Andi,
annyira azért nem hideg, főleg ha úszkál az ember. Viszont nekem a sznorizás nem volt túl érdekes arrafelé, bár a víz kristály-tiszta, de nem sok minden úszkált benne...
(Nekem a hideg az Korzikán volt, amikor a Capitello tóhoz való mászás után, lefelé jövet megmártóztam a hegyi folyó egyik medencéjében...-bocs az offért, de talán Te tudod mire gondolok)
Görög viszonylatban én az Igoumenitsa/Sivota/Parga vízhőfokhoz hasonlítanám Milosét szeptemberben avval a különbséggel, hogy a fenti helyeken a beömlő hideg-áramlatok érezhetőek, mig Miloson meleg-áramlatok vannak.
Szeptember tényleg szerencsésebb lehet mint kora nyáron, de mi van akkor, ha olyan az idő mint amiről Szanna írt ? Nem is tudom mi lenne jó időpont...
Még soha sehol (bocs, mégis, tavaly Koson) nem volt rossz időnk szeptemberben (Koson is csakkét nap), szóval ettől nem tartok. Szerencse kérdése, mint a szél is.
Nekem nem feltétlenül kell látnivaló, mi a snorizásban azt szeretjük, hogy látjuk alattunk a nagyon tiszta végtelenséget, néha egy halat talán, de a lényeg a szabadság érzete ebben.
Akkor viszont: hajrá Milos ! Tényleg nagyon-nagyon tiszta a víz és nagyon messzire látni benne. Paleochorinál pl. a feltörő buborék-gyögyfűzérek sok-sok méteren át táncolnak a felszínig. Olyan, mintha sok, hatalmas, békés élőlény lélegezne odalenn.
Szerintem egy Pireusból induló, Kea/Kythnos/Serifos/Sifnos/Milos+Kimolos vagy Poliaigos, majd vissza Milosra és onnan repülővel Athénba út sem lenne rossz.Az első négy kis szigetből lehetne választani pl. kettőt is...Miloson tölteni a legtöbb időt, a többin csak 1-2 napot...Ja és drukkolni, hogy ne töröljék a hajó-járatot...
Sziasztok!
A vízhőmérséklet akár szigeten belül is változhat! Lásd Zakynthos Navaggio öböl. Én 40 fokban voltam Zantén mindenhol a szigeten meleg volt a víz, ott nem.
Miloson, a mikor megérkeztünk, a szállásadónk(Sofia Vekletának hívták,helyi lakos) egy 150 oldalas színes Milos kiadványt adott nekünk ajándékba. Eben minden volt, tele képekkel, telefonszámok, e-mail címek, szállások, látnivalók, hajóutak, tavernák, időjárás, Meltemi, stb. angol és görög nyelven. Szegény Sofia, gyenge angol tudásával kiselőadást tartott a szigetről, de alig értettük, mégis kimaradt egy-két látnivaló. Néha úgy eltévedtünk, hogy magánkertekben, házak udvarán, birkanyáj közepén fordultunk meg.
Mi indulás előtt rendeltünk a neten egy 2.8 m-es gumicsónakot és egy 2.5 kg-os horgonyt. Ezzel akartunk búvárkodni, fényképezni a víz felől stb. A Papafraga sziklákhoz el is hajóztunk, csak a gép maradt a parton. Később a szél és a hullámok miatt már nem került bevetésre, sajnos. Sok látnivaló volt olyan helyen, ahol a rossz út miatt vissza kellett fordulni. Sajnáltam az autónkat,néha így is jól megkínoztuk. Jövőre azokra a helyekre, ahová rossz út visz vagy dzsipet, vagy homokfutót bérelünk, vagy gyaloglás. Folegandroson sokat használták a homokfutót, még öreg papák-mamák is. Olyan mint a Frédi verdája,előröl oldalról teljesen nyitott, vászontető van rajta 4 pontos bizt. öv, jó terepgumik. Szofia apja is ilyet használt Miloson. Talán olcsóbb mint autót bérelni.
Mi három kompkeresőt használunk egyszerre, mégis volt olyan, ahol az egyik nem látott egy olyan hajót amit a másik. Viszont az árak és időpontok korrektek voltak. Ezekben a keresőkben az a rossz, hogy pl. ma nem tudok hajót nézni, csak 19-től. Amit Andi írt,abban lehet a mai napra nézni hajót, viszont ár nincs.
Szerintem is kell legalább 10 nap Milosra(ebből 1 nap a hajókirándulás, 1 nap Kimolos).
Babar
Hűha Döme! Már ennyire hiányoztam az ittenieknek?
Igen, tegnap szerencsésen hazaértünk. Mi visszafelé is repültünk. Jó volt ez a nyaralás. A részletek majd jönnek.
Babar! Igazad van! Akad néhány igen csak autót próbáló út Miloson. Ilyen helyeket csak tapasztalt autósoknak ajánlanám. Velünk volt egy!
Üdvözlünk körünkben. Mi is féltettük a saját autónkat, főleg a defekttől. Hál' Istennek,minden jól végződött nektek is, nem kellett mentőegységet hívni.
Most fújd ki magad, aztán halljuk mi volt!
Babar
Döme, az általad említett szigetkombináció volt a legelső ötletem hosszú hónapokkal ezelőtt, de párom nem akrja, mert utál kompozni és ez neki már túl sok lenne. De azért majd megnézem az utazási időt, mert két sziget ezekből érdekel és ha ott 3-3 napot lennénk, és a végén Miloson két hetet, ez is jó kombi lenne.
Szanna, üdv itthon, várok minden infót tőled.
Babar, a homokfutón ugye nem a quadot érted, hanem azt a go-cart, vagy inkább olyan forma 1-es autó szerű járgányt? Ilyet még csak Koson láttam, sehol máshol.
Andi,
nem Tudom, hogy Babar erre gondolt-e, de quad sok van Miloson is, azonban úgy hallottam nem valami üzembiztosak. Volt egy fiatal pár akikkel utolsó nap ismerkedtünk meg a szigeten (szintén a törölt járattal utaztak volna), ők mesélték, hogy 40 €/nap -ért béreltel ilyen szerkezetet Adamasban, ami Voudia környékén lerobbant, onnan stoppoltak vissza, majd kaptak csere-járművet, de azon meg nem igazán volt fék...Ja, a mi autónk 20€/nap volt csak és elég sok helyre eljutottunk vele.
Köszi Babar, de nekem Santorini (Milos után) kicsit díszlet-szerűnek tűnt. Azokon a helyeken, ahol mi jártunk már csak a túrizmusról szólt minden. Zsúfoltság (mi lehet ott főszezonban ?) és Firában olyan szmog, hogy szinte kaparta a torkom...Oia viszont tetszett, bár ott is sokan voltak.Ezek csak benyomások részemről, hiszen csak egy napot töltöttünk ott, de mégis hatalmas volt a kontraszt Miloshoz képest.