Gondolkoztam Én is a nemzetközi jogsin,de kissas57-tel értek egyet. Vagyis,ha kiváltod és nagyon kötekedni akar úgyis fog más miatt.
Mivel biztos ,hogy nem kell nemzetközi jogsi náluk ezért,nem váltom ki.
Ami kötelező az lesz, tudom,hogy Ők vannak otthon,de Én nem fogok pénzt adni nekik,mivel lesz zöldkártyám,vontatókötelem,utasbiztosítás.... és minden ami kötelező. Szívassák azt akinél valami nem ok,de aki beszerez mindent és semmit nem akar a nyomorult országukban csak átkelni rajta normálisan azt ne bántsák. Max. 1 redbullt adok! lesz ami lesz..........
Már a 90-es évek első felétől rendszeresen járunk görögbe. Tapasztalat:
Abszurd dolgokba nem kötnek bele. De a nemzetközi jogsiba, a "H" matricába, a láthatósági mellénybe, vontatókötélbe, és a poroltóba bele fog kötni ha akar a "hatóság". Ha ezek megvennak akkor inkább elenged és másik palimadarat keres.
Könyörgöm mi a f.szt vitatkozunk olyanon, hogy mi kell, vagy nem kell. Az interneten számtalan helyen leírták már, hogy mi a gépjármű kötelező felszerelése. Ilyen pl. az utasok számával egyező láthatósági mellény, a "H" matrica (ami furcs módon jogszabály szerint nem az orszag jelzést vitatott mutatni), hólánc (egyes időszakokba, egyes országok vonatkozásában (most görögbe nem kell)). Nem kötelező felszerelés: ilyen a poroltó, vontatókötél, pótkocsival közlekedőknek kerék ék (persze ez egyes országokban kötelező), és a nemzetközi jogsi.
Tehát mindenki eldöntheti, hogy mit visz, illetve mit nem visz. Majd ha a macedon lenyulja őt 20-30 euroval, akkor sajnálja, hogy azt a szar kis papirfecni nemzetközi jogsit miért nem váltotta ki szaros 1800 forintért. És nem győzöm hangsulyozni, ha most valaki kiváltja, akkor 3 évig nincs vele gondja. Az útlevelet sem egyszeri alkalomra váltjuk ki! Ugye?!
Alapvetően igaz az a megállapítás, hogy abszurd dolgokért nem büntetnek. A nemzetközi jogsi hiányáért sem büntethetne. De kérdem én, megéri kifizetni azt a plusz néhány eurot, vagy ha ne akarjuk akkor rizikoztatjuk egy több órás ellenőrzést? Szerintem kár ezen tovább polemizálni, inkább olyan infokkal terheljük egymást, hogy pl hol ellenőríznek mostanában a szerb és macedón rendőrök!
Siasztok , Tegnap este értem haza Nei Poriból, sokadszor jártam Görögbe kocsival de ilyen sima utunk még nem volt. A zöldkártyán és az utleveleken kivül semmit nem kértek sehol, várakozni sehol sem kellett. Aki ezután megy nyaralni annak jó nyaralást kivánok, a többieknek jó tervezgetést jövő nyárig.
Tegnap érkeztünk haza Kefaloniából, ahol 2 hetet töltöttünk. Autóval mentünk, teljesen rendben volt minden. Nagyon hálás vagyok a sok hozzászólásért, amiből felkészülhettem az útra. Mindenkinek ezt tudom javasolni, alaposan olvassa el a tapasztalatokat, és induljon el nyugodtan. Mások tapasztalata alapján döntöttünk úgy, hogy kedden indulunk Magyarországról, és rá két hétre hétfőn indulunk haza. Így a határokon forgalom egyáltalán nem volt, pedig nappal utaztunk.
Június 30.-n kedden 5 órakor indultunk, és 7 órakor értünk a határra. Ez az egy hiba volt, pedig olvastam én, hogy ekkor van váltás, így ez volt az egyetlen eset, hogy 45 percbe került az átjutás, de nem a forgalom miatt, hanem a műszakváltás miatt. Mi minden, itt a fórumon szóba került dolgot megvettünk, kiváltottunk (nemzetközi jogsi, utasbiztosítás, nemzetközi zöldkártya, autó kiviteli engedély, eu kártya, volt tűzoltó készülékünk, mellények, H matrica, stb.), ezek közül csak az útlevelet, és a nemzetközi zöldkártyát kérték el (a zöldkártyát a szerbek magyarul kérték!). A csomagtartóba egyedül hazafelé megérkezve a magyar határőrök néztek bele, cigerettát keresve.
Az autópályákra váltottunk dínárt, és dénárt, a szerbeknél teljesen korrektek voltak, a makedonok becsaptak, mert 7 euroért nem valami tisztességesen adták a valutájukat, és papírt sem akartak adni a váltásról, de mivel nem volt nagy összeg, hagytuk. Még egy helyen próbáltak becsapni, a szerbeknél tankoltunk, kártyával fizettem, és más összeget ütöttek be, mint amibe került, 1038 helyett 2038-at. Szerencsére észrevettem, és reklamáltunk, és euroban visszakaptuk. Persze lehet, hogy csak véletlenül félreütötte. Mindenesetre, aki kártyával fizet, bárhol, le kell ellenőrizni a papíron szereplő összeget, persze ezt itthon is meg kell tenni. És nem hülyeség az sem, amit valaki itt tanácsolt, fényképezzük le tankoláskor az értékeket.
A következő volt az útvonalunk:
Mivel először voltunk Görögországban, a szárazföldön sok látnivalót beterveztünk, 1. nap 19 órakor megérkezés Polikastroba, itt egy éjszakát megaludtunk. 2. nap Thesszaloniki, Pella, Veria, este érkezés Kalambakába, itt szállás. 3. nap Meteorák, este érkezés Peramába (Ionnia mellett), itt ismét egy éjszaka szállás. 4. nap Ionnia, Igoumenitsa, Sivota, Perdika, Parga, és Lefkadán át Kefalonia. Az este 18 órás kompot értük el, erre még otthonról foglaltattunk helyet.
Visszafelé július 13.-n hétfőn indultunk, este Polikastroban szálltunk meg, másnap 7 órakor léptük át a görög-szerb határt, és este 18-ra otthon voltunk. A határokon alig volt autó.
Minden sebesség korlátozást betartottunk, még a 40-st is!
Mindenkinek legalább ilyen sima utazást kívánunk!
Persz hogy nem kéri pl. a "H" matricát, hiszen látja, hogy van! Vagy éppen az előttünk lévőt már lenyulta, és örömében simán átengednek. A magyar rendőr sem kéri a környezetvédelmi zöldkártyát (ez nem a korábban szóbakerült zöldkártya), hiszen látja, hogy van vagy nincs. Minket is megállított a magyar rendőr, hogy érvénytelen a környezetvédelmi engedélyünk. Persze a hátsó rendszámból látta. Szerencsére nem büntetett meg.
Ezt csak azért írtam, hogy ha akarnak megbüntetnek, de meg kell tenni mindent azért hogy ezt elkerüljük.
Magyarok között is vannak olyanok akik zsebre dolgoznak. Most Röszkénél éppen hat rendőrt kapcsoltak le.
#1095432009-07-16 08:18:35 Válasz a #109470. hsz-ra
Báró
Nagy meglepetésemre nekem az 5 eusból rendesen visszaadtak 4 eu-t. Azután a 2 euból 1 eut. Arra számítottam, ha rendesen ad is vissza, akkor csak denarban.
De ezt már visszafelé nem kockáztattatm meg. Mindenhol 1 eu-t adtam.
Visszafelé a 3. kapunál pont az a kapus volt. aki 2 éve 5 eut kért az 1 helyett (3 eu-ban egyeztünk meg, akkor még zöldfülű voltam), most szó nélkül adta a blokkot.
HA, viszont nem akarna visszaadni, akkor nyugodtan reklamálj.
(Bocs az offért, de az IDE látogatóknak hasznos lehet):
Aki az EU kártyát postán szeretné megrendelni, az 30 napos átfutási időt jelent! Viszont elegendő az OEP honlapjáról letöltött űrlapot kitölteni és elküldeni levélben. Én inkább személyesen intézem, nem kell időpontot kérni, csak bemenni (nyitvatartási időben ) az illetékes OEP kirendeltséghez, kell hozzá személyi+lakcímkártya+TAJ kártya+igénylőlap/kobak, plusz még meghatalmazás (ez is letölthető), és akkor egyvalaki el tudja intézni az egész családnak. Állítólag pár perc az ügyintézés.
Tegnap kiváltottam a NK jogsit bár kihullott a maradék hajam is, itt az okmányiroda még finoman szólva nem EU-konform
Valaki írta hogy Pestről az M5-ösön 1,5 óra alatt Röszkénél van... hát, irígylem a pestieket! Nekünk innen (Hortobágy keleti vége) legalább 3-3,5 óra
Már a 90-es évek első felétől rendszeresen járunk görögbe. Tapasztalat:
Abszurd dolgokba nem kötnek bele. De a nemzetközi jogsiba, a "H" matricába, a láthatósági mellénybe, vontatókötélbe, és a poroltóba bele fog kötni ha akar a "hatóság". Ha ezek megvennak akkor inkább elenged és másik palimadarat keres.
Könyörgöm mi a f.szt vitatkozunk olyanon, hogy mi kell, vagy nem kell. Az interneten számtalan helyen leírták már, hogy mi a gépjármű kötelező felszerelése. Ilyen pl. az utasok számával egyező láthatósági mellény, a "H" matrica (ami furcs módon jogszabály szerint nem az orszag jelzést vitatott mutatni), hólánc (egyes időszakokba, egyes országok vonatkozásában (most görögbe nem kell)). Nem kötelező felszerelés: ilyen a poroltó, vontatókötél, pótkocsival közlekedőknek kerék ék (persze ez egyes országokban kötelező), és a nemzetközi jogsi.
Tehát mindenki eldöntheti, hogy mit visz, illetve mit nem visz. Majd ha a macedon lenyulja őt 20-30 euroval, akkor sajnálja, hogy azt a szar kis papirfecni nemzetközi jogsit miért nem váltotta ki szaros 1800 forintért. És nem győzöm hangsulyozni, ha most valaki kiváltja, akkor 3 évig nincs vele gondja. Az útlevelet sem egyszeri alkalomra váltjuk ki! Ugye?!
Alapvetően igaz az a megállapítás, hogy abszurd dolgokért nem büntetnek. A nemzetközi jogsi hiányáért sem büntethetne. De kérdem én, megéri kifizetni azt a plusz néhány eurot, vagy ha ne akarjuk akkor rizikoztatjuk egy több órás ellenőrzést? Szerintem kár ezen tovább polemizálni, inkább olyan infokkal terheljük egymást, hogy pl hol ellenőríznek mostanában a szerb és macedón rendőrök!