#1410072010-06-24 13:12:24 Válasz a #140997. hsz-ra
Kakadu! Köszi az infot...
Ez a kisvasút végállomás "messze van" engem is érdekelne, mert 2 és 5 évesek a kicsik. Kb. hány km? És visszafelé mikor jön? És ez a menetrend vajon augusztusban is érvényes???
Megtennéd, hogy megkérdezed, hogy aug közepén mennyiért adják ki a szállásadóid a lakot? Stúdió? Esetleg ha camp felé jársz, és látod kinn az árakat, és pont van nálad kéznél toll meg papír, és... jaaaaaahj. Bár gyanítom, hogy hasonló árakkal üzemelnek. Inkább az lenne még érdekes, hogy melyik a kisebb, eldugottabb, nyugisabb camp.
#1410102010-06-24 14:10:44 Válasz a #141002. hsz-ra
Angie, most néztem a Google Earth-ön, kb. 2 km lehet a faluközpont a kisvasút végállomástól, csak azt nem látom, milyen szintkülönbség. A fiunk nagy túrázó, ő már biztos bírni fogja.
Légvonalban egyébként csak 400 m, de az út sokat kerül...
#1410232010-06-24 15:31:10 Válasz a #141010. hsz-ra
Kakadu, még egy utolsó kérdés a kisvonat indulásával kapcsolatosan:
11 óra magyar vagy görög idő szerint?
Be akartunk menni érkezéskor Ana Lehonia faluba, de ha már megkaptuk itt a fórumon ezt a hasznos információt.....
#1423692010-07-04 13:03:10 Válasz a #140527. hsz-ra
Mia!
Boldog Szülinapot !
Kérdezősködnék még
A szállásotokról Mylopotamos mennyi idő alatt volt elérhető kb? Próbálom belőni a távolságokat/időket. Volt Pilion térképetek?
Azt írtad, hogy kár volt megállni útközben Platamonasban (lehet, hogy rosszul emlékszem a településre, de valahol a tengerparton), miért? Én is úgy tervezem, hogy délelőttre vízközelbe érnénk, és ott pár órás pihit iktatnánk be a déli alvás előtt. Hacsak nem tudsz valalmi elrettentőt...
#1423742010-07-04 13:13:11 Válasz a #140542. hsz-ra
Mangalor!
Megkaphatom én is a képeket, szövegeket, amit Mia?
Jól ismered a félszigetet, igaz? Te melyik részt ajánlanád Nekünk? Két kisgyerekkel megyünk, olyan öblöket szeretünk felderíteni, ahol nincsenek sokan, sziklás, így lehet sznorkelezni, de van apróbb kavicsos rész is, ahol a porontyok pancsolhatnak, kővárazhatnak... A keleti vagy a nyugati rész víz alatti élővilága a nyüzsgőbb? Melyik oldalon nyugodtabb a víz? És a víz hőfoka eltérő a két oldalon? Jól látom, hogy a keleti oldalon nem visz út, így ha a szomszédos öbölbe szeretnénk menni, akkor fel kell autózni a hegyre, és onnan vissza le?
#1424222010-07-04 17:19:18 Válasz a #142374. hsz-ra
Ugyan nem tőlem kérdezted, de talán egy kicsit tudok segíteni: ha fúj a szél (és ott elég sokat fúj!) akkor a keleti oldal keményen hullámzik, tehát a víz is "keveredik", soha nem olyan meleg, mint a belső oldalon. Mi Kala Nerában voltunk és ott nem hittem a szememnek, amikor a brahiból elvitt vízhőmérő 28 fokot mutatott.
A keleti oldal sokkal meredekebb, a part felett kb. 2-400 m magasan fut a parti út, ha tehát le akarsz emnni a vízhez kacskaringózhatsz a szerpentinen, a szomszéd öböl pedig úton 5 km. is lehet. Azon az oldalon csodás a panoráma, nagyon szép szinek vannak, de a víz hirtelen mélyűl és nagyok a hullámok is. Én két kisgyerekkel az öböl felőli oldalon foglalnék szállást és időnként mennék át a keleti oldalra snorkerezni - de ez csak egy vélemény!
Szia Halaszer! Szerintem is úgy van, ahogy Kakadu írta! Mi tavaly szeptember közepén lemenekültünk a rossz idő miatt a Chalkidikiről "délre", konkrét cél nélkül. Pilion már régóta szimpatikus volt, úgy látszott, hogy ott már süt egy kicsit a nap. Volos környékén ebéd közben megnéztük a térképet, meg kérdezősködtünk a helyi erőktől, és mi is Kala Nerán kütöttünk ki. A víz csendes és meleg volt, ideális gyerekkel (is). Az öböl belső oldala végig sekélynek és homokosnak/aprókavicsosnak látszott. Más kérdés, hogy a rossz idő két nap múlva utánunk jött, de a víz még akkor is meleg volt, és alig hullámzott, csak a parton fáztunk. Lehet kapni fél asztalnyi nagyságú Pilion térképet a faluban, azon megtalálsz minden utat a "tulsó partra". Nem vagyok nagy búvár, de szerintem a belső oldal vizi élővilága nem lehet túl változatos. Egy biztos, Pilion gyönyörű hely, jövőre oda fogunk venni mi is!
Helló Gombi, a beszámoló már íródik az utazós blogomban, fotókkal együtt.
tengervíz hőmérséklet és egyebek: mi Plataniasban szálltunk meg, fincsi volt a víz, de aztán elmentünk megnézni a kihagyhatatlan (!!!) Mylopotamost, és több fokkal melegebb volt ott a víz! szó szerint langyos! gyerekek szerették ezt is azt is, az egyik parton homokoztak, a másikon a kavicsokat, köveket pakolták. 1 és 2 évesek, a szélén eljátszottak, amúgymeg karúszóval profin úsznak - igaz 4 hós koruk óta járunk velük úszásra, úgyhogy karúszó nélkül is kezdenek már boldogulni. azt mondom, ha a karúszó rajtuk van, és tudják is használni, mindegy hogy 1 métert vagy 10-et tud bemenni a vízbe, így is-úgy is élvezni fogják, és így is - úgy is résen kell lenni. képeket raktam fel az általunk bejárt partokról, tényleg annyi a különbség, hogy 2 métert vagy 10 métert engeded be a manókat, de felügyelet nélkül sem itt, sem ott nem lehet hagyni. azért egyik partja sem a Balaton, hogy 10 percig gyalogolsz befelé és még mindig csak térdig ér a víz. Hullámokat mi viszont sehol nem láttunk, mármint olyanokat, amik meggátoltak volna a fürdésben.
nekem a "belső" oldalon lévő falvak nem tetszettek annyira, mint a keleti vagy déli oldalon lévők, sokkal turistásabbak, de kinek mi. van aki a nekünk tetszőre azt mondaná hogy Isten háta mögötti, kihalt és unalmas, szóval ez tényleg ízlés dolga.
térkép: pár éve Thassoson beszereztem egy görög kiadású, Görögország autós térképet, mi azzal voltunk, nem vettünk külön Pelionost. volt nálunk gps is, azt kevésbé használtuk.
közlekedéshez még: tulajdonképpen a belső oldalt kivéve bárhol is száll meg az ember, ha át akar menni valahová máshová, minimum félórás útra kell számítani!
Mylopotamos. látszik, hogy nem hullámzik a tenger, kristálytiszta a víz, és a szélén kb 2-3 méter ami biztonságos gyerekeknek (legalábbis a mieink korosztályának). imádták a köveket, meg hogy a 2 strand-rész között van 2 alagút, egy szárazföldi és egy vízi, ahol simán leér a láb. ezen kívül van még egy barlang is, ahol délben is tökjó hűvös van, be lehet húzódni, tökéletesen árnyékos.
őőőő... útközben Platamonas? még 2007ben álltunk meg ott nászútról hazafelé, amikor a Peloponnészoszon töltöttünk el 3 hetet. aki járt már arra, megérti, hogy az után miért volt kár megállni Platamonasban (vagy bármely más északi településen, ahová buszos utakat szerveznek). annyira más világ, hogy egy peloponnészoszi (vagy akár pelioni!) útazás után kiábrándító, de tényleg. előtte viszont nem rossz ötlet.