Elnézést, ha butaságot kérdeztem. Teljesen össze vagyok zavarodva. Én azt hallottam, hogy Görögország kilépett az unio-ból (vagy csak akart). ezért gondoltam, hogy akkor már az eurot sem fogadják el, meg a személyit sem. Tavaly még Macedonia is elfogadta az eurot, az idén már nem.
Tényleg nem akartam sületlenséget kérdezni.
Egyébként még autóval soha nem mentünk, ez lenne az első, de lehet tényleg jobb, ha marad a busz, bár lehet keresünk útitársakat.
Szóval akkor megnyugodtam, hogy nincs változás, továbbra sem kell az útlevél.
Tényleg bocsi, hogy butaságot kérdeztem.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
#1982872013-01-30 08:51:20 Válasz a #198283. hsz-ra
Mi tavaly mentünk először autóval Görögországba. Több fórumot is elolvastam, de innen kaptam a legtöbb segítséget és hasznos, aktuális információt, amik meg is állták helyüket a valóságban is.
Szerintem előbb olvasni - akár több helyen is-, utána kérdezni, így kisebb eséllyel futsz bele ilyen kérdésekbe.
Egyébként még addig van egy fél év, addig még elfogadhatják az eurot a macedónok hivatalosan is, nemértem miért mennének szembe a nemzetközi európai gyakorlattal, szerintem ami most van átmeneti állapot és nyárig még változhat. Ha meg nem a legegyszerűbb még mindig a bankkártya, nekem legalábbis
Szevasz Larik
Javaslom neked, hogy bátran induljatok el kocsival nyaralni,ez is külön élmény.
Ha üzemképes autód, bármilyen devizád, bankkártyád, és némi leleményességed van, meg fogod oldani.
Az eurón és az unión kívül is van élet, lásd, sokan utaznak egyénileg Ukrajnába, Albániába, sőt Törökországba is stb.
Mi 20 éve járjuk Görögországot egyénileg, Krétára is kocsival mentünk, és még menni is fogunk, kissebb kellemetlenségeket leszámítva csak jó tapasztalataink vannak.
2012-ben junius 1-23 ig voltunk, éppen a választások is bele estek. Előtte elég sok butaságot is írtak az ottani állapotoról, amit mi nem tapasztaltunk.
Természetesen nem mentünk választási gyűlésekre és tüntetések közelébe, mert azért nem árt az óvatosság. De ez nálunk is így van.
Több csatornából tájékozódni, és belevágni.
Kellemes nyaralást, és kíváncsi leszek a tapasztalataidra.
#1983222013-01-30 14:22:28 Válasz a #198290. hsz-ra
Én is úgy gondolom, átmeneti állapot ,hogy nem fogadnak el eurót. Nem hiszem,hogy minden külföldi tudná a jelenlegi szabályozást és biztos vagyok benne,hogy sokan mostanában is euróval szeretnének fizetni. Persze úgy gondolom,minden ország szabályozásait be kell tartani,az a tiszta,viszont szerintem nyár elejére/közepére(max. főszezonra) ismét megoldják az euróval történő fizetést,annyi különbséggel,hogy ki lesz írva az ár euróban is. Viszont,ha marad a jelenlegi szabály,akkor alkalmazkodni fogok hozzá.
#1983592013-01-31 00:23:57 Válasz a #198322. hsz-ra
"szerintem nyár elejére/közepére(max. főszezonra) ismét megoldják az euróval történő fizetést,"
Ismét??? Soha nem volt hivatalos az €-val fizetés. Az egész a korrupcióról szólt, most ezt unta meg a hivatal. (valakit bizonyára kifelejtettek az osztozkodásnál..... ) Sajnos "balkáni" módon, mert így ők maguk is rosszabbul járnak, mintha hivatalossá tették volna inkább. (lásd Szerbia)
#1983602013-01-31 00:33:50 Válasz a #198283. hsz-ra
"Én azt hallottam, hogy Görögország kilépett az unio-ból (vagy csak akart)."
Ilyenről szó sem volt, "mindössze" az € övezetből való távozás vetődött fel. Mostanra erről sincs már szó. ( a jövőt persze nem ismerhetjük, ahhoz el kell utazni Delphi-be. Ha már ott vagyunk, akkor meg úgy is tudjuk az összes itt felvetődött kérdésre a választ. )
#1983852013-01-31 15:54:44 Válasz a #198359. hsz-ra
Idézet:
korrupcióról szólt
..és szól továbbra is,hiszen csak áttevődik a folyamat a kapusoktól,a határt követő postára,speditőrök-sofőrök utcájára,és vagy az első benzinkutak valamelyikére,mekkora biznisz lesz nekik,mert nyilván nem fog elhajtani 5-10 eurós láttán bármelyikük.
Ha valakit érdekel: idén nyáron együtt megyünk GO-ba egy másik családdal és a két autó helyett egy bérelhető 9 fős Opel Vivaroval utazunk. Az autó majdnem új, egy hete volt benne 156 km (nem 156 ezer)! Az autó a hosszú változat, valami 1500 l-es csomagtartója van, külön hátsó klímás, 2.0 dízel 6 fokozatú váltóval, kb. 7-9 l közti fogyasztással. Szerintem érdemes elgondolkozni rajta.. Priviben meg tudom adni az elérhetőséget. Ja és Szeged környékén van a kocsi, egész éves pályamatricával és cascóval.
"Ismét??? Soha nem volt hivatalos az €-val fizetés. Az egész a korrupcióról szólt, most ezt unta meg a hivatal. (valakit bizonyára kifelejtettek az osztozkodásnál..... ) Sajnos "balkáni" módon, mert így ők maguk is rosszabbul járnak, mintha hivatalossá tették volna inkább. (lásd Szerbia) "
Igen igazad van nem volt hivatalos soha sem,én is csak azt mondtam,hogy ismét megoldják,hogy lehessen euróval fizetni! Szerintem is könnyen megoldhatják,hogy hivatalos legyen. Úgy,mint Szerbiában.Máskülönben pedig kariapu-val kell egyetértenem,mert,ha marad így minden,akkor is marad a korrupció,csak most nem a kapusok,hanem mások fognak jól járni. Egyébként egy átlagos nyaralónak szerintem nem kell ezen bosszankodni,hiszen nem nagy összegről van szó egy család esetén,tehát úgy látom,csak emiatt nem érdemes egy remeknek induló nyaraláson stresszelni. Engem sokkal jobban bosszant ennél,hogy a hazai benzinkutak ezentúl 2x is emelhetek árat,mint pl. a héten. Várom már a jó konstrukciójú kis fogyasztású autók megjelenését,elterjedését,persze amikre kb. annyit kell költeni fenntartásra,mint most egy átlagos benzinesre. Remélem nem álom.
Ha valakit érdekel: idén nyáron együtt megyünk GO-ba egy másik családdal és a két autó helyett egy bérelhető 9 fős Opel Vivaroval utazunk. Az autó majdnem új, egy hete volt benne 156 km (nem 156 ezer)! Az autó a hosszú változat, valami 1500 l-es csomagtartója van, külön hátsó klímás, 2.0 dízel 6 fokozatú váltóval, kb. 7-9 l közti fogyasztással. Szerintem érdemes elgondolkozni rajta.. Priviben meg tudom adni az elérhetőséget. Ja és Szeged környékén van a kocsi, egész éves pályamatricával és cascóval.
Szia, minket lehet, hogy érdekelne. Egyelőre 6-an mennénk két autóval Bp-ről, de még változhat. Ide írhatsz: nemykukacfreestartponthu.
Ha esetleg másnak is lenne ajánlata, szívesen veszem.
#1986832013-02-05 19:06:01 Válasz a #198530. hsz-ra
Kedves zolee!
Szeretném megkérdezni- már többször voltam Görögországban mindig készültem 1-2 €-os érmékkel mindig elfogadták- nem lehet a Macedón autópálya kapuknál €-val fizetni?
Még tavaly augusztusban sem volt gond.
Köszönöm a felvilágosítást, idén is megyünk, igaz majd csak július végén.
#1987402013-02-06 19:29:45 Válasz a #198690. hsz-ra
Köszönöm az információt!
Elnézést, hogy olyat kérdeztem amire kaptam volna választ ha vissza olvasok.
Tudom,csak enyhe mentség, de több témában több mindent olvastam a "Hellaszon", majd megnéztem ezt a témát is, három oldalt vissza olvastam de úgy látszik többet kellett volna.