Csak félve vallom be, hogy 2 éve bizony mind a Szirének medencéjéhez, mind a (kis) Márványparthoz navigációs kütyüvel mentünk el (azért mondom csak félve, mert egy másik topikban eléggé lesajnáltak azokat, akik GPS alapján mennek).
Még Magyarországon betápláltam a megfelelő helyeket, aztán kint (persze engedélyezve a földúton való navigálást) kiválasztottam az előre rögzített helyeket és go
Majdhogynem úgy mondta, hogy a következő kecskeólnál forduljak jobbra
Akkor GPS-es NOKIA telefon volt a navigációs eszköz (OVI Maps rendszerrel), méter pontosan navigált a legeldugottabb földutakon is.
A márványpartot meg lehet találni. Könnyebben, mint a Szirének medencéjét.
Bocs, hogy a saját beszámolómból idézek, de így a legegyszerűbb:
"...Limenasból a márványpart keresésére indultunk. Limenasból Panagia felé indulva az úton (még a "szigetkerülő" út előtt) van egy leágazás balra. Tábla mutatja: Makriammos. Ott lefordulva végig kell haladni az úton és a legvége előtt (fizetős strand) van egy köves, de viszonylag jó minőségű út jobbra föl. Ezen kell 5-6 km-t megtenni. A terep nem könnyű, de én vagyok az élő példa, hogy robogóval is megtehető.
Az első márványpartot elérve nem álltunk meg (pedig de szép volt…), mert nagyon sokan voltak. Átmentünk a márványbányán, ahol a vastag márványporban való motorozás már jelentett némi megpróbáltatást. Végül is elértük a másik strandot. Itt is elég sokan voltak, de azért megálltunk fürdeni..."
nekünk az első partrész volt a klasszisokkal szebb. Miután egy kis időt eltöltöttünk a "nagyon", visszatértünk a kicsihez. Ez 3 éve volt, akkor még nem volt tuc-tuc zene, se napernyő, se semmi jóformán.
A Szirének medencéjéhez 2009-ben mi nem találtunk oda, de tavaly már igen. Hiába volt leírásom, olyan pontos, hogy annál pontosabb nem létezik, mégsem leltünk rá először. Láttam olyanokat, akik navigációval érkeztek.
Köszi a leírást, nagyon részletes. Nálunk mi vagyunk az élő gps-ek. Térkép és sokszor kérdezősködés alapján találunk meg jó kis helyeket. Az jó hír, hogy robogóval is megtehető az út, ennél nehezebb terepen is motoroztunk már. Ennyi hozzászólás és segítség után – amit nagyon köszönök – most már az agyamba fészkelte magát, hogy meg kell találni a márványpartot. És talán a szirének medencéjét is. Na, újabb feladat, azt felkutatni a neten. Annyira régen voltunk a szigeten, hogy nekem szinte totál új lesz minden és sajnos fényképeket sem találok már. Most azt hiszem, lesz mit bepótolnom.
A Márványpart autóval abszolút megközelíthető. A kicsi (szerintem szebb) könnyebben, hiszen az van közelebb. A másikhoz is át lehet menni autóval, de ott a bányán keresztül kell menni.
Szerintem ezt könnyen meg lehet találni.
A Szirének medencéjéhez Skala Potamia felől Aliki felé kell menni, majd Astris után balra kanyarodni egy kis bekötő útra. Mi kb. 5x elvétettük, mert a kis nyamvadt zöld táblát a (Studio sziren-görögül) sosem vettük észre.Ha ezt a táblát meglátjátok, balra kanyarodtok egy földútra. Ott valameddig elmentek, amíg ketté ágazik az út. A jobb oldali egy kis sziklás öbölbe vezet, de Ti a meredeken felfelé induló bal oldali úton menjetek tovább. Az elágazásnál van egy parkolószerű, mi itt hagytuk a robogókat, mert azok a meredeken nem mentek fel.
A szirének medencéjéig nem tudtok végig autóval menni, de eléggé sokáig lehet autózni. Ha a meredek részen túljuttok, onnan is emelkedik még az út, de már nem olyan hevesen. Kerítés, kecskeólak mellett visz az út még vagy 1-2 km-t, nem tudom pontosan. Ha elértek egy kissé szélesebb területre, ahol olajfák állnak, meglátjátok, hogy az tul. képpen egy parkoló. Na, itt kell hagyni a kocsit és innen csak gyalog. Kissé sziklamászós a terep, de onnan lefelé kell menni. (Visszafelé fárasztóbb. ) És egyszer csak meglátjátok a tengert és a szirének medencéjét- Általában mindig vannak ott emberek, mert elég népszerű hely. A tengerben itt nem lehet fürdeni, mert általában nagyon hullámzik.
nem tudom ezt ismeritek-e:
Köszönöm a részletes leírást és Bottakati Neked a videót, így már egyértelmű !! Mérgelődöm is nagyon , mert egy köpésre keveregtünk , de nem lett meg a márvány strand! A video első 3 percében lévő utat meg is tettük!! Aztán valahogy letértünk, ott megnéztük a megkövült lávakiömlést. Ami szintén érdekes látvány volt felette a homokövekkel amit Afrikából fújt oda a szél! Ha valaki ott jár érdemes megnézni ezt is! No majd jövőre a videonak köszönhetően meg lesz a márvány stand is!
Kristi szépek a képeid!!! Megnézegettem a 2007 thassost láttam ti is rábukantatok a márvány strandra menet az imaházra és a megkövült lávára! Onnan mennyire van a Márványpart?
Kristi, amit linkeltél az már nekem szépen ki is van nyomtatva. Csak el is felejtkeztem róla.
Bevallom nálam első helyen a Márványpart áll, azt mindenképpen látnom kell. És Alikit a romokkal. A Szirének medencéje csak utána jön.
Sajnos egy hétbe nem sok minden fér bele, de majd igyekszünk.
Na és persze kagylót kell gyűjtögetnünk...
Bevallom nálam első helyen a Márványpart áll, azt mindenképpen látnom kell. És Alikit a romokkal.
Azért Aliki nem olyan, mint Törökországban Kekova, ahol tényleg a tengerbe süllyedt ókori város felett megy a hajó és akár úszkálni is lehet a romok feletti kristálytiszta vízben, úgy hogy látod magad alatt az elsüllyedt várost.
Alikit inkább úgy képzeld el, mintha Aquincum egy (igen) kicsi darabja a tenger mellett lenne. Van pár derékig erő romos fal, pár régi kőből faragott kripta-szerűség, aztán annyi.
A messze földön ismert strand se azon oldalán van a kis félszigetnek, mint ahol a romok vannak, hanem a másik oldalon. A romok felőli oldalon is van tenger, de ott sziklák vannak a vízben, ott alig-alig lehet beevickélni a vízbe.
Nem azt mondom, hogy ne nézd meg, mert tényleg szép, érdemes megnézni, csak szólok, hogy ne legyenek túl nagy elvárásaid, ne érjen csalódás a valóság láttán
Alikit inkább úgy képzeld el, mintha Aquincum egy (igen) kicsi darabja a tenger mellett lenne. Van pár derékig erő romos fal, pár régi kőből faragott kripta-szerűség, aztán annyi.
Nem azt mondom, hogy ne nézd meg, mert tényleg szép, érdemes megnézni, csak szólok, hogy ne legyenek túl nagy elvárásaid, ne érjen csalódás a valóság láttán
Szerintem kicsit ledegradáltad a helyet.
Azt gondolom, hogy Messinia tökéletesen elégedett lesz vele, mert azért néhány kőtől több.