ha nem a Szerb lapokat olvasnád, hanem ezt a topikot 2-3 nappal korábban már pontosan, kapunként le van írva a fizetendő összeg azt hiszem Zsuzsanna írta le a hazajövetele után egy rövid beszámolóban
ha nem a Szerb lapokat olvasnád, hanem ezt a topikot 2-3 nappal korábban már pontosan, kapunként le van írva a fizetendő összeg azt hiszem Zsuzsanna írta le a hazajövetele után egy rövid beszámolóban
Vagy pl a nyitóhozzászólásba is be van írva az aktuális összeg...
De abból kell kiindulni, hogy a legtöbb autónak minimum 600 km-t el kell menni egy tank üzemanyaggal. Ez egyébként egy szabvány az autógyártóknál. Nem tudom milyen autó az amelyiknek az országuti fogyasztása 7 liter és ezzel szemben csak 50 literes a tankja. Amelyik autónak 45-50 literes tankja van az rendszerint hosszútávon max. 5-6 litert fogyaszt, és akkor még sokat is mondok. Persze nem kel negyedikben 140-el hajtani!!!
Nekem 2000cm3 -es autó átlagban 7-7,5 a fogyasztás. A tank rtartalma 65 liter. Még ha 10 literes fogyasztással számolok akkor is bőven meg lenne az előírt 600 km. Egyébként Szerbiában és Macedóniában minőségi üzemanyagot ha biztosra akartok menni, akkor csak "márkás" kúton lehet tankolni. Macedoniában a "márkás" kutakhoz tartozik a MAKPETROL
Mi Debrecenből megyünk, Szeged 47-es bevezető Shell kútnál szoktam tankolni és nyújtózni egyet, wc stb..., majd Nisnél az ÖMV-nél teletankolom, kis mozgás és irány tovább, Visaval intézem, tavaly a Nis - Belgrád pályát is azzal fizettem visszafelé mert nem sok euro maradt... Nekem valószínű nem bírná ki Göröghonig a magyar benzin.
Tudtommal egy benzines KISAUTÓ hosszú távon max. 5-5,5 liter/100 km-es fogyasztásból kijön. A 600 km-nek bőven meg kell lennie.
Persze ha a 90-es évek lengyel házalóit nézzük, a 126-os kis POLSKI aminek a tetején akora csomag volt mint maga az autó, akkor igazatok van. Így biztosan nem lehet menni 600 km-t egy tank üzemanyaggal. DE NORMÁL HASZNÁLAT KÖVETKEZTÉBEN EGY ÁTLAGOS MAI AUTÓ ELMEGY EGY TANK ÜZEMANYAGGAL MIN. 600 KM-t. Nem tekintem mai autónak pl. a Trabantot, pedig nagy rajongója vagyok, volt nekem is. Első görögországi utazásamkor majdnem Trabanttal mentünk, de két ismerős hozzánk csapódott és így annó egy Daciával kezdük a görög utjainkat még a 90-es évek elején. Egyébként nem olyan nagy probléma az üzemanyag, mivel relatíve sűrün vannak kutak az út teljes hosszában. Mi pár éve ráfáztunk, mert ÓLCSÓBB gázolajat akartunk venni Szerbiában, s így nem tankoltun Magyarországon (pár liter volt a tankban). Legnagyobb megdöbbenésünkre a kutakon nem lehetett kapni gázolajat mert éppen áremelés előtt voltak, és a szerbek azt csinálták mint mi a coclista rendszerbe, pár dinár nyereségért felvásárolták a kutakon az üzemanyagot, így egyes területeken üzemanyag hiány lépet fel. Ebbe a felvásárlásban mi magyarok is persze benne voltunk (akik üzemanyagozni jártnak, jártak ki Szerbiába). Ismerősök akkor elmondták (amit meg is tapasztaltunk), hogy Belgrádig nem lehet kapni gázolajat. Egy dolgot tehettünk. A család az autóból kiszált, és ott maradt a határ szerb oldalán, én meg visszajöttem kishazánkba tankolni. Szerencsére soron kívül elrendeztem mindent, de így is 1,5 órás plussz keletkezett. A magyar határőr ekkor röhögve kérdezte megérte a spórolás? És a csattanó az egészben az, hogy ez az eset már a 21-ik században volt, és nem a kis Jugoszlávia olaj blokádja idején.
Tehát mi a tanulság, 1-2 ezer forintért nem mindig érdemes rizikóztatni!
Mint már írtam az úton végig vannak kutak, de vannak amelyek éjszaka nincsenek nyitva, esetleg műszaki hiba, vagy áramszünet, vagy bármi gikszer van a kúton. Tehát ha elmegyünk egy kút mellett, mindig gondoljunk azért arra, hogy biztosan tudunk majd tankolni, ha kell!
Útitársakat keresek július 31-én indulunk Korfura.Ha esetleg valaki csak a görög határig menne és onnan másirányba akkor is szivesen csatlakoznánk hozzájuk.
Helló Mindenki!
Tankolással kapcsolatban már nagyon sok hozzászólás volt.
Én csak azt szeretném megtudni, az M5 autópályn mennyi Km-re van az utolsó benzinkút a határ előtt, valamint ha átérek görögországba a legelső ? 0-24 és nem akarok elkolbászolni a pályáról.
"Tudtommal egy benzines KISAUTÓ hosszú távon max. 5-5,5 liter/100 km-es fogyasztásból kijön."
Ülj bele egy átlagos kisautóba pl Corsa 1.2/Yaris 1.0/Polo 1.0 és 600 km-en át menj velük 130-140-es tempóval és meg fogsz lepődni. Esetleg ültess bele 4 embert és kapcsold be a légkondit, akkor tuti lesz a hatás, nem beszélve egy esetleges tetőboxról. 10 éve dolgozom autószalonban és néha vezetek kisautót is pályán 3-400 km-es úton, a 7l/100 km-t rá lehet bízni ezekre. Amúgy biztosan mindenki tudja a saját autója fogyasztását és aszerint fog tervezni.
Ha autópályán megyek, akkor a szerb határ elött hol tudok tankolni?Szegedre kell bemenni?
Csak mert ha van a határ elött közel benzinkút, akkor ott telitank onnan kb490km Nis ott megint teli tank. És akkormár bárhol kereshetsz görög honban kutat. Nekem NIS - Sarti 580km lenne, de egyszer még tankolok görögbe és akkor semmi nincs centizve.