Mondjuk a gyrost is itthon fõleg arabok készítik, nem görögök. Mikor elõször ettem kint, teljesen meglepõdtem, hogy hogy kerül bele a sültkrumpli? Teljesen más a görög és az arab elkészítési mód, de én mind a kettõt szeretem ))
Ma a tv-ben láttam, hogy a görögök hogyan készítik a baklavát. Szegfüszeget csak a tetejére raknak. Minden szeletbe beleszúrnak egy egészet. Szerintem kint mézzel készítik és nem cukorsziruppal. Bizonyára azért finomabb.
Ma a tv-ben láttam, hogy a görögök hogyan készítik a baklavát. Szegfüszeget csak a tetejére raknak. Minden szeletbe beleszúrnak egy egészet. Szerintem kint mézzel készítik és nem cukorsziruppal. Bizonyára azért finomabb.
Ezek szerint le lehet piszkálni a tetejérõl a szegfûszeget? Az jó lenne, mert akkor szinte biztos, hogy ízleni fog.
Az tuti! Ha nekem ízlik, akkor neked is. Általában csak annyi cukrot fogyasztok, ami a reggeli kávémba szükséges. Kivéve az elmúlt hétvégét. "Muszály" volt ennem a lányom szülinapi tortájából.
Boldog szülinapot utólag is a lányodnak. A fiamnak meg most hétvégén lesz.
Megfogadtam,hogy az idén minden tavaly kimaradt édességet meg fogok kóstolni. Lehet, hogy hazafele két ülést kell majd a buszon adniuk, hogy elférjek. De az sem érdekel. MINDEN finomságot meg akarok kóstolni.
Köszi a lányom nevében is. A fiadnak minden szépet és jót kívánok, ami a boldog élethez szükséges!!!!!!
Mindent bele. Meg kell kóstolni mindent, ami szimpi.
Én sem diétázni megyek G.o.-ba. Azok az ételek különben is egészségesebbek a mieinknél. Ráadásul megfogadtam, hogy ha haza jövök, újra megtanulok úszni. Majd akkor leadom a felesleget. Te is biztosan találsz magadnak egy egészséges fogyókúrát.
Látom a sütik a téma. Nos én már pár éve nem mertem kinn sütit enni olyan rosszak voltak a tapasztalataim. Nekem ezek az olajos, túlédes dolgok nem jönnek be. Három éve pár falat után a kukában landoltak a sütik és még órákig éreztem azokat amik mégis lejutottak.
De az idén Parálián erõt gyûjtöttem olyan jól néztek ki. Nem tudom van-e másik olyan pék ahol süti is van, én csak ezzel a bolttal találkoztam. Kellemes meglepi ért. Két pult volt: az egyikben szemmel láthatólag az általam ismert dolgok, a másikban is hasonlók, de nem voltak túl tömények, szerintem nem mézzel, csak enyhébb cukros sziruppal készültek. De ez természetesen csak utólag derült ki. Lehet, hogy most hülyeséget írok? Mindenesetre én az utóbbiból választottam és nem bántam meg. Isteni finomak voltak, sajnos már nem volt hely hazafelé a hûtõtáskában, hogy haza is hozzak. Azt hiszem valamennyi 1,6 euro volt, kibírható.
Nekem ugyan nincsennek gondjaim a kilókkal, de szerintem az egyéb ételük kevésbé hízlaló, pár süti bõven belefér.
Amit még nagyon szeretek (és mit nem kinn ), az a kalács. Nem tudom mindenhol kapható-e, de Makragialosban isteni finom volt. De talán tavaly Parálián is vettünk, de nem teszem rá a nyakam. Érdemes reggel lemenni a pékhez, bár nem túl gazdaságos. Annyi finom péksütemény van szinte mindenhol, hogy nem elég a nyaralás a végigkóstolásukhoz.
Egy szó mint száz: egyszer élünk!
Szerintem a cukorral készült sütik édesebbek mint a mézes. Nem tömény mézet öntenek rá. Ahhoz is tesznek vizet, hogy fel tudják forralni. Szerintem a sütijeikhez vajat használnak, nem olajat. Nagyon édesek a sütik, de még sem olyan tömények, mint pl. a mi tortáink. Sok ehetetlen a rengeteg margarintól és cukortól. Semmi természetes anyagot nem tartalmaznak. Sok olyan gyümölcs tortánk van, vagy éppen a fagyi, ami soha nem látott gyümölcsöt. Kizárólag aromát. A tejszin sem tejszin, hanem valami növényi hab.
39 nap múlva indulok görög sütit enni. Az majd energiát ad a következõ utamig.
Nos ami rossz sütit ettem az tuti tiszta olaj volt. Valószínüleg ott nem készítették jól (Pefkohori), nekünk elvette két évre a kedvünket a sütizéstõl. Az hogy az idén mézes vagy cukros volt-e a szirup nem tudnám igazán megmondani, de nekem, az én ízlésemnek megfelelt. Nem volt annyira tömény mint a rossz tapasztalatu elõdje. El is határoztam, hogy a késõbbiekben bátrabban kóstolgatok. De az idén is a második hét vége felé szedtük össze a bátorságunkat, már nem sok egyéb alkalom volt, fõleg mivel nem Parálián laktunk. Ezért mondtam, hogy a sütik terén nincs sok ismeretem, de ezen sürgõsen változtatni akarok. Más dolgok, mint pl. a "szmötyik" (értsd alatta taramosalata és társai) már sokkal tájékozottabb vagyok, elég sok ételt sikerült már kipróbálnom szerencsére. Nem állítom, hogy mind bejött, de általában imádom õket.
Szerintem mindent ki kell próbálni ami guszta. Egy településen belül is különböznek az ízek. A nemzeti eledelek elkészítése tájanként változik. Van ahol a vendégért élnek, és van ahol a vendég van a helyiekért. Ez meglátszik a szolgáltatásokon. De gondolom ismered a külömbséget.
Én nem bírom megenni ezeket az édességeket. Eleve nem vagyok édesszájú, de ahogy Rebeka is írta, ezek a leveles tészták nekem is olyan sikamlósak, olyan olajosnak tûnnek. A mézet meg alapjában utálom. Én ránézni sem tudok ezekre a dolgokra, így lehet hogy szegényebb maradok pár tapasztalattal, hogy még csak eszembe sem jut ezeket kipróbálni, de annál szívesebben adom ki az ezen spórolt pénzt a tengeri kütyükre, amiket meg közületek páran nem tudnának megenni.
Szóval mindenki azt próbálja ki, amit jónak lát....de azért már nem tudom, ki írta az idei útja után, hogy rossz elõérzettel, de kipróbálta a polipot és nagyon ízlett. Én hiába próbálom ki a mézes-mázos dolgokat, ha nem szeretem az édeset, de aki még sosem próbálta a tengeri herkentyûket, legalább kóstoljon egyet ismerõseinek a tányérjából.