Andra!
Az a tekercsféle egy édesség. Ha ismered a baklavát, akkor sejted milyen. Nekem is itt magyarázták el. Akkor még nem tudtam mi a baklava, de azóta már megkóstoltam. A tekercs belsejében van egy édes töltelék (dió, mogyoró, mandula?) és mellé jó böven le van öntve valami mézszerû dologgal. Nekünk nagyon-nagyon ízlett, de hát mi édesszájúak vagyunk. Alig várom, hogy újra ehessek.
Nahát meg nem mondtam volna, hogy ez édesség. Azt hittem hússal van megtöltve és valami sajtféleség van ráreszelve.
Mivel sajnos mi is nagyon-nagyon édes szájúak vagyunk, így azt hiszem meg fogom kóstolni ezt a csodát.
Mi tavaly Sartin a palacsintájukért voltunk nagyon oda. Annyira tömény volt, hogy mi, a nagy édességmániások, csak ketten tudtunk egyet megenni. Ettél már olyat?
A baklava: hasonló tésztába van töltve mint a mi rétes tésztánk. Pl. darált dióval megtöltik és sütés után nyakon öntik cukor sziruppal. Nem vagyok édes szájú de ezt imádom.
Ha kell elõkeresem a receptjét és leírom neked.
Ha édesszájúak vagytok, ezt a kettõt ne hagyjátok ki. Megtaláltad a baklavát a fõoldalon? Ízre hasonló a kadaifihez, bár nekem utóbbi jobban ízlik. Hozzátartozik persze, hogy baklavát még csak Magyarországon ettem.
Palacsinta Sartin... Hmmmmm.... A nagylányom azóta is emlegeti. Ketten nem bírtunk megenni egyet. A kicsi pedig azt nem hiszi el....
Kisvacak a kicsi lányom. A férjem hívta így amikor megszületett: kis vacak...
Bocs, hogy már megint kotnyeleskedek.
A magyar baklava olyan mint a magyar gyros. Meg sem közelíti a görögöt. Én csináltam már mind a kettõt. Jó-jó, de nem az igazi.
Köszi Csutek! Ez nagyon jól hangzik, biztosan nagyon finom lehet. Sajnos mi nagyon édesszájúak vagyunk, úgyhogy minden édesség jöhet.
Közben megnéztem a receptes részt és megtaláltam benne a baklava leírását is. Minden szuper, egyedül a szegfûszeggel nem vagyok kibékülve, azt a fûszert nemigazán szeretem. De hátha nem érzõdik ki belõle nagyon.
Az összes többi alkotórészét szeretem, úgyhogy biztosan ízleni fog.
Igen, megtaláltam a baklava leírását, ahogy az elõbb is írtam. Biztos, hogy meg fogom kóstolni.
A sartis palacsinta rajtunk is kifogott, pedig az egyik utastársunk figyelmeztetett bennünket, hogy nem birunk majd fejenkét egyet meggni.
Mi sem hittük el.
Úgy gondoltuk, hogy egy nyamvadt kis palancsinta nem fog rajtunk kifogni, mivel a világ édességét meg bírnánk enni. Aztán nagyot néztünk, mikor még a felénél se jártunk és már nem csúszott tovább.
Ott ültünk az étteremben és egy óra hosszáig bírkóztunk a palacsintával.
Azóta is emlegetjük.
Nyugodtan kotnyeleskedj Csutek!
Amúgy nem is kotnyeleskedsz, csak megosztod a tapasztalataidat, azt meg megköszönjük.
Én a hazai gyrossal is így vagyok. Finom, finom, de az igazi a kinti gyros.
Én a görög baklaván nem igazán éreztem a szegfüszeget.Pedig sok ételt úgy készítettem elõször, hogy valahol ettem és megéreztem a hozzávalókat. Nem igazán használok szakácskönyvet, kizárólag olyankor ha nem tudom mit fõzzek. Akkor is csak ötletet keresek, aztán megyek a saját fejem után. Általában bejön. A görög ételeknél viszon követem a receptet, legalábbis elsõ alkalommal. Ha nem az igazi, akkor módosítok rajta. A nálunk kapható görög szakácskönyvek nem igazán olyan recepteket tartalmaznak, mint amit kint kóstolunk. Nem tudom, hogy ezeket kik írják. Biztosan nem görögök. A lényeg, ha óvatosan bánsz a szegfüszeggel, nem az lesz a domináns íz. Próbáld ki, biztosan bejön. A cukorsziruppal vigyázz. Nem szabad sokáig forralni, mert ha minden vizet elfõzöl, igencsak ropogós lesz. Egy alkalommal azt olvastam, hogy addig kell fõzni a szirupot, amíg habzik. Vasfogak kellettek a baklavámhoz.
Ha nem érezted a szegfûszeget a baklaván, akkor tényleg nem lehet domináns íz. Szerencsére. Ha nem érzõdik rajta, akkor nem lesz gond vele.
Nem tudom miért nem birom ezt a fûszert, de tényleg nagyon nem jön be.
Egyszer gyümölcs fagyiban éreztem a szegfûszeget, ki is dobtam, nem birtam megenni.