-törölt nick 12762 | #113712 | 2009-08-11 19:05:31 | Válasz a #113705. hsz-ra
Helyesbítek: a Magyar Autóklub tájékoztatása alapján kötelező a H matrica, sőt, Szerbiában a tűzoltó készülék is (nem csak buszokon és tgk.-n!).
A zöldkártya Szerbiában kötelező, mégis a macedónok kérik...
Szevasz vaesz, hogysmint?
MOL kutakon mindig van, és autósboltokban is
Sziasztok!Vasárnap hajnalban értünk haza Nei Poriból,oda fele minden simán ment,nagyon jó útunk volt.Visszafele "kicsit" várni kellett a Mac.-Szerb határon,csupán 4 órát.Szerb-Magyar határon 2,5 órát.Csomagtartónk tartalmára csupán a magyar határőrök voltak kíváncsiak,nagyon sok autót ki is pakoltattak(nem magyarokét).A pénz váltással kapcsolatban annyit,hogy mi első években,amikor voltunk,váltottunk az országnak megfelelő pénznemet,de mivel csak tankolni szoktunk,így átáltunk a kártyás fizetésre,nem bántuk meg.Persze csak MOL kuton tankoltunk,és figyeltünk,hogy helyes összeget írt-e be.Nekünk ez vált be.Euroval viszont nem szabad fizetni tankolásnál,mert tényleg lehúznak.A szerb randőrök talán szabadságra mentek,v.sztrájkoltak,mert alig láttunk 1-2-őt(se oda-se vissza)Egyébként nagyon jó vot az egy hetes pihi,már tervezzük a jövő évit.Az utolsó 2 nap este esett az eső,napközben borult volt az ég,de így is meleg volt!!!Szépen lebarnultunk.
Jól emlékszem, hogy a szerb-magyar határon reggel 7 órakor van váltás? (határőrök, vámosok) Egy hónap múlva induluk, és nem szeretnénk belefutni.
Köszi!
-törölt nick 12762 | #113758 | 2009-08-12 08:14:25 | Válasz a #113756. hsz-ra
Valószínű, mert magyar-román és magyar-ukrán határokon is akkor van váltás, legalábbis a magyar végen.
Sziasztok!
Kell valamilyen igazolás vagy hozzájárulás, ha egy anya, aki lánykori nevén fut, viszi külföldre a gyermekét, aki természetesen az apja vezetéknevét viseli? A magyar határon még a gyerek lakcímkártyája igazolhatja, hogy Ő az anyja, de mi van a határ másik oldalán?
Szia titi. Nem tudom pontosan, hogy most mi a szabály erre, de amikor én először mentem külföldre a fiammal, akkor kértem az apjától egy igazolást, hogy hozzájárul ahhoz, hogy elutazzak a fiunkkal.
Az igaz, hogy senki nem kérte útközben, de ha van ilyen szabály, akkor érdemes vinni egy ilyet, hisz sosem lehet tudni....
titi68: én is a gyerek apja nélkül utazok (mivel terhességem 2. hónapjától kezdve apuka nem kiváncsi a gyerekére), de az útlevélben is benne van az anyja neve, meg eleve ha van a gyereknek útlevele, akkor az okmányirodában apuka az aláírással hozzájárul, hogy a gyereke utazzon, amerre csak akar. (ha már nem kell apuka aláírása az útlevélhez, akkor van határozat az elhelyezésről, akkor elvileg az utazáshoz nincs semmi köze, nem kell a hozzájárulása).
Sziasztok!
Nekem hazérkezésem után 5 nappal jár le az autó műszakija. Jól gondolom, hogy ez nem probláma?
Emlékeim szerint a kiutazástól számítva kell 3hónapig ( van ahol 6 hónap) érvényesnek lennie, mint az útlevélnek is. De nagyjából 0 az esélye, hogy bárki is megnézze.
Sziasztok!
Kell valamilyen igazolás vagy hozzájárulás, ha egy anya, aki lánykori nevén fut, viszi külföldre a gyermekét, aki természetesen az apja vezetéknevét viseli?
Ez két esélyes, van olyan eset amikor kell, és van amikor nem kell. Szerintem inkább egy hozzáértő jogászt kérdezz meg, az a biztos.