdekük, hogy büntetgessenek.
D.