A dalszövegekbõl megtanulok kifejezéseket, szavak ragozott alakját. Magyarul is odaírom és amelyik nyelvtani "fogás" nem "azonosítható" a magyar nyelv(tan)be(a)n, ott oda írom az angol párját (is)...
Lehet az is, hogy két szót értettél egybe...
...csak találgatok (Jorgosznak könnyebb lenne rájönnie...), és lehet, hogy nagy marhaság, de talán mondhatott olyasmit, hogy: Dhesz eki !/ Ezt nézd! / Nézzenek oda!
ill. Dhész pósza... / Nézd, mennyi...(...marha? ...ökör? - ki tudja hogyan folytatta???)
// Dhész tósza... / Nézd, ennyi... (de lehet, hogy nyelvtanilag ez így nem helyes!)
Szia Strato!
Lehet, hogy igazad van, és félreértettük, amit mondott. Nem tudom. Mindenesetre jót derültünk rajta, aranyos megjegyzésnek tûnt.
Lenne egy kérdésem, van olyan férfinév hogy " Μπάτης " ? Vagy esetleg ez egy helységnév?
Vagy csak egyszerûen - tengeri szellõt jelent ?
Stratos: Azt már kiderítettük, hogy van ilyen nevû szél... De azt csak a Jorgosz tudná megmondani az eredeti szöveg alapján, hogy nem a tengerparti rész (föveny? bár?) tulajdonosáról van-e szó?
Az internetes enciklopédia "livepedia" (www.livepedia.gr) szerint, ez egy gyenge tengeri szel.
En egy "Μπάτης" nevu villamos allomast ismerem, meg egy ket zeneszt.
Tudja valaki mi a pontos magyar megfeleloje a gorogul "σκνίπα" nevre hallgato kis verszivo bogaraknak? A szotar szerint szunyog, vagy muslinca, de ezek kozul egyikre sem igazan hasonlit....
Görög alapfokú, otthoni nyelvtanuló csomag magyarul! Bõvebben: kevin.costner@007.hu
Stratos: Miért nem itt írsz róla bõvebben?
Hiszen már Petros is rákérdezett...
és ezt most árulod, vagy ingyen osztogatod???
dadan válaszolt, ezt írta:
Szia,
Igen, kérek érte egy kis "aprót" .... Ft-ot , nekem is pénzbe került... De ezért cserébe 26 leckét + 1 kiejtés segítõt adok. Nyelvtan, országismeret, szókincs fejlesztés van minden leckében. 1 lecke egy hangfájlból ill egy írott, Word dokumentumból áll. Teljesen kezdõ szinttel is elkezdhetõ, nulla nyelvtudással. Ugródeszkának sztem nem rossz
Üdv,
(Akit ezek után is érdekel, hogy mennyiért juthat hozzá dadan-nál, az anyaghoz, annak itt egy titkos kód, amit meg kell szorozni 007-tel! a Kód: 2142,857142857142857142857142857142857142857142857
Hogy oszinte legyek, megfogtal a kerdeseddel.... Szerintem a pupos lehet, mert ha dalos lenne, csak lehetne hallani idonkent a hangjat.
Igazabol annak orultem meg, hogy most mar tudom milyen tipusu verszivo zargat!
Uj kerdes:
Ha magyarul ironikusan azt mondanam: "Na persze, majd el is jon", de biztos vagyok benne, hogy nem igy lesz, akkor gorogul azt mondom "Σιγά να έρθει" vagy "Σιγά να μην έρθει"???