Mi mindíg a Lapovói kútnál tankolunk oda-vissza,és euróval fizettünk.Lefelé:32liter 38euró,vissza: 33liter,40euró.Nem tudom mennyire jó a dinár hoz viszonyítva.
Hát pl Sarti oda-vissza kb2600km és akkor ottt nem mentél ugyebár.
Pályadíjakkal és tankolással ez az út kb 70-75 000Ft
Én azt a 40-50 000Ft-ot kevesellem.
Én fent írtam egy számítást # 4104 hozzászólásban. Nekem 46e volt június végén, 5,4 körüli fogyasztással Panteleimonashoz (de kb ugyan ez Paralia és Nei Pori is). Amin sok minden múlik, hogy mennyit eszik a kocsid. A családban a másik autó nálunk is 13liter FELETT eszik, azzal biztos nem stimmel ez a szám, azért nem azzal mentünk:-)
Szóval nézd meg itt a számításokat és számold át a te autódra.
4en egyébként olcsóbb kéne hogy legyen mint busszal:-) és szerintem gyorsabb, kényelmesebb, de én SZERETEK vezetni!
G
Sajnos a munkám közbeszólt, és pár nappal hamarabb kellett hazajönnöm.
Háztól házig 4240 km-t tettünk meg. 3 órája érkeztem meg.
Ilyen jó még soha nem volt az utazás. Én utoljára 2000-ben mentem Görögország felé, de előtte szinte évente 20 éven át, nagyon sokat változott 5 év alatt. Teljesen európában éreztem magam és nem a "sötét balkánon".
Oda és vissza is minden határ max. 15 perc volt, egyedül a macedón kilépő oldalon kellett várni, mert lassú volt a számítógép de ezért elnézést kért a macedón rendőr!!! Mindenhol csak az útlevelet kérték, a macedón kérte a zöldkártyát, amit felvisz a gépre. A sokszor említett kártyáról nem esett szó.
Macedóniában a határon kívül nem láttunk rendőrt. Szerbiában mutatóban voltak bőven. Odafelé Nis után egy diplomáciai konvojt vártak, ezért minden kereszteződésnél voltak, de amikor a konvoj megelőzött, szépen rátapadtunk és a Macedón határig velük mentünk. A görög belépő oldalon csak egy sor működött, de uniós tagként ki lehetett kerülni a sort, az útleveleket csak 5 méterről megmutatni a rendőrnek, és lehetett menni tovább. Ne zavarjon senkit, hogy a sorban vannak uniós rendszámú kocsik, azért nem mennek előre, mert nem uniós személyek ülnek benne. (Amikor kifelé mentem még mindenhol csak egy sáv működött, tehát nem volt uniós, és egyéb sor megnyitva).
Ma délután több száz vendégmunkás várt kilépésre Magyarországról, nem tudom van-e külön sor a magyaroknak, de én nem láttam.
Belgrádban 12.-ig tart az arénában a 25. universiádé. Ezért (legalábbis amikor jöttem) sok rendőri felvezetésű, sportolókat szállító busz közlekedik. Az arénáig mindkét irányból nagy dugó volt.
Egyébként odafelé Bp-Platamon, visszafelé Neo Marmaras-Bp, mindkettő 12 óra 30 perc volt. Mondjuk én nem nagyon foglalkozom a betarthatatlan sebességkorlátozásokkal, de jól megpakolt autóval voltam.
Még egy érdekesség. Az autóm, ami amúgy 6 liter alatt eszik, megpakolva, a tetején két boxal közel 10 litert evett. Ennyit tesz a súly, a légellenállás, a sok hegymenet és a padlógáz együtt.
Én 2006-ban jártam Paralián utoljára, akkor még nem volt Röszke-Újvidék illetve Leskovac-macedón határ között, illetve Macedóniában itt-ott még nem volt autópálya. Mostanra már van vajon ezeken a helyeken? Valakinek van friss tapasztalata ezügyben?
Mindenesetre én megnéztem a 2006-os HUF-euró árfolyamot, akkor 282 HUF volt 1 euró. Most 275 körül van, tehát kb. annyi. Az akkori kocsink 6,4 litert evett, így 2400 kilométeres utunkat pályadíjakkal együtt kihoztuk 60 ezerből. Érdemes megnézni netes útibeszámolókat, elég pontosan leírják hogy hol mennyi a pályadíj...
Ha esetleg a fent említett helyek valamelyikén már épült autópálya, írjátok már meg légyszives, mert 3 éve 17 óra volt Debrecen-Paralia (betartottam a seb.határokat!) de most jó lenne javítani a részidőn
Szaisztok
Segítségre lenne szükségem .
15.-én utazunk görögbe de nem saját kocsival hanem anyukám autójával az Ő nevén van, és nem tudom kell-e valami külön papírt szerzni . Mi ilyenkor az eljárás tud valaki erről valamit?
Nagyon köszönöm előre ha valaki tud valami infoval szolgálni.
Üdv Ruzsi
Úgy tudom kell, a Magyar Autóklub weboldaláról lehet letölteni a többnyelvű szerződést amit ki kell tölteni mind a két félnek. Ezt elvileg minden határon elfogadják, mert nemzetközi okiratnak számít a formátuma és a több nyelvűsége miatt.
Venni lehet az Autóklubnál többnyelvű meghatalmazást, nekünk is kellett, mert céges a kocsi. Néhány száz forint. Egy viszonylag kemény, széthajtható lap, kék-sárga borítóval. Több évre is ki lehet tölteni. De az Autóklub honlapján szerintem fent vannak a tudnivalók, nagyon már nem emlékszem, mert tavaly zongoráztuk le.
"Nyomtatványok, egyéb
MEGHATALMAZÁS
Ha nem a saját tulajdonában lévő gépjárművel utazik akár itthon, akár külföldön, a hatóságok hitelesített meghatalmazást kérhetnek.
A külföldi hatóságok által is elfogadott az az ötnyelvű Meghatalmazás, amelyet az Alliance Internationale de Tourisme (AIT) világszervezet égisze alatt bocsát ki a Magyar Autóklub, mely a fentieken túl a gépjármű okmányainak külföldi ellenőrzésekor is segítséget nyújt.
A meghatalmazás csak az Autoclub Travel irodáiban valamint az 1. sz. Műszaki Állomás Ügyfélszolgálati irodájában vásárolható meg.
A MEGHATALMAZÁS ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ A FORGALMI ENGEDÉLY BEMUTATÁSA SZÜKSÉGES!
A nyomtatványon fel kell tüntetni az alábbi adatokat:
az üzemben tartó és használatba vevő személy születési helyét és idejét
a használatba vevő személy jogosítványának számát
jogi személynek a bejegyzését igazoló számát (cégjegyzék szám, nyilvántartási szám)
Ár: 600 Ft