Delos szigetére naponta több kiránduló hajó is megy a szomszédos szigetekről. A belépő 12 Euro. 3 útvonal van feltüntetve az ingyenes helyi térképen. Kék 1 órás, zöld 3 órás és barna 5 órás. Mi a 3 órás útvonalat jártuk be kb. 2 óra alatt amibe a múzeum is benne volt. Rengeteg fényképezés és meg-megállás ellenére bőven tartható... Nincs árnyék így ajánlatos a fejfedő valamint az ital vitele. Van 1 bár szerűség de pokoli drága.
Ez zene füleimnek! Köszi ezt is, itt is, Josza! Kezdek megnyugodni, mert nem akartam volna órákat gyalogolni, amíg beérünk a városba. De 15-20 perc az nagyon barátságos! Csak a térképen - ezek szerint - olyan csalóka, mert nekem hosszabbnak tűnt a távolság. (Nem mintha túl jó lenne a szemmértékem... )
Már alig várom az első estét, mert ezek szerint a megérkezésünk után rögtön tudunk majd egy nagyon sétálni az esti Mykonosban és meg is vehetjük a jegyet másnapra Déloszra. De várom már ezt a napot!
Szia Haspók!
Én nagyon ajánlom a Megali Ammost. Mi is ott nyaraltunk. Ideális hely nyaraláshoz. Príma a strand és közel van a város. Mi mindig gyalog mentünk be. A kikötő onnan 15- 20 perc sétálva. Maga a város széle is talán 5 perc séta. Csalóka a térkép, mert Mykonos is csak egy kis sziget és ami egy szárazföldi térképen jelentős távnak látszik az ott csak egy bakugrás. A hajós irodák /jópár van belőle a városban/ este 10-ig nyitva vannak, de sok még tovább is. Elég lazán kezelik a nyitvatartási időt, de inkább tovább, mint kevesebb ideig vannak nyitva.
Üdv: Josza
Köszi szépen a választ! Ezek az irodák este sokáig nyitva vannak? Mert mi kb. fél hétre érkezünk majd meg, mire eljutunk a szállásig, becuccolunk stb., nem tudom hány óra lesz, de akkor szerintem még bemegyünk a városba kicsit körülnézni, és jó lenne, ha még akkor meg tudnánk venni a jegyet rögtön másnapra. Igazából csak két egész napunk lesz a szigeten, és vagy egyiken vagy másikon kell megejtenünk ezt a kirándulást. (Az egyik pedig pont hétfő, ezért ijedtem meg egy kicsit. Egyébként a Lonely Planet írja ezt a hétfő dolgot, igaz, ez már vagy 4 éves könyv, lehet, hogy azóta rég nem úgy van.)
A reggelt jó, hogy írod! Szeretnénk a lehető legtöbb időt tölteni a szigeten, hogy minél alaposabban körülnézhessünk, úgyhogy akkor jó korán ki fogunk majd menni. Azt hiszem, hogy akkor valamilyen városhoz közeli szállást fogok választani, hogy ne kelljen még sokat buszozni is reggel. A buszközlekedés amúgy elég gyakori és reggel elég korán indulnak? Tehát pl. ha közvetlenül a Mykonos város melletti Megali Ammosnál vagy pedig a Tagoo részen lenne a szállásunk, akkor gond nélkül be tudunk korán reggel buszozni? Vagy ezek olyan közel vannak, hogy akár be is lehet sétálni oda, ahonnan a déloszi hajók indulnak?
Délosszal kapcsolatban szerintetek ugye nem kell attól félni, hogy ha odamegyünk reggel Mykonoson a kirándulóhajók indulásához, akkor esetleg nem kapunk jegyet...? (Úgy olvastam, hogy az indulási pontnál lehet megvenni a jegyet, nem kell előre.)
Igaz lehet, hogy hétfőn zárva van a sziget...? Mert mi sajnos pont hétfőn lennénk ott egyik nap, így kizárásos alapon csak egy napunk maradna arra, hogy átmenjünk Déloszra, így nem szeretnénk azt az egy lehetőséget elszalasztani.
Kedves Haspók!
Jó, hogy megkérdezted. Nem tudok arról, hogy hétfőn zárva lenne a sziget. Mi egy hetet voltunk ott és amikor menni akartunk gond nélkül kaptunk jegyet, de nem emlékszem melyik nap volt. Igaz, mi erősen utószezonban voltunk ott. Elmondanám, hogy a városban sok helyen van hajózási iroda és több cég visz utasokat Délosra. Ha főszezonban mentek, érdemes előtte egy nappal, az esti séta közben bármelyik, neketek szimpatikus irodában negvenni a jegyet. Mi egy reggel elhatároztuk, hogy megyünk és a tengerparton megkerestük az irodát (ami egy kávézóban volt) vettünk jegyet és mentünk. Fontos tudni, hogy a hajók 9 órakor indulnak és az elég nagy kikötőben szanaszét vannak a jegyváltó irodák. Ahány hajó, annyi iroda. Ezért érdemes korán kimenni, mert könnyen lemarad az ember az indulásról.
A visszaútnál nagyon kell vigyázni, mert az utolsó visszainduló hajó 15-órakor indul, ha rajta vagy akkor is, ha nem akkor is. Ha ottmaradsz, tudni kell, hogy a sziget lakatlan és semilyen szálláslehetőség nincs, senki nem marad ott, csak a szabad ég alatt alhatsz. Azért visszaút előtt a hajók nagy dudálást rendeznek, hogy mindenki hallja, hogy mennek. Így is elég gyakori, hogy lemaradnak a hajóról.
Délosszal kapcsolatban szerintetek ugye nem kell attól félni, hogy ha odamegyünk reggel Mykonoson a kirándulóhajók indulásához, akkor esetleg nem kapunk jegyet...? (Úgy olvastam, hogy az indulási pontnál lehet megvenni a jegyet, nem kell előre.)
Igaz lehet, hogy hétfőn zárva van a sziget...? Mert mi sajnos pont hétfőn lennénk ott egyik nap, így kizárásos alapon csak egy napunk maradna arra, hogy átmenjünk Déloszra, így nem szeretnénk azt az egy lehetőséget elszalasztani.
Szia Évi!
Köszönöm a dícséretet. A hely is gyönyörű, legalább is nekem nagyon tetszett. Mi nagyon szeretjük az ókori emlékeket és ez Görögország egyik legjelentősebb ásatása, műemlék együttese. Sokan vannak (itt a fórumon is), akik nem szeretik a romokat Görögországban, azoknak nem ajánlom a megtekintését. Maga a sziget fekvése is csodálatos. Nagy élmény volt a megtekintése.
Délosz szigete a görögség szent helyeinek egyike volt. A kultikus központ évszázadokkal később a rómaiak szabadkikötője lett, amely rabszolgavásárairól volt hírhedt. Délosz neve azonban a görög történelem fénykorával kapcsolódik egybe, amikor is a perzsa hódítók ellen összefogó kis görög államok szövetségének központja lett.
A déloszi szövetség megalakulására a perzsa–görög háborúknak az a szakasza adott alkalmat, amely az 5. század első harmadában zajlott le. Az egymástól független kis görög városállamok védekezését a perzsa támadással szemben a két legerősebb város, Spárta és Athén vezette. Főként Athén, a Spártánál ekkor még gyengébb hatalom érdeme volt, hogy a görögök vissza tudták szorítani a támadó perzsákat. Görög szempontból a Kr. e. 480-ban Szalamisz szigeténél kivívott tengeri győzelem csak annyit jelentett, hogy a perzsa király serege egy részével visszavonult Ázsiába, a támadók nagyobb része azonban Európában maradt. De már ennyi is elég volt azokhoz az első lépésekhez, amelyek hamarosan elvezettek a déloszi szövetség megalakulásához. A szövetségesek összejöveteleik helyszínéül Déloszt választották. Eredetileg ide, a déloszi Apollón templomába került a szövetség pénztára is. Ezért lett a tömörülés neve déloszi szövetség.