97 ben jártam arra először. Anno még busszal 2x majd utána 99töl autóval. És van padka. Engem meg Korfun a barátok várnak.. Még a google map térképen is látszik a betonelválasztó . Nem értem hogy mit értetlenkedsz.. Sajnos képem nincs róla, de keresem, csak hogy az orrod alá tudjam dörgölni.
0.40től 0.49 ig látható a sávelválasztó padka ahol az autósok szoktak állni , majd természetesen vége van, max ott lehet kijönni de csak akkor ha már eljutott addig az utazó... A legbelsőből meg elég nehéz lenne két sor autón kijönni. Na én ebbe a balos sávba nem szoktam beállni , max akkor ha 1-2 autónál nem állt ott több. De hát én egy ilyen szemét alak vagyok aki kimeri használni azt a kevés unios kedvezményt,és nem szól a többieknek....
Hétvégén jöttünk haza a nyaralásból, és a következőket tapasztaltuk (ha érdekel még valakit)
Aug. 22-én indultunk el délután 4 órakkor, és másnap görög idő szerint 13.40-re érkeztünk meg Makrygialosra. Út közben megálltunk aludni egy 4-5 órát a Lapovoi OMV kút mögötti parkolóban. Ettől kicsit tartottunk, de nem volt gáz, senki nem piszkálta a kocsit, sokan aludtak még ott a parkolóban. Ami érdekesség volt számunkra, hogy sokan a kocsi mellett a koszos földön, hálózsákban aludtak a BMW-jük mellett. Hát nekem ez furcsa volt! Mi maradtunk inkább a kocsiban alvásnál!
A magyar-szerb határon 1,5 órát álltunk, mert egyszerűen nem dolgoztak a határon. Nem tudom, hogy műszakváltás volt e (van e még ilyen) vagy csak nem volt kedvük dolgozni.
Odafele Szerbiában kizárólag OMV kútaknál álltunk meg, nagyon tiszták voltak, szerintem pont elegendő távolságban is vannak egymástól. Belgrádba 10 körül értünk este, nem volt semmi forgalom.
Pálya díjakat a következőket fizettünk Szerbiában (nekem erről téves infóim voltak, amiket itt olvastam, nem tudom már kinél)
1. kapu: 3,5 euro
2. kapu: 2,5 euro
3. kapu: 7,5 euro
4. kapu: 2 euro
OMV kútnál Lapovonál kávéztunk is, amit szintén euroval fizettünk, így ahol kellett, ott mindenhol tudtunk Szerbiában euroval fizetni.
Ami furcsa volt, egyetlen egy rendőrt sem láttunk lefelé úton Szerbiában. Tavaly azért 1-2 kocsiban aludtak az út mentén, most még kocsit sem láttunk! Útfelújítás mintha semmit sem haladt volna, bár az igaz hogy most már csak zömében 60-80-as táblák voltak, 40-es csak nagyon elvétve, de persze semmi sem indokolta a kintlétét.
Szerb-Makedón határt 9 körül léptük át, kb 30 perc alatt átmentünk, minden probléma nélkül. A makedónok még mindig kérik a zöldkártyát, és előszeretettel pecsételtek az útlevélbe.
Makedóniában az első Makpetrol kútnál tankoltuk tele a kocsit, nem volt euroban kiírva, de mint tavaly, most is simán elfogadták az eurot. Itt 36 liter 95-öst tankoltunk 50euroért.
Fizetőkapuknál 1 eurot fizettünk mindenhol!Makedóniában sem láttunk rendőrt odafele!
Makedón-Görög határon kb 5-10 perc alatt átmentünk, senki sem akart éppen hozzájuk menni akkor ez olyan 12 fele lehetett. A görög oldalon nem kértek útlevelet sem tőlünk, hanem hajtottak át minket. Először besoroltunk egy hosszabb sorba, aztán láttuk hogy van EU-s sáv is, így gyorsba átsoroltunk, jött volna utánunk a szerb is, de őt visszatessékelte az eredeti sorba a határőr, minket átintettek.
Görögországban az első Eko kútnál álltunk meg, a Thesszaloniki-Athén elágazás utáni 1. kapunál 2,8 eurot kellett fizetni, a Makryhoz közeli kaput pedig még nem üzemelték be, így ott nem kellett fizetni.
Amúgy amerre mi jártunk még Görögországban mindenhol 2,8 eurot fizettünk a pályáért.
Kint a benzin 1,4-1,8 euro között van, persze az eldugott kis faluban az olcsóbb, míg a pálya mellett a drágább.
Visszaút (szept 2. péntek)
Soha többet! A makedón szerb határig nem volt semmi probléma, jól haladtunk, a szerb határhoz közeli utolsó Makpetrol kútnál tankoltunk euroval szintén. Makedóniában 5-6 rendőrrel találkoztunk, volt egy francia kocsi, aki gyorsabban ment, őt ki is szedték azonnal.
Makryról itthoni idő szerint 7.30-kor indultunk el, és Tompához 21.30-kor értünk, kb 300km-ként álltunk meg. Szerbia tele volt vendégmunkásokkal, bevándorló franciákkal, és még sorolhatnám milyen emberekkel...amíg pálya volt haladtunk is nagyjából, majd Belgrád előtt 50-60 km-el megállt a sor, beállt az egész pálya délután 4 órakkor, útfelújítás miatt, 1 sáv volt járható. Kb. 30 percet álltunk (nem csorogtunk, nem lépésben mentünk, hanem egy helyben álltunk) majd egy kicsit megindultunk megint. Az összetorlódott kocsiknak köszönhetően a Belgrád előtti kapunál 1 órát álltunk, mire áthaladtunk. Ott kaptuk az elterelő térképet, de mi úgy döntöttünk átmegyünk Belgrádon, ez péntek du 6 körül lehetett, volt is dugó, de nem vészes, mert végig csorogtunk, mentünk Belgrádon fél óra alatt. Aztán jött a hír hogy Röszkénél már este 7-kor 2 órát kell várni, és tapasztalva, hogy mennyien voltak csak a fizető kapunál,így gondoltuk, akkor irány Hercegszántó és a bajai rokonok meghosszabbítjuk egy hétvégével a nyaralást. Belgrád után még tankoltunk a legközelebbi OMV kúton, ott is euroval fizettünk, sőt még ott vásároltunk is a shop-ban, szintén euroért. Hercegszántó felé nem tudtunk elmenni, mert ahol a GPS jelezte volna hogy térjünk le vagy nem volt lehajtó, vagy felújították, és le volt zárva (GPS-t utazás előtt frissítettük) szóval így továbbmentünk a pályán, hogy akkor megyünk Tompa felé, majd onnan Bajára. Kb még 150km volt hátra, a GPS jelezte, hogy térjünk le most a pályáról. Megint nem láttunk utat, sötét is volt már,így leálltunk a leállósávra, hogy most akkor megint mi legyen. GPS azt mondta 10 méter van még, hát lecsorogtunk, amikor is megláttunk egy gazzal benőtt, de aszfaltozott utat, ami elvileg Szabadka felé vitt minket. De se egy tábla nem volt kirakva, semmilyen jelzés, csak egy sima út. Megpróbálkoztunk vele, és végül elértünk Szabadkára, majd onnan Tompára, és végre haza.
Elég nehezen találtuk meg az utat, viszont ha legközelebb megyünk, akkor tuti erre megyünk, mert sokkal gyorsabb így, mint Röszke felé, és így legalább a sok 60-80-as táblát is kikerüljük, onnan meg az ember választhat hogy M6-oson vagy M5-ösön megy tovább.
Visszafele a wc-k enyhén balkáni állapotban voltak, pedig csak OMV kútnál álltunk meg, de hát ez köszönhető volt a sok vendégmunkásnak.
Az út során főleg Szerbiában rengeteg kóbor állatot láttunk kószálni a pálya mellett, egy kutya be is futott elénk, de szerencsére nem kaptuk el. Viszont láttunk olyat, aki épp elkapta a BMW-vel...
Thesszalonikiben voltak automosó gyerekek, de egyiket sem kellett elzavarni, értettek a szóból elsőre is, Makedóniában pedig kéregetőt láttunk a Makpetrol kútnál, illetve a Makedón-Szerb határon a határátkelőtől, a makedón oldalon voltak ilyen árusok, DVD-t meg nem tom még miket árultak, de magyar kocsihoz oda se mentek, inkább a német rendszámúakat szállták meg.
Összességében csak Szerbián ne kelljen átmenni!! Már alig vártuk, hogy a magyar határt átlépjük! A többi országban nem volt semmi problémánk, illetve az éjszakai lemenetellel megint jól jártunk, főleg hogy most megálltunk aludni. Így mi biztosan maradunk éjszakai pártiak, és nem időzítjük szeptember elejére a visszautat!
mi aznap reggel hajnalban 3 kor indultunk peströl ,de végig üres volt a határ, kb reggel 5 kör értünk röszkére és gyorsan át is engedtek,belgádon is gyorsan átfutottunk
visszafelé kaptuk el a belgrádi forgalmat és persze a szerb magyar határt röszkénél,de a többi határon végig nulla percek alatt sikerült átjutni
nem okoskodok,gégének igaza van,ott a betonsáv,ott szólt ahatár éber őre,hogy ungarische union person,kommt,10perc alatt átmentem,kiabál a sok török,kit érdekel...
Valaki meg tudná mondani, pontosan, hol van a Thermopylai emlékmű? Hogyha Larissából megyek Delfoi-ba, akkor az E75-ön tovább kell mennem még a szoborhoz? (Nincs GPS-em)
Köszi
Igen kicsit tovább kell menni Athén felé (néhány km. csak) és ott meg is tudsz fordulni mert hatalmas parkoló van az út mellett. Fizetni semmiért nem kell ott. De ne csak az emlékművet nézd meg hanem az út jobb oldalán az emlékművel szemben föl lehet sétálni a szorosba is.
Segitsetek már picit, visszaolvasgattam, és kérdezném, hogy most mi ez a határnál lévő betonsávos dolog? Ott valamire figyelni kell? Vagy ott az uniosoknak minden további nélkül lehet előzgetni? Mert nem értettem...
Lehet túl nő vagyok hozzá...
Köszi szépen:)
Köszi! Lenne még egy kérdésem, a Tembi-völgyben hol vannak a források, ki van táblázva rendesen?
van ott egyáltalán forrás? egy folyo megy rajta keresztül ami utána belemegy a tengerbe, van ott egyébként nagy ingyenes parkolo, aluljáron át lehet menni a folyohoz, közben árusok is szoktak ott lenni, ha szerencsés vagy akkor még frissen sült saslik is lesz, aztán még egy hidon keresztül át a folyon, ott a hegyekben van valami érdekesség de azt mi nem néztük meg
Messina ne törödj semmivel, már hiába tették ki hogy unios autoknak átjáro már mindenhol megy mindenki, a határörök épp hangulatátol függ, a görögöknél is ha nincs forgalom akkor amugyis csak egy kaput nyitnak meg