Anita, Haspók ! Mi 6 nap alatt csináltuk meg a Meteoóra, Delfi, Olimpia, Mistra, Mükéne, Epidaurusz, Naflio, Athént. Nyár közepén 40 fokban , a végén már a Pillion félszigeten lévő apartmanunkra és egy hordó jéghideg sörre vágytam! Haspók én a helyedben még egyszer átgondolnám ! Spártára én egy percet sem szánnék. Mükénébe az volt a legjobb ,hogy ingyen tudtunk bemenni. Az epidauruszi színház közepén fuvolázott egy cseh srác megdöbbentő volt, hihetetlen volt a hangzás. Meg őrültem volna ,ha egy feszített tempó miatt ott kellett volna hagyni!Sok beszámoló arról szól hogy jaj de maradtunk volna de nem lehetett. A Pórosz, Elafonissos párosításba szerintem beletrafáltunk! üdv kokszi
mi a baj Spártával? Olvastam, hogy nem annyira látványos, mint a többi hely, így sok időt biztos nem fogunk eltölteni ott, de ha már úgyis ott vagyunk, azért Leonidas szobrát csak megnézzük.
Már ezerszer átgondoltam a tervünket, és ahelyett, hogy kihúznék belőle, mindig hozzáteszek valamit . Most is úgy érzem, hogy az első két nap (Isthmia és Nemea közötti részek) kicsit túlzsúfolt, úgyhogy onnan valami biztos ki fog maradni, de a többi szerintem kényelmesen megjárható. Kilométerben ez sokkal kisebb út, mint a Ti hatnapos utatok volt, tehát kevesebbet fogunk utazással tölteni, és több marad nézelődésre. Ha pedig nagyon nem fér bele minden az időbe, akkor majd a helyszínen húzunk belőle... Szállást nem foglaltunk előre, így semmi sem gátolja majd a spontaneitást, hogyha mégis változtatni akarunk a programon.
Tényleg, annak idején Ti is úgy mentetek erre a hatnapos útra, hogy helyben kerestetek minden este szállást?
Szia Haspók!
Kit mi fogott meg? Való igaz, hogy Spárta romjai nem nagyon látványosak, de azért szerintem sem szabad kihagyni, ha már arra jár az ember. De hogy Mükénében csak az legyen valakinek a jó, ha ingyen megnézhető, annak kár olyan sok pénzért Görögországba menni. Legalább is engem nagyon megfogott a történelmi hangulat, a hely szelleme, elképedtem a prehisztorikus korban épült építészeti csodák láttán, ami még ma is szinte teljesen jó állapotban van. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy hány ember koptathatta azokat a köveket az elmúlt évezredek alatt. Rendkívül érdekes a helyi múzeum is. Szerintem kihagyhatatlan. Még úgy is, hogy 2007-ben, mikor bejártam a Peloponesost 8 euro volt a belépő, de egy cseppet sem bántam.
Szerintem egy ilyen utat csak nagy vonalakban lehet előre tervezni. Menet közben a pillanatnyi helyzet szinte teljesen átalakíthatja a tervet.
A félsziget szerintem Görögország lényege. Hihetetlen hangulata is van a helynek. Jól teszitek, hogy mentek. Jó készülődést: Josza
Szia Haspók!
Spártában valóban nem sok a látnivaló, de szerintem, megéri meg nézni. Ott van a Múzeum, a házak között a romok, és Leonidas szobra. Egy pár órát megér rá szánni, utána ott van a nem messze levő Mistras. Ott viszont rengeteg a látnivaló.
Mükénét sem szabad kihagyni. Tavaly 8 euró volta belépő, ami jó a Múzeumba is, és Agamennon sírja is megtekinthető vele.
Egyelőre úgy gondolom, hogy a világért sem hagynám ki Spártát, nem lehet ám engem olyan könnyen lebeszélni arról, amit egyszer a fejembe vettem... Valószínűleg a tűrőképességünk és az idő múlása fog csak gátat szabni a lelkesedésünknek, de úgy gondolom, hogy Mistras lesz az első napirendi pont, utána valószínűleg pihegni szeretnénk majd valahol, és az Spárta lesz. Aztán ha, majd ha kifújtuk magunkat, akkor talán még belefér a napba, hogy megnézzük azt a kis múzeumot, amiről azt írják, hogy igazán nem nagy, meg azokat a romokat, amik ott vannak. Ez a terv, de mint tudjuk, ember tervez... ... aztán meglátjuk, hogy a görög istenek hogy intézik a dolgunkat.
Korinthoszra és Mükénére elég sok időt gondoltam, hiszen ott mindkét helyen sok látnivaló van, és szeretnénk felmenni Akrokorinthoszba is. Szerintetek ezeken a helyeken ráérősen nézelődve mennyi időre van szükség? És ezekhez képest Tyrünsz, Argosz és Epidavrosz kisebb...?
Ja, és jó készülődést Nektek is, Josza! Ti már nemsokára indultok... de jó Nektek, biztos nagy szép utatok lesz! Remélem, írsz majd róla, mert még Zakynthos is előttünk van, és a tavalyi beszámolódból nagyon sokat profitáltam az idei utunkhoz!
Mi egy nap alatt tettük meg az utat Athén(Rafina) és Epidavrosz között oda vissza. Felejthetetlen élmény volt, és még fürödtünk is Palea Epidavrosban, dehát akkor a lányom csak 1 és 1/2 éves volt és már másra nem futotta. Korinthosz is beiktattuk odafelé az autópályán, visszafelé pedig a másik úton mentünk.
Emlékszem hazafelé én vezettem és végig a partot követve jöttünk vissza és gyönyörűbbnél gyönyörűbb látkép fogadott minket amit csak odapislantások voltak a számomra.
Szerencsére nekünk nem kell ugyanaznap visszamenni Athénba, így a fele utat megspóroljuk. Első napra Korinthoszt, Mükénét és Nemeát vagy Isthmiát tervezném. Reggel 8-tól este 7-ig zsinórban. Ha Nektek pl. belefért Korinthosz és Epidavros meg még a fürdés és a visszaút is, ráadásul ilyen pici gyerekkel, akkor a fenti háromra biztos jut elég idő egy nap.
Mivel szeretnénk átmenni Porosz szigetére is, ezért úgy gondoltam, hogy Epidavroszt is akkor ejtenénk útba, mert úgyis arrafelé esik.
Korinthoszra és Mükénére elég sok időt gondoltam, hiszen ott mindkét helyen sok látnivaló van, és szeretnénk felmenni Akrokorinthoszba is. Szerintetek ezeken a helyeken ráérősen nézelődve mennyi időre van szükség? És ezekhez képest Tyrünsz, Argosz és Epidavrosz kisebb...?
A korinthoszi ásatási terület igen kicsi, mi nem mentünk be, de kívülről is látszott minden.
Mükéné nagy, főleg, ha hozzászámítod a kicsit odébb fekvő kupolás sírt. De erről sem tudok nyilatkoni, mert minket nem érintett meg, nagyon hamar elmentünk onnan.
Akrokorinthosra fel tudsz menni autóval, de most kezdik csak építgetni újjá, így az is előfordulhat, hogy éppen le van zárva, ha mész. Amikor mi ott voltunk, nem volt belépő, de a második kapu után szinte bejárhatatlan volt a terep. Egy idő német házaspár azt mondta, körbejárték, két óra altt és még Athénig is ellátni onnan állítólag.
Tyrünsz, Argosz és Epidavrosz?
Elsőben nem voltunk, Argosz a város maga elég nagy, a várnál nem voltunk fel, de az is nagy és alatta van egy színház rom is.
Epidavrosz - három van belőle. Az ásatások Epidavrosza igen nagy. Mi csak a színházat és a múzeumot néztük meg, az ásatási területet nem.
Más szemszögből hatnak rám dolgok, mint rád. A legtöbb ember Mükénétől ájuldozik. Nekem nagyobb élmény volt Epidavrosz. Ezért fogalmam sincs, mi fog majd téged jobban érdekelni.
Igen, emlékszem a könyvedből arra a részre, mikor írtad, hogy találkoztatok a házaspárral, és eszmét cseréltetek a Peloponnészoszról is.
Eljátszottam a gondolattal, hogy jó lenne az epidavroszi színházban végignézni egy előadást, de sajnos júniusban még nincs, csak július-augusztusban. Szóval majd máskor.
Attól egyébként én is tartok, hogy túl tömény lesz ez a hét, majdnem minden nap csak ásatásokat fogunk nézni meg múzeumokat. Én magam is kíváncsi vagyok, hogy a sokadik nap után is olyan lelkes leszek-e még, mint amilyen most vagyok!
Josza! Örülök ,hogy beindult egy picit a topic, gondolom ezzel te is így vagy! Azért mert az a véleményem Mükénéről ami, azért nem hiszem ,hogy minősítened kéne!! Szép utat neked. kokszi
Szia Haspók!
Az említett uticélok közül a legkisebb a Thirünsz vára . Egy, másfél órán belül alaposan megnézhető. Én megnéztem a korinthosi ásatásokat is, ami, bár nem nagy területen fekszik, de mégis rendkívül jelentősnek tartom és nagyon tetszett. Én a helyedben nem hagynám ki. Az ókori része és a bizánci épületek is egész jó állapotban vannak. Nagyon komoly múzeum is van egyedülálló látnivalókkal. Én legalább 3 órát adnék neki. Akro Korinthos nagyon komoly látnivaló, ingyen van a belépés és már a kilátásért is érdemes megnézni. Ez elég nagy területen fekszik és sok a látnivaló. Mi egy erős fél napot áldoztunk rá. Engem Epidavros volt, ami nem nagyon fogott meg. Igazából a színház volt fantasztikus. Amikor ott voltunk egy középiskola színjátszóköre tartott ott előadást. Valami ógörög drámát adtak elő, korabeli jelmezben. A tízezer nézőt befogadó óriási színház legfelső sorában is a suttogást is lehetett hallani az előadásból. Érdekes még az ókori, jó állapotban lévő stadion is, mely Olympia után a legjelentősebb stadion Görögországban. Nekünk ez is kb fél nap volt, de nem voltunk a múzeumban, mert akkor éppen zárva volt. No ennyi. Te viszont addig leszel mindenhol, amennyi neked jólesik, hiszen ez a Te utad lesz
Fantasztius utad lesz. Én is játszom a gondolattal, hogy talán jövőre visszatérek Peloponesosra, mert még sok mindent meg akarok nézni.
Jó tervezgetést kívánok! ( Az már egy fél utazás )
Üdv: Josza
Kedves Kokszi!
Visszaolvasva tényleg egy kicsit elragadtattam magam és túl erősen fogalmaztam. Ha megbántottalak, elnézést kérek! Tényleg nem akartalak megbántani.
Köszönöm a jókívánságokat.
Üdv: Josza
Szia Haspók: Egyet értek josza 2- vel Görögország szive a félsziget. És nagyon sok olyan természeti látnivaló van ,ami számomra többet ér mint egynémely ásatási terület! Elsőre én csak a romokat hajkurásztam és eközben jöttem rá ,hogy ez a félsziget nem csak erről szól!De a fórumot olvasva nem csak én vagyok így ezzel.Most már tudom ,hogy mi vár rám , örömmel nézem meg Mistrát harmadjára is hiszen a szivem csücske ! Ha 8 - ha 108 euró a belépő akkor is!Én csak azért nem értettem pl. spártát mert emiatt lelehet maradni sok más ,énszerintem szebb dologról. Legelőször 1500- ös ladával végig vadkempingeztünk a 6 nap alatt, nem volt szállásunk csak a második hétre . Ha lenyomjátok 6 nap alatt amit terveztél ,akkor az komoly dolog lesz. Pontosan mikor indultok? üdv :kokszi
Végre egy rokonlélek benned, Kokszi!
Engem is a természet ragad meg igazán. Ha ott van egy nagy szurdok, vagy sziklafal, vagy fergeteges tengerpart, akkor felőlem még az egyiptomi piramisok is állhatnának mellette... És imádom a kis, de egy tájban egyedileg elhelyezkedő falvakat is, amik már egymagukban is látványosak, így Langadia, Stemnitsa, Dimitsana. Ezért szeretném nagyon látni Monemvasiát, a természet és falu csodálatos harmoniáját, ezért mennék vissza mindenképp a Lousios-völgyébe és ezért vágyakozom a Parnon-hegységbe, ahova jofórmán még a Peloponnészoszon utazók nagy része sem megy el. És a Vouraikos-szurdokról ne is beszéljünk, meg a Voidokilia-öböl madártávlati látványáról. Ezekért kell visszamennem és éppen ezért lesz garantáltan a második peloponnészoszi körutazásom sokkal nyugodtabb nyaralás, mint az első volt. Szeretnék sokat strandolni, a legcsodálatosabb és alig ismert öblökben, sokat túrázni szurdokvölgyekben és finom ebédeket elfogyasztani ámulatos hegyi falvakban.
Nagyon érdekelnek a várromok is, főleg mert eleve már a fekvésük csodás, és a történelmi romokat is szeretem, de én mindig a tájjal együtt értékelem. Magát a romot nem tudom hova tenni, nem vagyok sajnos az a típus, aki elé tudja képzelni, mi lehetett ott x ezer évvel ezelőtt. Végigrohanok rajtuk, megcsodálom méreteiket, formáikat, de nem látok bennők épületet, nem mondanak nekem semmit sem, nem érintenek meg belül.