Szia!
Igazad van döntse el mindenki mit mer bevállalni.Egyet megosztanák az olvasókkal.Tavaly a buszunkról 3 embert leszedtek a Macedón határon mert nem volt rendben az uti okmányuk.Megvárhatták a vissza jövő buszt.
Kész formanyomtatványt nem lehet kapni tudtommal. Nem kell semmi extra: a gyermek és szüleinek adatai, a Te adataid, mely időpontban érvényes, milyen országokat kereshetsz fel. Mindezt magyarul és angolul. Én a neten találtam valami hasonlót, azt kissé átírtam. Az idén már csak a dátumokat kell átírnom.
Hivatalosan mindenhol azt fogják mondani, hogy vigyetek, mert kérhetik elvileg. Tavaly már nálam is volt, az idén is viszek, bár sok értelmét nem látok. Tőlem az elmúlt 5 évben sosem kérték. Magyarországról kilépve még látok is némi esélyt, hogy kérjék, de külföldön honnan tudnák elvált szülőknél, hogy az adott gyerek kinél és milyen jogkörrel van elhelyezve?
Még a lakcím sincs a személyiben/útlevélben! Arról nem is beszélve, hogy honnan ismerik a meghatalmazó szülő/gondviselő aláírását? Ez is csak egy olyan papír, ami a nagy bürokráciában a papírhalmot növeli.
Ha az én gyerekemet a hozzájárulásom nélkül elviszi valaki akár bel-, akár külföldön, azt szépen bejelentem a rendőrségen, és tárt karokkal várják ki-, vagy belépésnél!
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy abban az esetben ha 3 kiskorú gyermekkel utazunk buszos úttal Görögországba, úgy hogy a gyermekeknek az édesanyja nem utazik velünk, csak az édesapa, akkor kell e a másik szülőtől valamiféle hozzájárulás az utazáshoz?
Én a neten olyanokat olvastam hogy közjegyzői okirat, hivatalos fordítás.... tényleg szükséges ez??
Útlevél igényléskor mind a 2 szülő ott volt,nem? A lényeg,hogy mindenkinél érvényes legyen az útlevél v. új szig. A gyerekek részére mesekönyveket és játékokat vigyetek,hogy a többiek is nyugodtan utazhassanak
Elméletileg kérhetnek hozzájárulást, bár tőlünk még sosem kértek. Közjegyző, hivatalos fordítás nem kell, de egy magyar és angol nyelven elkészült nyilatkozat a meghatalmazó, meghatalmazott és a gyerekek adataival, időtartammal, úti céllal nem árt.
Vadevezős! Lehet tudni, mi nem volt rendben azokkal, akiket leszállítottak a buszról?
Csak a biztonság kedvéért megerősítést kérek: kártya személyivel nem kell útlevél, ugye?
Köszi
Az nem elég,ha kilépéskor érvényes a személyi illetve az útlevél ! Arra is oda kell figyelni ,hogy kiutazástól számítva 6 hónapig még érvényesnek is kell lennie annak ! Sokan ezzel nincsenek tisztába ! Tehát utazás előtt erre érdemes odafigyelni,hisz sok kellemetlenségtől óvjuk meg ezzel magunkat és utastársainkat is buszos utazás esetén. Bár ,egyéni utazás esetén se esne jól senkinek sem,ha mondjuk egy személynek nem lenne rendbe a személyi igazolványa vagy útlevele,a fent említett ok miatt .Így tönkre tenné ezzel az egész család/baráti társaság nyaralását.
Ez a 6 hónap nem igaz az út során érintett országokban! Az utiokmánynak addig kell érvényesnek lennie, amíg az országba tartózkodsz! Ezzel kapcsolatban volt egy levélváltásom a konzuli szolgálattal. A 214488 hsz-ban írtam erről.
Szia!
Kettős állampolgár volt minden okmányát odaadta és az útlevele lejárt volna két hónap múlva,dupla turnust mentek volna nászutasok voltak.Maradtak a Macedón határon.
Köszi, Vadevezős, ez érdekes. Vagyis nem igazán van összhangban a macedon intézkedés a Titi68 által írottakkal. Vagy a konzuli szolgálat nem adott helytálló infót vagy a határőr lépte túl a hatáskörét??? Feltételezem, a dupla turnus nem lett volna hosszabb két hónapnál....
Vagy a kettős állampolgárokat mérik más mércével? Csak nem...
!Ne keverjétek össze a belépésnél kért úti okmány érvényességet és azt amikor már bent tartózkodsz egy országban.
A beléptetésnél országonként mást követelhetnek. Az unión belül is érvényes úti okmánnyal kell- lehet közlekedni, mert különben különböző szankciók vannak