Tanuljunk görögül!
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 646
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#199853 Üzenet linkje2013-03-10 16:17:53 

Nézd, sok minden nehéz fogyatékosként és nem fogyatékosként is. Nagyon sokat kell utána járni időnként, míg siker koronázza a dolgokat, de kár rögvest feladnod anélkül, hogy futnál egy kört más lehetőségek körül is.

Akár annak utána nézni, külföldön készültek-e már ilyen anyagok, ugyanis az itthon elsősorban használt tankönyvek egynyelvű görögök.
Lehetséges, ha a szükséges "technikai" háttér (pl. tankönyv) már rendelkezésedre állna neked megfelelő módon, könnyebb lenne tanárt találni, akinek "csak" az eredeti feladata, a tanítás lenne. Ha ehhez vagytok legalább tízen, én nem tartom kizártnak, hogy indulna nektek csoport - persze valamennyi térítés nyilván szükséges lenne.

A másik, hogy nem feltétlenül állami támogatást kell kérni/keresni, hanem unióst.

És hidd el, igenis sokszor, rengetegszer kell próbálkozni, ha van egy reális álmod, vágyad (mint ez), mert mindig kicsit közelebb kerülsz, és sosem tudhatod, hogy kapsz majd pozitív választ. Aztán lehet, hogy valami ott van az orrod előtt, de csak századjára találod majd meg. Igen, lehet sok kifogást mondani, és igen, időnként lehet azt érezni, hogy összeesküdött ellened a világ - vagy lehet helyette tovább küzdeni. Én az utóbbit választanám!

# 647
Kijelentkezve--
-törölt nick 11881
Aktív fórumos
Aktív fórumos
208 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#199893 Üzenet linkje2013-03-11 21:35:46  Válasz a #199853. hsz-ra Előzmény #199853

Pontikos!
Valami itt nem stimmel. Ha Hellemaxi ilyen jól fordít görög dalokat (lásd „Dalfordítások”), akkor neki nem tanulnia, hanem oktatnia kellene a görög nyelvet. icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif

# 648
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#199898 Üzenet linkje2013-03-12 07:03:06  Re:

misiarc írta:
Pontikos!
Valami itt nem stimmel. Ha Hellemaxi ilyen jól fordít görög dalokat (lásd „Dalfordítások”), akkor neki nem tanulnia, hanem oktatnia kellene a görög nyelvet. icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif


Én csak az ő kérdésére válaszoltam. icon_wink.gif icon_biggrin.gif

# 649
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Hellemaxi
Aktív fórumos
Aktív fórumos
328 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#199970 Üzenet linkje2013-03-13 17:15:25 

Sziasztok,

Legelőször is köszönöm az eddigi hozzászólásokat, egyik-másik igen tanulságos volt...
Írtátok, hogy ha ilyen aktívan fordítok dalokat, lehet, hogy nem tanulnom, hanem oktatnom kéne. Viccet félretéve, bár úgy lenne. Sajnos, azt kell mondanom, hogy a dalfordításaimat én is jórészt tükörfordítások alapján végzem (ez meg is látszik a legtöbbjükön). Az persze már egy másik dolog, hogy az angol tükörfordítások alapján megpróbálom kiszótárazni az adott dalok szókincsét, de mivel ezt sincs kivel gyakorolnom, és nem biztos, hogy az adott szövegkörnyezet egyhamar az utamba kerül ismét, nagyon hamar felejtek... Persze néha már sikerélmény, ha az egyszerűbb szövegű dalok egy-egy részét hallás, vagy olvasott szöveg útján szótárazás nélkül is le tudom fordítani... A szótárazás viszont megint egy érdekes dolog, hisz mivel konkrét görög-magyar szótár nem került a kezembe, marad a köztes megoldás: a Google fordítója. Hogy ez mennyire pontos a görög nyelv terén, nem tudom. Többnyire ezért van úgy, hogy a fordításokat rendszerint a saját szám íze szerint írom át, így nem mindig lesznek szöveghűek.
Ráadásul, többször próbáltam már a meglévő szókincsgyűjtésem alapján görögül kommunikálni, de mivel a toldalékokkal, ragozással, stb. nem vagyok tisztában és néhol, főleg a többjelentésű szavaknál gyakran egy oda nem illő, de számomra mégis az adott magyar szó értelmezése szerinti görög megfelelőt írom, a legtöbb esetben inkább angolra váltunk (ha sikerül) mert nem vagyok képes megértetni magam, maximum akkor, ha az adott ember túlontúl elnéző, és kibogarássza, vajon mit is próbálok neki elmondani.

Írta itt valaki, hogy szívesen felajánlaná a Teach Yourself anyagát. Ezzel lehet hogy élnék, nekem ugyanis egy része megvan, de sajnos elég hiányos.
Noha kíváncsi volnék, a Tora Ellinika-ból vajon van-e ugyanilyen fellelhető változat bárhol, csak én kerestem rossz helyen?

Az a helyzet, hogy a csoportgyűjtést önmagában megintcsak jó ötletnek tartom, viszont abból a szempontból necces, hogy mivel ezesetben valószínűleg egy adott környékről volna csak érdemes gyűjteni, viszont így már alaposan megcsappan a létszám. Van ugyan látássérült ismerősöm Kiskunfélegyházáról, Székesfehérvárról, sőt Miskolcról is, akiket érdekelne a görög nyelv, de mivel a legtöbben még mindig közép- vagy főiskolás tanulók (köztük én is), nappali oktatás mellett elég nehéz volna megszervezni esetenként két-háromszáz kilométeres utazásokat, főleg ha egy héten több óra is megtartásra kerülne.
Persze nyilvánvaló, hogy ez sem megoldhatatlan, de van egy olyan érzésem, hogy ilyen feltételek mellett alaposan negatív irányba ugrana az érdeklődők száma és a végén megintcsak ott tartanék, hogy egyedül maradok, és kezdhetem az egészet elölről.

Szóval, azt hiszem, első körben, ha tanárt nem is, szótárat, vagy valamiféle nyelvtani összefoglalót lenne célszerű kutatnom, már csak a dalfordítások végett is. Többen ajánlottak már nekem egy hivatalosan kiadott görög-magyar kéziszótárt (sajnos írót nem tudok) azt viszont nem sikerült fellelnem sehol - eddig még. S mivel nálam a könyvek elektronikus úton kerülnek elolvasásra, nem tudom, mennyi időt venne igénybe egy ilyen kéziszótár bescannelése, ám ekkor még mindig nem garantált, hogy a scannelt kép alapján a szövegfelismerő helyesen fogja visszaadni az adott anyag szöveges tartalmát. S mivel az én tudásom igencsak alap szinteken mozog (már ha mondható annak...), a javításban ismét segítséget kéne kérjek valakitől, aki ráadásul jártas a nyelvben. Itt azonban felmerül a kérdés: kinek volna vajon annyi ideje, hogy egy komplett kéziszótár teljes anyagát átolvassa és kijavítgassa? Első nekifutásból valószínűleg Ti is azt mondanátok, hogy senkinek...

No jó, inkább abbahagyom, mert még a végén magamra haragítom az egyébként jó szándékkal felém forduló társaságot és azt hiszem, itt a megoldások, alternatívák, stb. keresése talán mégiscsak előnyösebb lehet...

# 650
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Norczy
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
1 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#199990 Üzenet linkje2013-03-14 05:01:47 

Sziasztok!

Egy (görög) esküvőn készített fotòkbòl készült gyönyörû esküvői album egyik oldalàra szeretnék valami rendhagyòan szép görög nyelvű idézetet ìrni,ami esetleg szerelemről,összetartozàsròl,hűségről szòl..de ha valaki csupàn abban segìtene,hogy ajànl valami ilyen jellegű oldalt,(mint pl. A citatum.hu...azt hiszem..)-azt is hàlásan köszönöm.Beszélem és olvasom a nyelvet,az ìràs viszont nem az erősség)..., meghàt mégiscsakcsak egy esküvői albumrôl lenne szò!icon_smile.gif-nem szìvesen ejtenék benne helyesìrási hibàt.Köszönöm a tanàcsokat!

# 651
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2611 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#200016 Üzenet linkje2013-03-15 09:35:37  Válasz a #199990. hsz-ra Előzmény #199990

Ha latinbetűsen is, de a Google-ba beírod: "poimata gia gamo" ( ποιηματα για γαμο ) előugrik egy csomó oldal, amin elidőzhetsz beleolvasgatva a versekbe... ... és kiválaszthatod, ami tetszik!

Példák, a teljesség igénye nélkül:

http://prosklitiria.com.gr/poihmata_gamou__baptishs.html

http://www.top-gamos.com/%CE%A.....CF%82.aspx

http://www.digteomlivet.info/i.....E%BF%CF%85

# 652
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
MGittu
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
4 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#224528 Üzenet linkje2014-09-15 15:04:33 

Sziasztok görög nyelvet kedvelők!

Szeged környékieknek szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy Kezdő görög nyelvtanfolyam indul a Nemzetiségek Házában! ÓRAMEGBESZÉLÉS:
SZEPTEMBER 22-ÉN 17.00-KOR
A NEMZETISÉGEK HÁZÁBAN
(Szeged, Osztróvszky u. 6.)



Érdeklődni: alexandros@szegedigorogok.hu


http://www.szegedigorogok.hu/kezdo-gorog-nyelvorak/

Csak ajánlani tudom! Én is náluk tanulok!

# 653
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2611 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#226934 Üzenet linkje2015-02-14 19:13:34 

Szeretem a kétnyelvű dolgokat!

Főleg, ha a "téma" is érdekes!

Nem olvastam még az alábbi több nyelven is elérhető "Munka" kivonatát, de mindenképpen érdekesnek tűnik akkor is, ha nem a nyelvek miatt akarom elolvasni.

Ajánlom, hogy olvassa el mindenki, akit érdekel az önvizsgálat, az önismeret! De ha közben a nyelvet is
szeretnénk gyakorolni, akkor próbálkozzunk először görögül:

http://www.thework.com/downloads/little_book/Greek_LB.pdf

.., majd magyarul is az olvasással!
http://www.thework.com/downloads/little_book/Hungarian_LB.pdf

Remélem, hogy a görög és a magyar szöveg azért nagyjából megegyezik majd...
További szép napot/ estét!

# 654
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2611 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#227540 Üzenet linkje2015-03-07 22:32:54 

Szerintem nem csak Görög dalokon keresztül érdemes a görög nyelvet megszeretni, és gyakorolni...!

icon_arrow.gif http://www.ethnos.gr/summary.a.....46#toppage

KÉPREGÉNY : AZ Élet, AZ Után...

1.,
- Mivel nem láthattam meg Istent, legalább Luciferrel hadd találkozzam!
- Megőrültél? Luciferrel senki nem láthatja senki! Mi is csupán a hangját hallhatjuk a hangszórókon keresztül, amikor parancsokat osztogat a szakasz felelősöknek...

2.,
- Miért, Ő hol tartózkodik?
- Az Ő termei a Pokol legeldugottabb helyiségei, ahol csak nagyon különleges, és kivételes esetben látogathatja meg valaki.

3.,
- Jó..., és Ő mivel tölti az idejét?
- Különféle dolgokkal...

4.,
- Küldj le nekem azonnal 16-ot a szurkos-kátrányos kazánból, és 16-ot a lakkozott azbeszest kazánból!
- No, tessék! Most éppen sakkozni fog!

# 655
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#236425 Üzenet linkje2015-12-29 18:39:29 

Hátha valakinek hasznos.
Nyelvkönyvek kezdőknek.

# 656
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2611 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#246718 Üzenet linkje2018-01-31 07:12:35 

Most bukkantam rá:
https://www.loecsen.com/hu/tanulas-gorog

és más hasonló, pl ha telefonon akarunk tanulni napi 5 percet:
https://www.duolingo.com/course/el/en/tanulj-g%C3%B6r%C3%B6g%C3%BCl-online

És itt van még ez is (100 leckéből, 30 ingyenes!)!
http://www.goethe-verlag.com/book2/HU/HUEL/HUEL002.HTM

# 657
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2611 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#248304 Üzenet linkje2018-07-02 16:50:02 

Görög nyelvgyakorlòk!

Ki ne ismerné a kis herceg történetét?
Talán meg is van valahol otthon, magyarul, a polcon!

http://www.openbook.gr/o-mikros-prigkipas-antoine-de-saint-exupery/

Érdemes fejezetről fejezetre, görögül is újraolvasni e felnőttekhez is szóló könyvecskét! Ám, amennyiben sehogy sem boldogulna a görögre fordított szöveggel a kezdő nyelvtanuló, a fejezet végén előkaphatja, és ellenőrizheti magyarul is, hogy jól értette-e, amit olvasott?

Ha még sincs meg, az alábbi linken lehet megnyitni egy másik ablakban is, és így, egyszerre olvashatóan, kétnyelvűvé tenni a művet!

http://mek.oszk.hu/00300/00384/00384.pdf

icon_smile.gif
Kellemes nyarat!

# 658
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2611 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#250464 Üzenet linkje2023-07-03 22:19:40  Válasz a #236425. hozzászólásra Előzmény #236425

Sajnos, a küldött link nem elérhető!

Helyette ezt ajánlanám hirtelen:

Link

# 659
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2611 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#250465 Üzenet linkje2023-07-03 22:23:08  Válasz a #236425. hozzászólásra Előzmény #236425

Sajnos, a küldött link nem elérhető!

Helyette ezt ajánlanám hirtelen:

Link

...bár, a dupla magánhangzók és a fonetika miatt, érdemes egy kis elő-tanlmányt folytatni:
https://www.xanthi.ilsp.gr/filog/

Ezek az alap betűk: https://www.xanthi.ilsp.gr/filog/ch1/alphabet/alphabet.asp

és itt vannak a kettős magánhangzók:
https://www.xanthi.ilsp.gr/filog/ch1/alphabet/letter_comb.asp

https://www.50languages.com/tanulj-g%C3%B6r%C3%B6g%C3%BCl-ingyen

https://www.szegedigorogok.hu/.....24_web.pdf
https://www.szegedigorogok.hu/.....yTyV8S2S5o

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 42 43 44


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu