Az a helyzet, hogy eléggé körül néztem a neten, de a mi pénztárcánkhoz főszezonban nem túl sok a kínálat, 50-65 € /nap /stúdió. Thassoson, Limenaszban picit talán magasabbak a szállás árak mint a sziget többi részén. Parga pedig alapvetően egy nem túl olcsó hely szállás szempontjából, de még ott nem jártunk és képek alapján szép helynek látszik. Legalább egyszer ki kell próbálni. Ezért a szűk lehetőség miatt jobbnak látom előre bebiztosítani magam és már lefoglalt helyre utazni.
Főszezonban helyben lehet hogy lényegesen magasabb áron tudnék szobát találni, vagy olyat ami valamilyen okból nem igazán népszerű, esetleg a kellemetlenség megkeserítené az ottlétet amit senki sem szeretne.
Sziasztok!
Szállást foglaltam a neten, de mivel nem egyértelmű, szeretném megkérdezni a tulajtól vajon " törölköző, ágynemű van vagy vinni kell?" a "klíma használati ára bent van-e a szoba árában?"
Esetleg ha valaki lefordítaná ezen kérdésem köznapi görög nyelvre?
Neten próbálkoztam fordítással de nem igazán bízom benne. nem szeretném ha félreértenék.
Előre is köszönöm!
Mediterraneo | #198038 | 2013-01-24 18:38:20 | Válasz a #198024. hsz-ra
Két dolog jutott eszembe a kérdésedről:
1. van olyan topik, hogy Görög szavak, mondatok, vagy valami eféle, ott kéne próbálkozni, mert itt nem biztos, hogy megfordulnak azok, akik beszélik (és főleg írják) a nyelvet.
2. nyugodtan kérdezz angolul, ha a tulaj netán nem beszéli, akkor is akad valaki a családban, aki igen és aki válaszolni fog.
ehhez a szálláskeresési témához hozzátennék pár gondolatot a saját tapasztaltok alapján.
- soha nem fizetek előleget. legalábbis, én annyira biztosan nem tudok beleszeretni egy szállásba, ahol csak az éjszakákat fogom tölteni, h előre fizessek érte (de ugyanez igaz a kocsibérlésre is). ha minden de mindenáron ragaszkodik hozzá a tulajdonos, akkor barátsággal elköszönünk egymástól-és folytatom a keresgélést a többi kisezer lehetőség között. de ilyenre talán egyre emlékszem, h semmiképp sem akarta megerősíteni a foglalást előleg nélkül.
- sztem jobb módszer minél több szállásadónak írni, hajlamosak ugyanis lefelé irányban 'harcot kezdeni'.
- főszezonos nem-előrefoglalás: annyi de annyi szállás van, h sztem kb. kizárt, h ne találjon az ember ott a helyszínen. az persze előfordulhat, h nem a legideálisabb helyen. ha ez fontos, mindenképp történjen előre foglalás. másik oldal: az viszont pont fordítva van, h akkor és ott drágább lenne. ha nincs kiadva a szoba/apartman, és hirtelen beesik az ember egy kora délután, h ő akkor kivenné, abszolút alkupozícióban van: bármennyi, amit kap a szállásért a tulaj, több, mint az a nulla, amit különben keresne.
- booking.com-nál nem emelik le az összeget (ha visszamondható szállást foglal az ember, na de hónapokra előre másmilyen szóba sem jöhet), azt majd ott, helyben kell kiegyenlíteni. vannak szállások melyek zárolnak ilyenkor, de pénz leemelés nem történik.
- a booking.com jó oldal, de nem árt rá nagyon erősen figyelni. nem kevés esetet hallottam, mikor arról a bankkártyáról, melynek az adatait megadták bookingos foglalásnál, sikeres vagy sikertelen (ez bankfüggő is, h hagyja-e vagy sem) vásárlásokat akartak véghez vinni arra illetéktelenek. ezért nagyon erősen ajánlott olyan bankkártyának az adatait megadni, melyen nem nagyon tároltok pénzt. pl., érdemes az entropay.com-on (vagy jó sok egyéb hasonló oldalon) csináltatni egy virtuális kártyát, amit egyszer fel kell tölteni 15 euróval, de netes fizetésre ugyanúgy használható, mint a kézzel fogható. tárolni kell rajta 1-2 eurót, és ha véletlenül illetéktelenek kezébe kerülnek e kártya adatai, akkor sem történik semmi komoly baj.
...a booking.com jó oldal, de nem árt rá nagyon erősen figyelni. nem kevés esetet hallottam, mikor arról a bankkártyáról, melynek az adatait megadták bookingos foglalásnál, sikeres vagy sikertelen (ez bankfüggő is, h hagyja-e vagy sem) vásárlásokat akartak véghez vinni arra illetéktelenek...
Ugye nem veszed zokon, de ez egyszerűen képtelenség, s nem is hiszem el. Az lehet, hogy valaki orrba-szájba használta a bankkártyáját a booking.com mellett kócerájoknál is (beleértve nem csak a netes vásárlásokat), aztán nem győzte kapkodni a fejét, de annak nem a booking.com volt az oka. Ide csak konkrét tapasztalatokat kellene írni és nem hallomásokat...
azt hiszel el amit akarsz, ez természetes. én jeleztem a tapasztalásokat (nem légből kapottakat, nem is értem miből gondolod ezt, h urban legendeket írok be ide), aztán, h mit kezdesz vele az teljesen saját hatáskör.
hát a lelkivilágoddal nem tudok mit kezdeni, ne haragudj.
nem értem, mi a viharért böffölnék.
én évente nem csak egy-két alkalommal használom a bookingot (és a többi szálláskeresőt), így gondoltam továbbadom a tapasztaltakat.
aki gondolja ennyit megér a biztonság, az odafigyel erre, aki meg nem, az nem. ennyi.
Ian | #198083 | 2013-01-25 17:09:06 | Válasz a #198024. hsz-ra
Szia Farkas64!
Mediterraneo megoldása kiváló: próbálj meg angolul írni nekik. Segítségként igénybe veheted a Google-ferdítő-t is. Meg fogják érteni.
Én is angolul intéztem a foglalásaimat és eddig soha nem kellett előleget sem fizetnem és korrekten ment minden. Én direktben a szállásnak szoktam írni.
Üdv
hát a lelkivilágoddal nem tudok mit kezdeni, ne haragudj.
nem értem, mi a viharért böffölnék.
én évente nem csak egy-két alkalommal használom a bookingot (és a többi szálláskeresőt), így gondoltam továbbadom a tapasztaltakat.
aki gondolja ennyit megér a biztonság, az odafigyel erre, aki meg nem, az nem. ennyi.
Mi történt, mi van a lelki világommal? Én évente 6-10 alkalommal használom a booking.com-ot a körutazásaim szinte minden szállásához, s a közeli ismerőseim is. Továbbra is állítom, hogy ott ki van zárva bármi visszaélés a bankkártyával. Én csak erről beszélek. Milyen tapasztalatról beszélsz? Korábban hallomásról írtál! Ha tényleg tudsz problémáról, írj konkrétumot, sőt, ha veled esett meg, kötelességed jelezni a cégnek; az indokolatlan riogatás felesleges. A többi hasonlónál tőlem bármi lehet, azt alig ismerem, ezért nem is mondok - mondtam - róla véleményt.
tehát. 'nem kevés esetet hallottam' - ez magyarul nem azt jelenti, h hallomásokra alapoz valaki.
részletekbe menően akkor: ismerősi körben történt, így hallottam erről először. mikor elindította a 'nyomozást' a bankjától kezdve, a fraud-dal foglalkozó ember első kérdései között volt, h használta-e mostanában a booking.com-ot...
mivel én is viszonylag sokat utazom, ezután és ezért picit körülnéztem a neten is, és bizony azt találtam (pl. index utazós, repülős fórumaiban), h ha nem is gyakran de időről-időre megesik az ilyen.
hogy miért és hogyan lehetséges ez? ennek megértéséhez segítséget nyújt, ha tudjuk, hogyan is működik a booking.com.
ellenben azzal amit korábban írtál, h a bookingon nem utalás, hanem pénz leemelés van, tájékoztatlak, h nem, ilyesmi sincs. a booking semmiféle anyagi dologban nem játszik itt szerepet, csakis közvetít. ha zárolás van, akkor azt a szállásadó zárolja, ha pénzleemelés van, azt is a szállásadó végzi- bár utóbbi egyébként nem történhetne meg: kivétel, ha egy nem visszamondható szállás nem kerül 'használásra'. akkor, utólag, nyilván leemelhetik az összeget. de egyébként előre nem szabadna (ezt megelőzni is jó egy olyan kártya, melyen nincs komoly összeg egyébként).
a booking pedig úgy jut a pénzéhez, h utólag (vagy lehet, h előre, nyilván ezt nem kötik az orrunkra) kap jutalékot.
viszont, mikor foglalsz, meg kell adni egy bankkártya minden adatát. a cvv kódot is. ezt a booking pedig elküldi a szállásadónak, éppen azért, h tudjon zárolni/leemelni szükség esetén.
innentől pedig már túl is vagyunk a szállásközvetítő cégen, vagyis állíthatod nyugodtan, h a bookingnál nem lehet visszaélés. persze, h nem, hiszen nem is megy át rajtuk pénz. sőt, továbbmegyek: ha menne rajtuk keresztül, és mi neki, ők pedig a szállásadónak fizetnének (ahogy pl. az expedia-nál történik) se lehetne semmi gond a kártyaadatokkal, hiszen ők ezer %, h vigyáznának rá.
na de: én nem is azt mondtam, h a bookingnál történhetne visszaélés! hanem azt mondtam, h a bookingon megadott kártyával történhet ez...remélem, érzékelhető a különbség.
és hogy ez hogyan történhet meg? ezer módon és még csak rossz indulat sem kell hozzá. mitomén, elég, ha a recepciósnak vagy a pénzügyesnek kinyomtatott (bankkártya) adataid nem semmisítik meg, hanem a papírkosárba teszik. ennyi.
egyáltalán és határozottan nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, és konkrétan én is sokat használom a bookingot, nem kell félni tőle-de ezt írtam már az előbb is.
de, függetlenül attól, h szted ez lehetséges vagy sem, én fontosnak gondoltam leírni, h egy kis óvatosság fentiek miatt nem árt-főleg, h tök könnyen kivédhető a cucc.
és igazán nem értem, mi a vihar volt ebben annyira nehezen kezelhető, zavaró, bántó (megfelelő szó behelyettesítendő) neked, h minősítésekbe kezdjünk.
pedig a korábbi írásaid alapján úgy tűnt, h van ebben neked új, de örülök ha nincs.
és én nem is akartalak meggyőzni sem téged, sem mást. már elsőre elmondtam: aki úgy gondolja, legyen óvatos, pl. azzal a módszerrel amit leírtam. aki szerint pedig mindez nettó hülyeség és csak én találtam ki mert nem volt jobb dolgom, az teszi úgy ahogy gondolja.