Görög szavak, mondatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 796
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Jorgos
Moderátor
Moderátor
515 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79464 Üzenet linkje2008-09-01 05:16:12 

petros írta:
Na még egy J vs G kérdés: :lol: 8)

Ki hogy ejtené: :roll:
"γυρεύω" / "keres"

Sakis: "girevo" és más fórumon is (angol nyelvû) így írják...
Szótár: (az athéni kiadású görög-magyar/magyar-görög) "jirevo"...

A szotarnak van igaza, Petro!

# 797
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79469 Üzenet linkje2008-09-01 08:36:24 

Köszi Jorgo!

Amúgy a mi a véleményed errõl a dologról, mint görögnek?
Tényleg eltérhet a G/J kiejtése a különbözõ nyelvjárásokban? És ettõl függetlenül ugye megértitek? icon_rolleyes.gif

Köszi!

# 798
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2695 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79473 Üzenet linkje2008-09-01 09:03:32  Válasz a #79464. hsz-ra Előzmény #79464

Szerintem, kár ezen vitatkozni!

Hiszen már megírtam többször is, azt hogy hallgassátok végig a gammával kezdõdõ szavakat (és az összes szót amiben még elõfordul) az alábbi hangos szótárban!

icon_idea.gif icon_arrow.gif https://berlin.cls.yale.edu/pi....._combo.asp

Ha megfigyelitek, ketten is felmondják a szótár szavait.
A férfihang; a legtöbbször torokból zöngeti meg a hangot (még ahol ι, υ, ει, is követi a gammát!), míg a nõi hang; szinte minden torokzönge nélkül, szinte magyarosan, "j"-sen ejti...

És ez valahol természetes is, hiszen ha a torokból zöngõ gamma után olyan magánhangzó jön, amit inkább a száj elülsõ részében képzünk, a hang átcsúszik, mint egy csúszdán, vagy a nyelvünk "szállítószalagján" és egyéntõl, szájberendezéstõl, és megszokástól függõen bukik ki az ajkaink küzül.

Gondoljunk csak az "R" hangra, amit szinte minden ember másképp pörget, másképp ejt (pedig ez a betû minden európai nyelvben megtalálható!), mégis ha eltekintünk a raccsóló emberektõl, akkor is tudunk szélsõséges eseteket mutatni (attól függõen, ki hova szokta illeszteni a nyelvét a szájpadlásában)
Lesz aki ropogtatjva mondja, de találhunk olyan személyt is, aki szinte teljesen elnyeli (alig pörgetve meg a nyelvét), és szinte L betût mond helyette...! De így, ezzel az erõvel, szinte bármely hang kiejtésén lehetne vitatkozni...
(ott van példának az Σ/σ, a szighma, ami szintén a személyes megszokástól- , de tájegységektõl is függõen ejt mindenki másként! Van, ahol már-már S - szerû, füttyös ejtéssel is!) icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
icon_rolleyes.gif ...úgyhogy szerintem álljunk le a vitával...!

Egyszerûen, próbáljátok meg így is - úgy is ejteni, és ha majd sokat lesztek görögnyelvi környezetben, és jól füleltek rá, hogy mások hogy ejtik a ghammát, a thitát, a dheltát, és a chí-t elõbb-utóbb rááll majd a szájberendezésetek, ne aggódjatok!

Legutóbb Stratos szerkesztette (2008-09-01 09:12:06), összesen 1 alkalommal
# 799
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79475 Üzenet linkje2008-09-01 09:10:24 

Strato!
Én nem vitázom, mert nagyon nem érdekel, mivel jön majd, ahogy jön icon_smile.gif
Ha nem értik, majd visszakérdeznek icon_lol.gif

Amúgy ahogy említettem, szerintem ennek abszolút semmi komoly jelentõsége sincs a mindennapi életben. Egy csomó más betût is másféle képen hallok kiejtve a különbözõ szövegekben.
Ezt a szót éppen tegnap tanultam és többször meghallgattam, hogy a "haverom" hogyan ejti icon_rolleyes.gif

# 800
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2695 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79507 Üzenet linkje2008-09-01 12:23:12 

Újabb szótárkezdeményezést bocsájtok közre...!

( a szavakat, abécé szerint, tizesével lehet csak lementeni az alábbi oldalról, ezért nagy meló...
http://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=%C5%EB%EB%E1%E4%E1
a keresendõ szavak, elsõ három - ábécé szerinti - betûjét kell a kis keresõ ablakba írni, majd az elõjövõ szavakat 10-sével a táblázatba másolgatni...!)

akinek meg ahhoz van kedve, az a második oszlopban átírhatja ( segítségül véve a harmadik oszlopba is átmásolt, angol fordítás alapján) a MAGYARRA fordított szavakat!

Lehet, hogy naív elképzelés, de...
Aki szívesen beszálna ennek a bõvítésébe, fordításába, annak ITT a LEHETÕSÉG!

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=pG9JHBXKlla7yQ098CuZ1Sg&hl=hu

# 801
Ychristyna
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
4 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79659 Üzenet linkje2008-09-02 14:44:49 

Sziasztok!

Nemrég találtam ezt a fórumot és nagyon jónak találom icon_smile.gif Amit hazajöttem Görögországból az volt az elsõ gondolatom hogy Ha törik ha szakad én akkor is meg fogok tanulni görögül. Sok érdekes és hasznos dolgot olvastam ezen a fórumon, bár elég sok idõbe tellene hogy végig is olvassam, de majd igyekszem. icon_smile.gif

Egy pár szót szeretnék kérdezni, ha valaki tudja lefordítaná nekem? Mindenhol kerestem a szavakat de valószínû hogy valami ragozott ige lehet, a szónak a tövét meg nem sikerült kibogarásznom.

Αν θεσ να ερεθεισ ελλα
Αραβ(ο/σ)νιασα εχο κοπελα
περασουμε
φιλακια

Elõre is köszönöm a segítséget icon_smile.gif

# 802
Asteri
Törzstag
Törzstag
725 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79722 Üzenet linkje2008-09-02 22:48:19 

"Αν θεσ να ερεθεισ ελλα
Αραβ(ο/σ)νιασα εχο κοπελα
περασουμε
φιλακια "

Szia Krisztina!

Szerintem el van írva 1-2 dolog ebben az üzenetben, de majd mint mindig, a mi kedves Jorgosunk kijavít engem icon_smile.gif

Az "Αν θεσ να ερεθεισ ελλα " - αν θες να ερθεις ελα
"Αραβ(ο/σ)νιασα εχο κοπελα" - az "Αραβ(ο/σ)νιασα "-t én még nem hallottam, de az "Αραβας"- Arabot jelent.
"περασουμε "- (mi) vmin túllépünk, áthaladunk,idõt eltöltünk
"φιλακια"- puszi

Szóval nekem zavaros, de gondolom majd te jobban érted.

" Gyere ha akarsz jönni , arab (?) barátnõm van, túl leszünk rajta, puszi"

Remélem nem zavarlak össze és várd meg mindenképpen, hogy valaki még hozzászóljon, mert egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy jól fordítottam-e az üzenetedet.

# 803
Koveti
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79723 Üzenet linkje2008-09-02 23:06:00 

Sziasztok!
Nem tudja véletlenül valaki, hogy kétpontos (trémás?) magánhangzókat hogyan tudok varázsolni a billentyûzettel? És hogy még finomabb legyen a kérdés, olyat amin még hangsúlyjel is van pluszban? icon_confused.gif
(Tudom, használjak pennát, papírt!)
Elõre is köszönöm!

Stratos / Στράτος: Azt tudom, hogy sokat kell kísérletezni! Már nem tudom én sem, hogyan csináltam...? icon_redface.gif ϊ ϋ ί ΐ
Úgy okoskodtam: ha lenyomom a Shift+é+i -t, akkor ez jön ki; Ϊ,

...Ám, ha elõtte lenyomnám a Caps Lock gombot is, akkor ki kell jönnie a
ϊ -nek!
És LÕÕÕN! Ϊ ϊ Ϊ ϊ Ϊ ϊ Ϊ ϊ Ϊ ϊ icon_lol.gif icon_lol.gif icon_wink.gif

És ha még megpróbálom bevonni valamikor az ALT gombot is...: Ϊ ϊ

ϊ icon_arrow.gif & # 970
Ϊ icon_arrow.gif & # 938;
ί icon_arrow.gif & # 943;
ΐ icon_arrow.gif & # 912;

ί ΐ ϊ Ϊ icon_arrow.gif & # 943; & # 912; & # 970; & # 938

Talán:

Shift+Alt+é+i ...??? De elõtte le kell nyomni a Caps Lock-ot!

ί ΐ Ϊ

# 804
Koveti
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79729 Üzenet linkje2008-09-02 23:55:51  Válasz a #79723. hsz-ra Előzmény #79723

Köszönöm Stratos a gyors választ! Α két pont már megvan, annak a varázsigéje a shift+é+(a magánhangzó) Ha kisbetût akarok akkor caps lock-kal, ha nagyot anélkül. Az ékezetet még nem bírtam hozzábûvészkedni, de most már bátrabban próbálkozom.

Stratos: Pontosan!
ϊ Ϊ - ϋ Ϋ

de sajnos, nem tudtam rájönni, arra a véletlenre, ami egy gyors mozdulatra; elõvarázsolta a hagsúlyos változatot...
Pedig többször is sikerült idõnként... icon_sad.gif

TALÁN MÉGIS!; ( Alt + é ), + ( SHIFT+ i ) - TEHÁT KETTESÉVEL, EGYMÁS UTÁN EGYSZERRE! icon_wink.gif

ÉS MÉG...
ΐ - ΰ
icon_idea.gif icon_arrow.gif & # 912 ; & # 944 ;

# 805
Koveti
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79730 Üzenet linkje2008-09-03 00:21:11  Válasz a #79729. hsz-ra Előzmény #79729

Megvan a teljes varázsige:
csiribú-csiribá-altkettõskeresztkilencszáztizenkettõ ... és végre le tudom írni azt, hogy φαΐ
Már csak szegény görög gépírónõket sajnálom. icon_rolleyes.gif
Nekünk viszont nyugodalmas jó éjszakát kívánok!

# 806
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79739 Üzenet linkje2008-09-03 08:21:48  Re:

koveti írta:
Megvan a teljes varázsige:
csiribú-csiribá-altkettõskeresztkilencszáztizenkettõ ... és végre le tudom írni azt, hogy φαΐ
Már csak szegény görög gépírónõket sajnálom. icon_rolleyes.gif
Nekünk viszont nyugodalmas jó éjszakát kívánok!

No akkor ez hogyan is sikerült? Nekem az alt+é , shift+i -re semmi nem jön, akár egymás után, akár egyszerre, akárhogy is próbálom...

Az Alt # görög billentyûzeten meg gyakorlatilag az Alt+Shift+3, de azzal meg a 912-vel se jön semmi...

Stratos: Máig nem értem hogyan, de egyszercsak... sikerült!
Nézd, én is mennyit próbálkoztam ÚJRA, meg ÚJRA, míg végül... De NE kérdezd...! icon_redface.gif ( icon_rolleyes.gif Uri Geller féle varázs-koncentrálás?)

'ι'騴'Ιι"¨΅΅΅΅΄ΙΙ΄΄ι¨΄Ίί΄΄ι΄΄ι΅Ι΅Ι ΐ ί ΐΐ ί ΐ

Én a nyelvváltó ikonra klikkelve ( az EL - görög nyelvre váltással), és a Caps Lock bekapcsolása után, a jobb oldali Alt-ot és az É billentyûjét gyors egymás után megnyomva, szinte azonnal a Shiftet és az I-t (vagy a másik magánhangzóra, a görög Ypszilonra helyezendõ pontoknál a Z betût) nyomtam meg!
(Caps Lock nélkül, EZ az eredmény: ΅Ι, ΅Υ,
- vagy Ugyan ez, Alt nélkülι próbálkozásokkal: Ί ΎΥΎ΄΄Υ΅¥΅¥ΫΥ¨Ϋ Ϋ ϊ Ϊ ) MEG Kell Vele kûzdeni...

# 807
Koveti
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
81 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79744 Üzenet linkje2008-09-03 08:44:55  Válasz a #79739. hsz-ra Előzmény #79739

Most kicsit éberebb fejjel is megpróbáltam, és simán az alt 912-re is mûködött, caps lock és é betû lenyomása nélkül. Itt a fórumban nem fog, de word-ben igen, este is onnan másoltam át. Az ypsilon meg alt 944, ahogy Stratos írta.

Stratos: Én, mindvégig itt próbálkoztam... és a billentyû kódokat, normál, latin betûs módban ( Alt C = &, és az Alt X = # ) is, az Elõnézet funkciót használva vettem észre!

Persze, nem szabad szóközöket használni!

ΐ - ΰ icon_idea.gif icon_arrow.gif &# 912 ; &# 944 ;

# 808
Lacka
Aktív fórumos
Aktív fórumos
180 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79751 Üzenet linkje2008-09-03 09:32:16  Válasz a #79744. hsz-ra Előzmény #79744

Így már értem. Akkor már csak a böngészõbe történõ beírás módját kellene kitalálni...
# 809
Ychristyna
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
4 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79785 Üzenet linkje2008-09-03 13:18:33 

Köszönöm a választ:) Közbe beszélgettem egy görög ismerõsömmel õs is hasonlóan fordította le, de mondta hogy nagy kesze-kuszaság van a szavakban, amit én is véltem felfedezni icon_smile.gif (Pedig görög az anyanyelve aki írta nekem)
# 810
Zsu80
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
46 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#79847 Üzenet linkje2008-09-03 21:17:25 

Sziasztok!

Kene egy kis segitseg, az alabbi szvakat egy vallasi tamaju konyvben talatam, de a szotarban nem voltak benne (vagy nem ismertem fel).

Εκπηγάζω
Μωϋση
εις Σε
βαλανείον
σαρκωθέντος
επείγω
Θεομητπικών
κεκοιμημένος
επουράνιο
όρθοτομει
επιτρόποθς
έντραπεις