Szia szirom ! Szerintem olvass el annyit ,amennyit csak tudsz mindegyikben van egy kevés amiből összeállhat az egész! Nekem a kedvencem a Baedeker Görögország. Az enyém 1992 -es kiadású,nem tudom ,hogy van e frissebb . Szerintem a fórum minden könyvet lepipál! Bocsánat Andi, a tiéd persze kivétel!!!
Szia Kokszi!
Köszi, ez jól esett, de valóban egy jó fórum sokkal több indót ad, mint bármi útikönyv. Csak az a baj, hogy a Peloponnészosz témában még nagyon kevesen írtak.
Csak az a baj, hogy a Peloponnészosz témában még nagyon kevesen írtak.
Drága Andikám!
Azért Te és én is elég sokat írtunk Peloponniszoszról.
Itt a hellasz.hu "Leírások" rovatában sok információhoz juthat az, aki a látnivalók iránt érdeklődik. Mindenkinek ajánlom, hogy utazása előtt olvassa el ezeket, így talán könnyebben tud dönteni, hogy mit szeretne megnézni.
- Kalavrita - Diakofto kisvasút
- Misztra
- Olympia
- Epidavrosz
- Máni
- Nafplion
- Patrasz
- A Rio-Antirio függõhíd
- Hydra és Szpetszesz
- Tolo
Sziasztok! Én személy szerint nem bánom ,hogy nem sok az írás! Azoknak a helyeknek amit az angolok, németek felkaptak , nem tett túl jót! Sziszifuszi munkával a lényeg így is összeszedhető. Egyszer el kell menni! A második úton pedig, tanulva az elsőből már egy jó programot lehet összerakni! Akit pedig elsőre nem érint meg? Annak marad sok szép hely a világban. Az idén lépem át harmadszorra a csatornát! Megváltoznak a színek, az illatok a túlsó parton számomra ! Nekem ez Görögország!
Szia Andi! Most láttam,hogy reklámoznak ,egy a Verlagnál megjelent ,német nyelvű Peloponnészosz cimű könyvet. szia :kokszi
A Verlag szó kiadót jelent. Hiányzik, hogy melyik kiadó? Németországban rengeteg könyv van egyesével a görög szigetekről és a Peloponnészoszról is. Mi anno kettőt vettünk meg, az egyik egy hagyományos vékony Polyglott, a másik az ADAC-Verlag könyve. Másikat már nem hiszem, hogy megvennék, esetleg akkor, ha terjedelmesebb. Andi
Tele vagyunk élménnyel, a képek most töltődnek, már alig várom, hogy megnézzem őket nagyban!
A Peloponnészosz valóban csodás, ahogy előre vártuk és ahogy mondtátok! A Görögország iránti szerelem tovább fokozódott.
Szállás miatt aggódóknak írom: nem lesz gond! Minden este máshol aludtunk, és mindenhol nagyon könnyen találtunk szállást.
Rögtön első éjjel Gythio mellett Mavrovouniban eszméletlen jó szállásunk volt: 4 személyes gyönyörű apartman 40 €-ért közvetlenül a tengerparton, gyönyörű virágoskertben. A legszívesebben fel-alá rohangáltam volna örömömben, annyira jó volt! A tulajdonos a kocsiablakon szólt be nekünk, hogy szállást keresünk-e, mert őneki van ám. Ezen a részen amúgy nagyon sok szállás van, Gythióban is jó sok, de ott csak hotelek, itt mellette M.-ban viszont apartmanok (is).
Második éjjel Elafonissoson ugyanennyiért (40 €) kaptunk szállást 2 főre, gyönyörű panorámával a kikötőre és a kis szigetre, amin a templom van. Elafonissoson szintén rengeteg szállás van, az egész kikötő egy nagy szoba- és apartmanhálózat, szinte mindenki ebből él ott, tehát itt sem lehet gond.
A harmadik este nem voltunk ilyen szerencsések, mert Kiveriben (akikkel annak idején beszélgettem itt a topikban, azok talán emlékeznek, hogy a netről néztem ki ezt a szimpatikus falut) egyetlenegy szállás volt, és a tulaj valszeg a monopolhelyzetének köszönhetően egyetlen centet sem volt hajlandó engedni az 50 €-ból, ráadásul még privát teraszunk sem volt. Dehát nem lehet minden nap olyan szerencsénk, mint az első két nap...
A negyedik napon hirtelen ötlettől vezérelve Loutro Elenibe mentünk aludni, ami Korinthostól keletre kb. 9-10 km-re van, itt csak hotelek voltak, de abból sok, 35 €-ért aludtunk egy tágas hotelszobában, igaz, ennek nem volt kilátása, csak a szomszéd házra.
Az ötödik napon Poroson aludtunk. Ez a sziget mindkettőnket rabul ejtett, alighogy partot értünk... A szálláskínálat Elafonissoshoz hasonlóan zavarbaejtően bőséges, szintén leszólítottak minket a kocsiban és 35 €-ért gyönyörű panorámás apartmant kaptunk, ezer évig tudtam volna ücsörögni az erkélyen és bámulni a porosi házakat a lemenő nap fényében...
Beszámoló és képek majd lesznek, de ahhoz nekem elég sok időre van szükségem , úgyhogy akinek kérdése van, az addig is írjon bátran!
Addis is, ahogy már írtam: Poros szigete nagyon megfogott minket, a párom mondta is, hogy egyszer akár két hétre is elmehetnénk oda... Elafonissos hasonló élmény volt, és bár a strand sem kutya, de a kis kikötő esti és reggeli hangulata is annyira kellemes, hogy már csak azért megéri ott lenni. Gythio is nagyon hangulatos, a világért ki nem hagytam volna. Mellette Mavrovouniban is mondta a párom, hogy jó lenne ott hosszabb időt eltölteni... hát igen... jó lenne... Monemvassia és Mistras nagy élmény volt, mind a kettő gyönyörű. Bár sok képet láttam róluk, de élőben mégis teljesen más. Főleg, hogy Monemvassiában azt nem tudtam előre, hogy nemcsak a lenti város van, hanem fel is lehet menni a tetejére!
A régészeti site-ok is fantasztikusak voltak! Athén és az Akropolisz leírhatatlan, azt át kell élni és látni kell... Ami nem ókori emlék, azokból a legjobban az Anafiotika tetszett Athénban. Elragadó előkép volt a következő utazásunkhoz...
Korinthosz, Mükéné, Argosz, Tyrünsz, Epidavrosz és még egy csomó kisebb ásatást is megnéztünk, amiket előre nem tudtam, hogy beleférnek-e majd az időbe, de szerencsére belefértek, és igazi gyöngyszemekre bukkantunk közöttük, mint pl. az Argos melletti Heraion vagy Loutraki felett a félsziget csücskében a másik Heraion, ami fantasztikus helyen van, bár Zeusz villámlott és mennydörgött, mikor háborgattuk a felesége szentélyét...
Ennyit előzetesnek, a többit majd a beszámolóban...
SZia Verka!
Sokat gondoltam rád, hiányzott, hoyg útközben semmit sem hallok felőled. Irígykedtem is egy kicsit, mert a mi két hetes nyaralásunkat elmosta az eső, végig követett minket, de véletlenül még egy remek hellaszos buliba is belecsöppentünk.
Csodáa, amiket írsz, falom minden szavad.
Monemvasiáról pedig itt cseng a fülemben a felsőváros szó, kérdeztél volna engem
Miáék is Mavromouniban laktak egy nagyon jó szálláson..
Tegnap gondoltam rád, vajon letelt-e már a nyolv nap, de nem tudtam. Erremost itt vagy. Jó hamar eltelt.
Nagyom várok mindent, amit még írsz és a képeidet, annyira jó mesélő vagy!!!!
Örülök, hogy tetszett ott, én is nagyon lelkes vagyok, még ha ketté is szakadok, mert képtelen vagyok dönteni 3 hét Peloponnészosz körutazás és Milos (+ egy másik sziget kombinációk) között.
Talán mindekettő?
Puszi Andi
Szia Verka ! Üdv itthon ! Úgy vagyok veled mint nagyanyámmal 74-ben / Szeretem ha mesélsz/ Így elsőre úgy olvasom ,hogy megvolt amire gondoltál, és azok a +-is amiről beszéltünk! Nagy a pangás, kevés a turista? Az Elafonissosi szállás címet ,ha tudod add meg légyszi! Ellehet a szigeten3-4 napot tartalmasan tölteni? Még mindíg gondolkodom Kithira-Elafonissos és monemvassia környéke között! Éttermi árak? Szinek? Hangok? Képek? Légyszi oszd a mannát ! Csütörtök éjszaka indulunk, addig életmentő a friss infó! üdv kokszi
Igen, írok még majd, úgyis tele vagyok élménnyel! Aranyosak vagytok, így nem is olyan rossz hazajönni! (Azért még maradtam volna persze... )
Annak én is örültem, hogy itthonhagyhattuk a rossz időt... a reptérre hosszúnadrágban és pulóverben mentünk ki, Athénban meg 31 fok várt minket...
Andi, azt sajnálom, hogy Nektek meg pont ilyen rosszul jött össze ez a nyaralás az idő miatt... Tudom én is, hogy milyen bosszantó ez, nekem is volt ilyen pechszériám a rossz idővel, éveken át tartott... De azért a képeitek nagyon szépek, olvasni még nem olvastam, de átfutottam, hogy mi történt, amíg nem voltam itthon.
Mavrovouni ötletét Miától csentem, úgyhogy nem véletlen az egybeesés! Poroson is a nyomdokaikban jártunk. Írtam is az előbb neki egy köszönő levelet, remélem, megkapja...
Monemvasiáról inkább képeket néztem, és mivel mindenki a kis utcákat fényképezi, a fenti romokat meg nem, így nem is sejtettem, hogy azok is vannak. Vagy csak figyelmetlen voltam... De egyébként fura volt mindent látni élőben, amit eddig csak képről ismertem. Ismerős és mégis ismeretlen.
A reptéren nézegettem a térképeket, alig bírtam visszafogni magam, hogy ne vegyek meg egy rakás görögországi szigetről jobbnál-jobb térképeket, de nem akartam egy kisebb vagyont otthagyni, úgyhogy csak egy Kikládosat vettem. Így is vettünk útközben egy benzinkútnál (még az első nap) egy Lakónia és egy Árkádia térképet, úgyhogy most már el vagyunk látva. Jobbak (részletesebbek), mint az itthon kaphatóak.
Ja, és megszerettem a frappét és a grillezett polipot! Gythióban Andi, a Te írásod jutott eszembe, amikor a kitett polipcsápokat láttam mindehol:), és olyat is ettem ott, és nagyon ízlett. (Tavaly nem annyira, de most ezek után rájöttem, hogy tévedtem. ) Ezen felbátorodva később Poroson újabb kísérletet tettem a frappéval, és most már az is nagyon ízlett. Igaz, elmagyaráztam a pincérnek, hogy extra mennyiségű cukrot tegyen bele és egy vaníliafagyit is, amire először elég furcsán nézett, de aztán mondta, hogy megoldható, persze. Nagyon finom volt.
Amit szintén a netről néztem ki, és nagyon bejött: Kosmas falujának a főtere, Monemvasia és Nafplio között valahol félúton. Rettentő hangulatos hely, és mellesleg ott volt a legolcsóbb a kaja (5-6 € főételenként). Láttuk útközben a sziklafalra épült Moni Elonit, fel is mentünk, de látványosabb lentről, ahogy ott áll a sziklába építve.
Az utolsó napon Loutraki felett voltunk a Vouliagmeni-tónál, az is nagyon jó hely volt! Oda igazából a Héra-szentély miatt mentünk, de a tó miatt is megéri arra kanyarodni.
Verka, itt vigyorgok, nagyon örülök, hogy jól sikerült, meg kicsit megnyugodtam a szállások miatt is Még nagyon sok mindent kérdeznék, de elsősorban az jutott eszembe, hogy leírnád, hogy milyen volt a part a szállások közelében? Mavrovouniban például? Meg Elafonissoson? Ahol laktatok, onnan gyalog tudtatok lemenni vagy kocsikázni kellett? Tudod, a kisfickóim miatt, kell nekik a pancsi . Meg még egy, Monemvassiában gyalog lehet felmenni, és ha igen, lépcsős vagy lejtős az út? Babakocsit valahogy föl kéne vinni, de minimum a gyereket És utóbbi témában: van olyan hely, látnivalókra gondolok, ahol semmiképp nem műxik a babakocsi? Nem nagy, kis esernyőkocsi csak, legrosszabb esetben összecsukjuk és vállradobjuk.