Látod, h.apci ez az egyik különbség: autóval utaztok...
Nem olvastad figyelmesen... Mi 1967. óta utazunk mindenféle menetrend szerinti járművel szerte Európában. Órákat töltöttem annak idején az IBUSZ-irodákban a nemzetközi és külföldi mindenféle menetrendek tanulmányozásával, s jegyfoglalással. Mindig éjjel utaztunk, reggel, vagy max. délben érkeztünk, beraktuk a csomagot a megőrzőbe, aztán kerestük a szállást, s találtunk bárhol. Aztán volt, hogy levelezéssel töltöttem hónapokat, kértem prospektusokat, mire összeállt egy nyaralás, vagy körutazás. Mindezek előtt persze kiolvastam minden létező útikönyvet és nem szobafoglalás után kérdeztem meg, hogy mi van ott látnivaló. Ma más a helyzet, én is tudom és látom; kényelmes lett a többség. El kell dönteni, mi a fontosabb, eljutni valahova saját erőből, s tenni érte, vagy elmenni oda, ahova visznek az irodák, és még elvárni ezt-azt, a végén meg reklamálni...
Mediterraneo | #197526 | 2013-01-13 16:47:36 | Válasz a #197523. hsz-ra
Nem csak a kényelem lehet a probléma, hanem sokszor a nyelvtudás hiánya is. Hiszen megérkezni valahová Görögországba, onnan pedig szervezni a továbbutazást, szállást keresni, stb. ahhoz nyelvtudás kell, lehetőleg angol.
Továbbá: korfüggő, személyiségfüggő is a dolog, van akinek a bizonytalanság, hogy lesz-e szállást, eljut-e időben oda, ahová kell, eléri-e a csatlakozást, és ez nagy stresszt okoz. Van olyan ember akibe nem szorult kalandvágy, talán fél is az ismeretlentől, de ettől még szeretheti Görögországot és vágyhat olyan tájakra ahol nem járt és ahová utazási iroda sem viszi.
Aztán pénzfüggő is: akárhogy is nézem, ahhoz, hogy ne legyen előre lefoglalt szállás, több pénz kell, mert nem tudod pontosan, hogy mennyibe fog kerülni és inkább többet viszel magaddal a biztonság kedvéért.
Szóval sokfélék vagyunk, sokféle motivációval, és általános igazság nincs ebben a kérdésben sem
Mediterraneo | #197528 | 2013-01-13 16:49:47 | Válasz a #197526. hsz-ra
Bocs az előző hozzászólássért, ami OFF volt, ráadásué még folytatom is:
Szóval anyuci68-nak üzenem, hogy nem kell feladni, hanem megoldást kell keresni: hátha van olyan ember a környezetben, aki autóval megy és van 2 hely a kocsiban? Akár itt, az útitárs-keresőben is lehetne próbálkozni!
De elolvastam figyelmesen, így olvastam azt is, hogy ősidők óta, és azt is, mostanában mentek autóval. Az évszámot elnézve Nektek már kijár az autó okozta kényelem, de szerencsésnek mondhatod magad, hogy ilyen régen láthatsz világot. Azóta azért sokminden megváltozott, az internet megkönnyítette a hozzátok hasonló bevállalós utazók dolgát. Másrészt úgy gondolom - bár én csak 93-tól járok külföldre, komoly anyagi áldozatok árán, de ha muszáj, akkor muszáj -, hogy külföldön is megváltozhatott a tömegközlekedés. Ha csak a görögországit nézem, az is sokat változott (az én szemszögemből sajnos), már ezalatt a 20 év alatt is. A nagyvárosokban feltételezem ez máshogy lehet, de a nyaralóhelyek esetében lehet, hogy már nem lenne ugyan olyan jól megszervezhető az utazás. Spanyolországban 7 éve voltunk utoljára, akkor még működött a helyközi buszozás, azóta nem tudom, hogy ott változott-e. Hozzáteszem, hogy gyerekkel én be sem vállalnám pl. a sokszori átszállást, bár már ő is öregszik, de másfél évesen kezdte a hosszabb buszozást.
Idén, ha sikerül Tolo-t céloztuk meg. Úgy voltam vele, hogy majd egyénileg elmegyünk Athénba, közel van, meg tudjuk oldani. Aztán megnéztem a menetrendet, és a jegyárakat, és rájöttem, jobban járunk, ha oda mégis a szervezetten megyünk.
Amellett meg, amikor még Ti kezdtétek, utazási irodákban sem bővelkedtünk, mostmár viszont az rengeteg van, még ha némelyikkel nem is megyünk sokra. De annyi irodából talán már ki lehetne szolgálni nem csak a szállodába repülő utazókat, hanem azokat is, akik soványabb pénztárcával is szeretnék érezni pl. Görögország varázsát. Na persze, az nem hoz annyi hasznot.
Mediterranao! Köszi a tippet, de azért ebben is van bibi, az egyik, hogy mi legalább 3-an megyünk, betársuláshoz kicsit sokan, ehhez már kis mikrobusz célra vezetőbb lenne.
3 éve Nikitibe egyénileg foglaltunk, mindent leleveleztünk, aztán amikor ott voltunk már akkor elég érdekes volt a kommunikáció, mivel én angolul próbálkozom, a szállásadó meg németül beszélt. Azért kézzel-lábbal nagyjából sikerült a dolog, de ha komolyabb probléma lett volna, akkor tényleg nehézséget jelentett volna.
Igen. Mert nem teljes körű, és szubjektív tapasztalataim alapján az irodával utazók többsége "elvárja", hogy fogják a kezét a budapesti indulástól (minimum) a szállás ajtajának kinyitásáig. Ha Athénban senki nincs az iroda részéről, érhetik meglepetések az esetlegesen mindössze magyar nyelvtudással utazó emberkéket.
Az utazási iroda nem jótékonysági intézmény; régen sem volt az...
Megváltozott a tömegközlekedés külföldön? Mindig minden változik. Oda kell menni, ahova el is lehet jutni lehetőségeink figyelembevételével. Van választék bőven szerencsére, sőt, egyre több... Senki ne várja el, hogy hozzá igazodjon a világ, mert úgy mindig csak rosszul fogja magát érezni benne.
Én nem várom el, hogy hozzám igazodjon a világ. Épp ezért vagyok kénytelen irodával utazni. Természetes, hogy változik minden, és ahol két saroknyira is autóval mennek el - oltári nagy válság ide vagy oda -, ott nyilván csökkentik a járatok számát. Ez teljesen érthető, annak ellenére, hogy nekem, mint tömegközlekedéshez kötött turistának ez nem a legoptimálisabb. Próbálok alkalmazkodni. Az élet amúgy is arról szól.
Oda kell menni, ahová van lehetőségünk? Ja, ez legalább olyan, hogy azért menjek Paraliára, mert ott van 4 ágyas szoba. Bocs, de ez egy kicsit sántít. Ha Görögország, az ottani életérzés, látvány, ízek vonzanak, akkor nyilván nem fogok máshová utazni, csak azért, mert máshová könnyebben eljutok. Ha szeretném a Balatont, akkor nem kéne 1000-2000 km-eket utaznom, maradhatnék itthon is.
Részemről lezárva a témát, a lényeg, hogy tudjunk utazni. Mindegy, hogy 100 éve egyénileg vagy az irodák segítségével. Kiszakadni az itthoni rutinból, kikapcsolódni, más levegőt szívni, és gyönyörködni.
a repüléstémához: a repülőjegyhez kapcsolódó mindenféle adót és illetéket hosszú-hosszú évek óta be KELL építeniük az árba a légitársaságoknak, nem számíthatnak fel efféle díjakat külön. na most, ezt elfelejtették megtenni az utazási irodák, és ezeket a tételeket úgy használják, mint egy megélhetési puffert: mindazok akik nincsenek otthon a repülés témában ezt nem tudják, marha jól hangzanak, így hát ezzel úgy és annyira húzzák le az ecceri utast, amennyire az hagyja, vagy amennyire akarják.
és igen, jelenleg európán belül gyakran lehet gombokért utazni annak, aki hajlandó erre az időt rászánni, és nem kötött az utazás időpontjának tekintetében; de a nyári nyaralódesztinációkra is meg lehet találni a jó megoldást. illeték, kerozin pótdíj, és a többi hangzatos nevű extra nélkül.
(a charter meg sztem a legritkább esetben olcsóbb, mint az ugyan oda repülő fapados)
anyuci68:
szabad tudni, h hova, mikor, milyen szállásoknak írtál, ahonnan 10-ből kettőre kaptál választ? én '96-ban voltam először görögországban, jártam már viszonylag sok helyen szerteszét az országban, a legelső alkalom kivételével mindig teljesen egyéni szervezéssel. így hát tutti, h több száz szállásnak írtam árajánlat-ügyben és kb. összesen volt kettő aki nem válaszolt... szóval félek, h valamit nem jól csináltál.
én a világért sem beszélek le senkit az agency-kről. de úgy tűnik ebből a topicból is, h eléggé zavarnak benneteket a dolgaik: árak, színvonal, desztinációk...ezért ajánlottam, h akit ezek zavarnak és problémája van velük, akkor jobb megoldást kell találni, mint amit az irodák tudnak. sztem az ideológia-keresés, h a bajok ellenére is mégis miért maradjunk náluk, nem nagyon mutat kiutat.
mert igenis van helyi és helyközi buszközlekedés is görögországban, használható, megfelelő színvonalú, vannak kompok, belföldi és nemzetközi repjáratok, amivel megoldható és megszervezhető az utazás jogsi nélkül is, és van sok-sok ilyen-olyan akció... és még azt sem tartom ördögtől valónak, h azok, akik szeretnek utazni kezdjenek el tanulni angolul és ezzel nyerjenek szabadságot, új lehetőségeket. éppen most jött egy ki egy uniós támogatással megvalósuló nyelvtanfolyam-sorozat, ami ingyenesen és bárkinek elérhető.
persze mindez sok energia, idő, kitartás (ez utóbbi főleg eleinte).
h.apci:
és nem szobafoglalás után kérdeztem meg, hogy mi van ott látnivaló - ez nagy lájk. ezen meg tudok feküdni, mikor fórumokra beírják, h foglaltam itt és itt, érdekelne, milyen a szállás (ahol foglalt ugye ), hol van ott bolt, mik a látnivalók, merre a buszmegálló, az óriáskerék, a vattacukros...
Kedves rollo, ha már megszólítottál válaszolok, bár korábban azt írtam, hogy részemről a téma lezárva.
Manapság kevésbé fordul elő, hogy egyénileg keresek szállást,mert márcsak 3-an járunk nyaralni, 3 ágyas stúdiókat pedig általában lehet találni annál a két irodánál, akivel mi szívesen utazunk.
Leginkább akkor keresgéltem, amikor 4 ágyas apartmanra volt szükségünk, mert főleg az általunk leginkább favorizált Apollon Travelnél finoman szólva sincs ilyen szobákból túlkínálat.
Lehet, hogy azt rontottam el, hogy már januárban írtam a kedves görög szállásadóknak, mivel a buszt is le kell foglalni, és nem bízzuk a véletlenre.
Angolul általában sikerül megértetnem magam, úgy írásban, mint szóban, annak ellenére, hogy én még az a korosztály vagyok, akik oroszul voltak kénytelenek tanulni.
Mellesleg ez egy utazási irodákról szóló fórum, ami leginkább azoknak szól, akik igénybe is veszik eme remek szervezetek szolgáltatásait. Ez persze nem kell, hogy visszatartsa az egyénileg utazókat az olvasgatástól, de beszólogatni nem kéne. Attól, hogy irodával utazom/utazunk kevesebb pénzből, nem tartom kevesebbre magam a sok ügyeskétől, aki ezt meg tudja oldani egyénileg is.
Gondolom sokan vannak, akik olykor gyerekkel, két heti cumóval, némi kaja kiegészítéssel, encsem-bencsemmel felszerelkezve bevállalják az esetenként többszöri átszállást, én nem tartozom közéjük. Itthon is igyekszem úgy közlekedni, hogy minél egyszerűbb legyen. Sajnos a repülőt nem engedhetem meg magamnak, így az nem is játszik. Igaz, nincsenek hosszú óráim, amit a rep. jegy keresgéléssel tölthetek. Na, ezért utazom irodával. Ettől még a véleményem - és itt mások véleménye is - meglehet róluk. Még ha nem is foglalok mostanság egyénileg,azért meg szoktam nézni a netes kínálatot, és ahol vannak árak, ott annyi a szállás, mint irodánál ilyen-olyan kedvezmények igénybevételével a szállás + közlekedés. És sajnos ez sem utolsó szempont.
Igen, van helyi és helyközi - leginkább helyközi - közlekedés Görögországban is, igen, színvonalas, már ami a buszokat illeti. A pontosság, megbízhatóság, gyakoriság már kevésbé ugyanolyan színvonalas. És ami van, azt igénybe is szoktuk venni. Tavaly is második nekifutásra már sikerült is eljutni Stavrosból Olympiádába, hajnali indulással, nem túl késő délutáni érkezéssel, mivel ez a napi 2 busznyi lehetőség volt. Egy Görögország felé velünk utazó anya és fia is csupán bő 2 és fél órát ücsörgött a buszmegállóban (amikor találkoztunk), hogy eljusson Stavrosból Vrasnára, bár ennyi idő alatt már lehet, hogy gyalog is megjárták volna.
Lehet itt pro és kontra osztani az észt, gyanítom, hogy még sokáig lesznek, akik különböző okokból az irodák által szervezett utazásokat veszik igénybe. Ha már nem leszünk, akkor irodák sem lesznek, és akkor ez a topik is érvényét veszti.
Mellesleg ez egy utazási irodákról szóló fórum, ami leginkább azoknak szól, akik igénybe is veszik eme remek szervezetek szolgáltatásait ... ami a buszokat illeti. A pontosság, megbízhatóság, gyakoriság már kevésbé ugyanolyan színvonalas.
Úgy gondolom (de lehet, jobb csak a magam nevében beszélni), azok is utaztak irodával, akik már nem tetszik (-->van összehasonlítási alapjuk), és ha ide is "mernek" tévedni, nem merő rosszindulatból javasolják sok esetben az önálló szervezést. Nyilván van olyan, hogy valaki nem akar/mer/tud akármilyen okok miatt úgy utazni, de sokaknak esetleg csak biztatás kell.
A görög közlekedés megítéléséről pedig annyit, hogy egy először Görögországban járó, svájci óra pontossághoz szokott turistának nyilván nehéz lehet. Aki már sokadjára van ott, és nem karót nyelt ember, az tudja kezelni. Kiírást megnézni, helyivel információt megerősíttetni, B tervvel készülni, és békésen várni. El sem tudom mondani, mennyiszer buszoztam kint (különböző régiókban és távolságokon), és eddig tán kétszer nem jött a busz - mert éppen aznapra megváltozott a menetrend. Azóta már tudom, hogy előző nap rá kell kérdezni. A gyakoriságról meg annyit, hogy a helyiek többségének van autója/motorja, a turisták körében pedig egyre népszerűbb az autóbérlés. Ettől függetlenül szerintem pompásan lehet egymáshoz igazítani a lehetőségeket és a vágyakat úgy, hogy az emberben ne maradjon hiányérzet.
Csak egy pár szóval szólnék hozzá a témához. Mi is utaztunk már így is, úgy is, sőt kombinálva az utazási irodák szolgáltatását az egyéni utazással is. Szerintem nagyon-nagyon sok helyre el lehet jutni egyénileg busszal is Görögországba. Van menetrendszerinti járat és az utazási irodáknál is lehet vásárolni csak buszjegyet egy bizonyos úticélig és onnan tovább lehet utazni helyi busszal( vagy busz+komppal). Persze, lehet hogy szükség lesz 1 nap tranzit szállásra valahol, de szerintem ennyit be lehet vállalni, ha cserébe eljuthat az ember oda, ahova szeretne.
Mi egyszer pl. Lefkadara utaztunk egy iroda Korfura tartó buszával Igoumenitsaig, (itt leszálltunk) és innen tovább helyi busszal Lefkadára. Ekkor még nem volt ilyen felkapott a sziget és így oldottuk meg az eljutást.
Sőt odafelé még tranzit szállást sem vettünk igénybe.
Persze a neten át kell bogarászni a menetrendeket, szállásokat és türelmesnek kell lenni, ha éppen lekésünk egy csatlakozást.
Erre az eshetőségre is fel lehet előre készülni.
Sőt most már a fapados járatokra a jegyek sem kerülnek túl sokba, lassan kijönnek egy buszjegy árából.
Persze azt is megértem, ha valakinek az nyújt biztonságot, ha irodán keresztül bonyolítja le az utazást, vagy éppen ideje nincs megszervezni azt.
Mi is utaztunk már csak irodával is, mert éppen lehet hogy olcsóbb volt a kinézett úticélra így eljutni, meg persze sokkal kényelmesebb.
Mediterraneo | #197572 | 2013-01-14 11:13:22 | Válasz a #197567. hsz-ra
Anyuci kedves, te dobtad be a témát ebbe a topikba, aztán ne csodálkozz, ha itt kaptál választ!
Nyelvtanulás: igen, rollonak igaza van, aki sokat utazik, pl. már 20 éve utazgat, annak a 20 év alatt simán belefért volna az angoltanulás. Én is az a korosztály vagyok (meg a párom is, persze), akik az iskolában oroszt tanultak. Aztán megtanultunk angolul is, meg még fejenként egy-egy nyelven, és görögül is alapfokon mindketten, ha már majdnem minden évben oda megyünk nyaralni, aztán akkor is megértjük pl. a menetrendet, ha görögül van, tudunk görögül rendelni étteremben és nem csak mutogatunk, ha a szállásadónk nem beszéli az angolt.
először is, ami a konkrétumokat illeti: természetesen már januárban is válaszolnak a szállásadók, sokan szokták ilyen korán intézni már; a repülés pedig nem drágább feltétlenül, egyáltalán nem az. éppen ezért hoztam szóba ezt, h ne zárja be eleve elrendelés-szerűen senki ezzel ezt a lehetőséget, h na de a repülés drága.
aztán...sztem pedig ez egy nyitott fórum. az szól bele aki csak szeretne, az ad tanácsot aki csak szeretne és olyat amilyet szeretne (vagyis, amilyet tud). a lényeg, h ne rossz szándékkal tegye.
viszont, jó hír: csak az gondolkodik el rajta, esetleg néz utána vagy fogadja el/meg aki csak szeretné. neked sem muszáj. sőt, megoldás lehet, h simán elmész afölött, amiket írtam, ha úgy gondolod, h csak kötözködésnek és bántásnak szántam, meg egyébként is csak tartalmatlan és mitumén, hősködő, kivagyiskodó katyvasz.
természetesen és sem tartom magam többre senkinél sem, még úgy sem, mint 'ügyeske'. egyszerűen referáltam arra, amit problémaként felhoztatok, ha már véleményem szerint megoldás van, nem is drágább, nem is kényelmetlenebb. ennyi.