Aegeannál mennyire fixek az árak,várható-e, mozgás?
Mozognak az árak. Van, hogy egy napon belül is, aztán van, hogy egy hétig semmi. Egyetlen taktika van, belövöd azt az x hetet, amikor utaznátok, és nézed naponta... ha eléri a kívánt árat, foglalsz. Ha szerencsés vagy, és oda-vissza pont bejön "akciós" árra, akkor a Bp-Athén-Heraklion 210 euró körül mozog retúrban/fő (a felső határ a csillagos ég). Ebben ugye (mert nem fapados) benne van a normális kézipoggyász, 20 kg feladott cucc, fix ülőhely, kaja a fedélzeten, és a garancia, ha lekésed a csatlakozást, ők megoldják a tovább utazásodat/szállásodat.
Én mondok számokat, amikkel kalkuláltam.
4-en megyünk. Akkor lenne a repülő = a komp(kabinban)+autóval, ha 19.000 Ft/fő/út áron megkapnánk a repülőjegyeket.
Az árakban autónál bent van a benzin, az autópálya és a komp jegy.
A repülőnél pedig a repülő jegy, a feladott csomagok díjai, az itthoni (10eFt) parkoló díj, és az autóbérlés kint (~100 eFt).
Most a wizznél meg tudnám venni a jegyet 32090 Ft-ért.
Szóval a repülő út, kb. az autóbérléssel drágább. Pedig autó kell kint a 14 napra.
Ezen kívül a repülő este megy, majdnem 22 órakor landol. Onnét még el is kell jutni a szállásig.....
Autóval pedig reggelre érkezünk és este indulunk vissza.
A 20-22 óra autózás és a kabinban alvás szerintem bőven megér 100 eFt-t, annak egy részét inkább elköltöm a nyaralás alatt.
Autóztam én már ennél többet is. Pl. mikor Korfu volt a cél 2004-ben, akkor még Bulgárián keresztül, és Veriától autópálya nélkül a hegyekben.
hát igen, semmi sem mutatja jobban a wizz air idei évre és jelenleg totálisan elszállt árait, h egy legacy-s, ráadásul átszállásos repülés árban versenyképes tud lenni egy közvetlen fapadossal...:s
(és nem csak erre a desztinációra igaz ez egyébként, de dél-spanyolországba, sőt, még barcelonába is konkurencia tud lenni jelenleg pl. a lufi. és ez még akkor is vicces, ha az a fix hely meg főleg a kaja sztem vakítás-kategória azért. )
Jol lemaradtam tegnap ota.
Nalunk fel sem merult, hogy repulovel megyunk. Oda es vissza is volt tranzit szallasunk. Odafele Kamena Vourlan (remelem jol irtam le), vissza Nisben. Anno mi is nagyon draganak tartottuk kettonknek a kabin jegyet, fiatalok voltunk, bevallaltuk .
Mi juniusban voltunk. Pireusba mar olyan 4 ora korul odaertunk, megvettuk a jegyet, de sokaig nem tudtunk beszallni, mert eloszor a kamionokat rakodtak be.
Hazafele a Minoanon az airseat- n utaztunk, ugyanis felszallas utan mar senki nem nezte meg a jegyunket.
Egyebkent a mosdoban zuhanyzo is van. Olyan mint a kollegiumban. Szoval, ha megfeleloen felkeszulsz, tudsz zuhanyozni akkor is, ha nem berelsz kabint.
Ha megint eljutnek, egy kicsit maskent szerveznem, de tovabbra is deck jegyet valtanek.
OFF Én szeretem a fix helyet bizonyos emberek utazási kultúrája miatt - bár kétségtelenül van, aki képes abban az esetben is bárkit letaposni. És szeretem az Aegeanos uzsidobozt is dacára annak, hogy nem enni/inni megyek a repülőre. ON
("Hazafele a Minoanon az airseat- n utaztunk, ugyanis felszallas utan mar senki nem nezte meg a jegyunket." - Ne haragudj, de ez nekem annyira....)
Mi ezen annyira? Talan, ha irok egy kicsit az adott szituaciorol:
Volt kb 100-150 szek, kb 30 utas. A szekek kozott volt vagy 2 halozsakos egyen. Kb ennyien voltunk. Nem vettuk el mastol a helyet. Sot, nem is tudtuk eldonteni, hogy ott utazhatunk-e deck jeggyel. A mai napig nem tudtam eldonteni, nem talaltunk a hajon erre semmi utalast.
Meg mindig annyira?
most egy tetszőleges, júliusi dátumot megnéztem én is (júl 6-20), és következőket találtam: aneken egy external 4 személyes kabin egy 3.80 és 4.25 közötti kocsival 470 euró, oda-vissza. ehhez hozzájön a kocsiköltség athénig, erre én nagyságrendileg 90 ezret számolok (persze ezt is retúr), vagyis euróban 300-at (viamichelin alapján).
ezen a dátumon a repülő, négy feladott poggyásszal most 350 (és nem tudom elképzelni, h ezek az árak maradjanak, mert ezek érthetetlenül brutálisak perpill-de ettől még maradhatnak persze simán ). hozzátéve a parkolóköltséget amit írtál, az még 10 ezer forint, vagyis uszkve 30 euró. (írtad korábban a wizz kártyát, ezért discount klubtagsággal, és wizz kártyával foglalva számoltam). ottani autóbérlés legyen az általad írt 100ezer, vagyis 330 euró
összesen tehát, kocsi/hajó: 770 euró, repcsi 710. kül. 60 euró, 18 ezer pénz-de fordítva. (és tranzitszállással nem is számoltam, sokaknál még ez is bejátszhatna-de nálad nem, így ezt kihagytam)
mit számolok rosszul? mert így nekem az jön ki, h nincs releváns különbség: ha módosulnak a változók árai (repjegy, üzemanyag, ki hol bérel a szigeten autót, kell-e kabin vagy se, hány csomagot adunk fel a repcsire, mikor utazunk, stb.) akkor a végeredmény is változik.
viszont, van egy, számomra nagyon is releváns különbség a két utazási forma között: az a nagyságrendileg négy nap, amibe 'gyalogosan' kerül lejutni oda és hazajönni onnan...
En ugy emlekszem, hogy csak kabin jegy es economy jegy volt. Nem emlekszem, hogy helyjegyet is tudtunk volna venni. Te ugy tudod, hogy az airseat-re kulon jegy kell? Te ilyet vettel vagy kabint bereltel? [/u]
Sziasztok
Én dobtam fel a témát és két napig nem voltam net közelben, nem győzöm olvasni a sok hasznos hozzászólást.
Ha jól értem nem muszály előre lefoglalni a komp jegyet, még főszezonban is kapok helyben? Mi augusztus közepén, végén szeretnénk menni. Mivel mi lakóautóval megyünk, nem gond a tranzitszállás, a szigeten se kell szállást foglalni. Ugye a kompon nem engedik az autóban alvást?
Kicsit Off ugyan, de az Elafonissos. Tipikusan a tyúk és a tojás esete, mert szerintem meg a Krétai hajaz erre...
Ha nem kellett volna a komphoz szaladni, akkor nehezen tudtak volna elcibálni onnan, annyira gyönyörű, élőben.
Na, akkor most én vagyok, elámulva, a beírásokon.
Próbálom, összeszedni a válaszaim.
Idézet:
Mivel mi lakóautóval megyünk, nem gond a tranzitszállás, a szigeten se kell szállást foglalni. Ugye a kompon nem engedik az autóban alvást?
Erről olvastam az Anek oldalán, hogy de engedélyezik, nem régtől. Ennek olvass utána, mert azt nem tudom, mely járatokon.
ITT
Számoltam egy keveset, Aegeannal, Chaniaig. Jelenleg 750€ az ár, két főnek, oda-vissza. Az esetleges kiállítási díjakat, vagy plusz költséget nem tudom.
Ez már így több, mint autóval eljutni a szigetre, és bérlés, sincs még sehol.
De azért nézegetem, majd néha, ezt is meg egyéb lehetőségeket is.
Mert azt hiszem jobb tisztában lenni a dolgokkal, mint utólag siránkozni.
Mindy!
A zuhanyzót, jó hogy írod, hasznos infó, mert egy érvvel kevesebb szól a kabin mellett. Illetve, máshogy fogalmazva, ha kabin lesz, akkor nem ezért.
Bennem továbbra is kérdés, hogy egyáltalán tudok-e aludni a hajón? Mert, ha nem akkor tökmindegy, hogy hol nem alszom.
De, talán fizetni nem kéne érte.
Rollo!
Valamit rosszul számolsz, mert még két főnek is jobb, az autó/komp, mint a repcsi, és bérlés. De, nem tudom, hol a hiba, annyira még reggel van, nekem.
Néhány gondolat, ami eszembe jut.
Nekünk a nyaralás akkor kezdődik, amikor kifordulunk az utcából. Fárasztó, és hosszú az út Görögországig. De, megvan a varázsa. Elérünk egy-egy ismerős helyig, itt ezt történt velünk, ott valami más. Mind-mind mosolyt csal az arcomra. A görög határnál már úgy vigyorgok, mint egy jól lakott napközis. Megállunk, esetleg iszunk egy frappét, vagy épp csak beleszimatolunk a finom, illatos levegőbe.
Szépen lassan rá hangolódom a nyaralásra, felveszem a tempót, lelassulunk, olyan görögösen. Nekem ezek is fontosak. Ezenkívül menet közben is látom a tájat, megállunk ahol gondoljuk, nem kell sietni. Mindig beiktatunk, valami újat, eddig ismeretlent. És maga az út, már egy kaland. Egy hajós út, meg pláne. A kaland meg kell. Főleg ebben a mindennapos mókuskerékből kilépve. Minden út külön élmény, örök emlék.
Vagyunk olyan őrültek, hogy ilyesmire vállalkozzunk. Pl. elvonatozni Bulgáriából, Isztambulba, anno.
Ha belföldön megyünk valahová, akkor is a hosszabb utat keressük, és lehetőleg másikat választunk a visszaútra.
Én így fogom fel az autós utat, és minden évben alig várom, hogy induljunk
Kissé eltértem a végére az eredeti témától, csak szerettem volna elmondani, hogy miért is inkább autó. Nálunk, persze, mások vagyunk, van aki magát a repülés élményét imádja.
Ebben sincs az égvilágon semmi kivetni való.