Én ezt nem értem tőlünk a macedónok mindenhol 1 eut kértek, sőt lefele menet 1,5 adtunk és az emberke adta vissza az 50 centet, hogy miért adtunk annyit.
Nem mindegy ki szedi azt a pénzt.
Jövőre mi is Krétát néztük, a 319eu hány személyre volt a díj?
Üdv: Szeffi
-törölt nick 12762 | #115136 | 2009-08-23 14:05:34 | Válasz a #115047. hsz-ra
Üdv mindenkinek,
Nyugdíjas tempóban 16 óra alatt sikerült leérnünk Paraliára. Éjjel jöttünk,
röszke fél óra, maci határ fél óra, görög határ 1 óra volt.
Figyelem: szerb-mac határon LEHET MKD-t váltani, jobbkéz felől az épületsoron post-bank van. 610et adtak 10 euroért. A kapusok rendesek, de egy genyó benzinkutas le akart venni 50 denárral. Mikor kértem a blokkot, kihuzta a fiókot és matatott mintha nem lenne aprója, utána pedig mondta hogy adjam neki...
Pár helyen mérnek, de török vagy helybeli autó mögé álljatok be és uzsgyi...
Szóval, semmi extra, lehet jönni, nincs nagy tömeg paralián, sok a román és a szerb. Nincs medúza...
Görög határ egy óra?????? Beálltál a többi Török közé?? leirtuk ezerszer hogy elöre kell menni kikerülni a sort és egyböl átfognak engedni. Még ha hely sincs akkor is csinálnak, hogy átmehess
Sajnos az előbb megírt nagyon hosszú útbeszámolóm elszállt, így most rövidre fogom. Akinek kérdése van, írjon, megpróbáok segíteni, válaszolni.
11-én indultunk, és tegnap este jöttünk meg Zakynthos-ról.
Határ: odafelé sehol semmi várakozás és gond; visszafelé már jöttek a török vendégmunkások, ezért gondolkoztunk, hogy Tompa felé kerülünk, de telefonos segítségkérés után (mivel a www.vam.hu-n nem írtak sehova 1 óránál több várakozási diőt) úgy döntöttünk, megpróbájuk Horgost (Röszke). Fél órán belül átjöttünk, de várni is csak nálunk kellett igazán. Velünk is kinyittatta a vámos a csomagtartót, de mivel elvarázsoltam, bele se nézett Terméeszetesen a 6 lier ouzo-t nem mondtam neki, amit eldugdostunk, és nem hagytunk elől duty free-s szatyrokat sem. Mondtam, hoztunk 1-2 liter bort és cukorkát. Ennyi. Ha normális vámost fogsz ki, magyarokkal nem szívóznak igazán, nyilván nyaralni voltál, és hazajössz - és nyilván hozol magaddal néhány görög finomságot, de nem azért, hogy üzletelj vele itthon, nem igaz?
Tankolás: Mi odafelé Novi Sad-nal tankoltunk, aztán már csak a görög határ után. Hazafelé még a görög határ előtt, és Nis-nél. Görögországban 1,15 körül van a benzin literje, de tankoltam 1,29 EUR-ért is, és 1,08 EUR-rt is, elég nagy eltéréssel; mindenesetre hasonló árak vannak az itthonihoz.
Szerbiában 101,7 és 101,8 dínárért tankoltam, ezt a bank 2,9 forintért váltotta (kártyával fizettem a tankolást mindenhol), így 295 körül jött ki 1 liter benzin. A mi autónkba 95-ös kell.
Van sok OMV kút, nagyon kulturáltak, Novi Sad és Nis környék jó hely és normálisak az emberek is.
Autópályadíjak: Szerbiában ki van írva EUR-ban is, és ez a már sokszor leírt 4 - 3 - 8 - 2,5
Macedonia-ban szeretnek átvágni, ezért célszerű nem visszakérni EUR-ból, hanem pontosan adni. Odafelé 1 - 1,5 - 2 lett a vége, mert az utolsó kapunál a nőci kevesebbet adott vissza, a középsőnél viszont én adtam 2 helyett 1,5-öt, és jó volt nekik Hazafelé maradt az első kapunál a lenyúlás, szintén le akartak nyúlni 1 EUR-val (50 dínár egyébként), de félreálltam a kapu után, és visszamentem az ablakohoz - kérdeztem, hogy az 50 dínár 2 EUR? Persze nem értette, legalábbis úgy csinált, és mutattam neki a markomat, hogy az 5-ösből csak 3-at adott vissza. Mondta, hogy sorry, és adott még egyet. A középsőnél szintén 1,5-öt adtam, ami egyébként 60 dínár, szóval szerintem be lehet próbálkozni az 1 EUR-val, és nem kérsz blokkot
Görögországban mi Lamia-ig autópályán mentünk, és 2 - 2,5 EUR körül kérnek el. Nekünk 3 kapu volt összesen + 1 kapu a Pelloponészoszon.
Rendőrök és egyéb zavaró tényezők: Hála az égnek, meglepetésünkre nem állítottak meg sehol rendőrök Szerbiában Belgrádik sok az útépítés, de ettől még lehet menni gyorsan, viszont 40-60-as korlátozások vannak. Odafelé betartottuk többnyire, hazafelé viszont rátapadtunk ez előttünk állókra, és jöttünk 120-szal Nis környékén szintén konvojoztunk Belgrádnál vigyázni kell a lámpáknál, ha piros, és látod az ablakmosókat vagy a koldusokat, akkor lassítani kell, és mikor vált a lámpa, akkor indulni. Sajnos Macedoniában bár egyszer sem álltunk meg, hazafelé mégis lemosták az ablakunkat, az egyik fizetőkapunál voltak - teljesen elkerülhetetlen volt. Nagyon agresszíven, durván mosta, úgyhogy bár fölmerült bennem, hogy nem adok, de nem akartam kockáztatni az autó épségét rohadékok!!!! már bocsánat. Utána még akart jönni a társa, de neki már mutattam, hogy adtam a másiknak. 20 centet adtam egybként. Szerencse, ha tényleg tisztább lesz az üveg, és nem még koszosabb.
Sok a kóbor kutyus, de ahol tudtam, adtam nekik enni Aki szereti az állatokat, és szívesen segít, vigyen magával valamilyen kutyakaját, és olyan tálat, amiben adhat inni... mert bár a határnál, duty free-nél biztosan kapnak néhány falatot, viszont innin nem adnak nekik. Persze lehet, hogy csak én vagyok ennyire megszállott... Szerbibában már nem volt kajánk, mert elosztogattam 2 kölyöknek... szívesebben hoztam volna őket haza.
Aki mostanában indul, annak nagyon kellemes pihenést kívánok!
Köszi cserrobi!
Kérdeztem én egy N.porist de nem válaszolt, az utazólistában meg megnéztem de senki nem jön akkor ahogy láttam De lehet már én nem látok Kár, pedig jó lett volna valakivel összecsapódni néha dumálgatni pihenő közben...
Sziasztok, megosztom a friss tapasztalatokat veletek.
Augusztus 13-a indulás, határokon pillanatok alatt átjutottunk, a befelé jövők Röszkénél legalább 7-8 km sor állt.
Augusztus 24-i hazaérkezés, minden határ nagyon gyors volt, kivétel Röszke, szerencsére most nem volt még akkor sor, amikor odaértünk, előtte hívtam a Vám információt, azonban a gépi hang semmilyen tájékoztatást nem adott, így nekivágtunk. A szerb oldalon gyors volt az átjutás, aztán a senki földjén araszolgattunk legalább másfél órát. Mindenkinek kinyittatják a csomagtartóját, belenéznek, bele is turkálnak. Előttünk legalább három autóból szedették ki a holmit.
Autópálya Szerbiában, valami rettenetes a 80-60-40-es tábla kombinációk, valamint több helyen találkoztunk rendőrökkel akik mértek, oda és a vissza úton is. Egyszer 100 körül szaladtunk bele, de szerencsénkre nem állítottak meg... Kb. 10 km-ren keresztül vártuk mikor kapnak ki bennünket. A 80-60-40 táblákat 79 db-ig számoltuk, utána már nem...
Macedónia - itt befejezték a tavaly még folyó munkálatokat. Jól lehetett haladni.
Tolóig szintén jól haladtunk, az IGO Tolo előtt nagyon bekavart minket, mindenáron fel akart vinni egy még nem befejezett útra, ott kavarogtunk vagy fél órát, mire rájöttünk, hogy mindig ugyanarra az útra akar felvinni bennünket.
Különben végig jól működött az IGO, rendszeresen jelezte a trafikat vagy a rendszeresen mérő pontokat (néhány esetben tényleg ott is voltak a rendőrök).
Szerbiában Horgos utáni Mol kútnál váltottunk dínárt nagyon jó áron 2,90 volt. Tankoláshoz kártyát használtunk, Macedóniában a kapuknál euróval fizettünk, 1-1,5-1 euro volt. Sehol nem kértek többet.
Határőrök nem kekeckedtek, zöld kártyát és a biztosítást kérte kifelé, befelé csak a zöld kártyát. Szerb határőrök egyiket sem... Kifelé a görög határőr csak intett, hogy menjünk, hazafelé pedig a görög határon az álló sor mellett szedte ki sorra az eu-s autókat és intett, hogy haladjunk, haladjunk, meg sem nézték az útlevelet.
Hát röviden ennyi, ha bárkinek kérdése van, írjon... Már most mennék vissza, pedig nem régen érkeztünk...