Igen, végig is nyomtam, de vagy nagyon drága, vagy már nem volt a nekünk megfelelő időszakra autó. Azért kérdeztem, hátha van tarsolyban kisebb kereskedő, ahol még lehet szerencsénk
Tudtok kérlek árakat mondani? Boltban ilyen alapabb dolgokra gondolok, illetve étteremben egyszerűbb egytálételre, üdítőre, gyrosra...
Szeretném eldönteni, hogy mennyi pénzt kell magunkkal vinni. Eddig szerényebben oldottuk meg mindig a dolgot, a reggeli szendvics vagy péksüti volt, ebédre általában egy gyros pita, vagy valami hasonló, vacsira meg joghurt, gyümölcs, illetve fagyi. 1-2 alkalommal meg étteremben rendes nagyobb étkezés. Ilyen jelleggel 10 Euró / nap / fő elég volt az étkezésre, de azt hallottam, hogy a szigetek drágábbak, így több pénz is fog kelleni. (korábban Korfun, Neos Marmarason és tavaly Olaszországban is elég volt ez a keret)
... azt hallottam, hogy a szigetek drágábbak, így több pénz is fog kelleni. (korábban Korfun, Neos Marmarason és tavaly Olaszországban is elég volt ez a keret)
Rómából repültünk az Easyjettel Heraklionba és az előre lefoglalt autónkkal már ott vártak minket. Europeo Carsnál foglaltam de az SK cars-os pavilonhoz vittek miket szóval gondolom valami cooprodukció lehet ez. azért az árért amit fizettünk, 17 euro naponta teljes biztosítással nem is várunk semmi különöset. Egy kis nem éppen új fekete Hunday-al láttal el minket. De abszolut megfelelt, nem hagyott cserben. Egyetlen kis bökkenő volt itt, nem fogadtak el bankkártyát annak ellenére hogy a quote-ban benne volt. De nem csináltunk ügyet belőle eleve úgy készültünk hogy minden kiadásunkat kiszámítva vittünk bőven készépnzt az ilyen esetekre. Nagy benzinkutak viszont elfogadnak bankkártyát.
Innen mentünk Chaniába - féluton Rehímnoban tettünk egy kis sétát, ebédeltünk. Rethímno helyes de tömegturizmusba hajlik. Nem annyira mint a Hersonisson Stalis Malia övezet (erről majd később), mert helyes kis óvárosa van. De mindenhol a flancos étterem meg a pizzéria olasz kaja és társai - pontosan az amit mi a párommal NEM keresünk - és alig láttunk olyan autentikus, rusztikus helyet amit viszont mindig kutatunk Görögországban. A kikötő környéke helyes meg az Erőd felé, de azon kivül számunkra túlságosan turista-s. Gyros pita-t alig találtunk, valami amerikai hamburgeres fast food-osnál ettünk végül szerencsére volt Gyors Pitája. De a tendencia az Krétán legalábbis mi azt tapasztaltuk hogy nincsnek azok a helyes pici gyros piták amiket tavaly Lefkadan ettünk hanem orbitális méretüek a piták. Az áruk is tükrözi, 3 euró alatt kevés helyen van. Tavaly 1,80 / 2 euró környékén voltak Lefkadan. Ez is turistásitva van, az amerikaiaknak sok kaja kell
Nos azért helyes városka Rethymno aki ide megy ne keseredjen el a véleményemen
Innen megérkeztünk Chaniába.
Az airbnb-n foglalt szállásunk bepillantást adott a helyiek életébe. Chania külvárosában a reptér irányában a dombon, a teraszról csodaszép kilátás tárult a városra a naplementék mesések voltak. Itt volt 4 éjszakánk. Az első nap Balosra mentünk. Mindenkinek ajánlanám a hajós kirándulást az autós megközelités helyett. Az a hegymenet amit ott a tűző napon az ember kényszerült megtenni, hát én a huasz éveim végén járó fitt fiatal is azt mondom, nem volt egy sétagalopp. Nagyon nagyon fárasztó volt. Lent a parton nem éreztük igazán jól magunkat azon járt az eszünk végig hogy micsoda meló lesz visszamászni... Persze félúton a hegyoldalon csodaszép a látvány. Nem mondom hogy nem éri meg. Nade, ha tehetitek én a hajót ajánlom ami Gramvousa-ba is megy.
Elafonisi második nap. Chaniából 2 óra autózás. Ez sem épp kiméletes mert az ut utolsó negyede hegyi menet rengeteg kanyarral. Persze semmi köze Baloshoz. Elafonissin a parton parkolhatsz szinte. Sekély kis lagunás viz de nekem jobban tetszett mint Balos, abszolut. Nagyon erős a szél a terület nagy védetlen siksága miatt viszont.
Harmadik nap délelőtt Chaniában csavarogtunk. Chania mesés tényleg. Talán Agios Nikolaos ami mögötte van a listán, de Chania tényleg az első minden kétség nélkül. Nem csak a bóvli kinai szuvenireseket taláni meg hanem nagyon klassz kis üzleteket. Sokféle különböző negyed. A kikötő reptér / félsziget felőli oldalán például jelentősen kevesebbért nagyon finomat ettünk. De bentebb is találno jó helyeket.
Mi általában egy előételt és 2 fő fogást eszünk. Fél liter ház borával. Ennek ára 20 és 32 euró között mozgott (így 2 főre). Halas picit drágább míg gyrost souvlakit és hasonlókat sokkal olcsóbban lehet enni. Egyik este egy grilles étteremben 17 eurót fizettünk. Én dakos-t ettem és sült fetát a bárom egy steak-et (köret rajta) fél liter bor 17 euro. Szóval nem vészes.
A harmadik nap dálutánján pedig a Seitan Limenas beachen voltunk, a kis félszigeten a reptér mögött. Hegymászók előnyben. Gyakorlatilag szklákon kapaszkodva jutunk le és vissza a partra ami persze csodás, de elég kicsit ezáltal gyorsan túlzsufolt lesz. De azért megérte. Nagyon különleges ez a kis part.
A 'költözös' napon Chaniából távozva megnéztük azt a kis gyöngyszemet amit a neten fedeztem fel és korábban említettem is itt a fórumon. Ormos Giallos a neve és Giorgiopulis és Almyrida közt van. Nem nehéz megtalálni. mi általában a google mapsen betettük célnak ahová igyekeztünk és ott követtem merre is kell mennünk.
Itt egy ideig egyedül voltunk. Egy sziklás kis öböl de elképesztő gyönyörű a víz.
Innen mentünk tovább központi desztinációnkra, Agia Pelagiara. Szintén airbnb-n talált kis szállás. Ez volt a csodás nagyon pihenős része a nyaralásnak. Szinte csak az alattunk lévő öblökbe mentünk le mindig, amiböl van 4. Picit túl szelesek voltak ezek a napok de most a 38 fok mellett a városban azt mondom, bár olyan lenne itt is. Ezen a környéken sok régi autentikus étterem van persze turista övezet is de semmi köze a tömegturizmushoz. Innen csak Knossosba mentünk el. 6 euró a belépő. Szép volt nagyon. Vannak idegenvezetők nem tudom magyar nyelvű akad-e. De mi könyvvel és az táblácskákkal jól elboldogultunk. Heraklion nagy és forró város. Nem sokat töltöttünk ott épp csak beugrottunk. Agia Pelagia után a következő uticél Istro volt (Agios Nikolaos környéke). Itt a szállásunk (Booking, Angela Villa) nem volt egy nagy szám meleg volt bent de szerencsére volt légkondi felár nélkül.
Idefelé vezető utunkon és az utolsó napon amikor a repér felé haladtunk átmentünk a nagy turista övezeten. Hersonissos, Stalis, Malia. Sajnálom ha valakinek lerombolom az illúzióit vagy lehangolom, de ugyanakkor ki tudja, talán néhányakat megmentek a rossz döntéstől a véleményemmel - nagyon nagyon örülök hogy még véletlen se tettem erre a környékre a szállásunkat. Egy turista-örület, mcdonaldsal, végeláhtatatlan kinai szubeniresekkel és pizzériákkal. Semmi köze Görögországhoz. Sajnos egy barátunk is ide fog jönni egy hónap mulva, habár, igányek és izlásek különbözőek - mondjuk, akik bulizni mennek nyaralni azoknak kiváló tele nightr clubbal és hasonlóval (ez főleg Hersonissos).
Vissza az utolsó 3 napra - Agios Nikolaos nagyon helyes. De érezhetően ez a picit sznob része a szigetnek.. Itt 3,80 egy gíros pita és 30-32-ért vacsiztunk. De azért találni jó kis helyeket. Pl Istronál a hires Voulisma Beach felett van egy Gyrosos 'Obelix' ami nagyon finom, és mindig görögök ettek ott.
Egyik nap innen Mochlos-ba mentünk el. Nagyon nagyon tetszett. Odaúton szuper megálló a Panorama Bar, lélegzetelállító kilátás van innen. Mochlos pedig maga a nyugalom. Néhány hangulatos taverna, csodaszép tenger és csend. Itt biztosan teljes a kikapcs.
Az utolsó napon Elounda felé hagytuk el a környéket. Habár ez a környék valóban elit része - ide jönnek az oroszok a villákba meg sokcsillagos resortokba mégis nagyon kellemes hangulatos van valami bája. Utólag, Istro helyett jó lett volna ide szervezni az utolsó napokat de végül ott volta az autó esténként 10 perc alatt Agios Nikolaosban voltunk szóval nem volt rossz így.
Összegészében, Kréta hatalmas. De mindenki megtalálhatja a számítását bármit is keres. Ha viszont be akarjátok járni, szervezzetek legalább 2 hetet több bázissal. Vagy osszátok fel két részre.
Nekünk sominden kimaradt mert az első napok után úgy döntöttünk, nem töltjük autóban a vakációnkat. De azért így is rengeteget láttunk, jöttünk mentünk, istenieket ettünk.
Ja visszatérve az étkezésekre, ajánlom az Apaki-t. malachússzeletek rukola ágyon szárított paradicsommal és alatta egy pita. 6 euró körül van mert előételnek számít de nekem főételnek elment. Helyi specialitás.
Az éttermek általában gyümölcsöt és rakit (kréta pálinkája) ajándékoznak a vacsi után. Az egyik helyen Agia Pelagiaban konkrétan 6 gyümölcsből álló tálat kaptunk, plusz egy browni sezrű sütit plusz a rakit..
Tehát, a vendégszeretet nincs válságban, mint látjuk..
Ami a piszkos anyagiakat illeti ime:
minden repjegy / szállás / autóbérlés / üzemanyag és minden étkezás költekezés összesen 12 napra 2 főre 1500 euróra jött ki.
Ebből az étkezés vásárlás 470. Tehát durván 40 euróból 2 főre szuperül lehet kijönni, úgy hpgy minden nap ebéd gyros vagy valami szendvics, délután kávé (1,5 / 2 euro egy espresso) Minden este vacsi étteremben.. Reggelire szupermarketből vettünk tejet és croassant.
Nagyon szuper vakációt kivánok mindenkinek aki még most megy, és nyugodtan kérdezzetek ha van kérdés!!!
üdv
köszönet, h írtál az élményeidről.
ha egyszer visszamész a szigetre esetleg, akkor javaslom, h felejtsd el ezt az északi részt. hajtsatok le délre, és azt járjátok végig, hasonlóan ehhez, több szállással. véleményem szerint egészen más az, amit ott tapasztalsz, arrafelé bújik el a turistaözön elől a, nevezzük az egyszerűség kedvéért így, az 'igazi' kréta. könnyen megeshet, hogy az nem 'csak' egy szép nyaralás lesz, hanem még valami annál is több.
Rethymoban nem tudom merre jártatok, de szvsz rengeteg hagyományos jellegű gyroszos van, pont a kikötői sétányon van néhány kifejezetten nr1. Lefkadán a tizedét sem láttam a témának, pedig ott is töltöttem már néhány órát. A tömegturizmus pont annyira jelen van Chaniában is, egyedül talán ott a méretek nagyobbak és kicsit szellősebbnek érződik. De a közlekedése a belvárosban százszor meredekebb, jóval nagyobb forgalommal..
Balos gyalog nem való mindenkinek, de aki élvezni akarja a beachet szvsz akkor se menjen máshogy. Nyilván kényelmeseknek / lábfájósaknak / vezetni nem tudóknak / stb nem való, de nekik a Samaria szurdok sem és még vagy ezer célpont Krétán. A hajókat ráadásul telepakolják annyi turistával, hogy majd' elsüllyednek, és kapnak vagy 1-2 óra szabad időt, brr. Ne sajnáld annyira azt a hajót..
... azt hallottam, hogy a szigetek drágábbak, így több pénz is fog kelleni. (korábban Korfun, Neos Marmarason és tavaly Olaszországban is elég volt ez a keret)
Korfu is sziget.
Tudom, hogy Korfu is sziget, csak az már vagy 5 éve volt. Azóta azért emelkedtek az árak
értem. igen, sajnos kissé el vagy vele késve ebből a szempontból, korábban ennél biztosan jobb árakat lehetett elérni ezeknél a kis helyi cégeknél (pl. ez is az egyik hátránya a tombolának, h ugyan az irodák között elérhető áraknál ez lehet, h olcsóbb, csak éppen lehet, h pl. egy autóbérlésen azt az árelőnyt el is bukja az ember; vagy, egy részét legalábbis). bár persze a főszezon az főszezon azért.
nem baj, nézegess, keresgess még, hátha lesz olcsóbb mégis valahol, vagy ad absurdum helyben is leeshet vmi jobb ár.
De jó volt ez a beszámoló Szívesen olvasok ilyeneket
@Rollo: igen, kértem ajánlatot mailben és ott írták, hogy már nincs. Pedig volt egy tök jó ajánlat 101 Oscar Car nevű kölcsönzőtől, ott a legolcsóbb kategóriás autókat 4 napra mindössze 125 euróért adták volna... na az jó fogás lett volna, csak lemaradtunk, de hátha még valakinek jól jön később ez az infó