Görög szavak, mondatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 45 46 47 ... 112 113 114   >
Üzenet
  Stratos | #67003 Üzenet | 2008-06-17 23:27:45 |
petros írta:
Sziasztok!

Mondana nekem valaki egy mondatot, ahol ezt a ragozott alakját használjuk a "lenni" igének?

"όντας"

Köszi!

Szia Petros!

Nem igazán hallottam ezt a kifejezést még (nem ismertem, nem is használtam eddig, azt hittem elsõre, hogy valami ógörög kifejezés).

De a Mohay szótár alapján is, kétféle jelentése van.
Az egyik a "lévén", a másik meg az tájnyelven az "amikor".

icon_idea.gif Szerintem írd be a Google-ba a szót és millió példa fog bejönni...

A szótár, amiben keresni szoktam, ezt dobja ki: https://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=%FC%ED%F4%E1%F2&x=38&y=12

"όντας αγράμματος έβαλε ένα σταυρό αντί υπογραφής" - ami kb. annyit tesz: icon_arrow.gif analfabéta lévén, keresztet rajzolt aláírás gyanánt

icon_idea.gif És itt, lásd a "more info" feliratra kattintva:
https://www.youtube.com/watch?v=5fzjCXibraY
  Petros | #67028 Üzenet | 2008-06-18 08:57:40 |
Köszi Strato!

A Modern-greek-es honlapon láttam ezt az alakot.
De gondoltam, hogy nem egy mindennapi eset icon_smile.gif
  Petros | #68053 Üzenet | 2008-06-24 14:44:15 |
Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani, mit jelent:

Να καούμε

Mi az alap szó?

Köszi!
  Stratos | #68065 Üzenet | 2008-06-24 15:23:21 |
petros írta:
Να καούμε - Mi az alap szó?

Szerintem ez az alapszó!:
https://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=%EA%E1%E9%F9&x=19&y=10

Tehát szerintem : Hogy leégjünk! / vagy: Hogy megégjünk- lehet a jelentése.

De azért szeretem a teljes szövegeket, mert a többi utalásból rá lehet jönni, hogy tényleg arról van e szó, mint amire tippelünk! icon_wink.gif !
  Geot | #68067 Üzenet | 2008-06-24 15:34:10 | Válasz a #68053. hsz-ra Előzmény #68053
Szia Petros!

Esetleg καούν, azaz καιώ? Csak a szótárból bogarásztam ki, úgyhogy tipp, semmi biztos. icon_redface.gif
Jelentése:
1. (meg-/ki-/el)éget
2. felgyújt/-éget
7. vkt nem hagy nyugodni, élénken foglalkoztat (probléma)
8. vkt befüröszt; tönkretesz; sírba visz
II.
4. megégeti magát (átv is)

Szerk.: Nem láttam még, hogy már Stratos is válaszolt, mert sokáig elszórakoztam a szótárral.
  Petros | #68068 Üzenet | 2008-06-24 15:37:06 |
Stratos írta:
petros írta:
Να καούμε - Mi az alap szó?

Szerintem ez az alapszó!:
https://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=%EA%E1%E9%F9&x=19&y=10

Tehát szerintem : Hogy leégjünk! / vagy: Hogy megégjünk- lehet a jelentése.

De azért szeretem a teljes szövegeket, mert a többi utalásból rá lehet jönni, hogy tényleg arról van e szó, mint amire tippelünk! icon_wink.gif !

A teljes szöveget te másoltad át nem régen icon_wink.gif

A Sakis dal... A refrének utolsó sorában tér vissza...

Köszi!

És Geot, neked is;-)!
  Geot | #68070 Üzenet | 2008-06-24 15:40:00 |
Petros,
igazán nincs mit!
A Mohay-féle szótár éppen kéznél volt. icon_lol.gif
  Petros | #68076 Üzenet | 2008-06-24 16:08:34 |
Jaja, az jó dolog, de sajna itt bent a melóhelyemen nincs itt icon_sad.gif

Amúgy ez az egy dolog vesz el a kedvem idõrõl idõre a görög tanulásától...
3 nyelvet tanultam komolyabban, másik 3-mal ismerkedés szinten foglalkoztam, nyelvizsgám is van, de ez a ragozásos dolog, fõleg az "igeszemlélet" valahogy nagyon megfoghatatlan számomra!
Nem tudom, más hogy van vele, de az õrületbe tud kergetni, hogy egy ragozott szó "eredeti" alakját szinte lehetetlen beazonosítani... icon_rolleyes.gif
De nem adom fel!!! icon_biggrin.gif
  Asteri | #68104 Üzenet | 2008-06-24 20:18:16 |
Szia Petros!

Remelem is, hogy nem adod fel! Kitartas es menni fog, idovel ra fogsz erezni! icon_smile.gif
  Geot | #68975 Üzenet | 2008-06-30 18:01:58 |
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem nekem is. icon_smile.gif Egyik utunk során, mikor buszos kirándulásra vittek minket, a görög sofõr mérgelõdve, sok egyéb (általam nem ismert) szó közben azt mondta, teszetosza, miután egy elõttünk haladó autós sokat szerencsétlenkedett és nem olyan gyorsan próbált meg eltûnni a busz elõl, mint ahogy a sofõrünk elvárta volna. icon_lol.gif
Elképzelhetõ, hogy tényleg ezt mondta, és ez a szó egyezik a mi teszetosza szavunkkal?
Elõre is köszönöm!
  Jorgos | #69006 Üzenet | 2008-06-30 19:42:21 |
Szia Geot!
Nincs ilyen szo gorogul!

Magyarul ez mit jelent?
Nem volt benne a szotarban...
  Geot | #69007 Üzenet | 2008-06-30 19:44:23 | Válasz a #69006. hsz-ra Előzmény #69006
Szia Jorgo!

Köszönöm a választ! Lehet, hogy a magyar idegenvezetõtõl vagy az utasoktól tanulta. Mindenesetre nagyon vicces volt, és még azt is elhittem volna, ha azt mondod, létezik ilyen szó. Olyan görögösen mondta. icon_smile.gif

A teszetosza valami olyasmit jelent, szerencsétlenkedõ... talán azt is mondhatnánk, hogy döntésképtelen.
  Gótika | #69012 Üzenet | 2008-06-30 19:55:51 |
Szia Petros!

Az οντας -ra visszatérve szerintem a következõt jelenti:

μετοχή vagyis a magyar megfelelõje a határozói igenév (va, ve, vá, vé stb)

"sima hangsúlyos igénél " Pl: τρέχω = τρέχοντας = futva

" véghangsúlyos igénél" PL: oδηγώ = οδηγώντας = vezetve

λέω = λέγοντας itt bejön még egy g hang is.
ακούω = aκούγα

Üdv:Ági
  Petros | #69055 Üzenet | 2008-06-30 22:50:40 |
Nagyon köszönöm!

Jajj, menyit küzdöm ezzel a nyelvvel... icon_rolleyes.gif icon_confused.gif icon_sad.gif icon_evil.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_cry.gif
  Stratos | #69056 Üzenet | 2008-06-30 22:51:40 |
geot írta:
icon_smile.gif Egyik utunk során... a görög sofõr mérgelõdve, sok egyéb (általam nem ismert) szó közben azt mondta, teszetosza, miután egy elõttünk haladó autós sokat szerencsétlenkedett és nem olyan gyorsan próbált meg eltûnni a busz elõl, mint ahogy a sofõrünk elvárta volna. icon_lol.gif
Elképzelhetõ, hogy tényleg ezt mondta...?!

MINDEN elképzelhetõ, de így nehéz megítélni, az is lehet, hogy egy-egy hangot félreértettél... a nagy szóhadarás közben...

Lehet az is, hogy két szót értettél egybe...
...csak találgatok (Jorgosznak pedig, könnyebben kellene rájönnie erre...), és lehet, hogy nagy marhaság, de talán mondhatott olyasmit, hogy: Dhesz eki !/ Ezt nézd! / Nézzenek oda!
ill. Dhész pósza... / Nézd, mennyi... (...marha? ...ökör? - ki tudja hogyan folytatta???)
// Dhész tósza... / Nézd, ennyi... (de valószínû, hogy nyelvtanilag ez így nem helyes!)

és lehet ezer más is, mint pl.:
δεσπόζουσα θέση / (angolul: dominant position) kulcshelyzet kulcspozíció...
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 45 46 47 ... 112 113 114   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu