#2170392014-05-30 15:49:11 Válasz a #217032. hsz-ra
Ez igaz, de pár éve jelentősen kiegészült a besorolás.
Minket az I. és a II. kategória érdekel.
Az I. kategória a két tengelyes, utánfutó nélküli gépjárműveké, aminek az "a" alkategóriája maradt az első tengelynél mért 1.30 m alatti magasság, de alkottak egy "b" alkategóriát, ami a 3.5 T alatti súlyú és 1.90 alatti legnagyobb magasságú járműveké.
A II. kategóriának már három alpontja van. Az első kettő megegyezik az I. kategóriába tartozó járművekkel, amelyek utánfutót húznak.
A harmadik, "c" alpontba azok a járgányok tartoznak, amelyek 3.5T alattiak és 1.90 m feletti magasságúak és nem húznak utánfutót.
A régi szabályozás szerint a Transporter, Transit kategóriás autók a III. kategóriába voltak sorolva (mivel az első tengelynél mért magasság bőven 130 cm felett volt), most pedig a magasságtól függően Ib, vagy IIc kategóriát kell fizetni. Ez a lakókocsis utazóknak kb. 50% megtakarítás, az 190 cm-nél alacsonyabb, de "orr nélküli" kialakítású autóknál pedig 67%-ot.
Az előző oldalon valaki említette, hogy reális kockázatot lát abban, hogy a törökök az ásotthalmi átkelőt előbb-utóbb fel fogják fedezni.
Én mostanában elég sokat használtam ezt a határállomást, mert valóban jó alternatívát kínál röszke helyett, viszont nemzetiségre való korlátozást sehol sem láttam.
A nyitvatartási idő valamint az, hogy milyen járművel lehet igénybe venni az átkelőt az ki van írva a "bejáratnál" de ezen kívül semmi több.
Magyarán, ha egy 3. országbeli nem EU állampolgár jelentkezik ki/be lépésre, akkor milyen indokkal tudja a rendőr elküldeni ?
Ugye van 2 sáv, egy EU -s valamint egy "all passport"... ez utóbbiba elvileg minden belefér.
#2170472014-05-30 21:10:41 Válasz a #217046. hsz-ra
Én voltam az a valaki... És azok alapján, amit írsz, még borúlátóbb vagyok!
Jobb híján komolyan gondolkodtam rajta, hogy szokásainkkal szakítva este indulunk haza, úgy, hogy reggelre érjük el kis hazánkat, és Ásotthalomnak jövünk, de lehet hogy ez is bukós lesz! Tartok tőle, hogy a törökök ugyanúgy keresik a lehetőséget a rövidebb belépésre, mint mi. Előbb-utóbb kipattan rájönnek szerintem.
Szerencsére idén hétfőn indulunk haza, remélem az nem lesz szívás!
#2170552014-05-31 05:52:15 Válasz a #217046. hsz-ra
személyforgalom (autóbusz kivételével), korlátozás: a határátkelőhelyet csak a szerb állampolgárok, valamint az EU, EGT, Svájc állampolgárai valamint az ezek szabad mozgás uniós jogát élvező harmadik országbeli családtagjai használhatják
Más kishatárnál sem írják ki a korlátozást, és mégsem mehetnek. Hogy is szokták mondani? A törvény nem ismerete nem mentesít! Tehát egy török hiába hivatkozik arra hogy nincs kiírva, attól még visszafordítják!
#2170622014-05-31 11:12:34 Válasz a #217056. hsz-ra
Értem, hogy mire gondolsz a törvénnyel kapcsolatban illetve annak nem ismeréséről, viszont ebben az esetben - szerintem - ez nem tartozik ebbe a kategóriába.
Szerintem igenis ki kell(ene) legyen ez írva, az egyértelműség kedvéért, de hangsúlyozom ez személyes vélemény, nem vagyok jogász.
A másik pedig, szerintem praktikusan az nem fog előfordulni, hogy valakit emiatt visszafordítanak és más határátkelőhelyre terelnek, pláne ha már egy jó ideje a sorban áll. Ha a sorból kell emiatt kiszedni valakit, lehet tovább tartana Őt ott visszafordítani, mint ellenőrizni a papírjait és továbbengedni. Ez nem olyan, mintha valaki "jogtalanul" használja az EU sávot és emiatt átküldik egy másikba, az "all passport" sávba.
Én is amondó vagyok, hogy (egyre) többen fognak Ásotthalomnál próbálkozni, ha más miatt nem is de "próba szerencse" alapon. Ha nem jön be, maximum tovább állnak Tompa felé, ami még így is gyorsabb lehet mint Röszkén "alapból" órákat várakozni.
Ettől függetlenül, mivel mindez csak az Én feltételezésem, ha valaki itt járatosabb a témában, nyugodtan írja meg a véleményét...
#2170632014-05-31 11:50:11 Válasz a #217062. hsz-ra
Ha egy adott átkelőhelyen nem léphet be egy adott ember, akkor gyanítom, hogy nem is fogják beengedni. Nem tehetik meg, mert az átkelőhelynek nincs rá "jogosítványa", ez szerintem nem emberség kérdése!
A nagyobb gondom még mindíg az a bizonyos "szabad mozgást élvező családtag". Mert uniós állampolgár a legtöbb török kocsiban akad.....
"A másik pedig, szerintem praktikusan az nem fog előfordulni, hogy valakit emiatt visszafordítanak és más határátkelőhelyre terelnek,"
Komolyan azt gondolod, hogy ott a határőrnek van mérlegelési lehetősége és saját szakállára majd beenged valakit a schengeni övezetbe akit ott tilos beengednie????? Ne már.
#2170672014-05-31 12:26:50 Válasz a #217064. hsz-ra
Már ne is haragudj, de mit értesz az alatt, hogy "tilos beengednie" ?
Pont az előbb beszéltük, hogy igenis beléphet az országba 3. országbeli állampolgár is amennyiben vele utazik legalább egy az EU -ban "szabad mozgást élvező családtag" ! A rendszer már csak ezért sem fogja megtagadni, nem is tagadhatja meg a belépést ilyen útlevéllel rendelkező személy esetében.
Tehát vegyük egy egyszerű példát: Egy német rendszámú autó jelentkezik belépésre a határon. Papa, mama, 2 gyerek. Ebből papa, mama, valamint az egyik gyerek török állampolgár, de a másik gyereknek német útlevele (is) van. Ez az autó elvileg gond nélkül be kell tudjon lépni az országba, mert van legalább egy EU -s családtag az autóban.
Ugyanezen felállás mentén, ha mind a négyen török állampolgárok lennének, akkor szerintetek Ők nem léphetnek be, és ezért visszafordítanák az autót, és átterelnék egy másik, olyan határátkelőre amit 3. országbeliek igénybe vehetnek.
Én csak azt mondtam, hogy szerintem ezt nem fogják megtenni, vagy nem minden esetben, de mivel "mindannyian egy oldalon állunk" ezért ezen fölösleges összeveszni. Ugyanúgy mint ahogy az EU -s sorból sem rakják át az ilyeneket minden esetben az All Passport sorba.
Szerintem a rendszer egyszerűen képtelen feldolgozni azt a helyzetet, hogy egy autóban többen utaznak, akik közül valaki EU -s állampolgár, elég ha csak egyvalaki, akkor az az autó simán beutazhat teljesen függetlenül attól, hogy a többieknek mi a nemzetisége, ellenkező esetben pedig ez nem lehetséges. Nem tudom elképzelni, hogyan tud különbséget tenni...
Én természetesen elfogadom, ha nincs igazam, már csak azért sem mivel pont nem áll az érdekemben hogy úgy legyen ahogy Én gondolom... egyszerűen csak "fel akartam dobni a labdát", és semmi több. Ha a többség azt mondja, hogy szerinte nem így van, akkor az biztos úgy van !
#2170732014-05-31 14:46:54 Válasz a #217067. hsz-ra
Idézet:
Ugyanezen felállás mentén, ha mind a négyen török állampolgárok lennének, akkor szerintetek Ők nem léphetnek be, és ezért visszafordítanák az autót, és átterelnék egy másik, olyan határátkelőre amit 3. országbeliek igénybe vehetnek.
Szerintem: ebben az esetben választhatnak, hogy mindannyian visszafordulnak, vagy kiszáll az, aki nem jöhet és és marad Szerbiában. Ugyanúgy, mintha nem lenne érvényes úti okmánya.
Tavaly egy rendezvényre voltunk hivatalosak Nagyváradra. 4 autóval mentünk, és az egyik autó egyik utasának pár nappal lejárt a személyije. Nála volt az érvényes jogosítványa, de hiába engedte volna át a magyar határőr a román nem járult hozzá, pedig 3-4 órás útról volt szó és igen komoly román üzletemberek próbáltak segíteni neki. Kiszállt, és valaki érte jött otthonról.
Ettől függetlenül nem értem, hogy miért nincs kitáblázva, hogy nem "nemzetközi" határátkelő.
Nagyon sok ötletet és segítséget kaptam az autós utamra Viszont azt el felejtettem megkérdezni, hogy hazafelé is van figyelni való Belgrád előtt? Értem ez alatt, hogy odafelé figyelni kell a lejáratot az elkerülőről. Visszafelé is van valami trükk? Előre is köszönöm...