Sziasztok!
Mi a családommal tegnap hajnalban értünk haza Siviriből. Görögországban 8 napot töltöttünk. A benzinárak nem nálunk a legmagasabbak. Szerbiában kb. 325 Ft/l( 119,4 rsd/l), Macedóniában 320/l( 69.5mkd/l), Görögországban kb. 423-440 Ft/l között mozog az ára. A szerb kutaknál semmi gond nem volt, Szerbiában mindenhol kártyával( VISA) fizettünk. Hazafelé a Szerb- Macedón határ előtt tankoltunk, de itt átvágtak bennünket, mert ugyan kártyával fizettünk, de nem tudtuk leellenőrizni a pénztárnál a liter mennyiségét- a pénztáros gondolom csupa véletlenségből( természetesen a jót akarom feltételezni, bár tudom, hogy direkt tette) kicsit összecserélte a számokat, így mi tudatlan balgák 2591 dínár helyett 2951 dínárt fizettünk. Tanulság: mindenki legyen észnél Macedóniában, mert ahol lehet megpróbálják átverni( kapuknál is!!!). Egyébként a macedón kapuknál a pályadíjat euróban fizettük, de papírt csak egy helyen kaptunk róla. A szerb _ Macedón határnál sportot űztek kifelé és befelé is a várakoztatással. (Kifelé 3 órát várakoztunk, befelé 52 percet).
Van esetleg valakinek infója arról, hogy hány órakkor vannak a váltások a határokon? Eddig annyit találtam, hogy Röszkénél kifelé 19 h-kor...Talán hasznos lenne összefoglalni az erre vonatkozó infókat, már ha vannak...
Ford | #145018 | 2010-07-20 17:24:55 | SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY
Ma beszéltem az utazási irodánkkal, hogy mi a helyzet a személyis határátlépésnél. Azt a választ kaptam, hogy 2010. 06. 12-én körlevelet kaptak, hogy szabad az út görögig személyivel átléphető a Maci határ is!
Valaki esetleg tud némi infót szolgáltatni a Sell üzemanyagkártya elfogadóhelyekről? Nekünk az lenne a jó ha üzemanyagkártyára tudnánk tankolni, csak nem tudjuk, hogy a Sell benzinkutakon kívül hol fogadják el (Sell-nélsem tudják megmondani , és a Sell weblapján sincs kint). Valaki utazott már így a görögökhöz? 7 literes átlagfogyasztással, 50 liter-es tank + 20 liter benzin kannában elég annyira hogy végig Sell kúton tankoljunk?
Előre is köszi a válaszokat, akik most indulnak, azoknak pedig jó nyaralást
Mi 1 hete jöttünk haza Platamonból. Azt már előre tudtuk, hogy Görögországban megdrágult a benzin, így, mikor megláttuk, hogy a Macedon-Görög határ előtt van egy kút, ahol euróval lehet fizetni, jól teleraktuk a tankot. A disel ott 0,98 euro volt, ami jóval kevesebb, mint Görögben, ahol a Shell kutakon 1.40 körül van literje. Ezt hazafelé is megjátszottuk.
A határátlépéssel kifelé semmi gondunk nem volt, mivel este indultunk Pécsről, így az esti, illetve az éjszakai órákban értünk a határokhoz. Alig volt forgalom. Igaz, hétköznap volt. Hazafelé már szombaton jöttünk, és nappal, de így sem vártunk sehol 1 óránál többet.
Az igaz,hogy görögben drága az üzemanyag,de 1.4 euró dieselért drága volt. Pár napja tankoltam 1.45-ért benzint a BP-nél.
Valaki mondta,hogy a shell itt nem drága, 11napja vagyok kint,de tapasztalataim szerint a BP olcsóbb és ok a minőség is.
Macedóniában benzint még nem tankoltunk,de édesapám gázolajat tankolt tavasszal és oké volt az is.
Ma beszéltem az utazási irodánkkal, hogy mi a helyzet a személyis határátlépésnél. Azt a választ kaptam, hogy 2010. 06. 12-én körlevelet kaptak, hogy szabad az út görögig személyivel átléphető a Maci határ is!
Ezen már akkor túl voltunk, a szabályt mindenki tudja álmából felverve is, csak a tapasztalatok hiányoznak, mert a többség valamiért meg sem próbál személyivel belépni az említett országokba.
A macedónián való átlépéstől újdonsült ismerőseink úgy megijedtek, hogy románián és bulgárián keresztül jutottak el siviribe. A kb. 1300 km-es utat 1800 km-re duzzasztották és 36 órán át tartott nekik. Ha jól végig gondoljuk, akkor megérte volna számukra, hogy kiváltsák az útlevelet.
Engem is nagyon érdekelne tapasztalat, mert én nem fogom kiváltani az útlevelet, és jó lenne tudni mire számíthatok.
Eti | #145063 | 2010-07-20 21:33:51 | Válasz a #145060. hsz-ra
Sziasztok!
Úgy vagyok vele én is, hogy nem szívesen váltom ki az útlevelet. Arra gondoltam, hogy ha visszafordítanak, akkor visszamegyek és Bulgárián át próbálkozom.
Ez mekkora kitérő szerintetek? Km-ben és időben?
Egy kis helpre lenne szükségem!! A kérdésem csak annyi lenne, hogy ha szerb-macedónia felé megyünk, akkor van útközben duty free? És még jók ott az árak!
Előre is köszike!!
Ford | #145066 | 2010-07-20 21:55:22 | Válasz a #145063. hsz-ra
Az útlevél nekünk 20.000ft lenne egy kicsit én is szívom érte a fogam, mert csak a görög útra használnám fel egyszeri alkalomra
Májusban az utazási irodánk nem ajánlotta, hogy útlevél nélkül índuljunk, mert gáz lehet a határon. A mai beszélgetésünk alkalmával már ők hivatalosan lebeszélnek a kiváltásról!
Én hiszek nekeik,mert ők foglalkoznak napi szinten görög buszos úttal.
De az igaz,hogy sajna nem sok vissza térő nyaraló ír a témáról!