viizo egyik leírásában láttam, hogy "...A Myrtos egészen más arcait mutatja, holdfázistól és a szél erősségétől függően: nyugodt állapotban a tükörsima felszín... ...A másik arc egészen más: ha megfelelő időben érkezünk, több méteres hullámok hívnak kalandra..."
A kérdés pedig az, hogy ezt hol lehet nyomon követni mikor vannak ezek a holdfázisok, illetve milyen fázisnál milyen hullámzásra lehet számítani? Mert a két hét alatt többször is ellátogatnánk a Myrtos-hoz ,de jó lenne ha több arcát is látnánk.
#2127732014-01-29 17:19:27 Válasz a #212768. hsz-ra
Pár éve volt szerencsénk egy helyi halásszal kimenni néhányszor a vízre, és ehhez aránylag sima víz kellett! Ezt nagyjából úgy tesztelte az illető, hogy kimentünk a teraszára, elnézett a tenger felé, és azt mondta: ez most OK Kb. szerintem Te is így tudhatod meg, hogy éppen hullámos-e a tenger, vagy éppen simább a víz Szóval sok mindenen múlik, mi hajóútra is úgy szoktunk menni, hogy reggel indulás előtt 1 órával kimegyek a partra, és aszerint megyek befizetni, hogy hullámos-e a tenger, vagy nyugodt!
#2127892014-01-29 19:53:23 Válasz a #212785. hsz-ra
állítólag a balatoni halászok ilyenkor benyálazzák az ujjukat, levegőbe tartják és ahonnét fázik, onnét fúj. Gondolom egy szigeten a tervezéshez jó, ha van pluszban egy térkép + egy iránytű ...
#2127902014-01-29 19:58:30 Válasz a #212785. hsz-ra
Okairos.gr felhasználásával jól el lehet dönteni beírogatva a sziget külőnböző településeit akár már másnapra nagyon megbízható adatokat ad szélirányra is,meg erőségre is kint ezt használtam tavaly, nagyon bevált.
(Skala,Argostoli ,Fiskardo,Vlachata,Sami,stb)
#2127912014-01-29 20:04:11 Válasz a #212768. hsz-ra
szia MaciG!
Az apály-dagály, telihold-félhold-stb mind-mind játszik ebben a játékban, de azt ne kérdezd, melyiknél mi van, mert nyaralásokon mindig jól megjegyzem, hogy a nagy hullámozásoknál épp mi volt, de aztán pár nap múlva jól el is felejtem
A két hét alatt (hú, de irigyellek, nem lesz gyenge két hét ) bőven fogod látni minden arcát a Myrtosnak - nálam az óriáshullámos messze a favorit!
A skai még menő híradójában baromi képeket mutattak a Kounopetra környékén megnyílt földről, kövekkel fullon lévő útról , na meg a Myrtos Assos felőli kilátója melleti leszakadt hegyoldalról is,remélem felkerül majd arhív hírek közé hogy mégegyszer meg tudjam nézni,kikockázva is.
#2127932014-01-29 20:33:21 Válasz a #212792. hsz-ra
Én egyszer láttam simának a Myrtost, de elszalasztottuk, mert más volt a napi progi, másnapra meg akkora hullámok lettek, hogy 10-15 méterre a partig is feljött némelyik
Mi többször is voltunk Myrtoson és azt kell mondjam, hogy inkább volt nyugodt, mint háborgó az esetek többségében. Biztosan szerencsénk is volt. Mondjuk én akkor is szeretem, amikor hullámzik.