A Sotiria apartmanházban valóban csak egy olyan apartman van, ami két hálóval, és közös helységgel rendelkezik. Ennek az erkélyérõl oldal irányban látszik a tenger. A part onnan kb 100 m.
A kishajós kirándulásra Nei Poriból indulunk. Itt szállunk fel a hajóra, és ahová megyünk, oda nem lehet eljutni robogóval, mert egy sziklák övezte partszakasz. Szóval itt ez a lehetõség nem jön szóba. A skiathoszi kiránduláson pedig kb 100 km-ert megyünk a busszal a kikötõig, ahol felszállunk. Ez robogóval azért nagyon hosszú lenne. Kocsival megoldható, de értelme talán nincs, mivel akkor is ki kell fizetni az egész kirándulás árát (sajnos nem én határozom meg ezeket a dolgokat), és este 8 küröl érkezünk vissza, amikor már nem sok felé lehet nézelõdni. Egyénileg pedig nem lehet megoldani azt, hogy kocsival saját szervezésben elmenjetek a kikötõbe, és csak a hajójegyet fizessétek meg, mert a kirándulóhajók irodákkal állnak szerzõdésben, és nem vesznek fel egyéni utast. Csak a komp marad, ami drága és bonyolult.
Kint pedig természetesen minden információval állok rendelkezésetekre. Amíg itthon vagyok, itt is!
Néhány szó az érkezés napjáról. Saját tapasztalataim alapján, saját nevemben beszélek!
Az, hogy mikor érkezzen az autós, mikorra idõzítse, elég sok mindentõl függ. Fõleg hogy mennyire nyugodt természet!
Tehát, amikor befizettek egy útra, akkor azzal együtt aláírjátok az utazási szerzõdést is. A tapasztalatom szerint viszont ezt nem sokan olvassák el. Ebben benne foglaltatik, hogy a nemzetközi szabvány szerint a kiköltözés a hazaindulás napján reggel 9-ig le kell hogy bonyolódjon. Ez azért lenne fontos, mert idõben kell kezdeni a takarítást, hogy minél hamarabb be tudják fejezni.
Azokban a házakban, ahol a tulajdonos nem lakik benne, vagy a közelben, takarító szolgálatok alkalmazottai végzik a munkát. Õk egy-egy váltás napon több házat takarítanak. Egy-egy házban sok szoba van. Ezen viszonylagos alapossággla végig kell haladniuk ágytól-mosdóig-konyháig-lépcsõházig, hogy az újonnan érkezõk elégedettek legyenek. Mivel õk is emberek (fõleg, hogy még görögök is) szükségük van pár perc pihenõre, hogy kiegyenesedjenek. Ez normális. A házak sorrendje is esetleges, tehát a beköltözés azon is múlik, hogy melyikkel kezdenek, mikor hová érkeznek. De ha a régiek nem költöznek idõben, akkor nem könyörögnek, fogják a vödröket, és mennek másik házba! Majd a végén visszajönnek! Szóval legyünk tekintettel egymásra, költözzünk ki idõben!
Ha a tulaj a házban lakik, általában jobb a helyzet. Õk megoldják, hogy idõben kint legyenke a régiek, és már állnak is neki családostól a csutakolásnak. Gyorsabban, és talán lelkiismeretesebben is dolgoznak, mert ez az érdekük. Fentrõl lefelé haladnak, és allergiásak rá, ha az újak 10 percenként végigcsattognak mindenen, hogy megnézzék, vajon kész van-e már. Õk úgyis szólni fognak, ha igen, de meg kell várni míg felszárad a lépcsõház.
Türelmetlennek lenni nem érdemes, hiszen úgy, ahogy a szerzõdésbõl az utasnak is illik tudni, úgy õk is tisztában vannak vele, hogy a nemzetközi szabvány szerint 14.00 után lehet elfoglalni a szobákat. Addig reklamációnak úgysincs értelme. Viszont ez sokkal hamarabb le szokott azért bonyolódni, bár függ attól is, hogy adott házban hány lakrész van, és nagyon nagyban attól, hogy mekkora szemétdombot hagynak ott maguk után a távozók!!! (csináltam én képeket ilyenkor...)
Kicsit hosszúra nyúlt mondandómban azt szerettem volna kifejezni, hogy rajtunk is múlik mennyivel könnyítjük meg a munkájukat, és hogy nem érdemes rögtön az elsõ napunkat idegeskedéssel tönkretenni. Én tudom, hogy mindenki fáradt a hosszú út után, de az elsõ és az utolsó napnak sajnos, vagy nem sajnos, de megvannak ezek a procedúrái.
Szóval én azt tudom tanácsolni az autóval érkezõknek, hogy csak az jöjjön korán, aki türelmes, és nem érzi óriási problémának, hogy reggel 10-kor nem pakolhat be a szobába.
Tehát aki a Dias Zeus Travellal utazik Nei Poriba (mert csak a saját nevemben beszélhetek), annak legjobb, ha dél-és kettõ körül érkezik, ha nem akar várni a szobára. Reggel kilenckor nyit az iroda. Általában ekkor érkeznek a buszok. Egyedül vagyok, és õket kell elõször ki-, és beszállítanom, hogy a buszok indulhassanak haza. Dél felé már lemegy a roham, és bõven van idõ az autósoknak megmutatni a szobájukat, és ekkor már kényelmesen be is lehet költözni. Az információs találkák nálam 4-és 8 között vannak többször is, addigra már azért érdemes megérkezni.
Ha valaki extrém késõn, tehát 10 után, irodazárás után érkezik, akkor az hívjon fel (az itthoni iroda megadja a számom), hogy tudjam érkezik, és várjak rá.
Szia Bea! Csatlakozom a köszönetet nyilvánítók közé (szerintem sokunknak segítettél a monológoddal). A Fotini apartmannról, ha írnál pár sort nagyon megköszönném. Szerinted autóval Pécsrõl mikor érdemes elindulni, hogy 15-16 óra körül érkezzünk Nei Poriba. A DIAS Zeusz Irodában elindulás elõtt pontos helyszínrajzot kapunk a kinti iroda megközelítésérõl? Július 12-én érkezünk. Te leszel akkor ott?
Elõre is köszönöm a válaszokat.
Skiccpausz
A Fotinirõl sajnos elfogultság nélkül nehezen nyilatkozom. Nekem ez a kedvenc házam. Én is itt laktam 1 évig. Nem azért szeretem, mert mondjuk luxus a berendezés, vagy a kapunál csobog a tenger. Azért jó, mert tiszta, barátságos, és a tulaj család egy angyal, akire mindig lehet számítani. A környék nyugodt, mert nincs átmenõ forgalom a ház elõtt, viszont a ház mellett van egy jó nagy parkoló, ahol biztonságban ot lehet hagyni az autót. A tenger is ott van az utca végén, 5 perc séta.
Arról sajnos az irodában nem adnak útitervet, de megpróbálom leírni.
Szóval, amint az autópályáról bal kéz felé lekanyarodsz Nei Pori felé, lesz egy vasútállomás. El kell haladni mellette úgy, hogy bal kezednél lesz, amikor kerülöd. Az út egyenesen bevisz a faluba. Bejössz a keresztezõdésbe. Az út 2 sávos, középen egy fás-virágos zöld járdasziget választja el egymástól a forgalmat. Szemben veled egy üres placc, jobbra kicsit távolabb a templom lesz.
Na itt kell balra fordulni. Az utca neve Odos Olympiou. Kb 200 m-ert haladsz, és jobb kezed felõl látsz egy nagy táblát rajta piros kereszttel, és mellette egy kék-sárga táblát, EVI TOURS felirattal. Nagy parkoló van mellette. Itt kell keresni engem. A telefonszámom rajta lesz a vouchereteken. Ha eltévedtek, hívjatok bátran.
Lopásról, autófeltörésrõl még sosem hallottam. Volt olyan utasom, aki egy reggel kétségbeesetten kereste a kocsikulcsát, mikor az autóhoz érve észrevette, hogy benne felejtette a zárban. Szóval baj nem lehet.
A biztonságosant arra értettem, hogy esetleg jobb parkolóban állni, mint az út mellett, ahol esetleg meghúzhatják. Azt viszont javaslom, hogy parkoláskor hajtsátok be a tükröket! És közel a keresztezõdéshez sem annyira jó állni. A görögöknek kicsit más a vezetési stílusuk
Tavaly mentünk robogóval és persze kifizettük az egész programot. Most viszont autóval megyünk. A kishajós kirándulásról nem tudtam, hogy közvetlen Nei Poriból indul, a Skiathosziról meg azt, hogy 100km. Így ebben a felállásban már nem is kérdés, hogy nem megyünk külön autóval . Skiathoszra semmiképp nem mennénk egyénileg, szerintem ilyen helyekre jobb szervezetten menni. Egy Meteora, vagy Olympos kirándulás más tészta...
Viszont azt nem tudom, hogy buszon hogy utazik egy pici gyerek? Gondolok arra, hogy Domcsi még csak most másfél éves. Az ölemben fog ülni? Ja és neki hogy számoljunk a költséggel egy ilyen fakultatív progin? Szokták bírni a hajókázást a gyerkõcök? Lehet, hogy neked ezek nagyon fárasztó kérdések BOCSI, nekem viszont semmi tapasztalatom.
Kedves Bea!
Nagyon köszönöm a felvilágosítást! Úgy gondolom sokat segítettél, de ha mégis gondom lesz mindenképpen hívlak. Addig is amíg teheted jó pihenést kívánok.
Kedves Bea,
Mi az El Greco-ba megyünk jul.5.-én.
Egy debreceni irodán keresztül fizettünk be a Diasznál.
Klímát nem fizettünk elõre, mennyire fontos, hogy elõre kifizessük, vagy elég lesz majd ott is rendezni?
A másik kérdésem, az El Grecoban ott lakik a házigazda?
Sok esetben teljesen megértem, hogy ha vki egyénileg kirándul, de osztom a véleményed, hogy van ahová egyszerûen nem érdemes.
Ismét csak a saját irodám nevében nyilatkozhatok. Tehát nálunk a fakultatív utak 6 év alatt ingyenesek. Ha a busz nincs fullon, akkor természetesen van külön hely a gyerkõcnek is, de ha minden ülés foglalt, akkor ölben kell ülnie. Ha olyan kirándulásra megyünk, ahol az árban az étel is benne van, ott értelemszerûen, mivel a gyereknek ingyenes, étel sem jár. De persze, ha mondjuk Olympos kiránduláson jelzi vki, hogy szükség van rá, akkor tudunk neki is rendelni, és akkor csak az ételért kell fizetni. A görög esten pedig még azért sem, mert ott korlátlan az ételfogyasztás mindenkinek.
Az én tapasztalatom szerint a kicsik szuperül bírják a hajózást. A legkisebb matróz 8 hónapos volt tavaly, és végig vigyorgott Hoztak neki egy autós ülést, abban nagyon elvolt. Egyébként mindkét hajós kirándulásnál ne vmi kis lélekvesztõre számítsatok. Ezek rendes kirándulóhajók, olyan 200-250 személyesek, 2-3 szinttel. Tehát lehet árnyékban, vagy akár napon is üldögélni, nézelõdni, járkálni, táncolni, kinek mire van kedve.