Talán azért, mert a kisebb, Flying Dolphin hajókra napokkal előbb elfogynak a jegyek (ezek kisebb, zárt hajók, amelyeken korlátozott számú ülőhely van - a kicsi Flying Dolphin XXIII-mal mentem, ott van középen egy nyitott rész, de alig lehet kilátni). Egyetlen komp van, a Highspeed Skiathos, az pedig 12.30-kor indul.
Én Skopeloson szállnék fel, mert szeretek hajózni, és így tovább tart az út.
Jó nyaralást, gyönyörű élményeket nektek ezeken a csodálatos szigeteken! Éva
Nos: 10h óta itt ülök és végigolvastam becsülettel az összes hozzászólást, és nagyon szorgalmasan jegyzeteltem. Annyi papírom van, hogy le kell őket fűznöm és úgy tudom csak elvinni. (alig várom, hogy felálljak a székből... remélem kvalcsi most büszke rám )
Több minden világos lett, de maradt 1-2 nem világos dolog:
- Például macsosz csak a 80 fős skiathos-i hajókról írt (Cassandra körút), meg a privátról (amik Skiathos-körútra indulnak). A 30-40 főssel nem is találkoztatok? Andrea07 írta, hogy ők ezzel mentek...
Andrea, meg tudnád írni, hány órakor indulnak ezek a hajók? Én 2007-ből még 8-9h-ra emlékszem, de lehet azóta változott, vagy csupán rosszul emlékszem.
- Azt is megtaláltam, hogy azért kellett délig a kikötőben várnotok Skopelos felé utazva, mert akkor ez volt az a hajó, ami a legközelebb indult... Durva...
- A#401-es hozzászólásban olvastam, hogy 5 féle kígyófaj él Skopelos-on. Valaki tudja a nevüket? Érdekelnének bővebben. És a pók fajta nevét, amiről azt hiszem forradalom írt (amivel erdőben lehet találkozni)?
- Ha a WC leöblítés nálunk is így fog működni, azt hiszem lesznek gondjaim... off.
- A zuhanyzóban akkor is eláll a víz, ha akkor húzzák le a WC-t, ha te már hamarabb megnyitottad a zuhanyzóban?
- #413-as hozzászólásban (forradalom) szó volt róla, hogy a skiathos-i buszok mennyire tömöttek. Tapasztaltatok hasonlót a skopelos-i buszoknál is, vagy várható ez főszezonra? A buszjegy fix áras, vagy attól függ, hány megállót mész? Csak egyszeri utazásra használható, vagy egy nap többször is felhasználhatod? A buszmenetrend vajon változott főszezonra, vagy az fix ellentétben a hajók menetrendjével?
Köszi! Minden másból már fel vagyok készülve. A linkeket még meg kell néznem, de már fáj a hátam meg a lábam az üléstől és dolgom is lenne...
Hűű.. de jó, hogy megemlítetted, hogy hosszabb idő! Emiatt eszembe jutott megnézi, hogy akkor nem tér-e el árban. Glossa-ból indulva 9,5 Euro, Skopelos-ból 15,5. Így már nem kérdés honnan indulunk és visszafelé is hol szállunk ki....
A Skiathos körüli útra 10kor indult a hajó. A régi kikötőben állva a tenger felé fordulva a jobb szélén parkoltak a nagyobb hajók mint pl. a Cassandra visszafelé (balra) pedig a kisebbek, kb 30-40 fő. Legalábbis ha jól emlékszem, de szerintem igen.
Nem emlékszem a hajó nevére amivel mentünk. Sötétkék fehér színű volt és egy barnabőrű fiatal fiú toborozta a népet. Androméva albumát nézve, szerintem ő is azzal mehetett. Egyébként amikor mi voltunk (azóta ez változhatott) nekik volt a legjobb programajánlatuk (persze ez szubjektív), mert ez ugye egész napos volt és 4 helyen álltunk meg. Volt olyan ami mondjuk 2 óra Lalaria, 2 óra Kastro. A többség olyan volt ami nem az egész szigetet hajózza körül és mi kifejezetten egy ilyet kerestünk.
Mi is gondolkodtunk, hogy Glossaban szálljunk fel vagy Skopeloson a hajóra Skiathos felé. Nekünk végül Skopelos jobban megérte. Mondjuk ez attól is függ, hogy a buszmenetrenddel hogyan tudod összeegyeztetni. Leírom pontosan mi hogyan mentünk: reggel az első flying dophin-nal (15.50/fő) mentünk át Skiathosra. Skopelos városba meg tudtunk spórolni egy taxi, illetve busz utat, mert akkor járt le a kocsi bérlésünk. Tehát kora reggel átautóztunk Skopelos városba), ott hagytuk az autót a kölcsönző előtt (kulccsal benne, ezt előre megbeszéltük a kölcsönzővel) és felszálltunk a flying dolphin-ra. Visszafelé pedig komppal jöttünk azt hiszem 19:30kor indult Skiathos-ról, ami olcsóbb: 9,50/fő volt Skopelos városba. Onnan pedig taxi Stafylosba, 7 euro volt egy út, kb. 4 km-re!! Én soknak tartottam. Mondjuk nekünk így még mindig jobb volt, mert Skopelos város hozzánk jóval közelebb volt mint Glossa.
A busz menetrend tutira sűrűsödik főszezonra, a mi nyaralásunk vége felé is már módosult, amit nem feltétlenül tüntetnek fel időben a megállókban.
Ajánlom figyelmetekbe egy élő zenés buzukis estét Skopelos városban. Nekünk nagyon tetszett, hangulatos volt.
Az Agnondasi tengerparti vacsi is nagyon tetszett! Nektek csak át kell sétálni majd! Este amikor már nincsenek, vagy alig vannak fürdőzők, az egyik taverna teljesen a tengerhez viszi (kb. 2 méterre) az asztalait. Szinte belelóg a lábad a vízbe, közben naplemente...nagyon jó volt!
Ha nem voltam érthető, nyugodtan kérdezz!
Köszönöm! Mindent nagyon jól leírtál! Hű... naplemente, fél lábbal a tengerben vacsi közben.. én is, én is!!!!
Én arra gondoltam, hogy mondjuk 6-ától kikölcsönzünk egy motort 13-áig. 10-én reggel elmegyünk vele Glossa kikötőbe és ott hagyjuk (a kulcsát visszük magunkkal). 11-én késő este mikor visszajövünk leszállunk Glossa-ban a Skiathos-ról érkező hajóról, és akkor a motor még remélhetőleg ott fog állni. Ugye helyesen gondolom? Azzal hazamegyünk Agnondas-ba.
12-én 10-ig kell elhagyni a szállást... és 18h-kor van az indulás. Na ezzel mit kezdjek??? 18h-ig húzgálom magam után a bőröndöm, a polifoam-om meg a búvárszettem + a hátizsákom? Vagy ajánl fel esetleg az Aeolus erre megoldást?
Agnondas-ban nem akarok "dekkolni" 8 órán át fedél, és toalett nélkül....
(nem hiszem el, hogy ezt így oldották meg.. máshol max. 2 órát váratják az embert...).
Szóval Skiathos-ba kellene eljutni. Oké, ott a robogó, de a csomagokkal mi lesz? Az nem megy robogóval... Taxi? Az irtó drága.. Bár lehet, hogy az lesz... Aeolusnak köszönhetően... És hol lehet mosdót használni? Á, én nem értem, hogy gondolták...
Így, hogy lesz robogótok tényleg jobban megéri Glossából indulni. Ha Ti is úgy tervezitek, hogy az esti órákban jöttök vissza Skiathosról Skopelosra, akkor a komppal gyertek. Olyan fél nyolc körül, kb. 20 perc eltéréssel megy egy hajó és komp is. A menetidejük ugyanannyi, a komp olcsóbb és van mozgástered.
Ha abbón indulok ki, hogy mi Skopelos város központában hagytuk az autót nyitva, kulcssal az ajtóban és nem volt gond, akkor talán nálatok sem lesz ha otthagyjátok a mocit Glossában.
Egyébként a mi tapasztalataink szerint jobban megéri robogózni, mint buszozni. Első nap buszoztunk. Elmentünk Stafylosból Agnondasba (4 km), majd onnan a Kastanira és vissza. Kettőnknek ez 15 euro volt. Ennyiért meg már tudsz bérelni robogót és akkor nem vagy időhöz kötve. Mi kocsit béreltünk 3 napra, majd később még egy napra robogót. Üresen hoztuk el, 5-6 euróért tele tankoltuk, mentünk vele kb. 70 km-t és szinte fél tankkal vittük vissza. Amúgy a főúton teljesen jó vele közlekedni. Mi ketten mentünk a legkisebbel. Amarandos cape-hez göröngyös út vezet, az egy kicsit nehezbb dió lehet motorral, de nem lehetetlen. Találkoztunk arra felé robogósokkal.
Ajánlok egy tavernát. A nevét nem tudom. Stafylosban van, a Stafylos beach felé vezető úton (ki van táblázva) lefelé, kanyargós út. Lefelé haladva (majdnem a domb alján, de még a part felett) jobb kéz felől lesz, bal kéz felől pedig egy nagyobb parkoló. Nem nehéz megtalálni, mert ez az egyetlen taverna ezen az úton és megcsap a halszag ha elmész mellette. Nekünk volt ellátásunk és lehetett választani, hogy a hotelben vagy a tavernában szeretnénk vacsorázni. Mi a tavernát választottuk, így majdnem minden este ott ettünk. Étlapról választhattunk, egyszer sem ettünk ott rosszat és mindig frissen főztek. Voltak helyi specialitások, görög ételek és egyéb (spagetti, rántott husi...), jó árakon (főszezonra ez változhat) és gyönyörű a kilátás! Ja és főszezonabn minden este élő zenés buzuki est. Jorgos a pincér (szemüveges) nagyon jó fej, összebarátkoztunk vele. Remélem nem csalódtok, ha kipróbáljátok.
Nekünk oda és haza felé is 3 órát kellett várakoznunk Skiathoson, mert oda, illetve onnan repültünk. Az egyik kikötő menti kávézóban volt a gyülekező és ott lehetett hagyni a csomagjainkat, mosdót is lehetett használni. Szóval mi ott hagytuk a cuccainkat, meg mindenki más is, jó formán az utcán és elmentünk mászkálni a városba. Senkinek nem tűnt el semmije. Talán Nektek is felajánlanak valami hasonlót az agnondasi kikötő egyik tavernájában.
Az utolsó mondataidban nem egészen értem mire gondolsz: "Szóval Skiathosba kellene eljutni..."
13.-áig béreltek motort és 12.-én van indulás? Én értettem félre valamit??
Aha.. írok össze-vissza... jó, hogy figyelmeztettél. Köszi!
Szóval: 13-áig gondoltam motort kölcsönözni. 13-án 10h-kor el kell hagyni a szállást és 18h-kor van az indulás.
Arra gondoltam, hogy 8h át mit csinálunk Agnondas-ban? Semmit, úgyhogy jobb lenne eljutni Skopelos városába (persze ezt is Skiathos-nak írtam..), mert ott addig lehetne csatangolni, több beülős hely, több időtöltési lehetőség van. Remélem mi is Skopelos-on hagyhatjuk a csomagjainkat valami biztos helyen... De ez majd ott úgy is kiderül.
Sajnos nekünk sem oda, sem vissza nem jut komp. Skiathos-ra és vissza is Flyingdolphin-nel megyünk
Szóval idén tuti nem látunk delfineket.. Sebaj, csak minden rendben legyen, ne úgy, mint tavaly...
Ha felnéztek még ide és elolvassátok a korábbi kérdéseimet, és esetleg a választ is tudjátok rá, megköszönném, ha írnátok...
Valaki volt Skopelos-t körbehajózni? Arra vagyok kíváncsi, hogy volt-e valaki az északi oldalon, mert Google-on nem találok az északi partokról egyetlen fotót sem... Így nem tom eldönteni megérné-e motorcsónakot kölcsönözni... (mert ha vannak olyan szép öblök, mint Skiathos-on pl. Kastro, vagy Tsougrias, vagy Lalaria, akkor nem kérdés).
Csak hát nem olcsó móka és kérdés, hogy milyen látvány tárul elénk ennyi pénzért... Ne azt írjátok kérlek, hogy biztos szép, hanem konkrét tapasztalatokra vagyok kíváncsi, sőt fotóknak még jobban örülnék.
A másik kérdés Alonissos. Nem sok fotót láttam róla, azok sem fogtak meg igazán...
Frissítek, hogy ne kelljen annyit visszaolvasnotok, mert több kérdésre választ kaptam azóta, így már csak ezekre, illetve az előző hozzászólásomban feltett kérdések válaszaira vagyok kíváncsi:
- A#401-es hozzászólásban olvastam, hogy 5 féle kígyófaj él Skopelos-on. Valaki tudja hol lehet ennek utánaolvasni? Érdekelnének bővebben. És a pók is, amiről azt hiszem forradalom írt (amivel erdőben lehet találkozni).
- A zuhanyzóban akkor is eláll a víz, ha akkor húzzák le a WC-t, ha te már hamarabb megnyitottad a zuhanyzóban?
- #413-as hozzászólásban (forradalom) szó volt róla, hogy a skiathos-i buszok mennyire tömöttek. Tapasztaltatok hasonlót a skopelos-i buszoknál is, vagy várható ez főszezonra? A buszjegy fix áras, vagy attól függ, hány megállót mész? Csak egyszeri utazásra használható, vagy egy nap többször is felhasználhatod?
Skopelos körbehajózására biztosan vannak ajánlatok Skopelos város kikötőjében, de útvonalról, árakról nem tudok semmit. Meg ugye Skiathos város új kikötőjében sorakozó hajók mindegyike Skopelosi programot kínált (amikor mi voltunk).
Szerintem, hangsúlyozom, hogy szerintem nem érdemes ilyenre befizetni, vagy esetleg motorcsónakot bérelni. Egyrészt azért, mert mi 4-szer majdnem teljesen körbehajóztuk Skopelost (érkezéskor-távozáskor, illetve a Skiathos kirándulás alkalmával), jó persze megállók nélkül. Másrészt pedig Skopelos szinte összes partszakasza elérhető a szárazföldről.
Emlékeim szerint az északi részen a világító tornyon kívül semmi, nincs megközelíthető partszakasz, csak sziklafal. De várok egy megerősítést ezzel kapcsolatban!!
Csónakkal biztosan lehet rejtett öblöket felfedezni, csakhát nem olcsó mulatság. Mi "beértük" a szárazföldről elérhető, csendes, nyugodt helyekkel. Például ilyen volt Amarandos, senki nem volt a sziklanyúlványon rajtunk kívül. Vagy a másik kedvencem: Kastani és Millia között van egy kisebb öböl egy belogó fával, sziklákon kell lemászni meg vissza. A két part között van egy sziklás erdős domb, ezen keresztül lehet egyik partról átmenni a másikra. Úgy kb. középtájt található ez a kis öböl.
Alonissos-i túrán engem Kyra Panagia fogott meg nagyon. Nem tudok képekkel szolgálni, mert nincs hely a gépemen, így még nem tudtam őket átmásolni.
A buszjegy ára attól függ hány megállót mész és csak egyszeri utazásra használható.
A hajók indulása változó attól függ, hogy mennyire megy messzire, tehát 8-10 között indulnak.
NAGYON FONTOS! Ha mentek Skopelosrol Skiathosra, elöre találjátok, ki, hogy mikor mentek mert ugy elkapkodják a jegyet mint a lovak az almát.
Tehát elöre tessék megvenni a jegyet, sőt: Ha netten veszitek meg elöre, jobban jártok akkor van kedvezmény is! (Ha jól emlékszem 5-10%)
5 kigyófaj: Sajna a nevüket nem tudom, de lövik őket, Skopelos felé egyszer gyalog mentünk, és tele volt az út mellett kigyókkal meg töltény hüvelyekkel.
De nem kell megijedni az egész "kigyó" akkora mint egy sikló nálunk, sőt még kisebb is.
A pók: A nagy az olyan keresztes Pók féle, a nagy fekete meg olyan hegyi pók, semmi kül.
Én utálom a Pókokat, de nem kell félni töllük, max annyira mint itthon, a szállóban nincs Pók!
Ha zuhanyzol elönyben részesülsz, csak akkor kezdi tölteni a tartályt, ha elvan zárva a zuhany!
A buszjegy mind Skiathoson, mind Skopeloson annyiba kerül amilyen messzire mész, (asszem ahány megálló anyiszor nő a szorzó.)
Minden útnál kell fizetni, bkv bérlet nem érvényes.
A busz menetrend változik a fő szeszonban gyakrabban járnak a buszok.
Skoploson nincs bünözés amit valahol leraksz az ott is marad!
Mi is ugymentünk Skiathosra, hogy kocsival Glossába- azaz Lutrakiba (igy hivják a kikötöt) ÉS onnan hajóval, majd vissza is ide, és kocsival haza.
Na most a szállás elhagyás az nem egészen ugy müködik, ahogy leirják!
Nekünk is azt mondták 18.00 indulás. Mi is ugy terveztük elütjük az időt Skopelosban.
Ehelyett: 9kor ki kellett pakolni a cuccod a szobából. De a lenti teraszon ott lehet hagyni, mi is ott hagytuk és lementünk a beacre egy utolsót uszni. 10 kor jött a busz és vitt minket Lutrakiba, és onnan ment a hajó 11.30kor Volosba, ott már várt ránk a busz, de csak 1 óra mulva indult, addig sétáltunk, vettünk kukoricás kenyeret pl. nagyon finom.
Amikor első nap utaztunk Volosbol Skopelosra a kompal mentünk, ez körbe hajózta a szigetet az északi végét is. Igy láttuk, mi van azaz mi nincs. Szerintem nem érdemes foglalkozni vele, max ha van marad még időtök a többi látványoságon kivül. Mert rohadt gyorsan szallad az idő.
ÉS a legszebb dolgok mind a kocsival megközelithető részeken vannak.
Alonisoss nagyon szép föleg az old town, igazi kis bámulatos. Érdemes megnézni.
Köszönöm a válaszokat! Akkor abban már segítettetek, hogy eldöntöttem, motorcsónakot nem bérelünk. Alonissos-t majd ott eldöntjük szerintem. Időtől és egyéb mástól is függ.
Az új Lefkada fotóalbumokban valamiért nagyon próbálják népszerűsíteni a görög pókokat, de csak annyit értek el vele, hogy majd a nyakamig húzom a lábaimat, ha erdő közelében leszünk, különben ha meglátok magamon egyet, abból egészen biztosan motorbaleset lesz .. (ahogy ezt már korábban kerékpárral is tettem).
A kígyóktól nem félek, viszont ledöbbent, hogy lövik őket... Vajon fiatalok szórakozása? Mert ha nem marnak, vagy emberre viszonylag ártalmatlan a marásuk, akkor úgy látszik a legbékésebb helyeken is csalódnom kell az emberekben...
Az Aeolus szervezésén meg totál ki vagyok bukva. Utálom, ha valamivel nem lehet számolni. Ha azt mondják 18-kor indulunk, akkor 18-kor induljunk és ne 8 órával korábban, és ne is később.
Remélem ott az első fogadóórán a végleges verziót fogják már mondani...
Szóval köszi a segítséget! Ja, és akkor a hajójegyeket megvesszük szerintem interneten. Így már minden le lesz fixálva (én így jobban szeretem).
A hajó jegyek lefoglalásához még egy kérdés: emlékeztek még, hány órakor érnek vissza a Skiathos körüli útról a hajók Skiathos kikötőjébe (gondolok itt most a 30-40 fős hajókra). Én úgy emlékszem, hogy a miénk 16h körülre ért vissza 2007-ben, de csak mert mi gyorsan átszálltunk az egyik parton a másikra. A miénk eredetileg 18h-ra ért vissza.
Legkésőbb 19h-ra már mindegyik visszaér, igaz?
A 19:50-es hajót Skiathos-ról Skopelos-ra tehát nyugodtan foglaljam le (a párom elbátortalanított)...?
A sziget körüli hajóútról a hajók öt, legkésőbb fél hat körül visszaérnek. A nagyobb hajók, a Kassandra vagy Agios Nikolaos ér be később, amely Skopelosra és Alonissosra megy. Legkésőbb a Kassandra ér be akkor, amikor a második útvonalán megy, amely nagyon ritkán fordul elő (amíg én ott voltam három hétig, egyszer sem), amikor a Marine Park-ba megy.