Még mindig azt mondom, hogy Zakynthos rabjává tett. Nem tudom, hogy miért riasztottak el engem annyira Laganastól, pedig se nem koszos a tenger, se nem kibírhatatlan a város, pedig tényleg nem vagyunk fiatalok.
Na, akkor folytassuk.
Bárok. Ugyanúgym mint az éttermek esetében itt is van választék. Biztosan megtalálja mindenki a számára legmegfelelőbbet (ha mázlid van, akkor nem az utolsó napon ).
Amit általánosságban el tudok róluk mondani: Több bár rendez karaoke estet. Időnként vannak fellépők ( plakátok vagy a kiírás szerint). A koktél ára egyes helyeken 3 eurótól indul (ami szerintem nem sok, hogy ha figyelembe veszük a Milos szigeti árakat. Ott kb. 7 eurót kostált a legolcsóbb) Néhány helyen happy hour keretében olcsóbb a koktél ( ekkor is 3 eurótól kell számolni)
A Two Brothers étterem melletti bárnak meg van a saját figyelem felkeltő módszere. Este (most meg ne kérdezzétek, hogy hány órakor) beindítanak egy bizonyos zenét, amire az ott dolgozók el kezdenek táncolni, mozogni. Gondolom az lenne az ideális, ha a kedves vendégek is felpattanának. No, ez nem mindig történik meg. Két alkalommal volt szerencsém megfigyelni őket (az utca túloldaláról) Első esetben a Zorba modern változatát nyomták be. A dolgozók táncoltak, majd a báros fiú szórni kezdte az óriás konfettit. A vendégek élvezték (szerintem), de nem álltak fel. Én meg legszívesebben beültem volna. A Zorba szám után minden ment tovább a megszokott kerékvágásban.
A következő alkalommal szintén jött a zene - azt hiszem akkor is Zorbával indítottak -, ezúttal biza fölálltak e vendégek és nem is kevesen. Ropták ők is! Ott álltak asztalok közt egy sorban és ropták. Majd folytatták egy másik zenére, ekkor már a bár előtti járdán kezdték. Egy dolgozó vezette őket. Áttáncoltak a Two Brothers étterembe majd vissza (libasorban). Konfetti most sem maradt ám el. Később rájöttünk, hogy szalvétát szórt a bárpultos srác. Ez után az akció után "kissé" szemetes volt a föld a bárban és a járda. Megjegyzem, hogy a két este között turnus váltás történt. Nekem úgy tűnt, hogy az új turnus hangosabb volt az előzőnél. Ezt most általánosan gondolom. Mellesleg egyszer nem ültünk be ide.
Mi 3 bárt próbáltunk ki. Az egyik nevét nem tudom. Igazából azért tértünk be ide, mert a barátnőm internetezni akart. Amíg vártam rá rendeltem egy görög salit. Finom volt, de mennyiségben akkora, mint a Kaliva Pubban a kis adag. Árban viszont megegyezett a kettő. Amúgy ebben a bárban meleg ételt is szolgálnak fel, csak nem késő este.
A kötvetkező hely a Red Lion. Az első este nagyon élveztük. Beszélgettünk a báros srácokkal. Hozzáteszem, hogy nem tudok jól angolul, az útitársam még kevesebbet. Azért el voltunk. Na, de nem csak beszélgettünk velük, hanem jégkocka csatáztunk is. A bárpult mögött álló srác elkezdett dobálni. Nekünk se kellett több! Jég híjján még a barátnőm koktélos poharát diszítő narancs is repült. Később szólt a másik báros srác, hogy hagyjuk abba. Azt hiszem itt jöttem rá, hogy mi az a kolompolás, amit a szálláshelyünkön sokszor hallottam. Úgy hangzott, mint a régi villamos csengő ( tudjátok, amikor dudált, vagy mi). A megérkezésünk estéjén csodálkoztam is. Mi ez? Itt nem járnak villamosok. A megoldás: a bárokban valamilyen kolompot akasztottak fel és ha elkészült a rendelés vagy a bárosnak egyszerűen jó kedve volt, ráütött a harangra. Mellesleg: a koktélok finomak voltak.
Folyt.köv.
A következő alkalommal azért tértünk be, mivel az egyik báros srác ingyen koktélra hívott be. Tetszett neki a barátnőm. (Később úgy vettem észre, hogy nem csak ő, hanem egy másik lány is.) Ezzel nincs semmi gond, csak emiatt volt némi kellemetlenségünk is. Nagyon nem szerettem, ha erőszakoskodtak, hogy menjük be. Sőt, az utca túloldalára is átüvöltöttek (nem mindegyik srác), ha arra mentünk (direkt átmentünk a másik oldalra) és megismertek. Igaz, ezt a Planet bárnál is megcsinálta egy srác. Sok helyen állnak hívogató emberek, még az éttermeknél is. Némelyik próbálkozik, de ha látja, hogy nem lesz foganatja, akkor abbahagyja. Egyesek viszont kitartóbbak. Sajnos. Ez volt az ami nagyon nem tetszett Tsiviliben. Mondjuk minden ember másképp reagál az ilyenekre. Aki tud a hányjon fityet rá. Mi se mentünk be mindenhova, ahová hívtak. A magával Red Lion bárral nem volt gond, csak később azt srácot (akinek tetszett a barátnőm) nem komáltuk.
Hmmmm....ideje lenne újra vidámabb témákat megcélozni.
Még mindig Red Lion van a terítéken, ugyanis láttunk ott még egy érdekes dolgot. A második alkalomnál a pultos fiú mellett még egy kiscsávó dolgozott. Jól olvastáttok, kiscsávó. Az gyerek, aki a koktéljainkat keverte nem volt több 13 évesnél. Nagyot néztünk. Mondtam a barátnőmnek, ha egy ilyet Magyarországon vagy Németországban meglátna egy hivatalos szerv......
A kiscsávó még játszott is az üvegekkel, bár a profitól még jócskán arrébb volt. A koktéljaink meg finomra sikeredtek. Ismét.
Folyt. köv.
Két éttermet említenék még meg (mivel abban a kettőben vacsiztunk). A Kaliva pubot, ami nagy részben kerti helyiség. Véleményem szerint hangulatos. Azt viszont meg kell gondolni, hogy hova ül az ember. Hogy miért? Hát kérem szépen a zene miatt, amely elég hangos tudott lenni a Pub egyes részein. Amikor mi ott jártunk karaoke zajlott. Nevével ellentétben nem csak inni lehetett. A biliározóknak: van biliárdasztal. Van kivetítőjük is és ha jól rémlik a gyerekeknek is van némi hely játszani.
Az étel nem volt jó volt, de nem életem legfinomabbja. Görögországi utazásim során az egyetlen hely, ahol megkérdezték tőlünk, hogy kérünk-e kenyeret.
Javítás: Az étel jó volt, de nem életem legfinomabbja.
Sziasztok! Nem vesztem ám el! Itt vagyok és ahogy ígértem, nem jöttem üres kézzel. Magammal hoztam a Tsivili leírásának a folytatását.
Az utóbbi beírásaimban a bárok témáját feszegettem. Az általunk megismert 3 bár közül már csak egy maradt hátra, de mielőtt a Planetről kezdenék mesélni nektek, írnék még két sort a Red Lion-hoz. A Red Lion két részből áll. Egy étteremből, ahol a gyerekeket egy kicsi játszótér várja. A másik rész a már említett bár. Az étteremről nem tudok többet mondani, hisz sose ettünk ott.
Azt hiszem most már igazán rátérhetnék a a Planet bárra.
A bár egy része a szabad levegőn van, egy része épületben. Az épület belsejéről nem tudok beszámolni, mivel nem mentünk be oda.
A berendezéshez tartozik egy-két játék, medence napágyakkal (igyen lehetett használni ill. gondolom fogyasztás ellenében), internet kávézó (semmi külcsi, egy kis helyiségben néhány gép). A bár mögött lakóházak álltak. Lehet, hogy a medence ezekhez a lakásokhoz tartozott, és a bárban iszogató vendégeknek megendedték a használatát. Nem tudom. Ahogy azt se, hogy turisták vagy görögök éltek-e bennük. Egy biztos, én nem laktam volna ott! Vajon mikor tudtak az ott lakók elaludni? Mert hát ugye a bár az bár, szólt a zene.
Az egyik pincért gyereket megemlíteném. Ő próbált meg minket többször is behívni és amikor egy alkalommal beültünk (állítólag megígértük vagy legalábbis ilyesmit mondott a srác. Hozzátenném, hogy előzőleg két másik magyarral mentünk arra, akkor is hívogatott minket. Valamit mondott neki angolul az egyikük. Lehet, hogy azt, hogy majd holnap?) ő is szolgált ki minket. Rohangált, mint a nikkelbolha. Felszolgált, rendelést vett fel (időnként ivott egy kortyot. Mi alkoholra tippeltünk), embereket hívogatott be (ő se a könnyen feladók táborába tartozott). Hosszú haját nagy tincsekben bezselézte. Eredmény: a fején vastag antennák sorakoztak az égtájak felé.
Folyt. köv.
quote="godanti"]Szia Szanna! Nem beszélek angolul,de olaszul igen,szerinted megértik? [/quote]
Hmmmmm.....Bevallom, fogalmam sincs. Tudod mit? Próbáld ki. Ha nem értik, akkor marad a mutogatás.
Az étlapokon görög, angol és esetleg német nyelven tűntetik fel a választékot.
Sziasztok! Úgy látszik megérett az idő a folytatásra.
Figyelem, Planet bár, második felvonás.
Kezdjük az étlappal. Bizony az is van, ám aki rendeset szeretne enni, annak nem érdemes itt rendelni. Az étlapon pizzák, könnyebb ételek szerepelnek.
Az italapon bőséges a választék. A koktélok 4,50-től eurótól kezdődtek (ha jól rémlik). Egyeseket talán érdekel, hogy hogyan is nézett ki egy koktél. Szóval: első lépésként elkészül az ital, ezt beletöltik egy koktélos pohárba, a pohár tetjére egy szeletke görög ill. sárgadinnyét tesznek. Ezt követően a következőkete szúrják a dinnyébe: görög zászló, pici ernyő, egy óriási szívószál - ez olyan 70-100 cm-es hosszúságot jelent -, a hosszú szívószálra még rákerül egy színes műanyagból készült majmocska (általában pohárdíszként árusítják az üzletekben), és természetesen egy normális méretű szívószál. Csak nem képzeltétek azt, hogy azon a hooooooooooszúúúú szívószálon keresztül szürcsölgettük el a koktélunkat? Miután elkészült a remekmű, egy kis tüzijáték kisértetében elénk helyezték. Lefordítva: az egészet a dinnyébe tűzött csillagszoró koronázta meg. Finomak volta ám a koktélok! Ezért nem is bántuk, hogy egy picikét többet fizettünk érte. A rendeléshez egy kis tálka sós mogyoró is járt.
Még annyit, hogy van karaoke is, legalábbis kiírva. Hallani egyszer se hallottam senkit.
Szóval nekem tetszett a hely, a zene is bejött nálam (de ez úgye ízlés dolga), a koktélok is fincsik.
Egy általános megfigyelés: napközben nyugisabbak a bárok, nem bömböl hangosan a zene.
Azt hiszem itt most le is zárhatom a bárok témát.
A következő beírásom a szórakozási lehetőségekről fog szólni (a változtatás jogát fenntartom!)
Folyt.köv.
Tegnap megérkeztünk Görögországból.
Nagyon szép hetet töltöttünk Zakynthoson Old Alykanasban, távol a turistás részektől. Igaz napközben mindig máshol voltunk, de szállásnak kiváló volt a település.
Zakynthos másodszorra is elvarázsolt, sőt talán jobban, mint először.
A szárazság ellenére Zakynthos nagyon szép zöld most is. Rengeteg olajfát, citromfát láttunk mindenütt, a kabócák pedig fáradhatatlanul "muzsikáltak". Old Alykanasban minden reggel kakas kukorékolásra ébredtünk.
Az egész szigetet bejártuk (kocsival voltunk), az alábbi helyeken jártunk:
- Gerakas, Porto Zorro, Banana,
- Marathias, Keri, Agalas barlang,
- Alykanas, Alykes, Xinghia, Navaggio kilátó,
- Limnionas, Shiza, Porti Vromi,
- Skinari, Navaggio - Blue Caves hajókirándulás, Makris Gialos,
- Zakynthos, Bochali
A legjobb homokos strand címet nálunk Gerakas nyerte el, bár Alykanas is nagyon szép a hajóroncsnál (ott is van a tengerben egy kisebb vitorlás a sekélyebb vízben) reggel, amikor még csendes a strand.
A köves strandok közül Xinghia és Marathias tetszett a legjobban.
Limnionas sajnos nem jött be nekünk, főleg azért mert nagyon körülményesen lehetett bejutni a vízbe, bár sokan is voltak.
Porto Vromi környéke teljesen le van égve, szégény így nem tudta megmutatni milyen bájos hely. A víz ott volt a leghidegebb, szinte jeges volt. Nem tudjátok mikor volt ott tűz?
Érdekes volt megfigyelni, hogy az aljnövényzet már életre kelt és az olajfáknaknak sem volt semmi baja, bár körülöttük minden fekete volt.
Ajánlom mindenkinek, hogy a Skinaritól menjen a Navaggiohoz + a Blue Caveshez, a kettő együtt, kombinált kirándulással 15 Eur.
Szeles napon ne menjetek a Navaggiohoz, mert ha indul is hajó nem biztos, hogy kiköt + a Navaggionál óriási, nagy erejű hullámok lesznek. Engem egy fel is döntött, jó ideig a víz alatt voltam, eléggé félelmetes szituáció volt. Sajnos a dioptriás napszemüvegem is odalett. Bár később viszontláttuk, egészben volt, nem tudtuk kihalaszni.
Ha valaki esetleg megtalálja, legyen szíves, hozza haza. ))
Nagyon szép öbül (csak úszóknak!) Skinarinál a malmok alatti öböl is, a malmoktól lehet lépcsőn lemenni oda, de a Blue Cave hajó is megáll ott egy úszás erejéig.
Voltunk Josza által ajánlott Famous Greek Home Cooking étteremben. Sajnos csalódás volt. Nem volt kecskegyros, sőt pita gyros egyáltalán nem. Az ételre 40 percet vártunk, átlagos volt + a frappet kihozták jég nélkül (!!!). Ilyet még nem láttam Görögországban.
Összességében jól éreztük magunkat, mindenkinek csak ajánlani tudom Zakythost, gyönyörű sziget.
Szia Szilvi!
Úgy örülök,hogy tetszett és szuper volt megint!!!
Üdv.itthon!
Ha legközelebb mennénk,Alykanas lenne a fő szálláshely!
Kaják:mi eddig mindig az olaszos-nevű ,,tavernákban"ettük a legjobb görög-finomságokat!Hát nem érdekes???
Köszönöm a köszöntést.
Szerintem Old Alykanas mégjobb választás, mint Alykanas. A település újabb része már sokkal turistásabb, bár igaz, hogy kevébé, mint pl. Tsilivi.
Igaz az is, hogy Old Alykanasban az ember nagyon elszigetelt autó / motor nélkül.
Saját szervezésben voltunk, ezek voltak a szállásaink:
Photographer's apartments: http://www.zanteweb.gr/zakynthos.zante/en/photographers-apartments
Lithari Studios: http://www.oldalykanasvillas.gr/en/lithino.studios.php
A két ház egymás mellett van, mindkettőben a legfelső emeleti, tetőtéri apartmant kaptuk. Mindegyik 45 Eur/nap volt. A kilátás szuper volt. Az egyetlen gyenge pontjuk a fürdőszoba, nagyon kicsi mindkettőben, a Photographer's apartmanban különösen.