Esetleg καούν, azaz καιώ? Csak a szótárból bogarásztam ki, úgyhogy tipp, semmi biztos.
Jelentése:
1. (meg-/ki-/el)éget
2. felgyújt/-éget
7. vkt nem hagy nyugodni, élénken foglalkoztat (probléma)
8. vkt befüröszt; tönkretesz; sírba visz
II.
4. megégeti magát (átv is)
Szerk.: Nem láttam még, hogy már Stratos is válaszolt, mert sokáig elszórakoztam a szótárral.
Jaja, az jó dolog, de sajna itt bent a melóhelyemen nincs itt
Amúgy ez az egy dolog vesz el a kedvem idõrõl idõre a görög tanulásától...
3 nyelvet tanultam komolyabban, másik 3-mal ismerkedés szinten foglalkoztam, nyelvizsgám is van, de ez a ragozásos dolog, fõleg az "igeszemlélet" valahogy nagyon megfoghatatlan számomra!
Nem tudom, más hogy van vele, de az õrületbe tud kergetni, hogy egy ragozott szó "eredeti" alakját szinte lehetetlen beazonosítani...
De nem adom fel!!!
Lenne egy kérdésem nekem is. Egyik utunk során, mikor buszos kirándulásra vittek minket, a görög sofõr mérgelõdve, sok egyéb (általam nem ismert) szó közben azt mondta, teszetosza, miután egy elõttünk haladó autós sokat szerencsétlenkedett és nem olyan gyorsan próbált meg eltûnni a busz elõl, mint ahogy a sofõrünk elvárta volna.
Elképzelhetõ, hogy tényleg ezt mondta, és ez a szó egyezik a mi teszetosza szavunkkal?
Elõre is köszönöm!
Köszönöm a választ! Lehet, hogy a magyar idegenvezetõtõl vagy az utasoktól tanulta. Mindenesetre nagyon vicces volt, és még azt is elhittem volna, ha azt mondod, létezik ilyen szó. Olyan görögösen mondta.
A teszetosza valami olyasmit jelent, szerencsétlenkedõ... talán azt is mondhatnánk, hogy döntésképtelen.
Egyik utunk során... a görög sofõr mérgelõdve, sok egyéb (általam nem ismert) szó közben azt mondta, teszetosza, miután egy elõttünk haladó autós sokat szerencsétlenkedett és nem olyan gyorsan próbált meg eltûnni a busz elõl, mint ahogy a sofõrünk elvárta volna.
Elképzelhetõ, hogy tényleg ezt mondta...?!
MINDEN elképzelhetõ, de így nehéz megítélni, az is lehet, hogy egy-egy hangot félreértettél... a nagy szóhadarás közben...
Lehet az is, hogy két szót értettél egybe...
...csak találgatok (Jorgosznak pedig, könnyebben kellene rájönnie erre...), és lehet, hogy nagy marhaság, de talán mondhatott olyasmit, hogy: Dhesz eki !/ Ezt nézd! / Nézzenek oda!
ill. Dhész pósza... / Nézd, mennyi...(...marha? ...ökör? - ki tudja hogyan folytatta???)
// Dhész tósza... / Nézd, ennyi... (de valószínû, hogy nyelvtanilag ez így nem helyes!)
és lehet ezer más is, mint pl.:
δεσπόζουσα θέση / (angolul: dominant position) kulcshelyzet kulcspozíció...