Szia Andi
A werfeni várban ha jól emlékszem 11,30-kor van az első sólyomröptető bemutató.
Mikor mi ott voltunk sajnos 11kor indult a csoport tovább,igy nem láttuk.
Ez is a hátránya a csoportos utazásnak
A várban audioguide-t kaptunk magyarul is hallgatható a profi idegenvezetés.
Fent a harangtoronyból gyönyörű a kilátás a Salzach folyó völgyére,ezt ne hagyjátok ki.
A várból látszik a felvonó ahogy libeg fel a barlanghoz,ha nagy a szél nem is inditják.
Ha még tudok valamiben segiteni,irj nyugodtan
Szia Fruska!
Köszi a választ. A madárshow nem feltétlenül érdekel, mert már láttunk ilyet.
A várba főleg a kilátás miatt szeretnék felmenni, nekem nincs sosem türelmem végighallgatni, amit az idegenvezető vagy egy magnó mond. Ami érdekel, annak utánaolvasok előre. Szerintem a várban mi nem leszünk sokáig.
Szia Fruska!
Gondoltam, írok neked, milyen volt.
Már elkeztem a beszámolómat írni, abból idézem be:
"10-re érkezünk meg Werfenbe, Hohenwerfen várához. Borult, csepergő esős az idő. Mi gyalog megyünk fel a várhoz (van sikló is), nem tart tovább 15 percnél a gyaloglás. A parkolóban feltűnik, milyen sok magyar rendszámú autó van itt. A várba a belépő 10,50 Euro, ebben minden benne van (ragadozó madár reptető show és a várbeli vezetés is). Még háromnegyed óránk van a következő madárshow-ig, így ezalatt bejárjuk a várat töviről hegyire. A legszínvonalasabban megcsinált és legnagyobb vár, amit életemben láttam. A madárreptetésre rengeteg ember gyűlik össze a belső udvarban. Az előadás fél órát tart és csak németül mondják el a tudnivalókat. Közvetlenül mellénk fiatal a magyar pár ül le. A madárshow idejére előbújik a nap is, mintha csak megrendelték volna, mert utána ismét beborul. Várbeli vezetés csak 12-kor van, már nem megyünk vissza fel a vár tetejéig emiatt, már tovább is kellene indulnunk a Jégbarlanghoz. A környéken minden olyan jól van kitáblázva, hogy azt még a vak is észrevenné, mihez hol kell lekanyarodni! Autóval megyünk fel a Jégbarlang (Eisriesenwelt) parkolójáig. Pont amikor kiszállunk, elkezd szakadni az eső. Hideg nincs, hanem inkább olyan meleg, fülledt, párás az idő, akár egy trópusi őserdőben. Felvesszük a széldzsekiket és elindulunk az esőben felfelé. Mint egy dunsztkötés alatt, úgy főlünk a széldzsekikben, míg felgyalogolunk az elég meredek úton a jegyárusító házig és onnan a felvonóig. A kombijegy a felvonóra fel és le, plusz a belépő a barlangba vezetéssel: 19 Euro. Velünk egy időben érkezik egy kb. 50-fős iskolás csoport. Ezzel egyidejűleg érkezünk a felvonóhoz, ami régi típusú, kabinos. Egy kabinba kb. 25 ember fér be, és ezt maximálisan ki is használva, beterel az irányíró annyi embert a kabinba, hogy éppen csak elférünk összepasszírozva. Az utasok között kamaszok, egy indiai csoport, és egyéb külföldiek – párom hangosan elszólja magát: „Remélem, senkinek sincs közülük sertésinfluenzája.” Mennyire elgondolkoztató. A felvonó nagyon meredeken megy felfelé és nagyon gyors.
Odafent szintén kb. 15 percet kell felfelé gyalogolni egy széles ösvényen. Az eső elállt. Mellettünk elképesztő meredek hegyoldalak, görgeteglejtős szakadékok és látunk két hegyi zergét is, ami nem olyan gyakori jelenség. Egyetlen nagyon nagy hátránya van ennek az egész jégbarlangos dolognak, hogy az ember felfelé gyalogol, kiizzad, kimelegszik, páromnak csurom víz az egész feje (haja), nekem a hátam. Jó 50 méterrel a barlang bejárata előtt hirtelen nagy hűvösség csak meg bennünket, mintha egy hatalmas hűtőszekrény ajtaját nyitották volna ki előttünk. Pillanatok alatt látszik a lehelet a levegőben. A bejárat előtt lepakolunk és gyorsan elkezdünk öltözködni. Örülök, hogy kicsit borús idő van, és eleve farmerben jöttem, mert rövid nadrágban ez öngyilkosság lett volna. Mi jól felkészültünk. Én felveszek a rövidujjú pólóra egy vékony kapucnis kardigánt, egy vastag termopulcsit, egy vastag termokardigánt és végül a széldzsekit, vastag, kötött téli sálat tekerek a nyakam köré és kötött kesztyűt veszünk fel mindketten. Vándorbakancs van rajtunk. A sapkát elfelejtettem, de felteszem a széldzseki kapucniját. Még a 700, a barlangban felfelé vezető lépcsőfok ellenére sem melegszem ki. Az öt rétegemmel pontosan a megfelelő vastagságú védelmet vettem fel a barlangban való egy és negyed órás tartózkodáshoz. A vezetőnk németül, majd angolul mond el mindent. A barlangban semmiféle világítás, csak a vezető éget valami kanócot, meg minden tizedik ember a csoportban kap egy lámpást. Az indiaiak mögöttünk jönnek, csak pólóban vannak, majd szétfagynak és a lámpással sem tudnak mit kezdeni, csak lógatják a föld fölé, nem pedig a jégcsodákat világítják be velük, mint azt kellene. Ahol mi állunk, olyan kevés fény van, hogy jóformán semmit sem látunk. Mégis varázslatos az egész. Vannak fiatalok, akik shortnadrágban és nyitott papucsban menetelnek. Hogy lehet ennyire felkészületlenül idejönni?? Biztosan azt hitték, csak 5 percig tart a vezetés??? Behh, ha a hülyeség fájni tudna…Fényképezni, videózni nem szabad. Elképesztő egy mesevilág, minket elvarázsol.
Mikor kijövünk, megcsap a párás hőség és gyorsan levesszük a több réteg pulcsit és megisszuk a termoszkannában magunkkal hozott teát, ami nagyon jót tesz átfagyott testünknek."
A jégbarlang nekem is nagyon bejött, bár egy picit durcás voltam, mikor kifelémenet vissza kérték a karbid lámpást! Egyébként meglepődtem, mert volt a ki kutyával ment a csoportban és nagyon sok helyen láttam kitéve a kutyusuknak itataó, sőt etető edényt: pl Ferleitenben a vadasparknál! Rengeteg blökivel találkoztam,
mégsem léptem sehol, kutyagumiba! Van még mit tanulnunk!!!
Sajnos megint nem jött egy deka privi sem tőled, amit nagyon sajnálok. (Ha e-mailt írtál, azt még nem néztem). De itt is sok mindent megbeszélhetünk. Ezek szerint ez nem az első utad lesz erre a környékre. Nekünk sem az első volt és még biztosan lesz következő is, mert nagyon sok szépség van és a rossz idő miatt csak kevesettudtunk ismét megnézni.
Üdv
Andi
Jimko | #106604 | 2009-06-26 15:35:27 | Zeell am See és környéke
Szia Vojandi!
Azthiszem megpróbálkozok majd az e-mail-lel, mert állandóan elszáll, amit írkálok!
Utál engem a gépem, én is őt...
A jégbarlangos napunkon elmentünk még Gollingba a vízeséshez, s hazafelé kis kitérővel a Steiner-meer elé vettük az irányt!
Megmásztuk a Schmittenhöhe-t, kis csalással, félútig kötélvasúttal mentünk a Cityxpres-sel,
de igy is maradt egy Dobogókőnyi szintkülönbség, több, mint 750 m, a 2000 m magas csúcsig ahol várt minket a Sissynek felszentelt helyes kis kápolna!
Kitzsteinhornra csak 2650 m-ig jutottunk fel, mert a csúcsközelig járó Gipfelbhant épp karbantartották!
Ezért a 3250 m csúcs augusztusra marad, mikor immár a családom gyerek tagjaival megerősítve, ismét visszatérünk
a Zeller see-hez! (Megjegyzem, hogy görögmániás vagyok, de annyira jól éreztük magunkat 1 hétig májusban a párommal,
hogy már a hazautazásunk másnapján lefoglaltam ötünknek a szállást!)
Nagyon tudom ajánlani nektek (és mindenkinek), a Krimmel Wasserfalle-t! A Zell-től kb 1 órányi autó út Tirol felé! Egy gyönyörű látványos vízesés, ami két főlépcsőben 390 m szintkülönbséget tesz meg!
Ez egy napos kirándulás, érdemes gyalog végig járni Krimmel falutól az egészet! Jól kiépített ösvény visz végig a vízesés mellet. Szavakkal a látvány nem is igazán lehet visszaadni...
Engem viszont érdekelne, hogy milyen hosszú túrák, (időben) A Kitzlochklamm (Taxenbach) és a Liechsteinklamm (St. Johann),
mert szeretném útbaejteni őket és ez megkönnyítené az esetleges napi
túraterv összeállítását! (Elég parás volt, mikor délután betámadtuk Gollingot,
mert fogalmunk se volt, hogy milyen hosszú a túra, végig jutunk-e rajta?)
Esetleg a Grossglocknerröl (Hohentauern nemzetipark) van -e infód, mit érdemes ott meglátogatni?
(...nyilván az egészet, ha lenne az embernek rengeteg ideje, de sajna , annyi nincs...)
Ja és ha Salzburg mellet vagytok átutazóban, mindenképpen ajánlanám a Hellbrunni kastély szökőkút parádéját, esetleg kombi jeggyel olcsóbban a Salzburgi állatkerttel! Persze mondanom se kell, hogy egész Salzburgi óváros is gyönyörű,
csak parkolni egy kicsit a központtól távolabb könnyebb!
Hát ennyi egyenlőre... Mindenkinek sokkal jobb időt, mint a mai...
Üdv,
Jimkó
Jimko | #106607 | 2009-06-26 15:37:42 | Zell am See és környéke
Megírtam a beszámolóm és rengeteg gyönyörű kép is van hozzá a blogomban (menj rá itt az avatarom alatt).
Hát igen, német: Steinernes Meer, Krimmler Wasserfälle... Amiket ísz, ott mind jártunk már.
A Großglockner út látnivalóiról egy régebbi beszámolóban írtam, ezt is nagyon könnyen visszakeresheted a blogon a tartalomjegyzékben (Großglockner címszónál meg is találod), nagyon szép vidék. Igaz a napi jegy 28 Euro - marha drága, de megéri és egy egésznapra szükség van a kirándulásra Bruckból Heiligenblutba és vissza.
A Liechtensteinklamm-ról és Kitzlochról idemásolom a blogomból a megfelelő részt neked mindjárt.
2009. június 16.
Korareggeli kép a szállás erkélyéről, majd fél órával későbbi:
A környéken rengeteg fafaragóműhely van, és ilyesmiket készítenek:
Borult az ég, ezért ma olyan programot terveztünk, ami esőben is kivitelezhető. Előbb visszafelé autózunk, amerről tegnap jöttünk, mert tegnap már nem fértek bele ezek a dolgok a napba. Sankt Johannnál van a Liechtensteinklamm, ez is nagyon jól ki van táblázva. Kicsivel 10 előtt érünk oda, csepereg az eső, a parkolóban mi vagyunk az egyetlenek, a belépő fejenként 4 Euro.
A szurdok varázslatos, mint mindig, ezért is imádjuk az ilyen hasadékokat felkeresni, mert elképesztő élmény a víz kivájta szűk sziklahasadékban fapallókon végigmenni. Sajnos a sok eső miatt most nem olyan azúr zöld a patak vize, mint a képeken, hanem koszos barna. A hasadék végén kitágul kisebb szurdokká és ott egy hatalmas vízesés zúdul alá. Itt már esik az eső. Mire visszaérünk a parkolóba, az már úgy tele van, hogy egy szabad hely sincs, és alig találjuk meg a saját autónkat. (kb. egy jó óra kellett hozzá)
Ezután Bad Gasteinba megyünk, útközben nagyon erősen szakad az eső, nincs reményünk, hogyan szállunk így majd ki és nézünk meg bármit is. Az idő kegyes velünk azonban, pont Bad Gasteinba érve eláll az eső. Csak parkolóházban találunk parkolót. Ez nagyon fura város.
Meredeken épült, háza csicsás villák, barokk stílusban, mind arról árulkodnak, hogy ez a gazdagok üdülőhelye. Mi a vízesés miatt jöttünk ide, mely a város közepén a házak között zúdul alá. A sok esőtől természetesen ma extrém erővel. A parkolás fél órára 50 Cent, de egy órára már 2 Euro. Mi a fél órát éppen csak két perccel lépjük át, így már 2 Eurót fizetünk.
Ezután elindulunk a hazafelé vezető úton, ahol Taxenbach településnél lekanyarodunk az ismét jól kitáblázott Kitzlochklamm felé. Ez egy hasonló szurdok a reggelihez, csak másmilyen a felépítése. Belépő itt is 4 Euro/fő. Ennek az elején van egy nagy vízesés és az elején szélesebb, azután szűkül össze és a pallók bevezetnek egy sziklaalagútba, majd fel magasra az egészen szűk sziklafalak közé.
(szintén egy óra)
Nagyon tetszik ez is. Az eső hol esik, hol nem, ez már csak ilyen nap. Nagy valószínűséggel itt ránthattam ki a fülemből a nagy aranykarikám, aminek hiányát csak két nappal később veszem észre, és a fényképeket visszanézve itt volt utoljára a fülemben.
Szóval sok szerencsét aranymosók!
Kicsivel 4 után már haza is érünk és nincs több tervünk erre az esős időre, mivel nagyon álmosak vagyunk, lefekszünk egy órára, ezután vacsorázunk és elmegyünk Kaprunba megnézni a felvonók árait, valamint a víztározó tavakhoz szervezett kirándulások árait. Nagyon lehűlt az idő, csupán 13 fok van! Fél 8-kor ismét otthon vagyunk és zuhanyozunk (megint csak langyos vízzel), mivel az erkélyhez túl hideg van, a konyhában társasozunk.
Szia Andi
Ma erkeztem haza Provencebol,igy csak most olvastam az ausztriai beszamolodat.
Kar,hogy az idojarassal nem volt szerencsetek,de igy is szuper kepek keszultek
Udv
Szia Fruska!
Remélem, írsz pár sort Provencről.
Örülök, hogy tetszett. Igazából azt mondtuk, hogy mégegyszer mennénk valamikor majd, mert a rossz idő miatt megint a fele program kimaradt.