#1951332012-09-04 20:40:31 Válasz a #194643. hsz-ra
Asteri írta:
Szia Jorgo!
Én is itt írok neked, mert a másik topic-ba nem igazán való :)
Szóval, szerintem a "Vinsanto" az egyik legfinomabb ital, már ha valaki az édes borokat szereti.
De nagyon hasonló hozzá a cyprusi "Commandaría" is.
Honnan tudtad, hogy ismerem? :)))
Eszter
Persze hogy ismered, mert sokszor voltal Santoriniben.
Akkor megegyeztunk, ezek a legjobb edes borok:
Vinsanto > Commandaria > Mazsolabor
Hasznos eszmecsere, most legalább tudok gavroszt kérni. Az elkészítését tökéletesen leírtad PierrKardán, a kagylóért meg külön köszönet. A tálalást legjobb tele hassal nézegetni
Egy jobb halboltban többféle apróhal is van, nem mind jó gavroszhoz. Mivel mi nem tudjuk őket megkülönböztetni, ezért kérjük az eladó segítségét.
A Sartiban lévő halboltban is kétféle apróhal volt, a másik az szardella volt.
Ha valaki tudná, hogy mi a gavrosznak való hal neve, az megírhatná, hogy tudjam, hogy otthon milyen halat keressek, ha gavroszhoz támad kedvem
Bocs, de ez egy értelmetlen kérdés már önmagában!!!
A gavrosznak való hal, maga a GAVROS - Γαύρος!!! Ez nem egy ételfajta, mint például a pörkölt, ami többféle húsból és többféle módon is elkészíthető!
Ez a hal fajtája... mint a ponty, lazac, szardella vagy a tzipoura... tehát gavroszt keresni, ha gavroszhoz támad kedved!
A fórum működésében valami nem tökéletes. Az előbbi hsz-em ismét elveszett volna, ha nem mentem el azelőtt, hogy az elküld gombra kattintok. Az elküld gomb megnyomása után ugyanis az "invalid session" üzenet jelent meg, és a fórum központi lapjára dobott.
Szerencsére most mentettem (délután ezt nem tettem meg ), ezért vissza tudtam hozni a hozzászólást.
A hellasz.hu fórumon nem vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy elvesszenek a hsz-ek, kérem megnézni, hogy mi lehet a hiba.
Ezt a hozzászólást ma délután egyszer már bepötyögtem. Sajnos az elküld gombra kattintás után egyszerűen eltűnt a hozzászólás
A hellasz.hu-n nem fordult elő eddig ilyen hiba, ezt a fórumot ebből a szempontból (is ) jobbnak ismertem meg, mint az index fórumait. Ott mindennapos a hsz-ek eltűnése, remélem, hogy a hellasz.hu fórumain ez csak egy ritka hiba
Na, a lényeg az, hogy ma reggel meglátogattuk a helyi halboltot, hogy megvegyük a hozzávalót a második kedvenc görög ételemhez, a gavroszhoz.
Egy jobb halboltban többféle apróhal is van, nem mind jó gavroszhoz. Mivel mi nem tudjuk őket megkülönböztetni, ezért kérjük az eladó segítségét.
A Sartiban lévő halboltban is kétféle apróhal volt, a másik az szardella volt.
Ha megvettük a halat, akkor meg kell kérni a boltost, hogy tisztítsa meg a halat. Egy jobb halboltban ezt meg is csinálják. Ha nem tisztítanák meg, akkor nekünk kellene, ami elég keserves munka. Ezer apróhal fejét le kell tépni, a belét kiszedni. Brrrrr
Ha megvan a tisztított apróhal, akkor otthon be kell fűszerezni. Ez most (egyéb fűszer híján) nálam azt jelentette, hogy jól besóztam a halakat és kis olívaolajat öntöttem rá. Ebben a fűszerben dekkolt a hal, ameddig mi a parton voltunk
Hazaérve a halakat beleforgattam az itthonról hozott liszt - kukoricaliszt keverékbe és forró olajban nem hosszú ideig sütöttem.
Az elkészült halakat sültkrumplival ettük, nagyon finom volt.
A barátnőm úgy szereti, hogy a tisztított kishalaknak kiszedi a gerincét is, a hal két felét szétnyitva lisztezi be. Így is nagyon finom, az így sütött halat úgy lehet enni, mint a chipszet
Ha valaki tudná, hogy mi a gavrosznak való hal neve, az megírhatná, hogy tudjam, hogy otthon milyen halat keressek, ha gavroszhoz támad kedvem
#1944752012-08-24 07:02:35 Válasz a #194270. hsz-ra
Köszi a választ, nem hiszem, hogy akkor érdemes piacon venni olajat, mert nem tudom megkülönböztetni melyik az eredeti és melyik a hamis. Egyszer nagyon régen Marmaras-ban vettem 2 litert, na az nagyon finom olaj volt.
Képzeld, most itt a lidl-ben görög hét lesz, és lehet kapni mazsolabort (Patras-i) 1000 Ft-ért, meg retcinát is 400-ért. Ezek után nem tudom, hogy érdemes-e kintről hazacipelni. Vagy amit kint lehet kapni az jobb minőségü lehet?
Ezenkivül mindig eszembe jut idehaza, hogy milyen jó volna eredeti babérlevelet venni odakint. Te tudod annak a nevét?
Nemsokára utazom, már nagyon várom. Mert a szivem mindig visszahuz, nem tudom megmondani, hogy miért, pedig nagyon sok helyen jártam már, szép, érdekes vidékeket láttam, de nekem Görögo. az etalon. És valahogy jobban szeretem a szárazföldi részeket. Mert nincs annyi angol stb. turista.
Üdvözöllek, Foxi
A héten Sartiban nyaralunk és ha Görögországban vagyunk, akkor mindig megragadom a lehetőséget, hogy saját magam barkácsoljak görög ételeket.
Az egyik kedvencem a midia tiganita. Megjegyzem, hogy a receptet évekkel ezelőtt találtam az interneten, ha valaki helybeli azt találná, hogy ilyen étel nincs is, azt is elfogadom
Ma piacnap van Neos Marmarasban, meg is látogattuk a piacot és bizony a fülünkön is csomagok lógtak, amikor eljöttünk
De akármennyi csomagunk is volt, amikor megláttuk, hogy van fekete kagyló, akkor vettünk belőle.
Otthon szépen meg is mostam alaposan.
Aztán ment a forró vízbe, amelyik szétnyílt, annak kiszedtem a húsát (volt pár, amelyik nem nyílt ki, azok mentek a kukába). A kagylóhúson sokszor van kis moszatcsomó, azt is le kell szedni róla!
A kagylóhúst kis olajjal és sóval fűszereztem, állt a fűszerben kb. fél órát. Utána az itthonról hozott finomliszt-kukoricaliszt keverékbe forgattam és forró olajban kisütöttem.
Közben a párom elkészítette a gremolátát (ismétlem, lehet, hogy nincs is ilyen, de én ezen a néven ismerem )
Szóval a gremolata (szerintem) finomra vágott petrezselyem, finomra vágott fokhagyma, kevés reszelt citromhéj, só és étolaj keveréke. A gremolátát a sült kagylóhúsra tettem és sültkrumplival fogyasztottuk.
Nekünk nagyon ízlett
Eléggé sokat kell bíbelődni vele ha eredeti kagylóból készítjük, de megéri. Ha valaki otthon tud venni fagyasztott kagylóhúst, akkor abból egyszerűbb elkészíteni. Nem jó, ha olyan kagylókonzervből készítjük, amelyikben van ecet tartósítószerként, mert az ecet sütés közben igen büdös tud lenni, másrészt az ecetes kagyló sütés után is ecetes ízű marad, ami nem kellemes.
Szóval bárki elkészítheti, nagyon finom mediterrán kaja
KÖszönöm a válaszodat, és a felvilágositást bor ügyben. Stavrosba megyek, remélem ott is kapható mindkettő.
Házilag készitett és piacon árult olivaolajról mi a vélemény, érdemes-e ezt venni, vagy inkább a bolti.
Ha megbizhato az illeto, akkor a piacon arult olaj is jo.
Vigyazz, mert hamisitani szoktak az olivaolajat.
Stavrosban nem hiszem hogy mindketto kaphato.
A segítségeteket kérem, az ünnepek meglátogattak bennünket Görögországi rokonok. Érdekesség képen hoztak egy kis hazai ízeket, sütiket, édességeket meg ilyesmit, köztük kolbászt Krétáról.
Szóval ez a kolbász ecetes, de valami nagyon ecetes...kérdeztem, hogy lehet ezt fogyasztani, nyersen, főzve, sütve.
A leányzó nem nagyon tudta mert nem egy konyhatündér, de azt mondta szerinte sütni szokták.
Meg is sütöttem egy szálat belőle, de olyan borzalmasan ecetes volt, hogy a kutyáink kapták meg vacsira (szerencsére túl élték).
Biztos vagyok benne hogy emberek is esznek ilyesmit, mert sütés közben az illata nyomokban emlékeztetett krétai souvlatzidikokból ismert illatokra.
Szóval mit kell ezzel csinálni, beáztatni esetleg? Szellőztetni?
#1761392011-09-30 09:09:37 Válasz a #20281. hsz-ra
Látom, hogy nem éppen mai a bejegyzés, de azért talán még aktuális lesz egyszera hozzászólásom. Jól tudod, a cipura egy hal (arany durbincs) és nagyon finom. A pálinka pedig cipuro. Mindössze egy betű a különbség, de mint tudjuk, ilyen apróságokon már más is elbukott. Most az is eszembe jutott, hogy valaki nemrég azt mondta, hogy ha éhséget érzek, akkor először igyak, mert lehet, hogy csak szomjas vagyok... hááát, akkor először cipuro, aztán cipura. :)