szia fcbnandi!
ahogy olvastam a lapod,csak annyit hozzá hogy mikor Levkasba mentek busszal nem bizti hogy jó a kolostor.Inkább mikor Pefkouliára mentek mivel útba esik csak jobbra ki kell menni az útról .Egy óra alatt meg tudtok nézni mindent /állatok .épületek/ szerintem ebből az irányból jobb megköeliteni a beachokat.mi mindkét irányból bejártuk Vassiliki felöl joval szerpentinesebb rövidebbek időben nem mondható. Levkas meg kell nézni melyik nap hogy tartanak sziesztát és ugy menni.Nem egyformák a napok.
szia fcbnandi!
ahogy olvastam a lapod,csak annyit hozzá hogy mikor Levkasba mentek busszal nem bizti hogy jó a kolostor.Inkább mikor Pefkouliára mentek mivel útba esik csak jobbra ki kell menni az útról .Egy óra alatt meg tudtok nézni mindent /állatok .épületek/ szerintem ebből az irányból jobb megköeliteni a beachokat.mi mindkét irányból bejártuk Vassiliki felöl joval szerpentinesebb rövidebbek időben nem mondható. Levkas meg kell nézni melyik nap hogy tartanak sziesztát és ugy menni.Nem egyformák a napok.
Tegnap este értünk haza Lefkadáról, pontosabban még 3 napra megálltunk Pargan is.
Ez valami meseszép sziget! Tuti visszamegyek még jópárszor. Már csak azért is, mert nem sikerült mindent megnézni.
Nem tudom érdekel e valakit, de leírom a tapasztalataimat, ha valaki autóval megy, és nem visszatérő utazó, talán jól jön neki.
Szóval Nagykőrösről indultunk szombat délután5 kor. Röszkénél nagy dugó volt a vendégmunkások miatt, ezt hallottuk a rádióban, ezért Tompa felé vettük eleve az irányt. Kb 5 km sor állt a határ előtt mire odaértünk. Ásotthalom csak este 7 ig volt nyitva, nem értük volna el. A közelben posztoló Rendőr elmondta, hogy kb 3,5-5 óra várakozással lehet kilépni, szerinte menjünk Hercegszántó felé, ott nincs nagy forgalom.
Ez kb 70Km kerülőt jelentett, de valóban 3-4 autó volt a kilépő oldalon. Igo primo navival HERE2014Q4 térképekkel mentünk, és volt egy másik navi is Tomtom 2015-ös térképekkel. Ezt gyorsan el is tettem, mert katasztrófa, a lefedettsége, utat sem jelez ott, ahol a HERE tervez nekem szépen. Szóval kb 2 perc alatt átléptünk szerbiába, ott csak bescannelték a személyiket, és indultunk is tovább.
A hercegszántói kerülő miatt, csak kevéssel Szabadka után mentünk vissza az autópályára, így egy fizetőkapuval kevesebb volt!
Sajnos Nis előtt egy útépítés miatt 3 órát álltunk a pályán. Tanulságos, hogy a posztoló rendőr ellenére mindenki szemrebbenés nélkül osont előre a leálló sávban.Volt olyan Német aki félig kihúzódott oda, hogy ne tudjanak mellette előre menni, de simán lementek a betonról, és a füvön is kikerülték. Miután átjutottunk az 1 sávra szűkített szakaszon, sima utunk volt a Macedón határig. Ott kb 5 perc alatt átjutottunk, mert nem az EU sávba álltunk, hanem a Maceedon citizen sávba. Épp csak egy futó pillantást vetettek az igazolványokra, és engedtek is tovább. Macedóniában elég vacak az autópálya, bár több helyen van terelés, útépítés, felújítás miatt. Sajna itt is beragadtunk 1,5-2 órára egy fizető kapu előtt. Jó hír viszont, hogy mindenütt Euróval fizethettek, és euróban is adnak vissza, nem helyi pénzben. Unokatesómék így fizettek, én végig mastercardot használtam. Ami viszont a görög oldalon nem működik, azok csak kápét fogadtak el! Ez kicsit bosszantott, de úgy készültünk, hogy legyen elég cash nálunk.
Összességében 23 órára sikeredett az út Vasilikiig, jól elfáradtam útközben, azt kell mondjam nagyon megérte, bármikor habozás nélkül vállalnám újra. Az úton oda vissza összesen 50 Euro körül kellett fizetni az autópályakapuknál.
A Benzin Görögörszágban elég húzós áron volt, általában 1,58 és 1,83 Eur között tudtunk tankolni 95-öst.
Sok mindent megnéztünk a 12 nap alatt, de jó sok minden ki is maradt. Nem akartunk egész nap autókázni egyik helyről a másikra, majd jövőre megnézzük, ami most nem jött ösze:
.
A szállásunk Pontiban volt, annak is a legszélén, a parttal párhuzamosan a 2-ik utcában. Nagyon jó volt, mert előttünk lévő házak felfogták a tavernák zaját, és szagát, és már elég magasan voltunk ahhoz, hogy csodás kilátásunk legyen az egész öbölre.
A Studio Rolandosban szálltunk meg, a házigazda Spiros, nagyon kedves, és segítőkész. A szobák szépek, a bútorok újak. Van tv, bár nem néztük, van wifi, és légkondi is benne van a szoba árában. minden szobának tengerre néző erkélye van, egyetlen dolgot hiányoltam, a fürdőben nincs függöny, így minden vizes lesz tusoláskor. :-)Minden második nap tiszta törcsit és ágyneműt kaptunk, mindig útbaigazított, ha kérdeztünk valamit, éttermeket is ajánlott, hallgattam rá, és nem is bántuk meg.
Ponti strandja mellet van 3 tzaverna egymás mellett, a legelső a "the Wave" to kyma" ezt mindenképpen próbáljátok ki, ha ott jártok. Hatalmas adagok, és finom kaja vár. Ajándék desszerttel. Viszont a kenyeret felszámolják, erre figyeljetek!
Vasilikiben pedig a kikötőnél a Dolphin étteremben vannak jó tapasztalataim, nagyon finom, és olcsó ételeik vannak, a pincérrel lehet "alkudozni is"
Aki a szigeten autókázni akar, annak nem árt ha erős idegei, és pár év rutinja van, mert elég hajmeresztő utak vannak a nyugati oldalon is. Volt nálam fedélzeti kamera, tettem fel videót a YT-ra, sajna 5 x 3 percre van vágva az út Kavalikefta (Megalipetra) strandjáa.
Nem is a Görögökkel van, baj, hanem a sok Őstulok terepjáróssal, akik nem mernek az út szélén menni, és azt gondolják az út teljes szélességében az övék...
A videó itt lesz elérhető, amint végez a feldolgozással a youtube:https://youtu.be/OSBh0F2Ynw4
https://youtu.be/Bp57n8euyfA https://youtu.be/1z7tHzIQ4yM https://youtu.be/shOwSmeQ-YI https://youtu.be/QTdxghv0OtU
Amit megnéztünk: Ponti, Vasiliki, Nydri, Lefkada város, Egremni, Katishma, Pefkoulia, Megali Petra, Sivota, Porto Katshiki,Dessimi öböl Cape ducato,
És elmentünk egy jó kis hajókirándulásra, 15 Eur / fő ért a Makedonia Palace- hajóval. Nydriből indul, az utasoknak saját privát parkolót biztosít a kikötő mögötti utcában. A hajón van bár, és büfé, szendvicsekkel, sült krumplival, sült kolbásszal, sör, ásványvíz, üdítő. természetesen hűtve. Jégkrém is van, így nem kell sok cuccal neki indulni. Az árak egyeznek a tavernák áraiva, 2-2,5 Eur a sör, 1,9 Eur az üditő. A hajó reggel 09:45 kor fut ki, és 18:30 kor ér vissza.Ez a hajó fut ki elsőnek, így jól lehet fotózni a partot, strandot, mielőtt ellepik a népek! Az Útvonala:
1 Egremni Beach itt kiköt, és kb 1 órát lehet fürdeni, a hajó végéből lehet ugrálni, csúzdázni, út közben a kapitány 3-4 nyelven folyamatosan ismerteti a helyeket, történelmet.
2 Porto katshiki itt az öbölben áll meg kb 15-20 percre, lehet úzni, majd, indul tovább Kefalóniára
3 Kefalónia Fiskardó itt kikötöttünk és megebédeltünk a kikötő egyik tavernájában. Nagyon jó volt újra Kefalóniai húsos pitét enni. A hajó 1,5 órát van itt, majd indul tovább, elhalad a déli fok előtt, szép képeket lehet készíteni...
4 Ithaka, itt kiköt egy partszakaszon, 45 perc fürdés, majd indulás
5 St Nicolaus barlang, itt csak megáll pár fotóra, majd indul tovább
6 Meganissi, itt jól körüljárja a szigetet, és ismét van egy 30-40 perces fürdőzési lehetőség.
7 Skorpió sziget, megkerüli, és kiköt az egyik partszakaszán, itt is lehet egyet még fürdeni. Közben elmeséli a sziget történetét, Hogy Jacky Kennedy itt ment férjhez, és az Onassis lány 174 millió euróért adta el a szigetet egy orosz millernek, mikor Brazíliába költözött.... DE ezt gondolom már Ti is kivűlről fujjátok. 30 perc fürdés után visszaindul a kikötőbe.
15 Eurót bőven megér ez a túra, a hajó új, és szép, kényelmes 3 szintes, sajnos a középső, és felső szinten lehet dohányozni, ez engem eléggé zavart, mert utálom a bagót....
Szóval jövőre folyt köv!. köszi ha elolvastad!
#2345412015-08-15 23:41:38 Válasz a #234523. hozzászólásra
Az a bizonyos "St Nicolaus barlang" merre van?!
És csak egy kiegészítés: a kenyér sehol sincs ingyen!! Couvernek hívják, és általában fél eurot számolnak fel a tavernákban.
#2345512015-08-16 10:30:46 Válasz a #234541. hozzászólásra
Meganissin van a barlang. A kapitány és a szórólap szerint is ez a neve St Nicolaus cave.
És a második világháborúban itt bujkált valami Papanicolis a tengeralattjárójával.
Kb 15-20 éttermet próbáltunk, elenyésző részükben számoltak kenyeret, a többiben nem.
A családom elég nagy gourmet, így nem ragadunk le egy étteremnél, bármerre megyünk, többet is kipróbálunk, zömében azokat, ahol sok helyi görög is kajál. Illetve a helyi lakosokat szoktuk kérdezgetni melyiket ajánlják, illetve Ők hová mennének. Jó módszer, ajánlom próbáljátok ki, ha még nem tettétek!
Vasilikiben a Miramareban, az ionionban és a dolphinban sem számolják fel.
a dolphinban vajat is adnak, a többiben csak oliva van.
Pontiban a Waves-ben felszámolják, de adnak mellé valami, olivabogyós fokhagymás krémet is. a mellette lévő főleg friss halakat árusító étteremben sem számolja fel. próbáltuk...
Sivotában sem számolták fel a Ristorante Stavrosban. DE most hagy ne soroljam fel az összes éttermet ahol kajáltunk, mert nem is tudom mindnek a nevét felidézni...
Más város:
Pargán a Sakis tavernában sem számolták fel, sőt, egy egy "vizezett" ouzoval fogadnak,
A kenyeret is megkapod, ha kaját rendelsz, kapsz még egy egy szelet vajpuha toast kenyeret fokhagymás olivával, és a végén gyümölcsöt is kapsz ajándékba.
Szóval ne haragudj, hogy ellent mondok neked, mint a fórum oszlopos tagjának, de nem igaz, hogy mindenütt felszámolják.
#2345582015-08-16 12:22:57 Válasz a #234551. hozzászólásra
Aham, szóval a Papanicolas Cave-ről van szó, nem tudtam róla, hogy 2 neve is van
A kenyérről már így is többet elmélkedtünk, mint amennyit megérdemelne a téma, ha másnak ingyen adják, azt örömmel fogadom, nekünk az elmúlt 20 évben eddig mindenhol felszámolták a többnyire fél eurot. Idén először csináltuk, hogy nem kértük, és ezt a rendelésnél előre jeleztük a pincérnek, mert így öregedve azt vettem észre, hogy szinte jóllakom a vajas vagy tzatzikis kenyérrel, és utána az előételt és a főételt alig bírom letuszkolni a torkomon
Azt az ötletet köszi, hogy a helybeliektől kérdezzem meg, hogy melyik a legjobb taverna, ez csak akkor ad fals eredményt, ha a megkérdezett valamelyik családtagja vendéglátós, és a sajátját ajánlja teljes szívvel - és valljuk be, azért ez egy szigeten eléggé sanszos Azért pár év alatt az minden utazóban kialakul, hogy mi alapján választ tavernát, az biztos, hogy Nektek eszerint nem jött be a módszer, ha 20 tavernát is kipróbáltatok 2 hét alatt Nekünk általában max 2-3-at kell kipróbálnunk, persze bizonyos feltételeket figyelembe véve, abból már biztos meglesz az, amelyiket preferáljuk a továbbiakban!
De persze sokfélék vagyunk, lehet opció az is, hogy minden nap máshol eszel
Jajj, Thatvanii!
Ha már olyan sok tavernában kajáltatok, nagy segítség lenne itt a fórumon, ha névvel feltennél fotókat a kajákról, adagokról, már ha eszetekbe jutott egyáltalán, hogy lefotózzátok az ételeket, mert nekünk sajna többnyire akkor jut az eszünkbe, amikor már kitöröltük a tányérunkat
Szóval mástól is kérem, aki kajacentrikus, ha finomat eszik, fotózza le, és tegye fel ide a képét! Ez vonatkozhat reggelire is
Köszi
#2345632015-08-16 12:35:21 Válasz a #234523. hozzászólásra
Szia Thatvanii,
mi is most készülünk Lefkadára szeptember közepén, nekünk is Pontiban lesz a szállásunk Tervezünk kirándulást a nyugati oldalra, néztem a videóidat, elég jó kis utak vannak arrafelé. Ti mennyi idő alatt értetek át Kavalikefta strandjára? Van még olyan környék amit ajánlasz, amit semmiképpen nem érdemes kihagyni ha már a szigeten járunk?
Ez a hajókirándulás meg nagyon tetszetős, tudnál nekem adni valami pontosabb infót róla, hol található, hogyan lehet majd rá benevezni? Csak egy hajó indul vagy több is egy napon? Remélem szeptemberben sem pihen a kapitány
#2345662015-08-16 12:57:34 Válasz a #234563. hozzászólásra
Szia,
Kb 40 perc volt az út kocsival, ha nem számolom hányszor álltunk meg fotózni.
A Hajókkra minden strandon osztogatnak szórólapokat, Nidristar 1-2, Makedoia plalace.. stb.
Vasilikiben több helyen is vannak a központon kis standok, ahol foglalni lehet, mindenütt kint van a táblájuk, meg fogod találni.
Vasilikiből is megy minden szerdán, és vasárnap hajó, de az csak 4 strandot érint. és nem megy át Kefalóniára az 12 Eur/koponya.
A többi hajó Nydriből indul minden nap. A helyszínen is vehetsz még jegyet, ha előre nem foglaltál. de 9-ig érdemes odaérni a kikötőbe. Egymás mellől indulnak a hajók, még indulás előtt is eldöntheted, melyik szimpi.
Szerintem előtte pár nappal nézzetek át a kikötőbe este, és nézzétek meg melyik hajó szimpatikus. Pontiból Nidri kb 27 km, és nagyon jó út van. a főút egyenesen bevisz a kikötőig Illetve a vele párhuzamos útig, amit este lezárnak az autók elől, erre figyeljetek majd..az út szélén ha van hely ,ingyenes a parkolás. Egremnit, és Porto Katshikit semmiképpen ne hagyjátok ki, de ezeket egész naposra tervezzétek, mert egyrészt gyönyörűek, másrészt fárasztóak. Nehéz ajánlani, mert az egész sziget meseszép! Katishma is egésznapos volt nekünk, ott is jó kis taverna van a strand bal végén (ha a tengerrel szemben állsz) DE ott a sapolt sört 4 Eur-ért számolták, miközben az üveges meg 2,5 Eur.... Ha egremniből jöttök felfelé, a Vasliki felé kereszteződésben is van egy szuper jó kis éterem, nagyon finom a bárány Kleftikójuk! a borjú (Veal) ételeket itt nem olyan jól készítették, de a gyrosuk az finom!
Jajj, Thatvanii!
Ha már olyan sok tavernában kajáltatok, nagy segítség lenne itt a fórumon, ha névvel feltennél fotókat a kajákról, adagokról, már ha eszetekbe jutott egyáltalán, hogy lefotózzátok az ételeket, mert nekünk sajna többnyire akkor jut az eszünkbe, amikor már kitöröltük a tányérunkat
Szóval mástól is kérem, aki kajacentrikus, ha finomat eszik, fotózza le, és tegye fel ide a képét! Ez vonatkozhat reggelire is
Köszi
Sziasztok,érdeklődni szeretnék.Idén először voltunk párommal Görögországban kettesben,Toloban.Gyönyörű volt. De már most nézem a következő évi célpontokat. Nekem van ami lehet (Parga,Lefkada,Kefalonia és Zakynthos ),bár repülővel tervezem így talán marad az utolsó kettő...Szeptemberben lenne majd talán.
Előre informálódnék.Kérdéseim:
1.Autó nélkül mennyire felfedezhető a sziget illetve elérhetőek a strandok?
2.Szállások milyenek általában?Árak összességében?
3.Repülővel kb milyen árban szokott kijönni 1-2 hét?
Hirtelen ennyi,de ugye jövőre még messze van.
Aki még most megy nyaralni jó pihenést még!
#2346002015-08-16 21:32:28 Válasz a #234570. hozzászólásra
Thatvanii!
Basszus, én is megéheztem, a halételekért nagyon irigyellek, főleg a red mulletért, sajnos őt én is imádom...grillen levest még nem ettem a görögöknél, de jól gondolom én azt, hogy a halleves nem nagyon érte meg az árát?! Meg a 2sz haltál is soknak tűnik, idén Nidriben 22-ért nagyon korrektet ettünk, de kép sajna nincs róla, mert a szokásos módon csak az üres tányér láttán jutott eszembe, hogy fotó kéne róla
Szóval ez a red mulleted