Athén
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Athén
<   1 2 3 ... 45 46 47 ... 60 61 62   >
Üzenet
  Sancho.dl | #167230 Üzenet | 2011-06-25 20:34:45 | Válasz a #167219. hsz-ra
Szia Verka!

Nagyon szépen köszönöm. Valahol olvastam róla, de azért gondoltam megkérdezem, hátha azóta változott valami icon_smile.gif

Mégegyszer köszönöm.
  Sancho.dl | #167231 Üzenet | 2011-06-25 20:36:18 | Válasz a #167224. hsz-ra Előzmény #167224
Petros!

Igen, valóban erre is jó ez az oldal, hogy bármilyen kérdésre választ kapjunk. Neked pedig örök hálám a sok jó tanácsért és segítségért!

Mégegyszer köszönöm mindent és ha még eszembe jut valami, akkor majd zaklatlak icon_smile.gif
  Verka | #167253 Üzenet | 2011-06-26 09:13:05 | Válasz a #167224. hsz-ra Előzmény #167224
petros írta:
Látod sancho.dl, ilyen egy jó csapatmunka. icon_wink.gif

icon_lol.gif

Sancho, nincs mit! icon_smile.gif
Egyébként már csak egy kérdés, nem tudom, hogy megéri-e az egynapos jegy nektek (sztem gondold át, hogy hová mennétek, a belvárosban minden elég közel van egymáshoz, mi anno gyalogoltunk szinte mindenhová, csak reggel és este metróztunk a szállásra oda-vissza). Meg ha a barátnőd még nem volt Athénban, akkor lehet, hogy Pireusz nem olyan fontos, egy nap sztem nagyon gyorsan elrepül a belvárosban is.
  Sancho.dl | #167255 Üzenet | 2011-06-26 10:30:59 | Válasz a #167253. hsz-ra Előzmény #167253
Szia Verka!

Lehet, hogy egy nap, nem olyan sok, de amit csak tudunk megnéznénk és mivel nem tudjuk nagyon a távolságokat, és este mennénk majd a vasútállomásra, ezért gondotuk, hogy amúgy is asszem 1 euró körül van egy jegy egy vagy másfél órára, így ha esetleg több helyre is mennénk és metróval akkor 8 EUR kettőnknek nem olyan sok pénz, belegondolva, hogy itthon mennyibe kerül egy jegy csak egy utazásara icon_smile.gif
Bár ez majd ott úgy is kiderül, hogy ténlyeg pontosan mit is csinálnánk és hogyan icon_smile.gif De azért gondoltam nem árt előtte egy kicsit kérdezősködni:)

Köszönöm szépen icon_smile.gif
  -törölt nick 11881 | #167368 Üzenet | 2011-06-27 11:41:31 |
Szia Petros!
Szoktál kora reggel is metróval utazni?
Reggel 6 és 6.30 között (ekkor kell elindulnunk Pireusba) mennyire jellemző a tömeg?
Köszi
Misiarc
  Petros | #167371 Üzenet | 2011-06-27 12:01:41 |
misiarc írta:
Szia Petros!
Szoktál kora reggel is metróval utazni?
Reggel 6 és 6.30 között (ekkor kell elindulnunk Pireusba) mennyire jellemző a tömeg?
Köszi
Misiarc

Hát én olyan hajnali 2 körül utaztam eddig legkésőbben (vagy legkorábban? icon_rolleyes.gif ) és reggel 7-8 között... Akkor volt tömeg rendesen. De hogy mikor kezdődik a reggeli futam, nem tudom sajnos. Az általad említett időintervallumban még nem utaztam metróval.
De nincs jelentősége szerintem, mert fel lehet férni, max nincs ülőhely és kicsit szűkös.
  Pontikos | #167397 Üzenet | 2011-06-27 15:44:26 |
misiarc írta:
Reggel 6 és 6.30 között (ekkor kell elindulnunk Pireusba) mennyire jellemző a tömeg?Misiarc

Mi egyszer kb. azidőtájt mentünk, volt ülőhelyünk is, nem volt vészes a tömeg. De nem tudom, ebből mennyire lehet általánosítani.
  Petros | #168267 Üzenet | 2011-07-03 12:53:08 |
Az elmúlt 2 napban voltam a belvárosban, pénteken a víz és villanyszámlámat fizettem be a szolgáltatók ügyfélszolgálatain, személyesen.
Hát mondanom sem kell, mind két helyen kilométeres sor. De az első "hirtelen szívleállásom" után kellemes csalódás ért, elég gyorsan végeztem, pedig kétszer álltam sorba mind két helyen, mivel a kutyusom - azt hiszem már említettem is itt valahol - széttépte az előkészített csekkjeimet :-S (De azért imádni való)
Így mire odaértem a pénztárablakhoz, közölték, hogy el kell mennem egy másik ablakhoz előbb, ahol kinyomtatnak egy új számlát, majd azzal legyek szíves visszafáradni... És ezt mind a két szolgáltatónál lejátszottam. De ennek ellenére sem volt több mint 1 óra a kettő hely, bár nagyon közel is vannak egymáshoz...
Szóval nem volt vészes!

Majd elsétáltam a Szintagma tér fele, ahol már megnyitották az Amalias út Parlament előtt lezárt 6 (vagy 8?) sávos szakaszát és a lámpák irányításával simán haladt a forgalom, mint rendesen.
A Parlament előtt még ott a mobil vaskorlát, bár pár turistát láttam bemenni már, hogy az Evzonokkal fogózkodjanak. Transzparensek még vannak rendesen, de az a sok kitelepült "vendéglátó mobilegység" már nincs a téren, és a szervezői sátort sem láttam már ott nappal. A tér egészen hasonlított az eredeti önmagához, bár a sok, belvárosi vadkempingező, még mind ott táboroz a tér egykori füves területein, a fák árnyaiban...

A másik alkalom tegnap (szombat este), hogy arra jártam barátaimmal, egy 2 éves kislány is volt velünk... A tér nyugis volt és embereknek is csak a töredéke volt kint, mit amennyien a azelőtt kijöttek. A szervezői standot az este visszaállították és pár "önkéntes" mikrofonba előadta a vélt és/vagy sérelmeit az érdeklődőknek.
Hideg sört és magvakat esete szintén árultak és egy-két szuvlaki árus is kitelepült, de mondom ez esete, 10-12 óra magasságában volt.
Ja és este az Amalias Parlament előtti része útja le volt zárva a forgalomtól, de ez is csak az esti órákban.
A Parlament előtt a közvilágítási oszlopokra akasztókötelek és egyéb transzparensek között van egy nagy vászon, amin a miniszterelnök fotója van és alá van írva: "employee of the year" azaz "az év munkavállalója" icon_smile.gif

Ezen kívül - ahogy a hírekben is elhangzott - az Ermou utca Szintagma felöli egyik sarkán van egy nem régiben teljesen felújított McDonald's aminek a nagy üvegtábláit kitörték a legutóbbi megmozdulás alatt, azt pont ottjártamkor cserélték.
Ezen kívül a Szintagmán van egy nagy központi posta hivatal, az el van barikádozva de látszik, hogy az üveg ablakai betörtek illetve a parkolóhoz vezető út fölötti áthidalón fekete égés által okozott feketeség látható.
Ezen kívül egy zebránál (a tér és a Mcdonald's között) a gyalogosoknak szóló közlekedés lámpák voltak "megfolyva", azokat is akkor cserélték.

Ezen kívül sok minden nem is látszik, legalábbis nekem nem tűnt fel. Na jó, nem vizsgáltam át centiről centire a teret, de ez elég is, azt hiszem.

PARKOLÁS:
Ha valaki mindenképpen be szeretne kocsival menni a belvárosba, nyugodtan tegye. Amikor sokkal kisebb a fogalom (néha szinte autó sincs) az egyértelműen a hétvége!!!
Parkolni sok helyen lehet fizetés nélkül és hétvégén még helyet is lehet rendesen találni. Én sokszor parkolok a belváros több részén, magyar rendszámmal, de semmi sem történt még.
Ha valaki kicsit "biztonságosabbra" vágyik, vannak parkolóházak, garázsok, de több, lebontott ház helyén kialakított fizető parkoló is található, ezekből jóval több van.
Aki viszont nem akar autózni a központban, olvassa vissza ezt a fórumot, Ágni és talán mások is leírják, hol érdemes megállni, és tömegközlekedéssel bejönni a belvárosba.
Ami fontos infó ezzel kapcsolatban, hogy a zöld metró / ilektrikosz nyomvonalát folyamatosan újítják fel, így több megálló között nem közlekedik.
A legújabb variáció, hogy a kikötőből érkező szerelvény nem áll meg Monastiraki megállónál, csak a következőnél, az Omonián, ami a végállomás jelenleg, visszafele viszont megáll Monasztirakin. Ezzel számoljatok! Bár ki tudja, meddig tart a jelenlegi állatot. Viszont mint már korábban is említettem, minden frankón ki van írva angolul is és a hangosbemondókon is elhangzanak a hasznos infók angolul. Ezen kívül a z állomásokon található biztonsági őrök nagyon kedvesen segítenek, komolyan! És angolul is beszél a legtöbb! Ők irányt mutatnak a megkavarodott turistáknak, látom rendszeresen icon_smile.gif

Sokan mondják, hogy Athénban nagyon rossz vezetni, a forgalom és sok más dolog miatt. Akinek van pár éves rutinja és/vagy valami érzéke hozzá, annak nem nagyobb kihívás, mint egy pesti csúcsforgalom. Csak itt sokkal több a motoros...
Engem nem szoktak a jobb sofőrök közé sorolni, de én simán közlekedek autóval az első pillanattól kezdve és nagyon élvezem... Visz magával a forgalom... icon_rolleyes.gif icon_wink.gif
  -törölt nick 11881 | #168281 Üzenet | 2011-07-03 14:19:43 | Válasz a #168267. hsz-ra Előzmény #168267
Köszönjük Petrosz a jó híreket Athénból. 23-án délután akkor teljes nyugalommal fogunk leszállni a metróról a Syntagmán, eddig a Monastiraki volt a cél a biztonság kedvéért.
Jó, hogy említed a zöld vonal felújítását, majd a helyszínen tájékozódunk. Nem szeretnénk lekésni a Blue Start 26-án reggel.
Még a végén minden jól alakul és nem kell B vagy C terv.
  Petros | #168293 Üzenet | 2011-07-03 16:07:44 |
Itt egy másik infó (Saját fotó)!

2011. július 1.
Kotzia tér (Athinas utca), a fővárosi önkormáyzattal szembeni tér, ahol a Görög Nemzeti Bank fő épülete is van, A Monastiraki és az Omonia tér között.

Mediterraneo | #168302 Üzenet | 2011-07-03 16:55:08 | Kilincsboltok Athénban
Szia Petrosz!

Amikor legutóbb Athénban jártunk egy nagyon érdekes utcába keveredtünk be (valahol Monastiraki-Omonia között lehetett, arrafele volt a piac is), ahol szinte minden bolt nyílászárókat vagy ehhez kiegészítőket forgalmazott. Volt ott minden: kilincsek, ajtógombok, fogantyúk (pl. fiókra, szekrényre). Valami döbbenetes volt a választék. Egy pici térkép volt csak nálunk, kb tenyérnyi, valamilyen hoteles szórólap hátán, abban be is jelöltem, de aztán ez elkallódott.
Pedig kéne pár apróság onnan.
Szóval: lehet, hogy Te nem ismered ezt az utcát, de talán az athéni barátaid-ismerőseid tudják az utca nevét.

Előre is köszönöm!
Medi
  Petros | #168307 Üzenet | 2011-07-03 17:07:38 |
Szia,

Ismerem az utcát, vagyis a leírtak alapján jártam már arra nem egyszer.
Igazából az Athinas és a környékén lévő kis utcák mind mind tele vannak valamiféle kézműves, kisipari üzletekkel. Ha a Monastiraki felől indulsz az Omonia fele, bal oldalra ha le mész a kis utcákba, azt a részt "Psirinek" nevezik, ami "Bolhát" jelent. És beszédes a neve is, mivel valamikor még több, de most is még szép számban találhatóak kisebb "bolhapiacos" üzletek illetve kézi mesterséget gyakorló szakemberek műhelyei, üzletei. Bádogos, szabó, szíjgyártó, bőrdíszműves, keramikus, cipész... Ma már persze sok a taverna és a szórakozó hely is arra. Nappal egy hatalmas bolhapiac, ahol szinte mindent beszerezhetsz - persze jó értelemben - este meg egy vigalmi negyed icon_smile.gif És igen, ott a nagy hal- és húspiac a másik oldalon, mögötte vannak azok a speciális kiskereskedések, amelyeket említesz. De méterárú, dekor, lakberendezés, minden, ami csak szem-szájnak ingere.
Majd megnézem legközelebb az utca nevét és megírom!
  Mediterraneo | #168309 Üzenet | 2011-07-03 17:16:52 | Válasz a #168307. hsz-ra Előzmény #168307
igen, IGEN, IGEN! Az lesz az! icon_idea.gif
Az utcanév sokat segítene, mert én térkép alapján jobban tájékozódom!
nagyon köszi!
  Csigavándor | #168342 Üzenet | 2011-07-03 20:42:48 |
Köszönöm szépen! icon_smile.gif
  Petros | #169055 Üzenet | 2011-07-08 10:47:25 | Re:
Mediterraneo írta:
Szia Petrosz!

Amikor legutóbb Athénban jártunk egy nagyon érdekes utcába keveredtünk be (valahol Monastiraki-Omonia között lehetett, arrafele volt a piac is), ahol szinte minden bolt nyílászárókat vagy ehhez kiegészítőket forgalmazott. Volt ott minden: kilincsek, ajtógombok, fogantyúk (pl. fiókra, szekrényre). Valami döbbenetes volt a választék. Egy pici térkép volt csak nálunk, kb tenyérnyi, valamilyen hoteles szórólap hátán, abban be is jelöltem, de aztán ez elkallódott.
Pedig kéne pár apróság onnan.
Szóval: lehet, hogy Te nem ismered ezt az utcát, de talán az athéni barátaid-ismerőseid tudják az utca nevét.

Előre is köszönöm!
Medi

Szia Medi,

Azt hiszem, ez az utca, amit említesz!

A harmadik utca jobbra az Athinas-on, ha a Monastiraki felől indulsz az Omonia irányában.
Egy kis tér is van ott.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Athén
<   1 2 3 ... 45 46 47 ... 60 61 62   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu