Őszintén szólva sokáig vívódtam a választék és az árak láttán, egyszer el is halasztottam emiatt a vásárlást, aztán maradtam a régi kedvenceknél (filterkávénak iszom):
Nincs szándékomban Luxemburgról részletes beszámolót írni; aligha vonzana tömegeket Magyarországról. Változatos táj, számos látnivaló, tisztaság, rend a jellemző, de messze nem olyan színes, "vidám", mint a szomszédos Németország, s ez a különbség a határon átlépve szinte azonnal érzékelhető.
A fővárosban, Luxembourgban jártam már korábban, de csak a központban. Érdekes és szép a fekvése a városnak, amit szerettem volna ezúttal jobban körbejárni, ami azonban csak részben sikerült. Jól tudok tájékozódni, térképem is volt, meg is terveztem az útvonalat, aztán „a sors keze betette a lábát”… Mindig tudtam éppen hol vagyok, merre szeretnék menni, de arra valamiért éppen soha nem lehetett. Róttam a köröket, s már-már „belekeveredtem, mint majom a házicérnába”, ahogy mondják, de végül megúsztam, csupán néhány helyet a régi városrészben, lent a vízparton, ki kellett hagyjak, mert egyszerűen nem tudtam odajutni.
Amint mondani szokták "kifogtad Ámerikát", viszonylag alacsony áron nagyszerű szállás, egy csodaszép környezetben, és csak hab a tortán, hogy az idő is meleg volt. Jól eltaláltad a helyszint a fotózáshoz, különlegesek, és szépek.
Üdv!
vikso
Örülök, ha tetszik... Mondtam már korábban: Semmi extra, legfeljebb érdekes vagy kellemes, netán szép.
Több alkalommal tettünk kisebb-nagyobb autós kirándulásokat Luxemburgban a táj, vagy éppen néhány város kedvéért. Bázisunkhoz (lakhelyünkhöz) legközelebb Grevenmachernél és Wasserbillignél volt átkelési lehetőség (híd) a határon. Legtöbbször az előbbit vettük igénybe.
Már itthon ráakadtam egy „Tankstation” weblapjárara ( https://www.wolterwasserbillig.de ). Ide jártam tankolni, amikor útba esett, de érdemes megnézni a shop ajánlatát is (hatalmas választék és hihetetlenül kedvező árak; be is vásároltam jobb kávékból ). A tankolást minden alkalommal egy hanuta nápolyival köszönték meg.
Nos, ugyancsak Grevenmacherben található egy lepkeház, amit csak kíváncsiságból néztünk meg, de mondhatom, nagy kár lett volna kihagyni. A levegő 28 °C, a páratartalom 80 %, ami eleinte kellemes, de a végére már izzasztó. A lepke a fő téma, de sok más is látható. A kedvencem egy röpképtelen, azaz földön szaladgáló, csibe méretű és formájú madárka lett, akinek éppen voltak csibéi, akiket tanított csipegetni. Az egész éppen olyan volt, mit a tyúk és a csibéje, csak miniben. Eszembe is jutott a mondás: „Olyan, mint a nagy csibe, csak kicsibe’”; a kiscsibe jó ha volt 3 cm-es!
Amint mondani szokták "kifogtad Ámerikát", viszonylag alacsony áron nagyszerű szállás, egy csodaszép környezetben, és csak hab a tortán, hogy az idő is meleg volt. Jól eltaláltad a helyszint a fotózáshoz, különlegesek, és szépek.
A Saar és a Mosel völgyében minden a szőlőről és a borról szól. Enyhe túlzásnak tűnhet, de pl. a Mosel luxemburgi oldalán egy kis települést egyenesen a rizling fővárosaként emlegetnek. A táj helyenként lenyűgöző, számos kis település pedig varázslatos. A német oldal különösen változatos és színes, virágok mindenütt, vendéglő vendéglő hátán, s mindegyik szinte tele vendéggel a (nekünk) húzós árak ellenére. A térségben már a rómaiak is foglalkoztak borászattal; számos emlék őrzi ottlétüket.
Amikor csak úgy nézegetem a térképet a neten, hogy hova is lenne jó elmenni („lőtávolban”) kicsit szétnézni, váratlan elhatározások születnek néha; így volt most is. Valamikor nagyon régen egy belga meghívás alakalmával futólag láttam valamit Luxemburgból, a Saar és a Mosel vidékéből; akkor tetszett, s ez most eszembe jutott. Elkezdtem információkat gyűjteni; találtam is elegendő látnivalót ahhoz, hogy eltöltsük ott egy bázison két hetet kirándulgatásokkal és (a törvényszerűen előforduló esős napokon) pihizéssel. A végső lökést a döntéshez az adta meg, hogy Luxemburgban jóval olcsóbb az üzemanyag (a 95-ös benzin 1,39 €/l), mint a környékén.
Kijelöltem egy súlyponti térséget a luxemburgi határ közelében, de a német oldalon, s ott kezdtem el szállást keresgélni. Így akadtam a bájos (korábban általam soha nem hallott) városkára, Saarburgra. Nem volt könnyű, de a közelében végül sikerült egy családi ház földszintjén 50 nm-es, kétszobás, étkezőkonyhás lakást találni napi bruttó 28 €-ért. Rengeteg a szálláshely, de a turista is, ezért a kedvezőbb helyeket hamar elkapkodják főszezonban. Néztem folyamatosan több helyen is az időjárás előrejelzéseket. Viszonylag szép időt, de hűvöset (reggel 6-8, nappal max. 24 fok) ígértek, így erre készültünk. Na, ez az egy, ami nem jött be; a csúcs 36 fok volt, s emiatt elhagytuk pl. Trierben a gyalogos városnézést; menekült mindenki a hűvösebb helyekre.
Szia h.apci!
Igaz, hogy nem mindig írok, de mindig olvasom az egyéb utazásaidat és gyönyörködöm a fotóidban. Ezúttal is várom az élménybeszámolód és a képeidet, biztos különleges utazásban volt részetek.
Megjöttünk! Még nem egészen vagyok magamnál. Később talán lesz mondandóm és mutatni valóm is. Semmi extra, legfeljebb érdekes vagy kellemes, netán szép.
Saarburg melletti bázissal készülök egy kéthetes csillagtúrára a Saar és a Mosel vidékére, hangsúlyosan Luxembourggal. Kész tervem van, de van-e valakinek valami javaslata, hogy mit nem szabad a térségben kihagyni? Minden ötletet előre is köszönök!...
Senki többet...? Senki nem járt arrafelé? Hamarosan indulunk...
Saarburg melletti bázissal készülök egy kéthetes csillagtúrára a Saar és a Moosel vidékére, hangsúlyosan Luxembourggal. Kész tervem van, de van-e valakinek valami javaslata, hogy mit nem szabad a térségben kihagyni? Minden ötletet előre is köszönök!