Az OTP Bank kártyáinál egészen biztos, hogy nem valuta eladási, hanem deviza eladási árfolyamon számolnak, ami valóban közelít a középárfolyamhoz. De mindegyik bank sajátosan kalkulálja az árfolyamokat. Egyik éven CIB-es kártyát is használtunk, de az OTP-s jóval olcsóbb volt. A CIB-nél pl. azt mondták, hogy ők a valuta eladási árfolyamot veszik alapul. Úgy gondolom, ahány bank, annyi szokás? Természetesen ez csak a kártyás fizetésre vonatkozik.
Minden a várakozásoknak megfelelően alakult magyar idő szerint este 8-kor indulás Fejér megyéből az M6 mellől és görög idő szerint 13-kor érkezés, szállás elfoglalás Kala Neran. Horvátországon keresztül közelítettük meg Szerbiát, rendőrrel alig-alig találkoztunk (műszereink szerint sehol sem mértek ), egyedül a görög határon kellett fél órát várakozunk, mindenhol kb 5-10perc alatt letudtuk a határátlépést. Sehol sem rohantunk, szépen, kényelmesen faltuk a kilométereket.
Üdv mindenkinek!
Most jöttünk haza nemrég görögből. Hát hol is kezdjem.
Utazás: Szerbiában egyből elkaptak gyorshajtás miatt. mindenhol betartottuk a sebességet pedig, csak egy helyen nem. Tipikus rendőri módszer: város határán, lejtőn lefele...300 euró büntetést akartak kiszabni ránk mert állításuk szerint 82-vel mentünk pfff nevetséges 60-70 között haladtunk, szerencsénkre megegyeztünk velük 100 euróba.
Mivel csinálják az autópályát, ezért rengeteg helyen 40, 60 80-as táblák voltak, szinte alig haladtunk. Ahogy a macedón határhoz értünk kész örökkévalóság volt. szerpentinek, sebességkorlátozások dögivel.
Macedón határátlépéskor nem volt semmi gond, vagyis egy apró probléma: nem találtunk pénzváltót, de egy ürge beváltott nekünk (gondolom szüksége volt nagyon euróra:) ) Valaki azt írta a fórumon hogy a határ után egyből találunk pénzváltót, megjegyzem nem volt. Autópályán elég hamar keresztül mentünk amúgy. Görögök is simán átengedtek a határnál. Meglátták, hogy magyarok vagyunk, el sem kérték a személyit.
Még valami. Ha Szeged felöl mentek semmiképp se Röszkén keljetek át. Mi odafele Tompán keresztül mentünk. Semmit nem vártunk. Hazafele meg Szabadka felé hagyjátok el az autópályát (nehogy úgy járjatok mint mi: elbambultunk és Röszkénél kötöttünk ki. laza 2-3 óra várás.)
Üzemanyag: Rádió azt mondta, hogy 40 ft-tal olcsóbb az üzemanyag Szerbiában. Mi nem úgy vettünk észre, sőt még valahol drágább is volt mint magyarban. Görögben meg nagyon drága 420-450 ft/liter a benzin.
Nem utolsó sorban a kommunikáció: görögben még a hajléktalan is beszél angolul.
u.i.: sebességre nagyon figyeljetek!!!! inkább legyetek safety car és kilóméter hosszú sor mögöttetek, minthogy kapjatok egy kemény kis bírságot.
Mi is hazajöttünk pénteken. Vrasnán és Evián jártunk. A Macedón határon ott van a pénzváltó a google earthon is látszik, a kis épület 10 m-re a macedón átkelő tetejétől középen, befelé menve balra. Teljesen korrekt, az átlépés után rögtön balra, le is lehet mellette parkolni, árfolyamok szépen kiírva, számítógéppel készült papírt adtak, 100 Eurót váltottam dénárra, az útdíjat idén először odafelé azzal fizettem. Gevgelijába bementünk a Makpetrol kútra és készpénzért tankoltunk, mert minket tavaly a kártyás tankolással lenyúltak. A dénárral teljesen rendben volt és a 100 Euróból hazafele is jutott egy majdnem teljes tanknyi az első kúton rögtön a határ után. Az útdíjat Euróval fizettük visszafelé Macedóniában 1-1-1.
Mi Szerbiában ÖMV-nél tankoltunk Mastercarddal és igen, olcsóbb volt a benzin, 350-re jött ki egy liter 95-ös. Görögországban 1,6-tól lehetett tankolni. Kifelé a 3 határátkelés összesen egy óra volt 45 perc 10 perc 5 perc, visszafelé a szerbek előtt kellett várni 2,5 órát Röszkén, egy felet a magyaron. Sebességmérés sehol nem volt, de én is inkább vagyok safety car.
Akik most értek haza és megírták pl a magyar határon való várakozást, azt a nap melyik időszakára kell érteni? Reggel - délben - este? Mert ok, hogy pl 2.5 - 3 óra várakozással telt el az idő, de ez hány órakor történt, pl hajnal 3-kor?
Szia!
Mi szombaton éjszaka értünk haza (a Sarti topikban írtam pár dolgot az utazásról). Szóval szombaton este 8-ra értünk Röszkéhez, 2,5 óra volt a várakozás, de csak nőtt-nőtt a sor. El nem tudom képzelni, hogy a vége mikor kerülhetett sorra. Ráadásul a bolgárok iszonyú szemét módon, kikerülve a több km-es sort, előre mentek és ahol találtak két araszoló kocsi között egy autónyi lyukat, bevágtak. Majd akinek sikerült, maga elé engedte a társait (kb. 4-5 kocsival voltak, akiket mi láttunk). Ment az anyázás, de a szemük sem rebbent, csak röhögtek .
Mi vasárnap este 6-kor értünk Röszkéhez, ránézésre kb. 2-3 órás sor állt a szerb oldalon. Inkább visszafordultunk Tompa felé, ahol kb 45 perc alatt jöttünk át. Az már természetes, hogy a szerb határőr csak intett hogy menjünk, a magyar oldalon kellett várnunk. Ja és persze vámos ellenőrzés is volt, hogy hoztunk-e valami elvámolni valót?
Mi múlt hét pénteken, augusztus 12-én a Horgos - Röszke átkelőn, délután fél kettőtől negyed ötig voltunk a szerb oldalon, és kb. még 15 percet a magyar oldalon.
Mi innen Korfuról reggel az első komppal indulunk haza , de Röszkét nagy ívben elkerüljük én még egyszer nem fogok több órát várakozni hazafele.... Irány Tompa egyből...
Mi juli 30-an indultunk, akkor a roszkei 4 oras varakozas helyett valasztottuk inkabb Tiszaszigetet. Itt osszesen max 10 percet alltunk. Belgradnal az elkerulon is nagy dugo volt, szer-macedon hataron max fel orat alltunk. Gorogoknel se ki, se be nem volt sor.
Hazafele (08.15) szinten macedon-szerb hataron volt sor. Belgradnal az elkerulo helyett a varos fele mentunk inkabb, de ott a hidfelujites miatt volt hatalmas dugo. meg pont tudtunk kerulni, igy szerencsere nem alltunk ott sem sokat. Magyarorszagra Tompa fele jottunk, kb 5 kocsi volt elottunk a hataron, igy javasolt inkabb oda menni Roszke helyett. Viszont kb minden kis hatarmenti faluban a bokor mogott ott lapultak a rendorok, vigyazni kell.
Mi eleg rendes tempoban mentunk amugy. Ahol a szerbek mentek, ott mi is batrabbak voltunk, tekintve csak ismerik mar az orszagukat...
Ha valakinek szuksege van autopalya dijakra, szoljon. Mi mindenhol euroban fizettunk.
Gorogorszag szerencsere tenyleg tele volt Shell kuttal, igy tudtunk siman tankolni, bar az ejjel-nappali kut fogalmat nem ismerik mindenhol..