Nos, mindenkinek igaza van. Nem szoktam ilyen nehézkes lenni, Karpathos esetében pl. szinte rögtön megfogadtam a tanácsokat, amiket kaptam, és foglaltam is. Ma ilyen süsü vagyok.
Viszont egy uccsó kérdés (és esküszöm, mára ez lesz az utolsó): a booking-on a reggeli ára pl. 5 EUR, ez azt jelenti, hogy 1 főnek 5 EUR/nap, azaz 2 főnek 10 EUR/nap? Így kell számolni?
OFF Természetesen nem fejtettem ki, és roppant általánosító volt amit írtam
Úgy értettem - s ezzel azt hiszem annyira nem lövök mellé - hogy ha valaki egy iroda katalógusát nézegeti, és hezitál mondjuk Parga és Sarti között, akkor én azt gondolom ott maga a település nyom többet a latba és nem a környék (nem a közvetlen nyilván) bár talán ebből a szempontból Toló kivétel: ott mi is kifejezetten a környék miatt mentünk. De mondjuk főként a buszos, jól bevált utaknál általában maga az adott hely lehet vonzó.
Ha viszont szigetben gondolkodunk, akkor szerintem nem egy sziget egy települése a vonzó, hanem maga a sziget, ami jól körülhatárolható, és mindegyiknek megvan a saját hangulata. Zöld, kopár, turistásabb, ismeretlenebb, sziklás, homokos strandú stb. Aztán azon belül persze vagy szintén irodára hagyatkozunk - és akkor igencsak kompromisszumot kell hozni - általában a jobb stranddal rendelkező ámde bulituristás vagy kevésbé jó stranddal rendelkező esetleg több autentikus látnivaló (például Rodosz esetén)
Egyébként inkább csak hangosan gondolkodtam, mert próbáltam megfejteni Kati mit szeretne igazán
Na, ez az! A Kati olyan hülye, hogy elfelejtette, hogy tavaly volt a déli részen (Preveli, még az itteni albumba is betettem). Sőt, még a korábbi utazások alkalmával is voltam délen. Ebből két tanulságot vontam le: 1. tök fölösleges utaznom, ha elfelejtem, hol is voltam, 2. érdemes utazniom mert mindig újra rácsodálkozom a dolgokra. Érdekes, hogy csak Krétával vagyok így, talán azért, mert nagyon nagy a sziget.
Egyébként tegnap este a férjemmel csámcsogtunk a dolgon, de még nem írom meg nektek, mert semmi sem biztos, és lehet, hogy leszeditek a fejemet.
Üdv mindenkinek
Kati
míg délről akárcsak egy másik "mellette" fekvő településre átjutni is szerpentines, hegyes-völgyes lehet. De állítólag a látvány, az élmény, a hangulat megéri ezt az erőfeszítést.
Sziasztok,
Zsokri szavairól jutott eszembe, néha egyik csatorna (talán TvPaprika) ad részeket a "Terítéken Görögország" sorozatból, a múltkor Kréta volt.
Ott mutatták (többek közt) Milia-t (Ny-Kréta, Kastellitől délre), ami egy tengerpart nélküli görög paradicsom ... nagyon szép, jó lehet, 1x kipróbálnám:
Ha már csak az, hogy végigfuttattad magadban ezeket a gondolatokat, pro- és kontra, már több szempont van, ami alapján dönthettek. És mivel csak magatoknak kell megfelelnetek, ezért akármi legyen is a végleges döntés, biztos vagyok benne, hogy nem csak ráböktök a térképre, hanem az igényekhez alkalmazkodva a legoptimálisabbat fogjátok belőni. És hát a sziget nagyságából adódóan választék aztán van bőven. Mivel már nem először mentek, gondolom olyan nagyon sok "kötelezően kipipálandó" rész nincsen, ez is biztosíthat némi rugalmasságot.
Ha jól látom, nálatok már játszik egy Karpathos is: amennyiben az ember olyan szerencsés, hogy két nyaralása is lehet, bőven megengedheti magának szerintem azt a luxust, hogy az egyik inkább jövős-menősebb, a másik inkább pihenős legyen Úgyhogy hajrá, és majd várjuk a végeredményt
Tényleg nagyon szép: csak volna kicsit több ideje az embernek és ne kéne annyi mindent belezsúfolni
OFF egyébként például nálam Mallorca volt abszolút ilyet: egyszerűen hiába a csodálatos partok, teljesen kinyírták a gigaszállók a tengerpart körüli részeket Ellenben a kis hegyi falvak....
Azért szerencse, hogy Krétán, meg a legtöbb görög szigeten még nem ez a helyzet: aki keres - általában talál is olyat, ami igazán megfogja... Remélem ez így is marad: bár a gazdasági szempontokba nem tudnék belemenni, hogy mi az a "turistamennyiség" amit még elvisel a sziget, és életben tartja, hozzájárul a fejlődéshez, de nem nyomja agyon. Mondjuk talán Krétát fenyegeti a legkevesebb veszély ilyen szempontból: régóta a köztudatban van, megvannak azok a helyek, amiket beáldoztak ezek oltárán, ugyanakkor méretéből fakadóan biztosan mindig lesz hová menekülni a turizmus elől
Kicsit off: Karpathos-ra anyával megyek (abban a topikban is volt bőven levelezésem, igaz, oda először megyek), szóval az nagyon más, mint a férjemmel.
Jogos, így nem összehasonlítható!
Maradnak az eddigi tapasztalataid - mik jöttek be - meg a megérzéseitek
Megmondom én hogyan csináltam: nekünk egy két keleten adott volt irodával, de kéthetes repülőjegyet kértem, így egy hetet nyugaton nekem kellett megoldani. Ott volt a kérdés: mivel rengeteg látnivalót bejelöltem, ezért hogyan is csináljam, hogy jó kiindulópontunk legyen Persze így is jócskán húznom kellett belőle, végül - mint már talán írtam, csináltam térképet Google-ben - persze újraterveztem párszor, s mivel menni is akartunk onnan csillagtúra-szerűen, ezért megszerkesztettem az optimális középpontot.
Így végül egy icipici homokos partos aranyos település maradt, amely egyből elérhető volt a főútról, 5 km-re Chaniatól, hogy legyen este élet, majdnem minden nap átgurultunk, nagyon hangulatos volt.
S innen mentünk Balosra, Rethymnoba, az Arkadi kolostorhoz, a Kournas tóhoz az Agia Triada kolostorhoz, Stavros híres "Zorba" hegyét megnézni, s innen mentünk volna délnek Chora Sfakion felé a főútvonalon - ha ki nem merülünk, s az utolsó három napot nem strandolással töltjük így sajnos Elafonissi kimarad..tAz első hét nem túlságosan bejövős helye után itt tudtunk szépíteni
Nekünk csak 1 hét lesz. Viszont miután 3x voltunk, tényleg tök sokat láttunk már a szigetből, csak az otthoni fényképalbumokat nézegetve döbbentem rá tegnap este. Mivel tegnap este a férjem - szerintem kicsit hülye - ötlettel állt elő, újabb variációba fogunk szállás keresgélés ügyben. Halkan megsúgom, repjegyünk még nincs is! Ez így kalandos, nem igaz?
Hűűűűűűű Kati, akkor már meg sem merem kérdezni, hogy nemhogy miért a déli rész érdekel, de egyáltalán miért Kréta? Biztos valami miatt ebben gondolkodtok... Van olyan része, ahol még nem jártatok? Vagy inkább a megszokottat keresnétek...
No nem mintha, ne volna elég látnivaló, negyedszerre is csak éppen azt hittem legalább már van mihez kötni... Bevallom, mivel egyéni szervezést írtál, gondoltam a jegy meg van már Így viszont még bármi is lehet akármilyen sorrendben
Általában én is két-három hely között ingázok, árfüggő is a dolog - mennyiért lehet mondjuk jegyet szerezni, sőt tavaly például azért választottuk a félig irodás megoldást, mert maga a repjegy nagyon drága lett volna, úgy jobban megérte, hogy "csomagba" kaptuk - vállaltuk a kompromisszumot, hogy a két hét nyugat helyet egy hét kelet, egy hét nyugat. Krétát mindenképpen két hétre szerettem volna bevenni, úgy gondoltam ennyit megérdemel De Ti már negyedszerre mennétek vissza.
Bármilyen őrültségnek tűnik egy ötlet, mindenki egyéni habitusától függ, úgyhogy az akár még nektek jó is lehet. (mondjuk ha arra gondolsz, hogy a nyári melegben inkább az Antarktiszra mennétek pingvin-lesre, abban is van ráció
Zsokri,
Jól gondolod, mindennek megvan az oka, nem is titkolom: 1. alkalmazkodnom kell a kolléganőim szabadság igényéhez és a férjem szabad idejéhez, 2. Krétán szeptember végén még tutira nyár van, locsi-pocsi a tenger, én pedig azt szeretem, de nagyon.
Nem kötjük semmilyen helyhez, egyszerűen a fenti okok és az, hogy tavaly kb, ugyanebben az időpontban milyen jól éreztük ott magunkat, szóval, nekünk ennyi elég is, hogy megint visszamenjünk. (Egyébként visszamentünk már Korfura, Zakynthosra, Kefalonia-ra, Kos-ra, Rodos-ra, Thassos-ra is).
A repjegy nem egyszerű, mert normális áron nem találtam szeptember 20. után jegyet semmilyen légitársaságnál, csak egy utazási irodánál. A normális alatt azt értem, hogy a jegyár kevesebb, mint a szállás, de persze, hogy nem, vannak szállások, amelyekhez képest többe kerül vagy majdnem ugyanannyi. Ráadásul átszállással mennek, én pedig azt nem szeretném (a finnyás mindenit!). Itt tartunk most. Előbb-utóbb lesz belőle valami.
Szia
Kati
nem én lennék ha nem kérdezném meg az átszállásos repcsiutat melyik társasàggal és min keresztül néztétek? na és ha nem titkos akkor mennyiért? köszönöm.