Én is hazatértem Aegináról, és Gabakot kiegészítve mesélek pár szót:
Aghia Marinában laktunk, és így, utószezonban minden, csak nem nyüzsgő nyaralóhely. (Hozzáteszem, mi ennek örültünk ) Esténként már szinte semmi élet, sok szállás nincs is nyitva, a boltok, tavernák elég üreskések - ám jön a hétvége, és minden kicsit megtelik. A városka maga nekem nagyon tetszett (főleg a kikötői része hangulatos), ám csak az válassza, aki szereti a kis helyeket. A homokos part engem hidegen hagyott, ellenben van egy gyönyörű sziklás öble - és hála a kevés vendégnek volt olyan nap, hogy egyedül lehettünk ott (is).
A város mögött magasodnak a hegyek, meredek gyalogút visz föl az Aphaia templomhoz, ahonnan az egész öblöt belátni. (Kár lenne kihagyni!)
A sziget északi partján remek öblök vannak, illetve Perdikában egy fantasztikus sziklás part, és Perdikától kb. 2 km-re két homokos öböl (Sarpa ill. Egnitissa). Ami nekem csalódás volt, az Souvala, számomra nem volt semmilyen hangulata.
Mivel tömegközlekedő-gyaloglók vagyunk, így sajnos nem tudunk minden öblöcskét megnézni, pedig nagyon igyekeztünk.
A buszok Aeginából indulnak a három nagy település felé viszonylag gyakran (másfél-két óra), össze lehet hangolni a kirándulásokat - ami utószezoni hátrány volt, hogy az utolsó járat este 8-kor elment...
Pireuszból megy komp a fővároson kívül Aghia Marinába és Souvalába is (van, amelyik kocsit nem, csak motort szállít).
Mi nagyon jól éreztük magunkat, abszolút nyugalomban pihenhettünk - gondolom, főszezonban teljesen más a hangulat.
Kirándulni az idő rövidsége miatt csak Agistrire mentünk, arról a másik topicban írok.
szia,
örülök, h lett még egy Aegina "rajongó"..bár nekünk Souvala is bejött, szerintünk kicsi hangulatos falu volt. Nem béreltek kocsit? Pedig Perdika felé fel kellett menni..onnan a látvány...nézd meg a honlapunkat mit is láttunk onnan. Igaz megszenvedtem a fotóért, kimászni a templomhoz a dzsndásba, visszafelé eltévedtünk, ott kóvályogtunk a fiammal, mire visszértünk akkocsihoz.párom már aggódott...de megérte!!
Én már évek óta plátóian rajongtam a szigetért (fogalmam sincs, miért), tavaly egy napra eljutottam, idén végre sikerült többre.
Sfendouriba föl akartunk menni a beszámolód nyomán, de gigantikus méretű vérebek visszafordítottak. Jogsi meg nincs. De ez legyen a legnagyobb baj.
Áááá, az ilyet én is mindig megcsodálom, aztán úgy döntök, hogy szép-szép a kilátás, de mégiscsak jobb (lenne) karnyújtásnyira lakni a tengertől. Még ohne medence is!
Gabako, ti nem találtátok soknak az elhagyatott, pusztuló épületet? Kisebb házak, nagyobb komplexumok félbehagyva, vagy éppen már használaton kívül. Nekem ez furcsa volt.
azért ennek is megvan a "fílingje"
Dehogynem...pl ott, ahol ti voltatok is volt egy hatalmas beton szálloda kezdemény. Az nagyon csúnya volt, meg a "mi" oldalunkon Perdika fele volt egy öbölben egy tönkrement szálloda. Amúgy a görögökre jellemző, h hagyják "összedőlni" a házat..több helyen van ilyen.
Hú, és az a perdikai nem is kis komplexum volt... szálloda, kis házak, medence, sportpályák, minden, mi szem-szájnak ingere. Csak a partja nagyon kicsi. Lestünk mi is, mekkora hodály, és nincs gazdája.
pár napja jöttünk meg a nyaralásból és mivel rengeteg hasznos infót és ötletet kaptam erről a fórumról, gondoltam megosztom veletek az élményeket.
8 éjszakás nyaralás volt, 3 Aeginán 5 Agistrin
(utóbbiról majd a megfelelő topicba).
Athénba repültünk és mivel jó korán lefoglaltuk, nem is volt túl drága (80K HUF/fő). Amint kiléptünk a reptérről meg is láttuk a buszt Pireuszba (X96 - 5 EUR). Ügyelni kell rá, hogy itt a buszon nem kapsz jegyet, ezért előtte kiosk-ban megveszed, aztán a buszon az automata nyom rá dátumot. Nappal 20 percenként jár és kb 1 órás út alatt ér ki a kikötőbe. Ott Aegina-Agistri vonatkozásában az E8-as kaput kell keresni. A rengeteg hajó-jegyiroda közül megkerestük azt az egyet, ahol az Alexandros nevű hajóra lehet jegyet venni (11 EUR), na az a hajó volt a leghangulatosabb az összes közül (menetrendje fent van a neten), amiket próbáltunk. Nyitott teraszú sétahajó, kb másfél óra alatt értünk Agia Marina csodálatos öblébe, ahol már ment le a nap 9 előtt pár perccel.
Itt volt a legolcsóbb szállásunk (35EUR/2ágyas szoba/éj). Semmi flanc, egyszerű puritán szállás, de olcsó és a homokos strand kb 150 méter.
Nagyon fáradtan érkeztünk és mivel nagyon tetszett az öböl ezért nem kirándulgattunk a szigeten, ebben a faluban töltöttük az időnket. Itt még 2-3 magyar párral is találkoztunk, ennek és a főszezon ellenére azt kell mondjam, egyáltalán nem volt tömeg, sőőt!
Bőven nem voltak tele sem a szállodák, sem a szórakozóhelyek, sem a strand. A vendéglátósokat kérdeztük, de ők is komolyabb szezonra számítottak. Mi persze nem keseregtünk sokat ezen, így volt kellemes!
Az árak is tetszettek, 2.50EUR egy sör vagy 2dl bor vagy 1 gyros,
a 2 napágy a strandon+1 napernyőért 6EUR-t fizettünk egy napra,
ahogy egy kiadós világbajnok görögsali is 6.10EUR.
Persze ez az átlag, a jól láthatóan bulis-mutatós-modern turistás helyeken, mint a parton a Barracuda bárban már 4EUR-ért ittam a Heinekent (nem szentségtörés, ittam Mythost is )
A falu meglehetősen kicsi, van egy "komolyabb fő'-utcája tele szuvenírboltokkal, szállodákkal, bárokkal és kávézókkal és ezen utca szűk kis sikátorszerű utcácskákkal van összekötve a az öböl peremével, ami a Sandy beach.
2 teljes (és gyönyörű) nap elteltével átbuszoztunk Aegina town-ba (1.70EUR), a buszból láttuk az Aphaia templomot és az Agios Nektarios kolostort. Persze, ha lett volna plusz 1 napunk, akkor béreltünk volna quadot és megnéztük volna alaposabban is, nem baj, majd legközelebb.
A kirándulás folyatása az Agistri topicban fog folytatódni!