Görög szavak, mondatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 766
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Semnos
Aktív fórumos
Aktív fórumos
66 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77444 Üzenet linkje2008-08-17 17:36:18  Válasz a #77443. hsz-ra

OFF:
és a válasz: http://www.airphotos.gr/stadia.htm (itt találtam a fórumban, amikor ismerkedtem vele)
ja nem, ez megintcsak inkább stadion, bocs.

# 767
Zsu80
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
46 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77526 Üzenet linkje2008-08-18 11:47:45 

Sziasztok!

Ghipedo a helyes kiejtes! A gamma betubol csak akkor lesz "j" hang, ha "jota" all utana!

# 768
Semnos
Aktív fórumos
Aktív fórumos
66 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77582 Üzenet linkje2008-08-18 21:19:38  Válasz a #77526. hsz-ra Előzmény #77526

Na és a 4 éves kis görög gyerek honnan tudi, hogy milyen betûvel írják?
# 769
Zsu80
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
46 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77600 Üzenet linkje2008-08-19 01:42:45 

Szia Semnos!

Igazabol nem nagyon tudom hova tenni a kerdesed.... Termeszetesen a 4 eves kis gorog gyerek hallas utan tanulja a nyelvet. Ilyenkor a szulei a focipalyat "ghipedo"-kent emlegetik es ezt tanulja meg. Azt gondoltam, az a cel, hogy kideruljon, gorogul hogyan hangzik helyesen a "hol van a focipalya?" kerdes, de ha nem, hat nem...

# 770
Semnos
Aktív fórumos
Aktív fórumos
66 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77603 Üzenet linkje2008-08-19 07:11:59  Válasz a #77600. hsz-ra Előzmény #77600

Kedves Zsu, bár a tudásom már megkopott, de ebben még így korán "regghel" is egészen biztos vagyok. Mégis, örülök a problémafelvetésnek és tudod mit? Hamarosan készítek egy internetes oldalt, ahol ezt is megvitathatjuk. Addig is, a fórumozók kedvéért tedd meg, hogy magad zárod le itt ezt a témát, mondjuk úgy hogy keresel élõ példákat, ha esetleg kint vagy Görögországban. Σύμφωνοι;
# 771
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77610 Üzenet linkje2008-08-19 08:12:52  Mikor is lágyul a G?

Zsu80 írta:
Sziasztok!

Ghipedo a helyes kiejtes! A gamma betubol csak akkor lesz "j" hang, ha "jota" all utana!

Tehát γύρος = gíros (és nem jíros), vagy γυμνάσιο = gimnászio (és nem jimnászio), illetve γεμίζω = gemízo (és nem jemízo) és γειά = giá (és nem já)?

# 772
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77616 Üzenet linkje2008-08-19 08:40:58 

Sziasztok!

Azt hiszem egy idevágó kérdésem lenne... pont most icon_biggrin.gif

Ezt hogy kell kiejteni:

"γή" = vagy ghí?

Köszi.

Stratos: icon_rolleyes.gif Na, de Petro!!! icon_eek.gif
Hát így figyeled Te a Dalfordítós fórum hozzászólásait??? icon_confused.gif

icon_idea.gif icon_arrow.gif Asteri legutóbbi fordításánál a második sor végét hallgasd meg, éd döntsd el MAGAD, hogy hogy kell ejteni! icon_wink.gif
Vagy itt is, a klipp oldalán található meg még a szöveg: icon_arrow.gif https://www.youtube.com/watch?v=5YQ91nt2BIo&feature=related

icon_idea.gif (Én a gammát gh-val szoktam jelölni, de hogy ne legyen megtévesztõ a há betû ennél a torokhangnál, együtt döntöm meg õket a szón belül gh! Újabban, simán gé-vel is ha írom, azért, szintén megdöntöm a betût a szóban: g ! )
De mindez lényegtelen, hiszen nem a fonetikus írást kell megtanulni, hanem a szavak ejtését a görög írásmód alapján!

# 773
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2695 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77651 Üzenet linkje2008-08-19 13:10:48  Re:

lacka írta:

Tehát γύρος = gíros (és nem jíros), vagy γυμνάσιο = gimnászio (és nem jimnászio), illetve γεμίζω = gemízo (és nem jemízo) és γειά = giá (és nem já)?

Bizony, ahogy Zsu is írja, leginkább a iota (jota) szokta leginkább lágyítani a gamma ejtését (egészen megközelítve a "j"-t), de azért, szerintem nyugodtan írhatjuk fonetikusan (és mondhatjuk) azt, hogy Jászu! Hisz akarva akaratlanul, de a többi "i" is lágyíthat valamit a gamma után... (persze nem mindig, fõleg, ha hangsúly van az adott magánhangzón!)

De én semmi képpen nem írnám - simán g-vel azt -, hogy "gírosz"!!!
Inkább gh-val jelölném, vagy ha tudom, legalább megdönteném a betût, hogy jelöljem a torokhang lágyságát! Mert inkább a γγ, vagy a γκ, felel meg a mi magyar "g" betûnknek!

icon_idea.gif De nyugodtan használjátok csak a Youtube kis Keresõablakát arra, hogy megfejtsétek ezeket a kérdéseket! Csak a megfelelõ kulcsszót kell bemásolni, és egy csomó dolog elõugorhat! (pl.):
Η Γη κι η Σελήνη - Despina Vandi: https://www.youtube.com/watch?v=XG-nsdDO_9A

Itt még receptet is kapsz hozzá, hogyan lehet OLIMPIAI "gíroszt" készíteni!!!
(amit potom 15 Euróért lehet vesztegetni!) https://www.youtube.com/watch?v=IKNCum-Adh4 icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

...és egy csomó rap-re is akadhatsz, ami bár kicsit hadart szöveg, de mégis közelebb áll a beszédhez, mint az énekhez... Feladvány: Keresd (és hallgasd!) meg a icon_arrow.gif "γυμνάσιο" szót a szövegben! -
https://www.youtube.com/watch?v=wgUANw6t004

Legutóbb Stratos szerkesztette (2008-08-19 13:39:47), összesen 1 alkalommal
# 774
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77658 Üzenet linkje2008-08-19 13:31:37 

petros írta:
Sziasztok!

Azt hiszem egy idevágó kérdésem lenne... pont most icon_biggrin.gif

Ezt hogy kell kiejteni:

"γή" = vagy ghí?

Köszi.

Stratos: icon_rolleyes.gif Na, de Petro!!! icon_eek.gif
Hát így figyeled Te a Dalfordítós fórum hozzászólásait??? icon_confused.gif

Ne már, Sztrati icon_rolleyes.gif !
Én is egy fordításból vettem, fent is van... De a fenti eszmefuttatások után és Saki kiejtésbõl inkább elbizonytalanodtam a "g(h)amma" betû és betûvonzatainak a kiejtésében icon_confused.gif

"Να γιορτάζεις δυο φορές το χρόνο
Να γυρίζει η γη για σένα μόνο"

szóval ez a két sor tartamaz pár gammás szót...

"Ná jortázisz dio forész to hróno
jirízi i ji ja széna móno..."

Saki így mondja... igazi "magyarosan"...
Jól értem? icon_rolleyes.gif

Stratos: Ne vedd komolyan a morcos arcokat! Csak tréfáltam! icon_twisted.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

Szerintem, van néhány átmenet a g és a j közt... ezért érdemes minél több nótát meghallgatni, és utánuk énekelni! icon_wink.gif icon_razz.gif
icon_idea.gif icon_arrow.gif https://www.youtube.com/watch?v=54xnteSp6n8

"Ώσπου η γη να μη γυρίζει πια
Ώσπου το φως να γίνει σκοτεινιά..."

# 775
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2695 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77663 Üzenet linkje2008-08-19 13:52:11 

icon_arrow.gif https://www.youtube.com/watch?v=bUs5zR7R9fc

ΓΩΝΙΑ ΓΩΝΙΑ

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
Ερμηνεία: Νίκος Δημητράτος

Γωνιά γωνιά σε καρτερώ
γωνιά γωνιά σε ψάχνω
ψάχνω να βρω τα μάτια σου
κι απ' τον καημό τα χάνω

Αλλού απλώνεται δροσιά
κι αλλού χιονιάς σφυρίζει
και τ' όνειρο που χάνεται
πάει και δε γυρίζει...

# 776
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2695 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77664 Üzenet linkje2008-08-19 14:02:58  Re:

semnos írta:
γήπεδο persze, de azt ki is kell ám ejteni, hm icon_twisted.gif

Illemtan a focipályán... (szto ghípedo? / jípedo?) lásd/halld a icon_arrow.gif 23 másodpercnél...
icon_idea.gif icon_arrow.gif https://www.youtube.com/watch?v=YiqH0KA6MBI icon_razz.gif icon_lol.gif

# 777
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77666 Üzenet linkje2008-08-19 14:31:54 

[quote="petros"]
petros írta:

Stratos: Ne vedd komolyan a morcos arcokat! Csak tréfáltam! icon_twisted.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

Szerintem, van néhány átmenet a g és a j közt... ezért érdemes minél több nótát meghallgatni, és utánuk énekelni! icon_wink.gif icon_razz.gif
icon_idea.gif icon_arrow.gif https://www.youtube.com/watch?v=54xnteSp6n8

"Ώσπου η γη να μη γυρίζει πια
Ώσπου το φως να γίνει σκοτεινιά..."

Dehogy veszem komolyan icon_rolleyes.gif

Amúgy nem hallgatok meg mást... icon_twisted.gif
Jó nekem Saki korfui akcentusa icon_lol.gif
A végén még megkavarodnék! Örülök, ha idõrõl idõre valami kitisztul ezzel az "isteni" nyelvvel/nyelvtannal kapcsolatban icon_rolleyes.gif
Hogy egyem Zeusz és Nagy Sándor népének szívét icon_rolleyes.gif icon_lol.gif icon_evil.gif

# 778
Semnos
Aktív fórumos
Aktív fórumos
66 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77705 Üzenet linkje2008-08-19 19:24:03  Válasz a #77664. hsz-ra Előzmény #77664

Seferlis - savoir vivre sto ghpedo - hát ez mindent visz, köszi! Még egy párszor meg fogom nézni és ha már nem nevetek, akkor (meg)tanulok belõle görögül. A gamma sorsáról szóló mítosz pedig, azt hiszem, cáfolva. Ez már Lacka megjegyzésébõl is kitûnt, de így a sok hozzászólással mondjuk sokkal színesebb volt ez a mythbusterkedés. Aki pedig nem hiszi, az egyszerûen csapja fel az örökbecsû Mohay szótárt icon_arrow.gif 714. o. 2 és 4.
# 779
Zsu80
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
46 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77760 Üzenet linkje2008-08-20 01:58:51  Válasz a #77603. hsz-ra Előzmény #77603

Kedves Semnos!

Tulajdonkeppen az adott kerdesnek nincs akkora jelentosege, te a "jipedo"-t keresed majd kint, en meg a "ghipedo"-t. Ha hibazom, javits ki, hiszen a topic celja, hogy tisztazzon bizonyos kerdeseket a gorog nyelvvel kapcsolatban. Te nem ezt tetted, ahelyett, hogy leirnad jo-e az eszrevetel, vagy sem, elohozol egy kerdest a 4 eves kis gorog gyerekkel (ami mellesleg nem sokat segitett az okulni vagyoknak, koztuk nekem sem). Ezek utan rendre utasitasz es elkuldesz gyakorolni. Megkerdezhetem megis MIERT?

Udv: Zsu

# 780
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Popeye77
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
511 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#77761 Üzenet linkje2008-08-20 02:29:34  Válasz a #77651. hsz-ra Előzmény #77651

Gorog rap? Mint a Goin Through? icon_smile.gif

Stratos: Hát, ha rákattintottál volna a linkre, akkor a Ζωντανοί Νεκροί / Zondaní Nekrí // Élõ Halottak - együttes nótájával ismerkedhettél volna meg...
...de tulajdonképpen IGEN a válsz, ha csak nem köt belém valaki (mert amúgy nem igen szeretem ezt a mûfajt... így nem is ismerem, és bírálója se lennék. Ám, mintha a Goin Through-nál, a vicces szövegfûzés mellett, mintha még valami "zene" (valamire való dallam) is megjelenne a számban... nem úgy, mint ezeknél, ahol csak a ritmikusra törekvõ szövegfelmondás dívik..
.!
icon_cool.gif

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 51 52 53 ... 112 113 114   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu