#1592702011-03-30 20:32:50 Válasz a #159239. hsz-ra
Igen, számíthattok
Mi tavaly augusztus második felében voltunk, a tenger és az idő is meleg volt. Augusztus vége felé már volt hogy esett nálunk is, főleg reggel, illetve éjszaka, de mire strandolni mentünk, addigra már szikrázó napsütés volt.
A tenger meg ugye ha egyszer felmelegszik, akkor nem egy könnyen hül le, és ha csak nem esik, a szórt fényben még kellemesebben is barnul az ember, mint tűző napsütésben
Mi már kétszer voltunk szeptember első felében. 2008-ban szeptember 4-18 között a Chalkidikin végig nagyon jó idő volt az utolsó nap kivételével. Ekkor elkezdett fújni a szél és lehült az idő. Tavaly Thassoson voltunk szintén ebben az időpontban. Ez a nyaralás már kicsit borongósabb volt (kb. 3 egész nap borult), de az eső elkerült minket, viszont szintén hidegben indultunk haza. Viszont sem pulóver, sem hosszúnadrág nem kellett. Szerintem 2 hét alatt 3 borult nap nyáron is előfordul. Idén ha sikerül júniust célozzuk meg, majd meglátjuk, szerencsénk lesz-e az idővel.
Mi tavaly július 24-től voltunk Sartin. 1 nap esett az eső, de összességében sem volt kánikula. Olyan 28-30 fok lehetett végig, és a szél is fujdogált. Ettől jobb időre számítottam az előző évi tapasztalataim alapján.
Mi tavalyelőtt voltunk Sartin június végén, csodálatos idő volt, este is rövidujjúban sétálgattunk. Egy nap volt volt olyan, hogy Sartin esett az eső, de átmentünk Porto Koufo-ba, a Kalózok öblébe és még a napernyő alatt is melegünk volt. Egyébként személyes tapasztalataim alapján a félszigetre jellemző, ha az egyik oldalon esik az eső, a másikon valahol biztosan jó idő van. A szomszédaink is ezt tapasztalták.
A Magyarországon megszokottól sok mindenben eltérnek a görög vendéglátási szokások. A híres görög vendégszeretet a vendég felé irányuló mosollyal kezdődik és sok egyéb nálunk nem használt szokással folytatódik. A görögök értékelik, ha a vendég görögül próbál megszólalni és főleg, a visszatérő vendégeket szeretik nagyon. Ezt sokszor meg is hálálják különböző formában.. Néhány vendéglátóhelyen a sütemény mellé ingyen víz jár, illetve a koktélbárokban előfordul, hogy az ital mellé ajándék mogyorót, pisztáciát hoz ki a pincér. (Ezt persze nem várhatjuk el, nem mindenhol van ilyen!) A másik érdekesség, hogy ahol egyszer már jártál, az a vendéglátós minden alkalommal köszön neked, ha találkoztok, olyan lelkesen tudnak integetni és bólintani, hogy külön élménye ez az estéknek, hogy ahogy végigmész a falu utcájában, minden második ember megismer. Így van ez a kereskedőkkel is, de természetesen csak a kis falvakra gondoljunk, hiszen ahol nagyobb a lakosság, vagy a turistaforgalom, ott azért még a görög memória is véges..
Sok görög tavernában ellentétben az itthonival, az a szokás, hogy az étkezés végeztével nem jön a pincér és nem szedi le az asztalt. Ez azért van, mert a görögök a terített asztalt magánszférának tekintik, abba nem nyúlnak bele, érezze magát jól a kedves vendég. Találkoztunk azonban ennek az ellenkezőjével is, tehát ez sem mindenhol van így. Ami viszont minden görög étteremben szokás, a papír “abrosz”. A papír abrosz nagyszerű találmány, hiszen egyszer használatos és praktikus a szezonban, amikor sok a vendég. Miután a vendég elment, minden maradékot a papírterítőre borítanak és egyben, összegyűrve a terítőt elviszik azt. Ez után törlik le az így egyébként is tisztán maradt asztalt.
Említettük már a görög vendéglátós háláját. Előfordul, hogy a visszatérő vendéget megajándékozzák egy-egy rövid itallal, ezt nem szabad visszautasítani, hiszen ez ajándék és ez minden számukra szimpatikus, “törzsvendégnek jár”!
A Magyarországon megszokottól sok mindenben eltérnek a görög vendéglátási szokások. A híres görög vendégszeretet a vendég felé irányuló mosollyal kezdődik és sok egyéb nálunk nem használt szokással folytatódik. A görögök értékelik, ha a vendég görögül próbál megszólalni és főleg, a visszatérő vendégeket szeretik nagyon. Ezt sokszor meg is hálálják különböző formában.. Néhány vendéglátóhelyen a sütemény mellé ingyen víz jár, illetve a koktélbárokban előfordul, hogy az ital mellé ajándék mogyorót, pisztáciát hoz ki a pincér. (Ezt persze nem várhatjuk el, nem mindenhol van ilyen!) A másik érdekesség, hogy ahol egyszer már jártál, az a vendéglátós minden alkalommal köszön neked, ha találkoztok, olyan lelkesen tudnak integetni és bólintani, hogy külön élménye ez az estéknek, hogy ahogy végigmész a falu utcájában, minden második ember megismer. Így van ez a kereskedőkkel is, de természetesen csak a kis falvakra gondoljunk, hiszen ahol nagyobb a lakosság, vagy a turistaforgalom, ott azért még a görög memória is véges..
Sok görög tavernában ellentétben az itthonival, az a szokás, hogy az étkezés végeztével nem jön a pincér és nem szedi le az asztalt. Ez azért van, mert a görögök a terített asztalt magánszférának tekintik, abba nem nyúlnak bele, érezze magát jól a kedves vendég. Találkoztunk azonban ennek az ellenkezőjével is, tehát ez sem mindenhol van így. Ami viszont minden görög étteremben szokás, a papír “abrosz”. A papír abrosz nagyszerű találmány, hiszen egyszer használatos és praktikus a szezonban, amikor sok a vendég. Miután a vendég elment, minden maradékot a papírterítőre borítanak és egyben, összegyűrve a terítőt elviszik azt. Ez után törlik le az így egyébként is tisztán maradt asztalt.
Említettük már a görög vendéglátós háláját. Előfordul, hogy a visszatérő vendéget megajándékozzák egy-egy rövid itallal, ezt nem szabad visszautasítani, hiszen ez ajándék és ez minden számukra szimpatikus, “törzsvendégnek jár”!
Kedves László,
Jóllehet a megállapításaid igazak és hasznosak azok számára, akik még nem jártak Görögországban, de szerintem fontos egy-két dolgot pontosítani.
1. a bejegyzésed címe "Étkezési szokások Görögországban". Sztem erről inkább a görögök, illetve a közöttük/velük élő honfitársaink tudnának mesélni. amiről Te írsz, az arra vonatkozik, hogy egy átlagnyaralót hogyan etetnek.
2. ne általánosítsunk - hiszen csupán a saját vagy/és néhány egyéb hasonló Görögországban nyaraló honfitársunk saját élményein alapul az összefoglalód.
3. Pl. azt írod, hogy minden görög étteremben szokás a papír abrosz. Hát nem, nem mindehgyikben! A magukat komolyan vevő éttermekben aborsz van, fehér abrosz! És a kis falusi tavernákban gyakran valami kockás vagy színes és nem tesznek rá papírt. Esetleg egy kis fehér abroszt, átlósan, amit aztán összeszednek.
4. Valóban praktikus találmány a papírabrosz. Mert nem kell kimosni.
DE: szerintem gusztustalan, ahogy minden összeborítanak benne. Egyetlen egyszer volt ehhez szerencsém egy athéni tömeg-turista étkeztetőben, és soha többé. Nincs kifogaásom a papírabrosz ellen, de csak akkor, ha abroszként és nem szemeteszsáként használják.
Tartsd/tartsátok nagyképűségnek, de olyan helyre nem ülünk be, ahol az abroszba csomagolják a maradékot, miközben esetleg éppen fizetünk. Én elvárom, hogy leszedjék az asztalt, elvigyék az üres tányérokat és a vacsora romjait, miközben még iszogatunk vagy valami desszertet eszünk.
És azt gondolom, hogy a görög étkezési szokások pont emiatt sem helyénvaló: kétlem, hogy a görögök ezt otthon így csinálják...
Sziasztok!
Nem tudom most a megfelelő topikba sikerül e a kérdésemet feltenni,kerestem volna a motor bérlési lehetőségekről szólót megtalálni,de nem sikerült .
Mi már ugyan voltunk Paralián,de akkor nem volt aktuális a kérdésem. Most viszont szeretnénk motort bérelni,és a Panos kölcsönzőjén kívül nem tudunk több helyen bérlési lehetőségről,és ebben szeretném a segítségét kérni,aki tudja,hogy hol vannak még Paralián motorbérlési lehetőségek,annak külön nagyon örülnék,ha tavalyi(vagy már az idén nyaralt)árakról is kaphatnék tájékoztatót.
Sziasztok!
Nem tudom most a megfelelő topikba sikerül e a kérdésemet feltenni,kerestem volna a motor bérlési lehetőségekről szólót megtalálni,de nem sikerült .
Mi már ugyan voltunk Paralián,de akkor nem volt aktuális a kérdésem. Most viszont szeretnénk motort bérelni,és a Panos kölcsönzőjén kívül nem tudunk több helyen bérlési lehetőségről,és ebben szeretném a segítségét kérni,aki tudja,hogy hol vannak még Paralián motorbérlési lehetőségek,annak külön nagyon örülnék,ha tavalyi(vagy már az idén nyaralt)árakról is kaphatnék tájékoztatót.
A VÁLASZT ELŐRE IS NAGYON KÖSZÖNÖM !
Szia Helena !
Célszerű lenne a Paralia topicba is feltenni a kérdést lassan már lesznek olyanok akik hazatérnek az első turnusokból és feltehetően tudnak friss infót adni már több hely, több lehetőség
#1642822011-06-03 12:45:56 Válasz a #164280. hsz-ra
Szia puma!
Igen,biztos igazad van,hogy a paralia topicban is kellene érdeklődnöm,hosszú ideje nézegetem azt a topicot,de annyira kihalt most ,nem értem miért.Mi 2008-ban voltunk,akkor naponta 4-5 oldalt írogattunk,most meg....hát nem tudom miért ,de alig van 4 naponta valaki fönn .
2009-ben Sartin voltunk,és az a topik most is "pörög".Remélem lesznek hazaérkezők,és érdeklődöm ott is!
Köszi a válaszodat !
A Magyarországon megszokottól sok mindenben eltérnek a görög vendéglátási szokások. A híres görög vendégszeretet a vendég felé irányuló mosollyal kezdődik és sok egyéb nálunk nem használt szokással folytatódik. A görögök értékelik, ha a vendég görögül próbál megszólalni és főleg, a visszatérő vendégeket szeretik nagyon. Ezt sokszor meg is hálálják különböző formában.. Néhány vendéglátóhelyen a sütemény mellé ingyen víz jár, illetve a koktélbárokban előfordul, hogy az ital mellé ajándék mogyorót, pisztáciát hoz ki a pincér. (Ezt persze nem várhatjuk el, nem mindenhol van ilyen!) A másik érdekesség, hogy ahol egyszer már jártál, az a vendéglátós minden alkalommal köszön neked, ha találkoztok, olyan lelkesen tudnak integetni és bólintani, hogy külön élménye ez az estéknek, hogy ahogy végigmész a falu utcájában, minden második ember megismer. Így van ez a kereskedőkkel is, de természetesen csak a kis falvakra gondoljunk, hiszen ahol nagyobb a lakosság, vagy a turistaforgalom, ott azért még a görög memória is véges..
Sok görög tavernában ellentétben az itthonival, az a szokás, hogy az étkezés végeztével nem jön a pincér és nem szedi le az asztalt. Ez azért van, mert a görögök a terített asztalt magánszférának tekintik, abba nem nyúlnak bele, érezze magát jól a kedves vendég. Találkoztunk azonban ennek az ellenkezőjével is, tehát ez sem mindenhol van így. Ami viszont minden görög étteremben szokás, a papír “abrosz”. A papír abrosz nagyszerű találmány, hiszen egyszer használatos és praktikus a szezonban, amikor sok a vendég. Miután a vendég elment, minden maradékot a papírterítőre borítanak és egyben, összegyűrve a terítőt elviszik azt. Ez után törlik le az így egyébként is tisztán maradt asztalt.
Említettük már a görög vendéglátós háláját. Előfordul, hogy a visszatérő vendéget megajándékozzák egy-egy rövid itallal, ezt nem szabad visszautasítani, hiszen ez ajándék és ez minden számukra szimpatikus, “törzsvendégnek jár”!
Én annyit pontosítanék, hogy ezek az integetős stb. dolgok a turistáknak jár és nagyon jó kereskedelmi érzékkel irányított viselkedési forma, mindazonáltal persze, hogy örül az ember, mikor megismerik és köszöntik:). A papírabrosz kimondottan a tavernákban szokás, amik amolyan olcsóbb éttermeknek számítanak. Athénban és egyéb nagyvárosokban (de kisebb helyeken is..) vannak teljesen európai jellegű vendéglők, ahol természetesen nem papír az abrosz és ahol a pincér rögtön szed le mindent, ahogy végzünk. Ezek a vendéglők általában drágák az átlag görög zsebnek, ezért ezeket inkább a jómódúak látogatják. Az ajándék ital meg akármi bele van kalkulálva simán az árba, de nem akarok illúzióromboló lenni, biztos ti is értitek, hogy ha nem lenne így nem lehetne százával az embereket kínálgatni ingyen, mert rámenne a business:)) De hát fent kell tartani a "kedves görög vendéglátós" imázst, és ez megérzésem szt az idén fokozottan így lesz, mert a harc még nagyobb a betevőért.
És azt gondolom, hogy a görög étkezési szokások pont emiatt sem helyénvaló: kétlem, hogy a görögök ezt otthon így csinálják...
Üdv,
Medi
Szia Medi,
nagyon jó a meglátásod. A görög otthonokban semmi sem olyan mint amilyennek kifele vagy inkább kívülről látszik, az egy teljesen ismeretlen terület a turisták felé és keveseknek adatik meg valóban a kulisszák mögé látni. És természetesen nincsen papírabrosz és szemét-összeborítás
#1643942011-06-04 13:23:05 Válasz a #164316. hsz-ra
Gondolom, részünkről is élnek azok a sztereotípiák, mint amit rólunk is alkotnak a hozzánk látogató turisták. Egy taverna tulajdonos, bizonyára az udvariasság kedvérét, érdeklődött a nációm felől, majd megtudván azt (ez nem a magyarok közkedvelt nyaralóhelyeinek egyike volt, sőt! ) felderült az arca, kiderült Ő "ismeri" Magyarországot, járt itt, ez az a hely, ahol az emberek gulyáson, pörköltön, halászlén és téliszalámin élnek, lovon nyargalásznak meg a Balatonon süttetik magukat. Csodálkozott amikor elmondtam neki, hogy ez igen-igen távol van a valóságtól. (majd megkérdezte, nincs-e nálam eladó téliszalámi )
#1643992011-06-04 14:49:13 Válasz a #164394. hsz-ra
Triznyak írta:
az emberek gulyáson, pörköltön, halászlén és téliszalámin élnek, lovon nyargalásznak meg a Balatonon süttetik magukat.
Miért, nem? Mi ebben a sztereotípia?? Jó, nem nyargalászunk lovon hétköznapi közlekedés gyanánt (viszont a lósport újra nagyon népszerű!), de amúgy a többi igaz. Persze nem csak ezeket a kajákat esszük, de benne vannak a hétköznapi étrendben, és azért a Balaton is tele van nyáron...